Νότια προάστια: Τα ανοιχτά μέτωπα των δήμων με την ΕΤΑΔ
Σχεδόν πολεμική είναι η κατάσταση στο παραλιακό μέτωπο, με πολλούς Δήμους να καταλήγουν στα δικαστήρια με την ΕΤΑΔ αλλά και με τους επιχειρηματίες στους οποίους το Δημόσιο έχει παραχωρήσει τις παραλίες. «Ο νομοθέτης έχει καταφέρει να υφαρπάξει από όλους τους δήμους της χώρας τις εκτάσεις αυτές» λέει στο NouPou ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
- 06/09/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Αρκετά διαφορετικά μέτωπα βρίσκονται αυτή την περίοδο ανοιχτά ως προς τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και είτε έχουν παραχωρηθεί, είτε τα διεκδικούν δήμοι των νοτίων προαστίων. Χαρακτηριστικότερη υπόθεση εξ αυτών είναι η διεκδίκηση που έχει εγείρει ο δήμος Αλίμου για το παραλιακό μέτωπο της πόλης, ο οποίος για το θέμα έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για το θέμα των διεκδικήσεων από πλευράς δήμων των νοτίων προαστίων μιλήσαμε με τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και α’ αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γρηγόρη Κωνσταντέλλο. Ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρεται στην πρόταση που έχει καταθέσει ο δήμος προς την ΕΤΑΔ, προκειμένου να μισθώσει ο ίδιος την Ακτή Βουλιαγμένης (συμπεριλαμβανομένης της Ωκεανίδας), έναντι ανταλλάγματος 2 εκατομμυρίων ευρώ. Για τη συγκεκριμένη έκταση η ΕΤΑΔ έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού προκειμένου να παραχωρήσει τη διαχείριση σε ιδιώτη, χωρίς ωστόσο έως τώρα να υπάρχει κάποια εξέλιξη επί του θέματος.
«Η πρότασή μας έχει κατατεθεί από πέρυσι. Έως τώρα δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση και αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το αίτημά μας για να αναλάβουμε τη διαχείριση της παραλίας και στη συνέχεια να την υπομισθώσουμε σε ιδιώτη. Σε πρώτη φάση ό,τι συζήτηση έχουμε πραγματοποιήσει με την ΕΤΑΔ έχει γίνει σε επίπεδο συνεννόησης. Εκτίμησή μου πάντως είναι ότι η αντιπαράθεση των δήμων με την ΕΤΑΔ με ένδικα μέσα δεν οδηγεί πουθενά. Η πρώτη φορά που διαχειριστήκαμε το παράκτιο μέτωπο ήταν τα έτη 2016-2017, αποδεχόμενοι ότι αυτές οι περιοχές του παράκτιου μετώπου με πράξεις της κεντρικής διοίκησης της δεκαετίας του ’60 έχουν περιέλθει στο Δημόσιο, ενώ αποτελούν ξεκάθαρα μέρος της πόλης και θα έπρεπε να τις διαχειρίζονται οι δήμοι. Στη Βούλα έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα, ενώ από την άλλη ο νομοθέτης έχει καταφέρει να υφαρπάξει από όλους τους δήμους της χώρας τις εκτάσεις αυτές. Όταν οι εν λόγω εκτάσεις περιήλθαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου, ο δήμος Βουλιαγμένης είχε πρόεδρο κοινότητας και έναν γραμματικό καθώς και λίγους εργαζόμενους για την αποκομιδή των απορριμμάτων χωρίς δυνατότητα διαχείρισης τέτοιων συνθηκών. Σήμερα έχει 100 εκατομμύρια μπάτζετ και 700 εργαζόμενους, αποτελώντας μία ολοκληρωμένη οντότητα με διοικητική και επιχειρησιακή επάρκεια. Η ΕΤΑΔ αναλαμβάνει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών και τα διαχειρίζεται βάσει νόμου ως ιδιωτική περιουσία. Αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει όρια. Μπορεί κάποιος να τα υπερβεί ανά πάσα στιγμή. Τον τελευταίο καιρό με την ΕΤΑΔ έχουμε βρει κάποια κοινά πατήματα. Αλλά τα βήματα της ΕΤΑΔ είναι αργά και νωχελικά. Δεν ξέρω αν έχοντας ετοιμάσει τη δική μας πρόταση θα προχωρήσουν εν τέλει σε μίσθωση της Ακτής Βουλιαγμένης σε ιδιώτη. Αυτό θα το δούμε στην πορεία», εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος.
«Το υπέρογκο τίμημα οδηγεί σε υπέρβαση των συμβατικών χρήσεων»
Με βάση τα όσα εκφράζει ο κ. Κωνσταντέλλος, συχνά το τίμημα που ζητείται από την ΕΤΑΔ κατά τη μίσθωση των δημόσιων τουριστικών κτημάτων, όπως χαρακτηρίζονται οι παραλίες, είναι υπέρογκο. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο μισθωτής να υπερβαίνει τις συμβατικές χρήσεις, να ενοχλεί την πόλη ποικιλοτρόπως και συχνά να επεκτείνεται εντός του μισθωμένου χώρου με παράνομες παρασκευές, προκειμένου να είναι σε θέση να αποπληρώσει το υψηλό ενοίκιο.
«Αναμένουμε μία συνάντηση με τη διοίκηση της ΕΤΑΔ καθότι έχουμε και άλλες εκκρεμότητες στην περιοχή μας. Από πλευράς μας καταφέραμε – επειδή άπαντες θέλουν να βρίσκονται σε αρμονία και συνέργεια με τον εγγύτερο φορέα διοίκησης που είναι ο δήμος καθώς αυτός εκδίδει άδειες υγειονομικού ενδιαφέροντος – να έχουμε καλές σχέσεις με τους εκάστοτε μισθωτές. Οι διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν ήδη στα όρια του δήμου μας, έχουν φέρει εξαιρετικά blue chips στην περιοχή όπως η Grivalia στην Α’ πλαζ Βούλας, οι Κωνσταντακόπουλος, Κόκκαλης, Προκοπίου στη Β’ πλαζ, ο Γιαννακόπουλος στη Βάρκιζα, οι οποίοι βλέπουν ότι ο σπιτονοικοκύρης είναι ο δήμος που διαχειρίζεται τις παραλίες αυτές, χωρίς να εκφράζουν σκεπτικισμό».
Το ζήτημα διευθέτησης του δημαρχείου της πόλης
Εκκρεμότητα για τον δήμο με την ΕΤΑΔ αποτελεί η παραχώρηση της έκτασης που στεγάζεται το δημαρχείο. Εν προκειμένω έχει λήξει ο προβλεπόμενος χρόνος παραχώρησης. Ταυτόχρονα εκκρεμεί να ρυθμιστεί και μία μικρή έκταση περιπάτου που έχει κατασκευάσει ο δήμος εντός των ορίων του και ενώ είχε αποφασιστεί η παραχώρησή της για 25 χρόνια το 2017, δεν ολοκληρώθηκε λόγω δικαστικής εκκρεμότητας που υπήρχε με τρίτο εμπλεκόμενο.
«Πλέον ζητάμε να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση για να δαπανήσουμε χρήματα εκεί. Για να δώσουμε χρήματα πρέπει να είναι παραχωρημένες για τουλάχιστον 25 χρόνια, αλλιώς ακόμα και το πότισμα είναι παράνομο. Αλλάζουν συνεχώς διοικήσεις, υπάρχουν φατρίες, συστήματα, δημόσιοι υπάλληλοι με συμβούλους. Γίνεται ένας πύργος της Βαβέλ και θέλει μία αλλαγή φιλοσοφίας και ίσως πιο λογική προσέγγιση στο τι ζητάμε» συμπληρώνει ο δήμαρχος των 3Β.
Εξαίρεση ο δήμος Γλυφάδας
Την εξαίρεση στον γενικότερο κανόνα που σχετίζεται με διεκδικήσεις δήμων των νοτίων προαστίων αποτελεί ο δήμος Γλυφάδας. Ο συγκεκριμένος δήμος είχε λάβει από την ΕΤΑΔ την παραχώρηση των παραλιών που βρίσκονται στο παράκτιο μέτωπο της πόλης, με σχετικές πράξεις του 2017. Η διαφοροποίηση που παρουσιάζει η Γλυφάδα είναι ότι οι παραλίες αυτές δεν είναι περιφραγμένες και επομένως δεν ήταν ελκυστικές προς επιχειρηματική αξιοποίηση στη μορφή αυτή, διευκολύνοντας την παραχώρησή τους προς τον δήμο. Ζήτημα ωστόσο αποτελεί το τι θα συμβεί μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου παραχώρησης, διάρκειας 25 ετών, που έχει υπογράψει ο δήμος με την ΕΤΑΔ. Κι αυτό γιατί θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις η ΕΤΑΔ μετά τη λήξη της 25ετίας να μην ανανεώσει την παραχώρηση προς τον δήμο.
Πηγές με γνώση του θέματος επισημαίνουν ότι τα δημόσια τουριστικά κτήματα (που, όπως προαναφέραμε, χαρακτηρίζονται οι παραλίες), θα πρέπει να τύχουν ολιστικής διαχείρισης προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές και προσβάσιμες προς τους πολίτες εις το διηνεκές.
Ο δήμος Αλίμου
Σε ό,τι αφορά τον δήμο Αλίμου, η διεκδίκηση που υφίσταται από την ΕΤΑΔ έχει λάβει εκτεταμένη δημοσιότητα. Ήδη όπως προαναφέραμε ο δήμος έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η Κεντρική Ένωση Δήμων θα παρέμβει σε αυτήν, υποστηρίζοντας της διεκδικήσεις του δήμου Αλίμου.
Το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, εντείνει την αντιπαράθεση με την ΕΤΑΔ και τον επιχειρηματία Βλάση Σταθοκωστόπουλο, διενεργώντας επαφές με βουλευτές και πολιτικούς παράγοντες, προκειμένου να τους εκθέσει τις θέσεις του δήμου για το παραλιακό μέτωπο.
Η αντιπαράθεση του δήμου με την ΕΤΑΔ και τον όμιλο Σταθοκωστόπουλου εντοπίζεται, σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, στο γεγονός ότι ο επιχειρηματίας καταπατά κοινόχρηστη έκταση επεκτείνοντας τα καταστήματά του και η ΕΤΑΔ φέρεται τον υποστηρίζει, αμφισβητώντας την ύπαρξη κοινόχρηστου χώρου στην παραλία Αλίμου.
Η πλατεία Νερού και ο δήμος Καλλιθέας
Θέματα όχλησης των κατοίκων από τις συναυλίες που διοργανώνονται στην Πλατεία Νερού έχει θέσει από την πλευρά του ο δήμος Καλλιθέας κινούμενος δικαστικά εναντίον της ΕΤΑΔ, ιδιοκτήτρια της έκτασης. Προ μερικών ημερών ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, και εκπρόσωποι Κινήσεων Δημοτών και Δήμων Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου επισκέφθηκαν τον Εισαγγελέα Ακροάσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών και ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την παύση διατάραξης της κοινής ησυχίας των πολιτών κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που προγραμματίστηκαν να λάβουν χώρα στην Πλατεία Νερού κατά τις 7, 8 και 9 Σεπτεμβρίου 2024.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο ο δήμος Καλλιθέας και εκπρόσωποι της Κίνησης Δημοτών Καλλιθέας είχαν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΕΤΑΔ και της διοργανώτριας εταιρείας του Release Festival, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ζητήσει τη χορήγηση διοικητικής άδειας από το δήμο για τη διοργάνωση των συναυλιών στο πλαίσιο του φεστιβάλ.
Κατά τη νεότερη προσφυγή που αναφέραμε, ο Εισαγγελέας Ακροάσεων ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα δήμου και πολιτών και διαβίβασε την παραγγελία του προς το Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας για να γίνουν οι σχετικές ενέργειες. Επίσης, ο δήμαρχος Καλλιθέας απέστειλε σχετική επιστολή προς την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή του διότι, ενώ όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, η τελευταία είχε δεσμευτεί ότι οι συναυλίες που θα γίνουν φέτος στην Πλατεία Νερού δεν θα υπερβούν τις δέκα, εντούτοις ανακοινώθηκαν ήδη πρόσθετες εκδηλώσεις υψηλότερης όχλησης και μεγαλύτερης μεγαλύτερης διάρκειας, παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια νομιμότητας.
Οι παραλίες του δήμου Σαρωνικού και το Grand Resort Lagonissi
Πρόσφατα και ο δήμος Σαρωνικού στράφηκε κατά της ΕΤΑΔ με ασφαλιστικά μέτρα, προειδοποιώντας για περαιτέρω νομικές ενέργειες ενόψει της αξιοποίησης έκτασης 44 στρεμμάτων σε όμορη έκταση με το ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi.
Η συγκεκριμένη έκταση είχε παραχωρηθεί το 2003 στην Αττικός Ήλιος, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου, προκειμένου να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις με τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων. Πλέον, η προοπτική αξιοποίησης της έκτασης αυτής από πλευράς της ξενοδοχειακής επιχείρησης φαίνεται να είναι πιο ορατή από κάθε άλλη φορά, δεδομένου ότι αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Αττικός Ήλιος, προκειμένου να μπει τέλος στην πολυετή δικαστική διαμάχη της επιχείρησης με την ΕΤΑΔ και δεδομένου ότι στην επιχείρηση έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες καλείται να καταβάλει το Δημόσιο. Ο δήμος Σαρωνικόύ μέσα από τις κινήσεις που πραγματοποιεί δηλώνει ότι επιδιώκει να παραμείνουν ελεύθερες και προσβάσιμες προς τους λουόμενους οι συγκεκριμένες παραλίες και ότι προτίθεται να προχωρήσει με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο.