Οι ακριβότερες και φθηνότερες περιοχές της Γλυφάδας για να μείνεις
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΠόσο κοστοβόρο είναι τελικά να μείνει κανείς στη Γλυφάδα και πώς διαφοροποιούνται οι τιμές στις διάφορες γειτονιές της «πρωταγωνίστριας» των νοτίων προαστίων; Κάναμε μία καταγραφή των μέσων τιμών που ισχύουν αυτή τη στιγμή τόσο για αγορά, όσο και για ενοικίαση κατοικίας, αλλά και τις μεταβολές που παρατηρήθηκαν από το 2022 στο 2023 στην περιοχή.
- 05/04/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Τα νότια προάστια έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης νέων επενδυτών, ξένων αλλά και εγχώριων, οι οποίοι αναζητούν, κατά κύριο λόγο, κατοικίες δίπλα στη θάλασσα, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει ισχυρό παρά την αύξηση των επιτοκίων.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι η μέση επιφάνεια για αγορά κατοικίας στην περιοχή, το Δ’ τρίμηνο του 2023 έφτασε στα 3.636 ευρώ, από 3.261 ευρώ, που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ταυτόχρονα, το «ράλι» που καταγράφουν οι τιμές φαίνεται να μην έχει τέλος και οι τιμές εξακολουθούν να παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, τόσο όσον αφορά στην αγορά, όσο και την ενοικίαση κατοικίας.
Η Γλυφάδα, λόγω του μεγάλου και πληθωρικού εμπορικού της κέντρου σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές των νοτίων, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται πάνω στην ακτογραμμή της Αθηναϊκής Ριβιέρας, και, τέλος, εξαιτίας της φημισμένης, έντονης νυχτερινής της ζωής, με την πόλη να διαγράφει τη μεγάλη της αίγλη τη δεκαετία του ‘80, ήταν ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στα νότια προάστια.
Τα ακίνητα, καθώς και οι αξίες τους, ακολουθούν, ομολογουμένως, την παραπάνω λογική.
Ο επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Plasis Real Estate, Μηνάς Δήμος, έδωσε στο NouPou μία αρκετά σαφή εικόνα για τις τιμές που ισχύουν, τόσο για αγορά, όσο και για ενοικίαση ακινήτου αυτή τη στιγμή στη Γλυφάδα.
Έχοντας συγκεντρώσει τα επιμέρους στοιχεία, είναι εύκολα αντιληπτή η αξιοσημείωτη διαφορά της αξίας των ακινήτων όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο εμπορικό κέντρο της πόλης ή σε περιοχές υψηλής τουριστικής ζήτησης, όπως το Γκολφ, εν αντιθέσει με περιοχές πιο απομακρυσμένες από αυτά τα σημεία, που βρίσκονται πιο κοντά στο βουνό του Υμηττού. Ας ρίξουμε μία ματιά στα κόστη που καταγράφονται σε κάθε μία από αυτές.
Τερψιθέα
Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι χαμηλότερες τιμές, τόσο για ενοικίαση, όσο και για αγορά ακινήτου σε όλη τη Γλυφάδα, εντοπίζονται στην περιοχή της Τερψιθέας.
Όσον αφορά στο ενοίκιο, οι τιμές βρίσκονται στα 8 ευρώ το τ.μ., για διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που μετρούν από 20 έτη και πάνω. Για ένα διαμέρισμα μέσης ηλικίας, η ενδεικτική τιμή ανά τ.μ. είναι στα 10 ευρώ, ενώ στα νεόδμητα κτίρια στα 12 το τμ..
Στην αγορά ακινήτου, ξεκινάμε από παλιές πολυκατοικίες στις οποίες, ενδεικτικά, βρίσκουμε τιμές που κυμαίνονται από 1.700, έως 2.500 ευρώ ανά τ.μ.. Ωστόσο, όπως είναι εύλογο, αλλά όπως τονίζει και ο κ. Δήμος, η αξία ενός διαμερίσματος σε σχέση με ένα άλλο μπορεί να ανεβαίνει ανάλογα με τον όροφο, ή και τη θέα που μπορεί αυτό να προσφέρει, ακόμη και αν μιλάμε για διαμερίσματα ίδιας ηλικίας και τετραγωνικών μέτρων. Το σκηνικό αλλάζει αρκετά στα νεόδμητα κτίρια, όπου οι τιμές που εντοπίζονται είναι ανάμεσα στα 3.000 με 5.000 ανά τ.μ., με τα προαναφερθέντα κριτήρια.
Αιξωνή – Καρβελάς
Η περιοχή της Αιξωνής χωρίζεται σε δύο κομμάτια. Είναι στην ουσία η περιοχή η οποία εκτείνεται πάνω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ωστόσο, από την οδό Ανθέων και αριστερά, προς Αθήνα, υπάρχει μία «υπο-περιοχή», γνωστή ως «Αιξωνή -Καρβελάς». Από την οδό Ανθέων και στην κατεύθυνση προς Βούλα, είναι η περιοχή τη Αιξωνής. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι από την κεντρική λεωφόρο της Άνω Γλυφάδας, Δημητρίου Γούναρη, και διασχίζοντας αυτή στο ρεύμα προς Βούλα -ενώ πρόκειται για μία κατεξοχήν εμπορική οδό, με σειρά καταστημάτων να καταλαμβάνει σχεδόν όλο το μήκος της, μέχρι τα όρια με τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης- από ένα σημείο και μετά, τα καταστήματα μειώνονται πολύ αισθητά, μέχρι που «εξαφανίζονται». Στο σημείο αυτό, αλλάζει ο συντελεστής δόμησης από 0.8 σε 0.6, γι’ αυτό και εντοπίζονται χαμηλότερες κατοικίες και, ως επί το πλείστον, μονοκατοικίες.
Στη γειτονιά «Καρβελάς», παρατηρούμε το φαινόμενο ότι, σταδιακά «κατεβαίνουμε» από την Τερψιθέα της Άνω Γλυφάδας, προς το εμπορικό κέντρο της πόλης, επομένως, αντίστοιχη, σταδιακή, αλλά αξιοσημείωτη άνοδο παρουσιάζουν και οι τιμές, τόσο για ενοικίαση, όσο και πώληση. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Δήμος, για την περιοχή του Καρβελά Αιξωνής, το κόστος για να νοικιάσει κάνεις ένα μέσο διαμέρισμα ανέρχεται στα 10 ευρώ το τ.μ., ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 15 ευρώ, ανάλογα με την παλαιότητα, την κατασκευή και τη θέση της κατοικίας.
Εντυπωσιακά ωστόσο είναι τα στοιχεία που αφορούν στην αγορά ακινήτου στην περιοχή, καθώς αυτή σκαρφαλώνει στις 4.000 ευρώ το τμ. και φτάνει έως τις 7.000-7.500 το τ.μ. για ένα ρετιρέ. Βασικό κριτήριο είναι και εδώ η θέα, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περιοχές με καλή ρυμοτομία, όπως η Αιξωνή, έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα, σε σχέση με άλλες, ακόμη και αν το ακίνητο δεν προσφέρει θέα.
“Premium” περιοχές – κέντρο Γλυφάδας
Κατηφορίζοντας από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, περνάμε σταδιακά στο κέντρο της Γλυφάδας και προσεγγίζουμε την εμπορική αγορά. Εκεί συναντάμε γειτονιές που, ανάλογα με την εγγύτητά τους από το εμπορικό κέντρο και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, κατηγοριοποιούνται σε premium, super premium, αλλά και β’ luxury.
Ακριβώς κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, βρίσκουμε την β’ luxury περιοχή. Παρότι πιο κοντά στο κέντρο, τα σημεία αυτά είναι πιο απομακρυσμένα από το Γκολφ και τον πυρήνα της πόλης, (όπως για παράδειγμα η οδός Αλκιβιάδου, Ασκληπιού, Δασκαρόλη). Εκεί κινούμαστε, για αγορά, από 6.500 το τ.μ., έως και τις 10.000 τ.μ.. Όσον αφορά στην ενοικίαση, οι τιμές εκκίνησης σε νεόδμητα σπίτια είναι στα 20 ευρώ το τ.μ., μέχρι τα 40 ευρώ το τ.μ., σε περίπτωση με πολύ καλή θέα στη θάλασσα ή με παροχή πισίνας.
Σε παλαιότερες κατοικίες, οι τιμές ξεκινούν από περίπου 6.000 ευρώ για αγορά, αναλόγως την κατάσταση και την παλαιότητα, ενώ για το ενοίκιο περίπου στα 20 ευρώ το τ.μ., αλλά μπορεί και λιγότερο, ανάλογα με τη θέση, την κατασκευή, τα έτη. Μπορεί να «πέσει» ακόμη και τα 10 ή 12 ευρώ το τ.μ., για μία παλιά πολυκατοικία, για παράδειγμα.
Λίγο πιο κάτω, και μέχρι την παραλία της πόλης, συναντάμε την premium κατηγορία ακινήτων. Ένα σκέλος της είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως «downtown», γύρω από το εμπορικό κομμάτι (περιλαμβάνει οδούς όπως Ξάνθου, Ζαμάνου, Λαοδίκης, Βασιλέως Γεωργίου, Φοίβης, Αρτέμιδος – περιοχές όπου εδρεύουν ποικίλες επιχειρήσεις της εμπορικής Γλυφάδας, αλλά και επιχειρήσεις εστίασης), και ένα άλλο ως super premium και αποτελείται, όπως είναι αναμενόμενο, από όλη την οδό Διαδόχου Παύλου -την οδό που βρίσκεται πάνω στο παραλιακό μέτωπο με απεριόριστη και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα-, αλλά και όλη την περίμετρο που «βλέπει μπροστά της» το Γκολφ (οδοί όπως η Τσιτσάνη, η Κανάρη και η Μιαούλη).
Εκεί οι τιμές αγοράς μπορούν να σκαρφαλώσουν ακόμη και στα 20.000 το τ.μ., ενώ πέφτουν σταδιακά μέχρι και τα 9.000 τ.μ., για παλαιότερα σπίτια. Για να νοικιάσει κανείς στην συγκεκριμένη περιοχή, θα χρειαστεί να διαθέσει από 30, μέχρι 50 ευρώ το τ.μ..
Δικηγορικά
Η περιοχή όπου βρισκόμαστε στην κάτω Γλυφάδα, αλλά προσεγγίζουμε σταδιακά την περιοχή του Αγίου Κοσμά και του Ελληνικού, ονομάζεται «Δικηγορικά». Οι τιμές εκεί κυμαίνονται από 9.000, μέχρι 15.000 το τ.μ. για αγορά και από 20 μέχρι 40 ευρώ ανά τ.μ. για τη μίσθωση ακινήτου. Μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ως φιλοσοφία και συντελεστή δόμησης, συναντάμε και εκεί ό,τι στην υπόλοιπη «κάτω Γλυφάδα» και το εμπορικό κέντρο, και συγκεκριμένα στο διάστημα μεταξύ Γκολφ και παραλίας Γλυφάδας.
Οι διαφοροποιήσεις στις τιμές από το 2022 στο 2023
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία που μοιράζεται με το NouPou το Spitogatos.gr, αναφορικά με την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών μέσα σε ένα έτος, από το 2022 έως το 2023 στην περιοχή.
Όπως και άλλες περιοχές των νοτίων προαστίων, κυρίως τα 3Β (Βάρη – Βούλα -Βουλιαγμένη), η Γλυφάδα τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης επενδυτών και αγοραστών, με τα κατασκευαστικά projects που εξελίσσονται, αλλά και πολλά που έχουν δρομολογηθεί, να κάνουν την εμφάνισή τους το ένα μετά το άλλο. Ταυτόχρονα, οι γειτνιάζουσες περιοχές με τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, το μεγαλύτερο project αυτού του τύπου που τρέχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θέτουν ψηλά τον πήχη για την αξία της περιοχής, συνεπώς και των αξιών των ήδη υπαρχόντων κατοικιών, με τους ιδιοκτήτες να ζητούν να λάβουν τα αντίστοιχα, τόσο για την πώληση, όσο και για την ενοικίαση.
Ενδεικτικά είναι τα ποσοστά της μεταβολής της μέσης ζητούμενης τιμής κατοικιών με τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των τιμών να καταγράφεται στην περιοχή της Τερψιθέας (+κατά 14,1%), όσον αφορά την πώληση, και την περιοχή «Αίγλη» (η οποία βρίσκεται στους πρόποδες του Υμηττού, κάτω ακριβώς από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία), όσον αφορά την ενοικίαση (+11,5%).
Για την πώληση κατοικιών, μεγάλη μεταβολή καταγράφηκε και στην Αιξωνή Γλυφάδας, με ποσοστό +13,4%, ενώ στη συνέχεια έρχεται η περιοχή που η πλατφόρμα Spitogatos ορίζει ως «Άνω Γλυφάδα», με ποσοστό της τάξεως του +11,9%. Σειρά έχει το κέντρο της Γλυφάδας, με μία μεταβολή που φτάνει το +9,1%, και, τέλος, η περιοχή του Γκολφ, όπου παρουσιάζει αξιοσημείωτη σταθεροποίηση σε σχέση με τις υπόλοιπες γειτονιές, καταγράφοντας μία μικρή μεταβολή της τάξεως του +3,2%.
Μικρότερες, αλλά καθόλου αμελητέες μεταβολές είχαμε και όσον αφορά τη μίσθωση κατοικιών. Εκτός από την πρωτιά στις μεταβολές, για την περιοχή Αίγλη που αναφέρθηκε παραπάνω, μεγάλες διαφοροποιήσεις στα ενοίκια υπήρξαν στο κέντρο της Γλυφάδας με ποσοστό +10,6%. Εν αντιθέσει με τις τιμές πώλησης, στην περιοχή του Γκολφ καταγράφηκαν σχετικά αυξημένες μεταβολές στις τιμές ενοικίασης, με το ποσοστό να φτάνει το +9,4%. Μικρότερη μεταβολή είχε η Αιξωνή, με ποσοστό +6,3%, η Άνω Γλυφάδα με +5,9% και, τέλος, η Τερψιθέα, με +5,6%, η οποία ωστόσο ήρθε πρώτη στις διαφοροποιήσεις τιμών, όσον αφορά την αγορά κατοικίας.
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη Γλυφάδα τρέχει τώρα στο NouPou: Πρόσωπα, Stories, Ρεπορτάζ και ένας πλήρης Οδηγός Πόλης σε ένα δυναμικό αφιέρωμα που ανανεώνεται διαρκώς.