Πάρκο Ασυρμάτου: Η περιπέτεια της αξιοποίησης και η πρόθεση του νέου δημάρχου
Σε τι φάση βρίσκεται το έργο ανάπλασης του πάρκου Ασυρμάτου στον Άγιο Δημήτριο, του οικοπέδου 75 στρεμμάτων που παραμένει εδώ και χρόνια αναξιοποίητο - Σε επαναδιαπραγμάτευση του χρονικού πλαισίου αλλά και των όρων χρήσης θα προχωρήσει η νέα διοίκηση του δήμου αφού αναλάβει καθήκοντα, όπως δηλώνει στο NouPou ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Στέλιος Μαμαλάκης
- 26/10/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Σχεδόν αναξιοποίητη παραμένει, για μια δεκαετία περίπου μια σημαντική έκταση – τοπόσημο του δήμου Αγίου Δημητρίου, που δεν είναι άλλη από το πάρκο Ασυρμάτου. Το πάρκο εκτείνεται σε 75 στρέμματα, περίπου, ενώ αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, μετά το Ελληνικό και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, είναι το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο στα νότια προάστια.
Σήμερα το πάρκο χρησιμοποείται κυρίως για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και για το πάρκο σκύλων που υπάρχει εντός του και κάποιων αθλητικών εγκαταστάσεων, που καταλαμβάνουν μόνο μια μικρή έκτασή του.
Ανάπλαση του πάρκου Ασυρμάτου: Οι καθυστερήσεις και το αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης από τη νέα διοίκηση του δήμου
Τον Απρίλιο του 2022 αποφασίστηκε η ένταξη της ανάπλασης του Πάρκου Ελευθερίου Βενιζέλου (Ασύρματος) και της κατασκευής Κολυμβητηρίου στο Πρόγραμμα χρηματοδότησης «Αντώνης Τρίτσης», όπως είχε ανακοινώσει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με επικοινωνία που είχε το NouPou με τον νεοεκλογέντα δήμαρχο Αγίου Δημητρίου Στέλιο Μαμαλάκη, το έργο μέχρι στιγμής δεν έχει προχωρήσει.
Για το θέμα είχε μιλήσει επίσης σε πρόσφατη, προεκλογική συνέντευξή της στο NouPou και η απερχόμενη δήμαρχος, Μαρία Ανδρούτσου. «Η τελευταία θητεία μας ήταν “κουτσουρεμένη” λόγω του covid. Επί 2,5 χρόνια δεν κινείτο τίποτα, ευτυχώς τις προηγούμενες 4ετίες είχαμε προγραμματίσει έργα, μελέτες που ωρίμασαν, και έφτασαν στο σημείο να δημοπρατήσουμε δύο μεγάλα, εμβληματικά έργα, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Μιλάμε για την ανέγερση κολυμβητηρίου στην πόλη μας και το πάρκο Ασυρμάτου. Ο Ασύρματος θα γίνει γιατί βγάλαμε την άδεια. Θα γίνει άλσος με εκσυγχρονισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις».
Ο κ. Μαμαλάκης ωστόσο, όπως δήλωσε στο NouPou, σκοπεύει άμεσα και μόλις αναλάβει καθήκοντα, να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης της χρηματοδότησης, τόσο όσον αφορά τη διάρκεια του έργου, όσο και τους όρους, αναδεικνύοντας παράλληλα δυο προβληματισμούς του. «Συζητώ για συνολική επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης όσον αφορά τη χρονική παραχώρηση, αλλά και τους όρους χρήσης, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα για εμένα είναι ότι η σύμβαση αφορά μηδενική, εμπορική χρήση. Η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε στον Δήμο για μόλις 30 χρόνια, ενώ μεγάλος αριθμός εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων έχουν παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ για 99 χρόνια. Στη σύμβαση αναφέρεται μάλιστα ότι αυτή λύνεται αυτοδικαίως. Αυτό σημαίνει ότι αφού περάσουν 25 χρόνια που απομένουν, το πάρκο μπορεί να περάσει σε χέρια τρίτων, με συνέπεια να μην αποτελεί πλέον ελεύθερο, δημόσιο χώρο για τους πολίτες».
«Όσον αφορά το θέμα της εμπορικής χρήσης, προφανώς δεν θέλουμε να το κάνουμε mall, αλλά θα θέλαμε, για παράδειγμα, να κάνουμε ένα υπόγειο parking, ή μια απλή καφετέρια για τους γονείς που θέλουν να χαλαρώσουν όσο παίζουν τα παιδιά τους και, βάσει της συγκεκριμένης σύμβασης, αυτά τα δυο απαγορεύονται. Υπάρχει θέμα βιωσιμότητας λοιπόν και η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Με το που αναλάβω λοιπόν θα ξεκινήσω τη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης, αφού μελετήσω πρώτα καλά τους νομικούς όρους», λέει χαρακτηριστικά.
Τι προβλέπει η ανάπλαση
Η χρηµατοδότηση του έργου ανάπλασης που αποφασίστηκε το 2022 και η ισχύουσα σύμβαση με τον δήμο, αφορά στην ανάπλαση του πάρκου και στην κατασκευή κολυμβητηρίου και κοινόχρηστου χώρου στα Ο.Τ. 2116 και 2117, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ύψος των 12.400.000 €..
Όσον αφορά στο κολυμβητήριο, όπως έχει ανακοινωθεί, αυτό θα κατασκευαστεί στην περιοχή ΕΚΤΕΛ και θα αποτελέσει μία σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση που θα περιλαμβάνει δύο πισίνες, μία ανοικτή αγωνιστική πισίνα και μία εκμάθησης (baby swimming), ενώ θα αξιοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά). Επίσης, στην παρακείμενη πλατεία, σε ιδιόκτητο ακίνητο 1,37 στρεμμάτων, θα διαμορφωθεί κοινόχρηστος χώρος άρρηκτα συνδεδεμένος με το κολυμβητήριο.
Αντικείμενο του υποέργου αποτελεί η δημιουργία πάρκου σε έκταση 78 περίπου στρεμμάτων. Η ανάπλαση του Πάρκου θα πραγματοποιηθεί με εξειδικευμένες βιοκλιματικές παρεμβάσεις, όπου θα μεγιστοποιηθεί ο ελεύθερος χώρος πρασίνου και θα διαμορφωθεί ο εσωτερικός χώρος του ώστε να περιλαμβάνει περιφερειακό δακτύλιο και δίκτυο πεζοδρόμων, περιοχές πρασίνου, υδάτινο στοιχείο, υπαίθριο θεατρικό χώρο, παιδική χαρά, κεντρική και δευτερεύουσες πλατείες, χώρους εκγύμνασης και χώρους πολιτισμού και εκθέσεων.
Τι είναι ο «Ασύρματος» – Η ιστορία του πάρκου
Ο «Ασύρματος», με την επίσημη ονομασία Κέντρο Εκπομπής Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ), εκτείνεται σε μια έκταση 78 στρεμμάτων περίπου, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Ο χώρος που αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου, αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εξυπηρετούσε μέχρι πριν 3 δεκαετίες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της ΥΠΑ, της ΕΜΥ, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Αστυνομίας.
Οι ανάγκες του Δήμου Αγίου Δημητρίου σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, ειδικά μετά τη μεταπολίτευση που υπήρξε μια ταχεία ανοικοδόμηση στην περιοχή με σαφώς ανεπαρκές σχέδιο πόλης, ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, και τον χώρο του Ασυρμάτου ως λύση για την κάλυψη αυτών των αναγκών.
Ο Ασύρματος κατά το παρελθόν εξυπηρέτησε διάφορες υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο ακίνητο έως το 1945 αποτελούσε γεωργική έκταση. Λίγο πριν το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου οι Αγγλικές δυνάμεις εγκατέστησαν δίκτυο ασυρμάτων επικοινωνιών. Η συγκεκριμένη βάση ασυρμάτων είχε καθοριστικό ρόλο στις επικοινωνίες των συμμάχων ιδίως την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1946-1949). Με τη λήξη του πολέμου οι εγκαταστάσεις παραδόθηκαν προς χρήση στο Ελληνικό κράτους. Το 1952 απαλλοτριώθηκε η σχετική έκταση 75 στρεμμάτων, για να εγκατασταθεί το Κέντρο Εκπομπών Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ), που ήταν ευρύτερα γνωστό ως «Ασύρματος». Στην συγκεκριμένη έκταση αναπτύχθηκε αρχικά το Κέντρο Εκπομπών του Α/Δ Ελληνικού και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλήθος λειτουργών τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και άλλων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, όπως του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Οι πρώτες διεκδικήσεις του χώρου τη δεκαετία του ’80 είχαν ως αποτέλεσμα μέρος της έκτασης του Ασυρμάτου, συνολικού εμβαδού 23,5 στρεμμάτων να παραχωρηθεί στο Δήμο Αγ. Δημητρίου, επί δημαρχίας Βασιλικής Βερυκάκη με αποφάσεις του τότε Υφυπουργού Παυσανία Ζακολίκου, και Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ανδρέα Παπανδρέου.
Το πάρκο παραδόθηκε τμηματικά στον δήμο, με τα πρώτα 23,5 στρέμματα να έρχονται στην κατοχή του τη δεκαετία του 80’. Η προσπάθεια για την απόδοση και του υπολοίπου τμήματος του Ασυρμάτου συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Παντελή Ειρηνάκη (1995-2006) με αποτέλεσμα την απόδοση 22,5 περίπου στρεμμάτων, σε δύο φάσεις, μέσα από ανάλογες διαδικασίες. Το 2017 παραδόθηκαν από την ΕΤΑΔ και τα τελευταία 32 στρέμματα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα όλος ο χώρος του Ασυρμάτου να μπορεί να αξιοποιηθεί ενιαία από τον Δήμο.