Ποδηλατόδρομος παραλιακής: Το άνοιγμα της Αθήνας στη θάλασσα, η απουσία Κωνσταντάτου και η έναρξη των εργασιών
Το NouPou βρέθηκε στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης για τον παραλιακό πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο, που θα διαπερνά όλο το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας - Το φετινό φθινόπωρο η έναρξη του έργου και έως το τέλος του 2025 η ολοκλήρωσή του
- 16/07/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στην υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη κατασκευής του έργου του παραλιακού πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου προέβησαν ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, και ο επικεφαλής της αναδόχου εταιρείας ΖΙΤΑΚΑΤ, Διονύσης Ζαφειρόπουλος. Για να ξεκινήσει το έργο απαιτείται η ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής από πλευράς της κατασκευάστριας εταιρείας και με βάση τα όσα ανέφεραν στο NouPou τα στελέχη της Ζιτακάτ, η έναρξη του έργου είναι προγραμματισμένη για το φετινό φθινόπωρο. Ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το αργότερο έως και το τέλος του 2025.
Η κατασκευή του ποδηλατόδρομου αφορά διαδρομή μήκους 12 χιλιομέτρων, η οποία θα έρθει να ενωθεί με τα 3,5 χιλιόμετρα διαδρομής που έχει κατασκευάσει ήδη ο δήμος Γλυφάδας με ανάδοχο – και σε αυτήν την περίπτωση – τη ΖΙΤΑΚΑΤ.
Το συγκεκριμένο έργο φέρνει κατά έναν τρόπο το άνοιγμα της Αθήνας προς τη θάλασσα, όπως υποστήριξε και ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης. Σημειώνεται ότι το έργο ανέλαβε να «ωριμάσει» το ΤΑΙΠΕΔ υπό την ευθύνη του εντεταλμένου συμβούλου του Ταμείου Παναγιώτη Σταμπουλίδη και υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι δήμαρχοι των εμπλεκόμενων δήμων, ήτοι ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και ο Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης. Απών ήταν, όπως είχε ήδη κάνει γνωστό, ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς το γεγονός ότι ο ποδηλατόδρομος διέρχεται από κατοικημένη περιοχή του δήμου που διοικεί και όχι από την παραλιακή, και ως εκ τούτου δήλωσε ότι θα απέχει της εκδήλωσης υπογραφής της σύμβασης.
Σημειώνεται ότι το έργο του ποδηλατόδρομου είχε αναδειχθεί πρόσφατα και στο πλαίσιο του Athens Riviera Summit, που διεξήχθη από τις 18 εώς τις 20 Ιουνίου, με στόχο να ανοίξει έναν διάλογο για την πρόοδο και την ανάπτυξη, ενώ κύριο ρόλο είχε το ζήτημα της αειφορίας, παρουσία και της Αθηνάς Ζαφειροπούλου managing director της αναδόχου ΖΙΤΑΚΑΤ.
Υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης το έργο
Υπό τη στενή παρακολούθηση της κυβέρνησης θα βρίσκεται η εξέλιξη του έργου, κάτι που επισήμανε κατά την παρουσία του στην τελετή υπογραφής της σύμβασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είχαμε παρουσιάσει τον ποδηλατόδρομο πριν από μερικά χρόνια ως μία ιδέα. Μία ιδέα, η οποία φαινόταν τότε σε όλους τους εμπλεκόμενους πολύ αυτονόητη. Είναι δυνατόν να έχουμε αυτό το παράκτιο μέτωπο και να μην υπάρχει τρόπος για έναν ποδηλάτη ή έναν πεζό να τον διανύσει από τη μία άκρη στην άλλη; Και όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτό το δίκτυο ποδηλατόδρομου, ίσως δεν είχαμε αντιληφθεί τις μεγάλες δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε έτσι ώστε από ιδέα να μετατραπεί σε ένα ώριμο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έφτασε η στιγμή που είμαστε βέβαιοι ότι το έργο αυτό θα ξεκινήσει άμεσα και θα έχει χρόνο υλοποίησης, όπως μου είπε ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς, έως και τον Σεπτέμβριο του 2024 (σ.σ. θα ξεκινήσουν οι εργασίες)», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Σε συνεργασία με όλους τους δήμους θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι εις βάρος των κατοίκων της περιοχής και ότι όλα τα συνοδά και υποστηρικτικά έργα θα συμβάλλουν στη συνολική ανάδειξη του παράκτιου μετώπου προς όφελος όλων των πολιτών και των κατοίκων των παράκτιων δήμων. Μία ακόμα παρατήρηση που έχω να κάνω σχετίζεται με την αστική βιώσιμη κινητικότητα, ενθαρρύνοντας το ποδήλατο και το περπάτημα στις πόλεις μας, οι οποίες αλλάζουν μορφή», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σκυλακάκης: Εμπιστοσύνη στους δημάρχους και το ΤΑΙΠΕΔ
Κατά τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, «το έργο του ποδηλατόδρομου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και το μεγάλο στοίχημα ήταν εάν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Δείξαμε εμπιστοσύνη και στο ΤΑΙΠΕΔ και στους δημάρχους ότι θα ανταποκριθούν, καθότι γνωρίζαμε τις δυσκολίες που είχε αυτό το έργο στις συνεννοήσεις και τα μικρά πράγματα. Αυτό που με ικανοποιεί εμένα είναι ότι πρόκειται για μία επένδυση που, από πλευράς περιβαλλοντικής απόδοσης, είναι ίσως η καλύτερη που μπορώ να σκεφτώ στην Ελλάδα. Γιατί σε ό,τι αφορά το ανθρωπογενές περιβάλλον, το οποίο αφορά η επένδυση αυτή, δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη αύξηση της κοινωνικής ευημερίας για τους πολίτες από αυτόν τον ποδηλατόδρομο».
«Δημιουργούμε μία ολοκληρωμένη ποδηλατική διαδρομή με διαπλατύνσεις στους χώρους στάσεις, με αναπλάσεις και δημιουργία χώρων πρασίνου με ανάδειξη των ξεχωριστών τοπίων που θα ενθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου ως τρόπου μετακίνησης, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να τρέχει, να περπατά και να βγάζει το παιδί του βόλτα με άνεση και κυρίως με ασφάλεια», σημείωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς. «Ο ποδηλατόδρομος αυτός αποτελεί σημαντικό κομμάτι του συνολικού μας σχεδιασμού για το άνοιγμα της Αθήνας προς τη θάλασσα. Για να γίνει πράξη, συνεργαστήκαμε στενά κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση, φτάνοντας σήμερα να υπογράφουμε τη σύμβαση για την έναρξη κατασκευής του».
Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ανέφερε από την πλευρά του ότι «ο πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος έρχεται να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών μας. Ταυτόχρονα όμως έρχεται να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά και τουριστικά όλο το νότιο μέτωπο. Σε εμάς απόκειται η ευθύνη να φτιάξουμε περισσότερους πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους μέσα στις πόλεις μας και να έρθουν να κουμπώσουν πάνω σε αυτόν τον μεγάλο παραλιακό κορμό, ώστε να ενισχύσουν την αστική κινητικότητα και τον τουρισμό στην περιοχή μας. Είναι κάτι που ξεκίνησε η Γλυφάδα και σύντομα ο δήμος Αλίμου με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ και οι υπόλοιποι δήμοι βρίσκονται σε διαδικασία σχεδιασμού».