Πόσο πληρώνουμε στα νότια προάστια για να αγοράσουμε σπίτι
Αρκετά «τσουχτερό» είναι το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσουμε για την αγορά κατοικίας στα νότια προάστια, με το ποσοστό των αυξήσεων να ανεβαίνει συνεχώς, σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις - Στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που κατέχουν το δικό τους σπίτι έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με 10 χρόνια πριν
- 19/10/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα διαφόρων αναλύσεων σχετικά με τις τιμές αγοράς κατοικίας στην Αθήνα, οι οποίες, ομολογουμένως, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουν αυξήσεις που φαίνεται να μην έχουν τέλος. Όπως μάλιστα συμπεραίνουμε συγκεντρώνοντας υλικό από τα στοιχεία αναλύσεων, την πρωτιά στις υψηλές τιμές διατηρούν εδώ και καιρό τα νότια προάστια της Αττικής.
Στα νότια προάστια οι πιο τσουχτερές τιμές αγοράς κατοικίας
Για παράδειγμα, σύμφωνα με ανάλυση της Delfi Partners, το γ’ τρίμηνο, η μέση τιμή πώλησης κατοικίας στα νότια διαμορφώνεται στα 3.611 ευρώ ανά τ.μ., έχοντας ετήσια αύξηση 14%. Στον αντίποδα, τα προάστια του Πειραιά παραμένουν η πιο προσιτή περιοχή της Αττικής, με μέση τιμή πώλησης στα 1.714 ανά τ.μ. αν και οφείλουμε να σημειώσουμε ότι παρά τις χαμηλές, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, τιμές, και λόγω της ανάπτυξης που έχει σημειώσει η ευρύτερη περιοχή σε διάφορα επίπεδα (πχ. με την απόκτηση σταθμών μετρό σε Νίκαια, Κορυδαλλό, Μανιάτικα) τα τελευταία χρόνια, έχει σημειώσει τη σημαντική ετήσια αύξηση της τάξεως του 23,2%. Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τα αντίστοιχα στοιχεία του Spitogatos.gr για το γ΄τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οποία η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στα προάστια του Πειραιά, αγγίζοντας το 23,20% το Γ’ τρίμηνο του 2023, με τη μέση τιμή να είναι στα 1.714 ευρώ ανά τ.μ..
Με βάση την ίδια έρευνα, στα νότια προάστια η μέση τιμή πώλησης για το γ’ τρίμηνο του έτους, έχει φτάσει τα 3.611 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 3.167 που ήταν το γ’ τρίμηνο του 2022, γεγονός που σημαίνει μια σημαντική αύξηση της τάξεως του 14%.
Υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη
Εν τω μεταξύ, αξίζει να δούμε και κάποια στοιχεία σε σχέση με την ιδιοκατοίκηση στη χώρα μας, συγκριτικά με τα ποσοστά χωρών της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προβληματισμό εγείρει το συμπέρασμα από τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που κατέχουν το δικό τους σπίτι έχει μειωθεί κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με 10 χρόνια πριν, αγγίζοντας το 72,8%. Στο σημείο αυτό αξίζει επίσης να σημειωθεί το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ιδιόκτητων κατοικιών μεν, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με στεγαστικό δάνειο. Από αυτό προκύπτει ότι τελικά οι τέσσερις στους δέκα είναι εκτεθειμένοι σε ακριβό στεγαστικό δάνειο, λόγω της αύξησης των επιτοκίων.
Από την άλλη, σε ολόκληρη την ΕΕ, τα 2/3 των νοικοκυριών, δηλαδή ποσοστό του 69%, είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο 31% ζει σε ενοικιαζόμενες κατοικίες. Είναι γεγονός ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης. Παραδείγματος χάριν η Πορτογαλία με 78%, η Ισπανία στο 76%. Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία, η οποία εμφανίζει χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 64%.
Από την άλλη, οι χώρες των Βαλκανίων διατηρούν τα υψηλά ποσοστά του 80%-90%, τα οποία διέθετε και η Ελλάδα δεκαετίες πριν. Τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης καταγράφηκαν στη Ρουμανία (95%), τη Σλοβακία (93%), την Κροατία (91%) και την Ουγγαρία (90%).
Τέλος, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Γερμανία είναι η μοναδική χώρα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η ενοικίαση είναι – ελάχιστά – πιο αυξημένη, αντιπροσωπεύοντας το 53% του πληθυσμού.