Ψηλά κτίρια και ΝΟΚ: Νέα απόφαση του ΣτΕ υπέρ του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Τι ισχύει για τη μερική αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών - Όσα αναφέρει η νέα απόφαση του ΣτΕ για τα ψηλά κτίρια - Η ανακοίνωση του Δήμου 3Β
- 15/05/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Με νέα του απόφαση, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δίνει το πράσινο φως για τη συνέχιση της μερικής αναστολής έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Συγκεκριμένα, με την ΕΔ 72/2024 απόφασή του, το ΣτΕ φαίνεται πως δικαιώνει την απόφαση του Δήμου να εκδώσει εσωτερική διαταγή αναστολής έκδοσης των οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για να εξασφαλίσουν «μπόνους» δόμησης. Η εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναστέλλει -μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια- την εκτέλεση απόφασης του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής του Δήμου 3Β.
Υπενθυμίζεται πως ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής -μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ- είχε ακυρώσει τη σχετική απόφαση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης για απόρριψη αιτήσεων έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση του ΝΟΚ. Μάλιστα, κατά την απόφασή του ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης είχε τονίσει πως ο δήμος έχει «προς την παρούσα απόφαση υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς καθυστέρηση».
Πανηγυρική είναι η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Δήμου, που μιλά για πλήρη δικαίωση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ενώ τονίζει πως «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΤΕΕ να ανακόψουν τον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, να προστατέψει την πόλη έναντι στην υπερδόμηση που προκαλούν οι διαταξεις του ΝΟΚ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με την απόφαση καταπέλτη, όχι μόνο ανοίγει το δρόμο να συνεχιστεί η μερική αναστολή της έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, αλλά θέτει ξεκάθαρα θέμα αμφισβήτησης της νομιμότητας όσων αδειών εκδίδονται κάνοντας χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ».
Σημειώνεται πως αντίστοιχη στάση με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε επιδείξει εναντίον του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο είχε απαντήσει αρνητικά σε αίτημα του Δήμου για αναστολή έκδοσης των εν λόγω οικοδομικών αδειών, ενώ σε ανακοίνωσή του είχε τονίσει πως οποιαδήποτε σχετική πρωτοβουλία «προερχόμενη, για παράδειγμα, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει καμία θεσμική ισχύ». Ακολούθησε η «απογοητευτική» για τους Δημάρχους τροπολογία του Υπουργείου, βάσει της οποίας το συνολικό ύψος που μπορούν να κερδίσουν τα κτίρια που εκμεταλλεύονται τις διατάξεις του ΝΟΚ περιορίζεται από τρεις σε δύο πρακτικά ορόφους.
Η ανακοίνωση του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
Πλήρης δικαίωση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από το ΣτΕ για τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των μπόνους του ΝΟΚ
Δικαιώνει πλήρως τον Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, να εκδώσει εσωτερική διαταγή (εντέλλεσθε) με την οποία αναστέλλεται η έκδοση από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου αδειών, που κάνουν χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, με απόφασή του, το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την ΕΔ 72/2024 απόφασή του, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου αναστέλλει την εκτέλεση της 31984/12.4.2024 απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για την ακύρωση της εσωτερικής διαταγής μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κρινόμενης αίτησης αναστολής.
Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΤΕΕ να ανακόψουν τον αγώνα που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, να προστατέψει την πόλη έναντι στην υπερδόμηση που προκαλούν οι διατάξει του ΝΟΚ, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, με την απόφαση καταπέλτη, όχι μόνο ανοίγει το δρόμο να συνεχιστεί η μερική αναστολή της έκδοσης αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, αλλά θέτει ξεκάθαρα θέμα αμφισβήτησης της νομιμότητας όσων αδειών εκδίδονται κάνοντας χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ, μέχρι την εκδίκαση της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το Ε’ τμήμα του ΣτΕ, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης αναστολής εκτέλεσης, δεν περιορίζεται στους τυπικούς λόγους αναρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδώσει μία τέτοια απόφαση αλλά και στην ουσία της αναστολής εκτέλεσης και τις ευεργετικές, για τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας των πόλεων, συνέπειές της. Συγκεκριμένα, η απόφαση καταλήγει στο συμπέρασμα πως:
«Επομένως, από την άμεση εκτέλεση της, εν προκειμένω, προσβαλλόμενης πράξης προκαλείται ανεπανόρθωτη, ή πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη σε βάρος του αιτούντος Δήμου συνισταμένη α) σε ματαίωση ή ουσιαστική ανατροπή του εν εξελίξει πολεοδομικού σχεδιασμού κατά την εκπόνηση και έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου (σελ. 15 παρ. 5 του δικογράφου της κρινόμενης αίτησης) και β) σε αλλοίωση του οικιστικού περιβάλλοντος της περιοχής και των όρων διαβίωσης των κατοίκων από το ύψος μεγάλου αριθμού νέων κατασκευών».
Παράλληλα όμως, το ανώτατο δικαστήριο κρούει των κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις υπηρεσίες δόμησης της χώρας που εξακολουθούν και εκδίδουν άδειες με χρήση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ΝΟΚ καθώς αναφέρει:
«Όπως προκύπτει από το δικόγραφο της αιτήσεως αναστολής και τα προσκομισθέντα στοιχεία, μετά τη δημοσίευση των προαναφερθεισών αποφάσεων του Ε’Τμήματος, στην ΥΔΟΜ του αιτούντος Δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ («κινήτρων»), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος Δήμου. Πέραν τούτου, όμως, στην περίπτωση αυτή οι σχετικές οικοδομικές άδειες ενδέχεται να πρέπει να ανακληθούν στο σύνολό τους, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αιτούντα δήμο και τους ενδιαφερόμενους, αλλά και για τους καλόπιστους τρίτους οι οποίοι θα έχουν εν τω μεταξύ αποκτήσει εμπράγματα δικαιώματα σε οριζόντιες ιδιοκτησίες που πρέπει στη συνέχεια να κατεδαφιστούν κατά το μέρος που θα στηρίζονται στην εφαρμογή των προαναφερόμενων διατάξεων».
Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση μετά την έκδοση της σημαντικής απόφασης:
«Η ιστορική απόφαση του Ε’ τμήματος του ΣτΕ αποτελεί μία πρώτη σημαντική νίκη στον αγώνα που δίνουν οι δήμοι της χώρας μας για το αυτονόητο, να διαφυλάξουν τη φυσιογνωμία των πόλεων και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Με όπλο μας τη νομιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος όπως αυτή ορίζεται από το Σύνταγμα θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στην υπερδόμηση των πόλεων στο βωμό του κέρδους μέχρι την τελική οριστική δικαίωση μας. Επιμένουμε στην πάγια θέση μας πως αποκλειστικός αρμόδιος για τα πολεοδομικά θέματα των πόλεων πρέπει να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, οι δήμοι της χώρας».