Σε λειτουργία από το φθινόπωρο το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο με εγκαταστάσεις στο Ελληνικό

Από το Φθινόπωρο του 2025 το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ξεκινά τη λειτουργία του στην Ελλάδα, με το πρώτο κτίριο να κατασκευάζεται στο Ελληνικό - Θα στεγάζονται Ιατρική, Νομική, Φαρμακευτική σχολή καθώς και τμήματα Οικονομικών και Computer Science.
- 05/04/2025
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Πρεμιέρα θα κάνει από τη φετινή ακαδημαϊκή περίοδο το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia) στην Ελλάδα, με το πρώτο από τα κτίρια που κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε ακίνητο το οποίο βρίσκεται εκτός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού. Η ανάπτυξη πραγματοποιείται στις παλιές εγκαταστάσεις της Olympic Catering, όπου το Πανεπιστήμιο από κοινού με το fund CVC Capital Partners, έχουν αποκτήσει το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο θα συνεκμεταλλεύονται για τις ανάγκες στέγασης του πρώτου μη κρατικού πανεπιστημίου στη χώρα μας.
Στο κτίριο που θα παραδοθεί έως και φέτος το καλοκαίρι θα στεγάζονται Ιατρική, Νομική, Φαρμακευτική σχολή καθώς και τμήματα Οικονομικών και Computer Science. Για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών πανεπιστημιακών τμημάτων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και η CVC, έχουν συστήσει την εταιρεία «University of Nicosia Greece Branch» καθώς έχουν συμπράξει επιχειρηματικά εκτός από τον τομέα της ακίνητης περιουσίας για το συγκεκριμένο κτίριο και στον τομέα της εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι η CVC Capital θα έχει μετοχική συμμετοχή μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο ακίνητο εκτός Ελληνικού, μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού που φέρει την ονομασία UNG Propco.
Οι κατασκευαστικές εργασίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο ακίνητο που βρίσκεται στην οδό «29η», ακριβώς στα όρια με τo χώρο της μεγάλης επένδυσης που πραγματοποιείται από τη LAMDA Development. Η λειτουργία του είναι προγραμματισμένη από τον Σεπτέμβριο του 2025. Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη επένδυση από ξένο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που θα ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, αποτελώντας τον προπομπό για αρκετές ακόμη που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα σκαριά.
Σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του πρώτου κτιρίου εκτός του Ελληνικού
Επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος θα έχει συνολική επιφάνεια περί τα 9.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόκειται να λειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2025, προκειμένου να υποδεχτεί τους πρωτοετείς φοιτητές.
Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – Περισσότεροι από 12.000 φοιτητές
Το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Λευκωσίας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2007, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου. Παραρτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας υφίστανται επίσης στη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Το εν λόγω πανεπιστημιακό ίδρυμα έχει πάνω από 12.000 φοιτητές που προέρχονται από 100 διαφορετικές χώρες και σπουδάζουν στα προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματά του.
Συγκεκριμένα, προσφέρει περισσότερα από 100 προγράμματα σε επίπεδο πτυχίου, μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος, τόσο στην πανεπιστημιούπολη της Κύπρου όσο και στο διαδίκτυο. Τα γραφεία του στην Ελλάδα βρίσκονται επί της λεωφόρου Μεσογείων στο Νέο Ψυχικό.
13 πανεπιστήμια κατέθεσαν αιτήσεις για παραρτήματα στην Ελλάδα
Το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο τον τελευταίο καιρό καθώς τη Δευτέρα 31 Μαρτίου εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, υπό τη μορφή παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), σύμφωνα με τον Νόμο 5094/2024. Οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν άμεσα στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, καθώς και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους.
Συγχρόνως, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), ο οποίος θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων. Τα κριτήρια που θα εφαρμόσουν η ΕΘ.Α.Α.Ε. και ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι αυστηρά καθορισμένα με βάση το θεσμικό πλαίσιο. Διευκρινίζεται ότι η αίτηση δεν αποτελεί και αδειοδότηση.
Ειδικότερα υποβλήθηκαν 12 αιτήσεις ξένων πανεπιστημίων για τη δημιουργία παραρτημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Επίσης, υπεβλήθη και μία αίτηση για έναρξη λειτουργίας παραρτήματος το ακαδημαϊκό έτος 2026-27.
Τα μητρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που κατέθεσαν αίτηση είναι τα ακόλουθα:
- The Open University
- The University of York
- University of Greater Manchester
- Université Sorbonne Paris Nord
- University of Derby
- The University of West London
- University of Essex
- University of Nicosia
- London Metropolitan University
- Queen Margaret University
- The University of Keele
- University of East London
Το μητρικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, που κατέθεσε αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27 είναι το Sunderland University ενώ η διαδικασία παραμένει ανοικτή και για άλλα πανεπιστήμια.
Tα πτυχία του ελληνικού παραρτήματος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, όπως και των υπολοίπων πανεπιστημίων που έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη δημιουργία παραρτημάτων στη χώρα μας, θα αναγνωρίζονται πλήρως με βάση τις διατάξεις για τους τίτλους σπουδών στο εξωτερικό και την ισχύ τους στην Ελλάδα, με βάση και τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχετικό νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που έχει θεσπίσει το υπουργείο Παιδείας.
Θυμίζουμε ότι ο νόμος 5094/2024 διαμορφώνει το πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.