Στα άκρα η κόντρα για τα ψηλά κτίρια με επιστολή πανεπιστημιακών – Πώς αντιδρούν οι κατασκευαστές
Επιστολή με τίτλο «Μπετοσυμμορία» συνυπογράφουν 16 καθηγητές αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το θέμα του ΝΟΚ και των ψηλών κτιρίων - «Μιλούν για τους κατασκευαστές με τρόπο που εμένα προσωπικά ως πολιτικό μηχανικό με θίγει απεριόριστα» σχολιάζει στο NouPou ο επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας Αγγελόπουλος – Σαραντής, Δημήτρης Αγγελόπουλος
- 12/06/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Ένα ακόμα επεισόδιο στην αντιπαράθεση μεταξύ κατασκευαστών και δήμων προσθέτει η επιστολή με τίτλο «Μπετοσυμμορία», την οποία συνυπογράφουν 16 καθηγητές αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με αφορμή το θέμα της υψηλής δόμησης με βάση τα μπόνους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός του 2012. Με αυτόν τον τρόπο οι ακαδημαϊκοί επιδιώκουν να στηρίξουν τους δήμους που έχουν κινηθεί για τον περιορισμό της δόμησης ψηλών κτιρίων.
Iδιαίτερα καυστικός εμφανίζεται σχετικά, μιλώντας στο NouPou, ο επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας Αγγελόπουλος – Σαραντής, Δημήτρης Αγγελόπουλος αναφορικά με επιστολή που υπογράφουν οι 16 πανεπιστημιακοί καθηγητές.
Όπως επισημαίνει σχετικά ο κύριος Αγγελόπουλος «δεν θα περίμενα ποτέ τέτοια προχειρότητα από ακαδημαϊκούς. Μιλούν για τους κατασκευαστές με τρόπο που εμένα προσωπικά ως πολιτικό μηχανικό με θίγει απεριόριστα. Γιατί δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για το περιβάλλον από το 2012 έως και το 2022, όταν ακόμα η κρίση στον κατασκευαστικό τομέα ήταν υπαρκτή; Τότε κάποιοι από αυτούς αλλά και οι συνδικαλιστές δέχονταν κάθε αντιδημοκρατική συνθήκη στην Ελλάδα χωρίς να αντιδρούν. Σήμερα παρουσιάζονται όλοι ως επαναστάτες, τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι καθηγητές», διερωτάται.
«Η Αθήνα θα γίνει πολύ καλύτερη με τον ΝΟΚ του 2012»
Ο κ. Αγγελόπουλος επισημαίνει ότι «δεν είναι οι κατασκευαστές που δημιουργούν το πρόβλημα. Το πρόβλημα προέρχεται από τις συνθήκες και την ευρύτερη ανομία που επικρατεί στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστές ακολουθούν τις διατάξεις του νόμου. Δεν τους ενδιαφέρει εάν ένα κτίριο ανέλθει στους 5 ή στους 8 ορόφους. Εάν ένα κτίριο ανέλθει στους 8 ορόφους θα πληρώσουν 2 εκατομμύρια ευρώ και εάν φτάσει στους 5 ορόφους θα πληρώσουν 1 εκατομμύριο ευρώ. Αυτός που χάνει είναι ο πολίτης. Ο κατασκευαστής δεν χάνει. Για όσους ορόφους χτίσει ο κατασκευαστής ανάλογα με τους όρους δόμησης θα πληρώσει ανάλογα για να κατασκευάσει το ακίνητό του. Επίσης, όταν παρουσιάστηκε ο ΝΟΚ το 2012, κανείς από αυτούς τους καθηγητές δεν αντέδρασε, ενώ αρκετοί εξ αυτών μπορεί να συμμετείχαν στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Κατά τη γνώμη μου ο ΝΟΚ του 2012 αποτελεί ένα αριστούργημα του ελληνικού κράτους, όπως εγώ το αντιμετωπίζω ως μηχανικός και ταυτόχρονα απεικονίζει μία πρακτική που εφαρμόζεται ήδη στο εξωτερικό πολλά χρόνια πριν. Η Αθήνα με τον ΝΟΚ του 2012 θα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που δημιουργήθηκε με τον ΓΟΚ του 1983, τον ΓΟΚ του 1955 ή από καταστάσεις στις οποίες ανεγέρθηκαν κτίρια με δεκάδες ηλιακούς, κεραίες και αυθαίρετα κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν. Κανείς δεν αντέδρασε τότε για να σταματήσει όλη αυτή η ανομία».
«Οι εν λόγω καθηγητές όφειλαν να αντιδράσουν όταν καταστράφηκε μεγάλο μέρος ιστορικών και διατηρητέων κτιρίων της Αθήνας και δεν το έκαναν», συμπληρώνει ο Δ. Αγγελόπουλος.
Τι αναφέρουν στην επιστολή τους οι 16 ακαδημαϊκοί
Στην επιστολή που έχει στη διάθεσή του το NouPou αναφέρεται μεταξύ άλλων από πλευράς των ακαδημαϊκών που την υπογράφουν, ότι «όλοι εμείς που συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο στηρίζουμε τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες των δημάρχων για πόλεις με δόμηση που υπακούουν σε όρια και κανόνες και είμαστε αντίθετοι στη λογική της κάθε ‘μπετοσυμμορίας’ που αδίστακτα υποβαθμίζει πόλεις και ζωές στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους».
Όπως σημειώνουν, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός με την πρόφαση μίας «πράσινης ταράτσας», επιτρέπει οι νέες οικοδομές να κάνουν υπερβάσεις στο ύψος, οδηγώντας στην ανέγερση κτιρίων «τεράτων». Συμπληρώνουν ότι ο ΝΟΚ «παραβλέπει ολοσχερώς ότι η κάθε γειτονιά, η κάθε πόλη, η κάθε συνοικία χτίζεται και αναπτύσσεται πάνω σε συγκεκριμένα σχέδια πόλεως, που προβλέπουν τη ρυμοτομία τους, τους κοινόχρηστους χώρους τους, το οδικό τους δίκτυο, τις πλατείες τους, τα σχολεία τους, τους χώρους άθλησης, τις παιδικές χαρές και πολλά ακόμα. Όλα αυτά καταστρατηγούνται, όταν στην ίδια γειτονιά συσσωρεύεται εν μία νυκτί διπλάσιος όγκος τσιμέντου και διπλάσιος αριθμός κατοίκων».
«Τα περιβαλλοντικά μπόνους πρόφαση της “μπετοσυμμορίας” για να τσιμεντώσουν κάθε σπιθαμή των γειτονιών μας»
Στην επιστολή τους συμπληρώνουν ότι «τα δήθεν περιβαλλοντικά μπόνους είναι η πρόφαση της νέας “μπετοσυμμορίας”, προκειμένου να τσιμεντώσει κάθε σπιθαμή των γειτονιών μας. Ως άνθρωποι που μεγαλώσαμε σε γειτονιές, παίξαμε σε πλατείες και έχουμε γνώση των δημόσιων χώρων και υποβάλλουμε τα αυτονόητα ερωτήματα:
-Γιατί θα πρέπει ένας κατασκευαστής, για να κάνει έναν δήθεν «ταρατσόκηπο», να σηκώσει άλλους δύο ή τρεις ορόφους, φτάνοντας τα είκοσι δύο μέτρα, αντί των δεκατεσσάρων;
-Γιατί πρέπει τα σχέδια πόλεως να γίνουν “σουρωτήρι” στον βωμό του κατασκευαστικού υπερκέρδους;
-Τι όφελος θα έχει μία γειτονιά από την ανέγερση μίας πολυκατοικίας οκτώ ορόφων αντί των τεσσάρων;
-Τι όφελος θα έχει το περιβάλλον από τη συσσώρευση διπλάσιου πληθυσμού κατοικιών στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο;
-Τι περιβαλλοντικό όφελος υπάρχει από τις δεκάδες τόνους περισσότερου τσιμέντου που θα πέσει σε αυτήν;
-Τι όφελος θα έχει ένα παιδί όταν θα ζει σε μία γειτονιά που το απέναντι κτίριο θα του κρύβει κυριολεκτικά τον ήλιο και τον ουρανό;»
Αναφορά στην περίπτωση του Coco-Mat Hotel
Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι ένα τέτοιο κτίριο «κόντεψε να μας κρύψει την Ακρόπολη», με σαφή αναφορά στο ακίνητο του ξενοδοχείου Coco-Mat Hotel στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι. «Ας μην επιτρέψουμε σε εκατοντάδες άλλα, παρόμοια, να μας κρύψουν τώρα τον ήλιο».
Οι καθηγητές ζητούν να τεθεί ένας νομοθετικός φραγμός στην ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση. «Και ας το κάνουμε τώρα και όχι από την επόμενη πλημμύρα, φωτιά ή σεισμό, που θα πλήξει τις πόλεις – τέρατα της μπετοσυμμορίας».
Ποιοι υπογράφουν
Την επιστολή υπογράφουν οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Τάσης Παπαϊωάννου, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Σταύρος Γυφτόπουλος, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Βαλεντίνη Καρβουντζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Πέννυ Κουτρολίκου, καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Γιώργος Αγγελής, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Την ίδια επιστολή συνυπογράφουν επίσης οι Λεωνίδας Κουτσουμπός, επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Σωτήρης Σόρογκας, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Βάσω Κυριάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Παρασκευάς Χατζηδάκης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Μαρία Μαντουβάλου, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ.