Στο σφυρί το «περιπετειώδες» ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού
Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το ακίνητο επί της λεωφόρου Συγγρού, όπου στεγαζόταν το ξενοδοχείο «Athenaeum Palace & Luxury Suites» - Η ιστορία του ξενοδοχείου που λειτούργησε μόνο έναν χρόνο και κάηκε από τους ίδιους του τους ιδιοκτήτες
- 03/11/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό βγήκε το κτίριο όπου στεγαζόταν το γνωστό τετράστερο ξενοδοχείο της Αθήνας «Athenaeum Palace & Luxury Suites» επί της Λεωφόρου Συγγρού και στον αριθμό 123. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικά χρόνια, το ξενοδοχείο έγινε επίκεντρο της δημοσιότητας, λόγω υπόθεσης εμπρησμού το 2019.
Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2018 με χωρητικότητα 109 δωμάτια εκ των οποίων τα 37 ήταν σουίτες.
Το ηλεκτρονικό σφυρί είναι προγραμματισμένο για τις 28 Φεβρουαρίου 2024 με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα. Η -αρκετά «τσουχτερή»- τιμή εκκίνησης έχει διαμορφωθεί στα 15,57 εκατ. ευρώ.
Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του ιδιοκτήτη του ακινήτου, Γεωργίου-Αλέξανδρου Καλαθάκη, κατοίκου Γενεύης, ο οποίος το μίσθωνε σε άλλη εταιρία διαχείρισης. Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 500.000 ευρώ που είναι μέρος της συνολικής οφειλής.
Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου
Το ξενοδοχείο βρίσκεται επί της διασταυρώσεως της Λεωφόρου Συγγρού αριθμός 123 και της οδού Τορβά αριθμός 1, θέση «Μολυβά ή Μάλαμα», προ του Αγίου Σώστη, στον Δήμο Αθηνών. Το οικόπεδο προέρχεται από τη συνένωση τριών επιμέρους οικοπέδων με επιφάνειες 480,70 τ.μ., 843,16 τ.μ. και 244,86 τ.μ.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχει ανεγερθεί κτίριο γραφείων και καταστημάτων με 4 υπόγεια το οποίο αποτελείται από:
Δ’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06m²,
Γ’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06m²,
Β’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06m²,
Α’ ΥΠΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 1.025,06m²,
ΙΣΟΓΕΙΟ συνολικής επιφάνειας 869,34m², κατάστημα μέσω εσωτερικής μεταλλικής κλίμακας.
Α’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22m²,
Β’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22m²,
Γ’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 649,22m²,
Δ’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 611,62m²,
Ε’ ΟΡΟΦΟ συνολικής επιφάνειας 611,62m²
ΣΤ’ ΟΡΟΦΟΣ συνολικής επιφάνειας 611,62m²,
ΔΩΜΑ συνολικής επιφάνειας 94,85m².
Ωστόσο, σύμφωνα με την αυτοψία διαπιστώθηκε πως τα τελευταία χρόνια το κτίριο έχει αλλάξει χρήση από καταστήματα-γραφεία σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων με την επωνυμία «Athenaeum Palace & Luxury Suites» δυναμικότητας 108 δωματίων.
Τονίζεται επίσης ότι τονίζεται η αυτοψία που έγινε ήταν μόνο εξωτερική, με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η παρούσα εσωτερική κατάσταση του κτιρίου, καθώς και η έκταση των φθορών που υπέστη από τη φωτιά.
Athenaeum Palace Luxury Suites: Η υπόθεση εμπρησμού
Στις 5 Δεκεμβρίου 2019, ξέσπασε πυρκαγιά ενώ το ξενοδοχείο Athenauem Palace Luxury Suites είχε αρκετό κόσμο. Οι φλόγες ήταν περιορισμένης έκτασης, ωστόσο, λόγω του έντονου πλαστικού που είχε ως υλικό το ξενοδοχείο, οι καπνοί ήταν ιδιαίτερα έντονοι, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν από κάτω προς τα πάνω, μέσω του κλιμακοστασίου. Επίσης, τα περισσότερα παράθυρα ήταν κλειστά, με συνέπεια ο καπνός να φτάσει μέχρι τον 6ο όροφο. Από τη φωτιά και τους έντονους καπνούς εγκλωβίστηκαν άτομα που βρίσκονταν στον πρώτο όροφο του ξενοδοχείου και πάνω.
Σύμφωνα με το πόρισμα που έβγαλε τότε η αστυνομία, μετά από 97 ημέρες, επρόκειτο για εμπρησμό, για τον οποίο κατηγορήθηκαν ως ηθικοί αυτουργοί δυο από τους συνιδιοκτήτες, οι οποίοι πήγαν ουσιαστικά να κάψουν το ίδιο τους το ξενοδοχείο, με φυσικούς αυτουργούς δυο υπαλλήλους του. Κίνητρο όπως αποδείχθηκε ήταν το χρέος που είχαν οι δύο συνιδιοκτήτες του ξενοδοχείου προς τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, συνολικού ποσού 890.000 ευρώ. Άλλωστε, την ημέρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά βρίσκονταν στο ακίνητο δικαστικοί επιμελητές προκειμένου να προχωρήσουν σε έξωση.
Σύμφωνα μάλιστα με τη δικογραφία, ο 54χρονος συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, έδωσε εντολή μια ημέρα πριν την πυρκαγιά στον υπεύθυνο ηλεκτρονικών συστημάτων του ξενοδοχείου, να απενεργοποιήσει τις κάμερες ασφαλείας, χωρίς να του εξηγήσει τον λόγο, ώστε να μην υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία. Ωστόσο, σύμφωνα με υλικό που προέκυψε από τις κάμερες διπλανού ξενοδοχείου, λίγη ώρα πριν από το ξέσπασμα της φωτιάς, ο ένας απο τους δύο υπαλλήλους, στάθμευσε έξω από το ξενοδοχείο με ένα φορτηγάκι και κατέβασε πέντε μπιτόνια με βενζίνη, ενώ μαζί με τον συνεργό του φόρτωσαν τα κλινοσκεπάσματα.
Αφού συνελήφθησαν, οι δυο υπάλληλοι ομολόγησαν τις πράξεις τους και ισχυρίστηκαν ότι τρείς μέρες πριν την πυρκαγιά και κατόπιν εντολής της 52χρονης συνιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, προμηθεύτηκαν βενζίνη από το διπλανό πρατήριο υγρών καυσίμων, ενώ την ημέρα του εμπρησμού, ανάγκασαν τις καθαρίστριες να ανοίξουν διάφορες πόρτες δωματίων του 1ου και 2ου ορόφου και έβαλαν φωτιά στα κλινοσκεπάσματα.
Τελικά, τον Σεπτέμβριο του 2021 οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε κάθειρξη εννέα ετών ο καθένας για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό. Την ίδια ποινή επέβαλε το Δικαστήριο και στους δύο υπάλληλους που έβαλαν τη φωτιά περιλούζοντας με βενζίνη κρεβάτια δωματίων που δεν ήταν νοικιασμένα στον 1ο και 2ο όροφο, μετά από εντολή των ηθικών αυτουργών. Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι καταβάλλοντας εγγύηση 35.000 ευρώ ο καθένας. Το ποσό των 7.000 ευρώ κατέβαλαν και οι υπάλληλοι, στους οποίους απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα. Από την ημέρα του εμπρησμού, μέχρι σήμερα, το κτίριο παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο.
Το εν λόγω κτίριο φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία της Attica Group.
Ιδιοκτήτες του ομίλου ήταν οι Παναγιώτα Κελέση και Ιωάννης Ανδρικόπουλος.