Τι ενοίκιο πληρώνει μία επιχείρηση για εμπορικό κατάστημα στη Γλυφάδα;

Η Γλυφάδα βρίσκεται ανάμεσα στις ακριβότερες εμπορικές περιοχές της χώρας, με ενοίκια για καταστήματα που φτάνουν τα 155€ / τ.μ. - Υψηλότερη και από την Κηφισιά - Ποιες περιοχές είναι ψηλότερα στη λίστα
- 08/04/2025
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Tην τρίτη ακριβότερη εμπορική ζώνη, από πλευράς ύψους μισθωμάτων των καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, αποτελεί η Γλυφάδα. Αυτό που προκύπτει από στοιχεία έρευνας της Cushman & Wakefield Proprius για τον τομέα των εμπορικών ακινήτων στις σημαντικότερες εμπορικές ζώνες της Ελλάδας για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, είναι ότι το μέσο μίσθωμα ανά τετραγωνικό μέτρο στη Γλυφάδα ανέρχεται στα 155 ευρώ. Στην πρώτη θέση και με διαφορά βρίσκεται η οδός Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, με 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στη δεύτερη θέση η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη με 160 ευρώ μίσθωμα ανά τετραγωνικό μέτρο, στην τρίτη η Γλυφάδα με 155 ευρώ και ακολουθούν η Κηφισιά με 110 ευρώ και ο Πειραιάς με 100 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Γλυφάδα, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, κατατάσσεται στις αγορές μαζικού ενδιαφέροντος από πλευράς καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα αντλεί ώθηση και από το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα που ενισχύει την εμπορική κίνηση.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, με βάση το μέσο μίσθωμα που προκύπτει από τα στοιχεία της C&W Proprius, ένα κατάστημα εστίασης για καφέ χωρίς τραπεζοκαθίσματα αλλά βασισμένο αποκλειστικά στο μοντέλο του take away ή ένα κατάστημα λιανικής πώλησης στην καρδιά της Γλυφάδας με επιφάνεια περί τα 50 τετραγωνικά μέτρα, καλείται να καταβάλει 7.750 ευρώ. Ωστόσο, το μίσθωμα διαφοροποιείται κατά περίπτωση αναλόγως με το σημείο, τη διαπραγμάτευση μισθωτή και ιδιοκτήτη αλλά και το είδος της επιχείρησης. Επομένως, ο παραπάνω υπολογισμός υλοποιείται καθαρά επί τη βάση της μέσης τιμής των 155 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που αποτυπώνει η έρευνα.
Ποταμιάνος: «Η Γλυφάδα δεν θα απαξιωθεί ποτέ»
Μιλώντας στο NouPou, ο Ελευθέριος Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, τονίζει ότι η Γλυφάδα αποτελεί διαχρονικά μία πολύ ισχυρή εμπορική περιοχή. «Η Γλυφάδα παραμένει σταθερή χωρίς διακυμάνσεις και ειδικά το εμπορικό κομμάτι που ξεκινάει από την είσοδο της πόλης – από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου – έως την Εσπερίδων και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης. Εκτιμώ ότι δεν πρόκειται να απαξιωθεί ποτέ και θα παραμείνει ψηλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Επιπλέον, η σημερινή κατάσταση, όπου εισρέουν στην πόλη σημαντικοί ιδιώτες επενδυτές που αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή, ευνοεί ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις της σε εμπορικό επίπεδο. Θα έλεγα ότι η Γλυφάδα αποτελεί έναν εμπορικό τόπο που απευθύνεται σε λίγες και καλές επιχειρήσεις. Τα μισθώματα είναι εξαιρετικά υψηλά και όλοι οι παίκτες κοιτάζουν Ερμού, Μεταξά (σ.σ.: ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Γλυφάδας) και μετά οτιδήποτε άλλο στην Ελλάδα. Μάλιστα, πολλές φορές κάποιοι ξεκινούν από τη Μεταξά».
Ο ρόλος του εισερχόμενου τουρισμού
Ως προς τον ρόλο του τουρισμού, ο κύριος Ποταμιάνος τον χαρακτηρίζει καθοριστικό λόγω των επισκεπτών που συχνάζουν στα νότια προάστια. «Πρόκειται για τουρίστες υψηλού εισοδήματος, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη θέση της περιοχής στην αγορά real estate της χώρας καθώς και την εξέχουσα εμπορική της διάσταση. Όταν κανείς μπει στη Γλυφάδα, έχει σημαντικές προοπτικές να πάει καλά. Για παράδειγμα τα νότια προάστια κατακλύζονται από πολίτες της Μέσης Ανατολής, υψηλού εισοδήματος, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μπορούν να πετύχουν έναν πολύ ικανοποιητικό τζίρο. Ταυτόχρονα, δύσκολα κάποια επιχείρηση φεύγει από εκεί, καθώς συνήθως οι μισθώσεις είναι πολυετείς. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που κατά περιπτώσεις αδειάζουν, αυτό που παρατηρείται είναι ότι επαναμισθώνονται αμέσως».
Πτωτική ωστόσο είναι η πορεία των – πολλών- εμπορικών κέντρων που βρίσκονται στην περιοχή σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς η δυναμική των αυτόνομων εμπορικών χώρων επισκιάζει τους οργανωμένους. «Είναι γεγονός ότι υφίσταται σημαντική αποδυνάμωση των εμπορικών σε σχέση με το παρελθόν στη Γλυφάδα. Στον αντίποδα, σε άλλες γειτονιές που δεν έχει τόσο έντονη δυναμική η αγορά, όπως η Δάφνη και το Χαλάνδρι, τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν συχνά καλύτερα από τις τοπικές αγορές. Στη Γλυφάδα πάντως υφίσταται μία δυναμική, η οποία δεν έχει χαθεί ποτέ και δεν μπορεί να την αποδυναμώσει κανένα εμπορικό κέντρο».
Οι νέες αφίξεις
Πιο πρόσφατη άφιξη στη Γλυφάδα αποτελεί το κατάστημα της ιταλικής μάρκας Yamamay, στη λεωφόρο Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 18, τον κεντρικότερο εμπορικό δρόμο της περιοχής. Θυμίζουμε εδώ ότι τον περασμένο Δεκέμβριο λειτούργησε και το τέταρτο κατάστημα της premium ιταλικής αλυσίδας ενδυμάτων από cashmere και μαλλί Falconeri, επίσης στην οδό Αγγέλου Μεταξά 35.
Συν τοις άλλοις στις ανακατατάξεις της εμπορικής δραστηριότητας της πόλης συγκαταλέγεται η πρόσφατη μεταφορά του καταστήματος γυναικείων ενδυμάτων Anna Riska, από την Πλατεία Εσπερίδων 4, όπου βρισκόταν, στην οδό Λαοδίκης 33-35. Στη θέση του αυτήν την περίοδο ετοιμάζεται η μετεγκατάσταση του καταστήματος πώλησης ξηρών καρπών «Fystiki Shop», το οποίο από την Πλατεία Εσπερίδων 2, πρόκειται να μεταφερθεί στο μεγαλύτερο κατάστημα του αριθμού 4.
Το Σάββατο 29 Μαρτίου ξεκίνησε τη λειτουργία του και το κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων Incrocio, στη θέση του παλιού Ensayar, επίσης στην πλατεία Εσπερίδων. Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση διατηρεί παρουσία στο Κολωνάκι, όπου είναι και το πρώτο της κατάστημα, καθώς και στην Κηφισιά, στη συμβολή των οδών Λεβίδου και Παπαδιαμάντη 7. Η λειτουργία του εν λόγω σημείου χρειάστηκε περίπου ένα έτος, χρόνος αρκετά μεγαλύτερος από τον αρχικά υπολογιζόμενο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήταν δύσκολη η εύρεση εργατοτεχνικού προσωπικού, σε μία περίοδο που το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου βρίσκεται αντιμέτωπο με αυτή τη συνθήκη.