«Χρυσή Βίζα»: Η αύξηση του ορίου αλλάζει τον χάρτη των επενδύσεων – Πώς επηρεάζονται τα νότια προάστια
Διπλασιασμός του ελάχιστου ορίου επένδυσης στο πλαίσιο του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης «χρυσή βίζα» - Το όριο των 500.000 ευρώ θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Μαΐου - Η αγορά θα κληθεί να προσαρμοστεί, καθώς θα είναι δύσκολη η εξασφάλιση ακινήτων στις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων και τα νότια προάστια
- 21/02/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Στροφή σε περιοχές που προσφέρουν προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης και με ισχυρή ζήτηση για ενοικιάσεις κατοικιών, αναμένεται να πραγματοποιήσουν σε μερικούς μήνες από σήμερα οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση άδειας παραμονής, στο πλαίσιο του προγράμματος επενδυτικής μετανάστευσης «χρυσή βίζα». Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως το μέτρο του διπλασιασμού του ελάχιστου ορίου επένδυσης, από 250.000 ευρώ σε 500.000 ευρώ, στις περιοχές που σήμερα συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση από ξένους, θα έχει αποτέλεσμα.
«Προς το παρόν, δεν παρατηρούμε κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση ως προς τις περιοχές προτίμησης, αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι δεν έχουμε καμία όχληση για ακίνητα των 500.000 ευρώ, π.χ. στα νότια προάστια», αναφέρει ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Ρισβάς & Συνεργάτες, που ειδικεύεται στα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Το όριο των 500.000 ευρώ θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Μαΐου, στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και στα νότια προάστια, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στην πράξη, θα αποκλείονται όλες οι περιοχές από το ύψος του Φαλήρου μέχρι και τη Γλυφάδα στα νότια, το κέντρο της Αθήνας και πέριξ αυτού περιοχές, όπως το Γαλάτσι, ο Βύρωνας και η Νέα Φιλαδέλφεια, όπως επίσης και το σύνολο των βορείων προαστίων, μεταξύ αυτών και περιοχές όπως το Ψυχικό, η Νέα Ιωνία και το Νέο Ηράκλειο.
Όπως εξηγεί ο κ. Ρισβάς, αυτήν την περίοδο, συνολικά οι επενδυτές επιχειρούν να προλάβουν την προθεσμία της 30ής Απριλίου, μέχρι την οποία έχουν περιθώριο να προβούν σε υπογραφή προσυμφώνου αγοραπωλησίας ακινήτου, ώστε να κατοχυρώσουν το δικαίωμα εξασφάλισης άδειας παραμονής με το υφιστάμενο όριο των 250.000 ευρώ. Παράλληλα, μεταξύ εκείνων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτου, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη οριστική απόφαση, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα για την εύρεση ακινήτων ύψους 500.000 ευρώ στις περιοχές όπου θα ισχύσουν οι παραπάνω αλλαγές.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι η αγορά θα κληθεί να προσαρμοστεί σημαντικά από τον Μάιο και μετά, καθώς θα είναι πολύ δύσκολη η εξασφάλιση ακινήτων στις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, το κέντρο της Αθήνας δεν θα είναι πλέον προσβάσιμο, τουλάχιστον για όσους αναζητούν παράλληλα και άδεια παραμονής. Αντιθέτως, αν αποκτηθεί ένα ακίνητο 500.000 ευρώ, π.χ. στη Μύκονο (και με τον τρόπο αυτόν εξασφαλιστεί η άδεια παραμονής), ο ίδιος επενδυτής θα μπορεί κάλλιστα να αποκτήσει ένα ακόμη ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας, π.χ. για εκμετάλλευση μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης ή ακόμα και για μακροχρόνια εκμίσθωση.
Σε βάθος χρόνου, πάντως, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα» απλώς θα μετατοπιστεί σε άλλες περιοχές, όπου θα συνεχίσει να ισχύει το σημερινό όριο των 250.000 ευρώ. «Με δεδομένη τη δυσκολία να βρεθούν ακίνητα των 500.000 ευρώ, αλλά και το ίδιο το ύψος του ποσού, είναι σαφές ότι θα αναζητηθούν εναλλακτικές περιοχές, που να εξασφαλίζουν άδεια με το χαμηλότερο ποσό, αλλά παράλληλα να προσφέρονται και για εκμετάλλευση, είτε μέσω βραχυχρόνιας είτε μέσω μακροχρόνιας ενοικίασης», σημειώνει ο κ. Ρισβάς.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πειραιάς που έχει εξαιρεθεί από τις αλλαγές, θεωρείται πλέον μία από τις πλέον πιθανές περιοχές «υποδοχής» ξένων επενδυτών. Ηδη και πριν από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ο Πειραιάς είχε βρεθεί στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών, λόγω της ανάπλασης σημαντικών τμημάτων του, όπως η περιοχή του Αγίου Διονυσίου, αλλά και της πρόσφατης λειτουργίας των νέων σταθμών του μετρό. Παράλληλα, οι αξίες έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως και τα ενοίκια.
Σε πρόσφατη έρευνα του μεσιτικού γραφείου Potamianos Real Estate, του κ. Λευτέρη Ποταμιάνου, προέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, προέκυψε ότι ο Πειραιάς αποτελεί από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων. Ειδικότερα, από το 2017 έως και σήμερα, το μέσο ενοίκιο έχει αυξηθεί κατά 55,6% και αγγίζει τα 7 ευρώ/τ.μ., από 4,5 ευρώ/τ.μ. Συγκριτικά με το 2009, δηλαδή πριν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, το σημερινό επίπεδο των ενοικίων υπολείπεται μόλις κατά 2,85%.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, η περιοχή της Πειραϊκής συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων με τη μεγαλύτερη άνοδο των ενοικίων το 2022, με 14% συγκριτικά με το 2021. Αντίστοιχα, οι τιμές πώλησης κατοικιών στο κέντρο του Πειραιά αυξήθηκαν κατά 10% πέρυσι.
Πηγή: kathimerini.gr