Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Πού «κολλάει» το έργο και γιατί δόθηκε ξανά παράταση
Πάνω από «10» είναι πια οι παρατάσεις για την ολοκλήρωση των εργασιών της Α' φάσης του έργου της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου - Σε τι στάδιο βρίσκεται τώρα το έργο και σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι παρατάσεις
- 08/02/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Ένα έργο με εξέλιξη σε πολλά διαφορετικά μέτωπα, με αρκετές διακυμάνσεις και καθυστερήσεις έως αυτή τη στιγμή, αποτελεί η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Η αίτηση αναβολής που ζήτησε η κατασκευαστική εταιρεία Άκτωρ προ μερικών ημερών – έχει αναλάβει την πρώτη φάση του έργου -, έγινε δεκτή από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής με αποτέλεσμα ο αριθμός των παρατάσεων που έχει λάβει η πρώτη φάση του έργου να ανέρχεται σε διψήφιο αριθμό, άνω του «10».
Με βάση τα όσα πληροφορείται το NouPou, ο Άκτωρας ζήτησε τη μετάθεση των εργασιών για εύθετο χρονικό διάστημα με βασική αιτιολογία τον φόρτο κατασκευαστικού αντικειμένου που ο ίδιος αντιμετωπίζει και τους διαγωνισμούς που διεξάγονται για σειρά έργων για τα οποία η εταιρία έχει ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, η κατασκευαστική συμμετέχει στην διεκδίκηση αρκετών έργων, όπως για παράδειγμα ο διαγωνισμός για λογαριασμό του ΟΣΕ, καθώς και τρεις διαγωνισμοί του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος για τα τρία δημόσια νοσοκομεία που θα κατασκευαστούν με δωρεά του Ιδρύματος σε Κομοτηνή, Σπάρτη και Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την περίπτωση, ζήτησε παράταση ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών, όπου θα διεκδικήσει τα έργα σε κοινοπραξία με τη ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου και την ιταλική κατασκευαστική εταιρεία, Webuild (πρώην Impregilo).
Η πρώτη φάση του έργου είναι ενταγμένη στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώθηκε για τα έτη 2014-2020, ενώ η δεύτερη φάση έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2021 – 2017 και αναμένεται να προκηρυχθεί το έργο για να βρεθεί ο ανάδοχος εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Γιάννη Τσακίρη, στου οποίου το χαρτοφυλάκιο εντάσσεται και η διαχείριση του ΕΣΠΑ. Πηγές με γνώση του θέματος πάντως, οι οποίες εμπλέκονται στην εξέλιξη του έργου, δηλώνουν άγνοια για το πότε θα συνεχιστούν οι κατασκευαστικές εργασίες.
Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου: Η πρώτη φάση και η έκπτωση του Άκτωρα
Υπενθυμίζεται ότι για την πρώτη φάση της ανάπλασης η Άκτωρ είχε μειοδοτήσει το 2016, καταθέτοντας τότε την χαμηλότερη οικονομική προσφορά για την ανάληψη του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και ειδικότερα για την πρώτη φάση του, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, με το τελικό κόστος μετά την έκπτωση που έδωσε η ανάδοχος να ανέρχεται στα 73 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση έχει ως αντικείμενο την αντιπλημμυρική θωράκιση και την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Πρόκειται για έργο που λαμβάνει χώρα στην ευρύτερη περιοχή Μοσχάτου-Ταύρου-Καλλιθέας και αφορά σε έκταση 479.000 τ.μ. μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του πρώην γηπέδου Tae kwon do.
Η συγκεκριμένη παράταση που δόθηκε για μία ακόμα φορά πριν από μερικές ημέρες, όπως προαναφέραμε, δεν αποτελεί τη μοναδική. Μία ακόμη παράταση 105 ημερολογιακών ημερών είχε δοθεί και πάλι με αίτημα της κατασκευάστριας εταιρείας προς την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής και είχε γίνει δεκτή και τότε, έως και τις 29 Ιουλίου του 2022. Τότε η εταιρεία είχε επικαλεστεί τις συνέπειες της πανδημίας και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις αρχές του 2022, προκαλώντας καθυστέρηση στην εξέλιξη του έργου καθώς και έλλειψη βασικών υλικών κατασκευής λόγω των δυσχερειών στις μεταφορές, δεδομένου ότι εισάγονται από το εξωτερικό.
Πηγές Άκτωρ: Ζητήματα προς επίλυση που συμπλέκονται στην ίδια χρονική περίοδο φέρνουν καθυστέρηση
Αυτή τη φορά, η κατασκευαστική έρχεται να επικαλεστεί, αφενός τον κατασκευαστικό φόρτο, αφετέρου την πληθώρα διαγωνισμών που τρέχουν αυτή την περίοδο. Πηγές κοντά στην Άκτωρ αναφέρουν ότι «ζητάμε κάποιες παρατάσεις προκειμένου να υπάρξει μία πιο ορθολογική προσέγγιση του έργου. Υπάρχουν διάφορα ζητήματα προς επίλυση που συμπλέκονται στην ίδια χρονική περίοδο και θέλουμε να υπάρχει η δυνατότητα ορθής κοστολόγησης και αντιμετώπισης του έργου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η χρονική άνεση για να αντιμετωπίσουμε το έργο με την προσέγγιση που του αρμόζει». Να σημειωθεί ότι το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο των έργων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η κατασκευαστική εταιρεία αγγίζει αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καθιστά αντιληπτό τον έντονο φόρτο και τον όγκο των έργων που καλείται να εξυπηρετήσει η εταιρεία κατά το προσεχές διάστημα.
Σε επικοινωνία που είχαμε για το ίδιο θέμα με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάταη, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που κλήθηκε ουσιαστικά να διαχειριστεί για λογαριασμό της προηγούμενης διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, την εξέλιξη του έργου, αναφέρει ότι «από το φθινόπωρο του 2019, δεν έχει προχωρήσει παρά μόνο στο ελάχιστο το συγκεκριμένο έργο. Το μοναδικό που πραγματοποιήθηκε ήταν ορισμένες εργασίες που αφορούσαν στην κατασκευή του καναλιού. Ταυτόχρονα, υπήρχε ο προγραμματισμός και για τη δεύτερη φάση του έργου, με προϋπόθεση να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομών της πρώτης φάσης».
«Το έργο ουσιαστικά έχει βαλτώσει», συμπληρώνει ο κύριος Καπάταης. «Ουσιαστικά η διακοπή στην εξέλιξή του έχει να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα δημόσιο έργο, σε αντίθεση με άλλα του Νοτίου Τομέα, για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές και εξελίσσονται κανονικά. Σε αυτή την περίπτωση, η παράδοση του έργου θα προσέφερε ένα δημόσιο πάρκο 220 στρεμμάτων με ελεύθερη πρόσβαση για τους κατοίκους του Μοσχάτου και της Καλλιθέας. Εκτιμώ ότι δεν υφίσταται βούληση να προχωρήσει το έργο, τόσο από πλευράς της κεντρικής κρατικής διοίκησης, όσο και από πλευράς της Περιφέρειας Αττικής».
«Δεν έχει ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο»
«Είναι χαρακτηριστικό ότι έως και αυτή τη στιγμή, δεν έχει ολοκληρωθεί το αντιπλημμυρικό έργο που αποτελεί μέρος της συνολικής κατασκευής. Τα έργα που έπρεπε να έχουν γίνει στον Κηφισό, στο ύψος του Ελαιώνα για τη διαμόρφωση του αγωγού – έτσι ώστε να καταλήγουν τα όμβρια στην παραλία, όπου με τη μέθοδο του βιολογικού καθαρισμού, θα πραγματοποιούνταν η απομάκρυνση των λυμμάτων προκειμένου το νερό να χρησιμοποιηθεί για άρδευση των 220 στρεμμάτων πρασίνου – βρίσκονται σε κατάσταση στασιμότητας», εξηγεί ο κύριος Καπάταης.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το σχέδιο του αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο, που χρηματοδότησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, περιλαμβάνει οικονομικά και τεχνικά στοιχεία. «Η πρώτη φάση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του αρχικού προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τεχνικές παρεμβάσεις στο έργο μετά την αλλαγή της νομοθεσίας και χρειάστηκε να γίνει μεγαλύτερο το αντιπλημμυρικό κανάλι. Ωστόσο και αυτή η τροποποίηση έγινε εντός προϋπολογισμού με αποδοχή από τον Άκτωρα. Υπό κανονικές συνθήκες λοιπόν, θα έπρεπε σήμερα να παραδίδεται και η δεύτερη φάση του έργου».
Ανασταλτικός παράγοντας η αύξηση κόστους των υλικών
Ένας ακόμα παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει δραστικά το έργο σχετίζεται με την αύξηση της τιμής των υλικών, γεγονός που μπορεί να δράσει απαγορευτικά για την εξέλιξη και την ολοκλήρωσή του από τον υφιστάμενο ανάδοχο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η αρχική σύμβαση υπεγράφη το 2016, όταν οι τιμές των υλικών ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με σήμερα.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, επιδιώξαμε να επικοινωνήσουμε και με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, ωστόσο έως και αυτή τη στιγμή δεν κατέστη εφικτό.