Η Αθηναϊκή Ριβιέρα και η στροφή της Αθήνας στο παράκτιο μέτωπο
Η διαμόρφωση του τοπίου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με τις νέες επενδύσεις, η σύνδεση του παραλιακού μετώπου με το κέντρο της Αθήνας και ο ρόλος του εμβληματικού ΚΠΙΣΝ: Όσα συζητήθηκαν στο «Athens Talks» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής
- 04/12/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα στάθηκαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση με θέμα «Η Αναγέννηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας» στο πλαίσιο του συνεδρίου «Athens Talks» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Carsten Rasmussen, Επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, ο οποίος τόνισε ότι η Αθηναϊκή Ριβιέρα θα πρέπει να συνδεθεί με το κέντρο της πόλης και να αποτελέσει ένα ενιαίο τμήμα της, κάτι που, όπως υποστήριξε ο ίδιος, δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Επί της ουσίας οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται στο παράκτιο μέτωπο επαναπροσδιορίζουν τον χάρτη της πόλης, στρέφοντας το ενδιαφέρον προς τη θάλασσα.
Το τοπόσημο που δημιουργήθηκε με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
H Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αναφέρθηκε στην παρουσία του Κέντρου, το οποίο αποτέλεσε το πρώτο τοπόσημο που άρχισε να διαμορφώνει το νέο τοπίο στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. «Έχουμε 3 εκατομμύρια επισκέψεις τον χρόνο, γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος το αγκάλιασε αμέσως. Έχουμε μετρήσει τον αντίκτυπο που έχει αυτό το έργο. Τον μετρήσαμε σε τρεις διαστάσεις: η πρώτη ήταν η περιβαλλοντική διάσταση και η βιωσιμότητα, κάτι που είναι σημαντικό να υπάρχει από την αρχή σχεδιασμού κάθε έργου. Το πάρκο βρίσκεται σε μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, και διπλασίασε το πράσινο, ενώ δημιούργησε βιοποικιλότητα αναβαθμίζοντας το ευρύτερο περιβάλλον. Είμαστε το μοναδικό έργο με LEED Platinum στην κατασκευή και τη λειτουργία ενός κτιρίου. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οικονομικός, καθώς συμβάλλει περίπου 200 εκατ. στο ΑΕΠ κάθε χρόνο και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν αρκετά ξενοδοχεία στην περιοχή, ενώ τουριστικά μεγάλωσε ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών στην Αθήνα. Ταυτόχρονα η παρουσία του Κέντρου Πολιτισμού συνέλαβε στο να αυξηθεί η αξία των ακινήτων της περιοχής. Τρίτος πυλώνας είναι η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και η προοπτική του να προάγουμε αξίες και πρακτικές που συμβάλλουν για την ενίσχυση της κοινωνίας. Σας θυμίζω ότι στο Κέντρο υφίστανται οι εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ενώ πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις με δωρεά του Ιδρύματος σε ετήσια βάση».
Η ίδια αναφέρθηκε σε πιθανές συνέργειες με projects που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή. Συνέργειες που αφορούν σε εκδηλώσεις και διαμοιρασμό βέλτιστων πρακτικών αλλά και στη λειτουργία καθώς και στον τομέα της συναξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Το εμβληματικό έργο του Ελληνικού και οι προοπτικές για τη Ριβιέρα και την Αθήνα
Από πλευράς της η Αγγελική Τούζιου, Chief Development Officer της Lamda Development, στάθηκε στις προσδοκίες που υπάρχουν από το εγχείρημα του Ελληνικού. Σημείωσε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη και σε σχέση με αυτό υφίσταται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικού σχεδιασμού. «Στον τομέα του τουρισμού τα έργα φαίνονται ήδη εάν περάσει κανείς από τη λεωφόρο Ποσειδώνος και τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Η εταιρεία μας στόχευσε να αναδείξει νέα τουριστικά προϊόντα, εκμεταλλευόμενη την έκταση και την τοποθεσία του Ελληνικού. Μεταξύ αυτών είναι η παραλία με έκταση ένα χιλιόμετρο, η οποία συνενώνεται με έναν διευρυμένο χώρο πρασίνου. Μία έκταση 100 στρεμμάτων που θα συνενωθεί και μέσω μίας εσπλανάδας με το μεγάλο πάρκο του Ελληνικού. Καταφέρνουμε να συνδέσουμε την πόλη με τη θάλασσα και να δημιουργήσουμε περισσότερες διαδρομές προς όλους, προκειμένου να συνδεθούν με αυτήν. Επίσης αναβαθμίζεται η μαρίνα για να δημιουργήσει ένα νέο μείγμα θέσεων ελλιμενισμού που θα μπορεί να φιλοξενήσει ακόμα μεγαλύτερα σκάφη και να προσφέρει ένα νέο τουριστικό προϊόν», ανέφερε η κυρία Τούζιου.
Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή ο επενδυτής του Ελληνικού έχει στραφεί στον οικιστικό τομέα και τον τουρισμό, ενώ σε ό,τι αφορά τον επιχειρηματικό τομέα υπάρχουν προοπτικές για γραφεία, ιατρικό τουρισμό, εκπαίδευση, που μπορούν να ενισχύσουν το επιχειρηματικό προφίλ της επένδυσης. «Στόχος ήταν να δημιουργήσουμε αρχιτεκτονικό τουρισμό και να διαμορφώσουμε διαφορετικές αναπτύξεις με την υπογραφή βραβευμένων αρχιτεκτόνων του εξωτερικού. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι Foster+Partners, Kengo Kuma και μία σειρά από αρχιτέκτονες που θα δημιουργήσουν ένα νέο τοπόσημο στην περιοχή. Μαζί με τους ξένους αρχιτέκτονες έχουμε και πολλούς Έλληνες που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μία νέα ταυτότητα για την περιοχή» είπε.
Τα Αστέρια και η Α’ Πλαζ Βούλας
Η Ναταλία Στράφτη, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Grivalia Hospitality, που έχει αναπλάσει την έκταση των Αστεριών Γλυφάδας και δημιούργησε το πολυτελές συγκρότημα φιλοξενίας με σκηνές τύπου glamping στη Βούλα, μίλησε για τα δύο αυτά έργα όπου έχει επενδύσει ο όμιλος εντός της Αθηναϊκής Ριβιέρας. «Τα έργα που βελτιώνουν το παράκτιο μέτωπο διευρύνουν τον αστικό ιστό με βιώσιμο τρόπο και δημιουργούν νέους προορισμούς για τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών που έρχονται στην Αθήνα. Τα δικά μας έργα είναι το Οne&Only Aesthesis και το 91 Athens Riviera στην A’ Πλαζ Βούλας. Τα δύο αυτά έργα στεγάζονται σε δύο δημόσια ακίνητα που έχουμε αναλάβει μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης από την ΕΤΑΔ. Η ανάπτυξη που έχουμε κάνει δεν περιλαμβάνει μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης αλλά αξιοποιήσαμε αυτόν που προϋπήρχε και είναι κάτω από 5%, με μία δόμηση της τάξης των 25.000 τετραγωνικών μέτρων».
Συνδέοντας το κέντρο της Αθήνας με το παράκτιο μέτωπο
Στη σημασία σύνδεσης του κέντρου της πόλης με το παράκτιο μέτωπο στάθηκε ο Carsten Rasmussen, Επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Κομισιόν, ο οποίος επισήμανε ότι τα τελευταία 30 χρόνια η Αττική και η Ελλάδα έχουν αλλάξει σημαντικά πρόσωπο.
«Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με έναν προορισμό που είναι κατάλληλος για όλο το χρόνο. Το σημαντικό είναι ότι πόλεις της Ευρώπης έχουν γυρίσει την όψη τους προς τη θάλασσα, βασίζοντας τις υπηρεσίες τους σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το πεδίο. Η Αθήνα και η Αττική πρέπει να κάνουν το ίδιο. Πρέπει η Ριβιέρα να ξεκινάει από το κέντρο της πόλης και να δημιουργήσουμε μία σύνδεση του παράκτιου μετώπου με το κέντρο» ανέφερε.