Κασταλία: Η πρώην ψυχιατρική κλινική του Ελληνικού μετατρέπεται σε πολυτελείς κατοικίες
Η έφοδος του ΣΔΟΕ και η σύλληψη του ιδιοκτήτη που έγινε πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης το 2001, αλλά και η εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα κορονοϊού 20 χρόνια μετά - Ποια ήταν η κλινική Κασταλία του Ελληνικού, της οποίας τη θέση θα πάρει πολυτελής οικιστική επένδυση
- 04/03/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Ξανά ζωή θα πάρει το κτίριο της νευροψυχιατρικής κλινικής του Ελληνικού, με το όνομα «Κασταλία», καθώς στον χώρο της πρόκειται να υλοποιηθεί μια νέα επένδυση. Η Καταριανή εταιρία QG Investments, με έδρα τη Γλυφάδα, έχει προγραμματίσει τη δημιουργία κτιρίου κατοικιών, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει πραγματοποιήσει το γραφείο 314 του Παύλου Χατζηαγγελίδη.
Η ψυχιατρική κλινική στεγαζόταν στο Ελληνικό, υπό τη διεύθυνση του Νευρολόγου – Ψυχιάτρου Πέτρου Λυμπέρη. Αναλάμβανε ψυχιατρικές θεραπείες, ψυχοθεραπείες, στήριξη οικογένειας και περιστατικά αλκοολισμού.
Τα τελευταία χρόνια η «Κασταλία Α.Ε». αντιμετώπισε σημαντικές πιέσεις σε οικονομικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της για την οικονομική χρήση που έληξε στις 30/6/2021 είχε συσσωρευμένες ζημίες 3,36 εκατ. ευρώ.
Η εισαγγελική παρέμβαση για τα κρούσματα κορονοϊού το 2020
Η «Κασταλία» έγινε αντικείμενο συζήτησης για διάφορους λόγους, ο πιο πρόσφατος των οποίων ήταν όταν το 2020, όταν εκδηλώθηκαν στη χώρα μας τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού. Η κλινική στο Ελληνικό, ήταν στην ουσία η δεύτερη δομή υγείας με κρούσματα, μετά την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι. Μάλιστα, στις 23 Απριλίου 2020, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μέσα από την καθιερωμένη, καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους από κορονοϊό, ανακοίνωσε τέσσερις θανάτους, εκ των οποίων ο ένας εντοπίστηκε στην «Κασταλία». Σε συνέχεια αυτού, Ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι θα αναζητηθούν ευθύνες ενώ η κλινική υποβλήθηκε σε ελέγχους, σχετικά με το αν και κατά πόσο τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Στη συνέχεια, κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης για το ζήτημα, διατάχθηκε κατεπείγουσα ποινική προκαταρκτική μελέτη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κινήθηκε μετά την επιβεβαίωση για την ύπαρξη κρουσμάτων με βάση τη νομοθεσία (άρθρο 285) που προβλέπει βαριές ποινές για τις παραβάσεις της νομοθεσίας και η έρευνα γίνεται από τις εισαγγελικές αρχές για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος που επισύρουν ποινές ως και ισόβια σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν διαπιστωθεί μετάδοση της νόσου από την οποία προήλθε θάνατος. Τότε η «Κασταλία» διέθετε 170 άτομα προσωπικό και γύρω στους 300 τρόφιμους.
«Η ψυχιατρική κλινική είναι μέσα σε γειτονιά, πλησίον σε πολυκατοικίες και σπίτια. Δεν θα έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα προστασίας; Δεν έχω καμία ενημέρωση και αναμένω έστω και τώρα σχετικές οδηγίες», είχε αναφέρει τότε μάλιστα, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.
Κάπως έτσι, η «Κασταλία» έγινε αντικείμενο συζήτησης. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που απασχόλησε την επικαιρότητα.
Η έφοδος του ΣΔΟΕ και η σύλληψη Λυμπέρη το 2001
Στο παρελθόν, μετά από έφοδο του ΣΔΟΕ το 2001, είχε σχηματιστεί δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη της κλινικής, Πέτρου Λυμπερη ο οποίος και συνελήφθη. Η ΕΛ. ΑΣ. τότε είχε κάνει «φύλλο και φτερό» την κλινική, ενώ στο στόχαστρό της είχαν μπει και οι θεραπευτικές μέθοδοι που ακολουθούσε, καθώς θεωρήθηκαν επικίνδυνες. Είχε γίνει μάλιστα λόγος για ύποπτες ουσίες που χορηγούνταν στους τροφίμους. Η υπόθεση μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επικαιρότητας, τόσο στα πρωτοσέλιδα του ειδησεογραφικού Τύπου, όσο και στα δελτία ειδήσεων διαφόρων τηλεοπτικών σταθμών. Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, κατά τη διάρκεια της σύλληψης του γνωστού ψυχιάτρου, σε θαλαμηγό στη Μύκονο, παρόντες είχαν βρεθεί γνωστοί Έλληνες του καλλιτεχνικού χώρου. Στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι οι επίμαχες ουσίες που χορηγούσαν δεν ήταν παράνομες. Όπως είπαν, επρόκειτο για ισχυρά αναλγητικά σκευάσματα που χορηγούνται σε περιπτώσεις τοξικομανών και δίνονταν βάσει ιατρικών συνταγών.
Ο ίδιος ο Λυμπέρης τόνισε ότι είχε αμελήσει να υπογράψει τις επίμαχες συνταγές, γεγονός για το οποίο, όπως είπε, δεν φέρουν ευθύνη οι συνεργάτες του.
Τελικά, τον Μάιο του 2005, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας αθώωσε τον ψυχίατρο Πέτρο Λυμπέρη, ενώ αθώοι κρίθηκαν και τέσσερις από τους συνεργάτες του.
Όπως προαναφέρθηκε, το 2020, η «Κασταλία» ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα και πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο όπου στεγαζόταν πρόκειται να ανεγερθεί πολυτελές ακίνητο προς πώληση.