Λιπάσματα Δραπετσώνας: Ποιοι διεκδικούν και τι σχεδιάζεται για την προνομιακή παραθαλάσσια έκταση
Στις προβλέψεις για την αναμόρφωση του Πάρκου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα είναι να μετατραπεί το Υαλουργείο – μνημειώδες κτίριο που βρίσκεται εντός του Πάρκου – σε χώρο για συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις - Σκέψεις για να δημιουργηθεί εκεί και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μελέτης του λιμανιού του Πειραιά
- 27/01/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Μία χρονίζουσα υπόθεση, με πολλά διαφορετικά στάδια εξέλιξης, διαφορετικούς ιδιοκτήτες, η οποία ωστόσο δείχνει ότι υπό ευνοϊκές συνθήκες και εξελίξεις θα μπορούσε να έχει θετική εξέλιξη σε εύθετο χρονικό διάστημα. Ο λόγος για την έκταση των 240 στρεμμάτων που περιήλθε στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας κατά τη δεκαετία του 1990. Στον συγκεκριμένο χώρο βρισκόταν το εργοστάσιο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, συμφερόντων της ελληνικής εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (Α.Ε.Ε.Χ.Π.Λ.). Για τη συγκεκριμένη έκταση ο δήμος Δραπετσώνας – Κερατσινίου από κοινού με την Περιφέρεια Αττικής, επιδιώκουν την απαλλοτρίωσή της, προκειμένου να αξιοποιηθεί για ήπιες αναπτύξεις όπως εγκαταστάσεις αναψυχής, υγείας – πρόνοιας και ψυχαγωγίας.
Λιπάσματα Δραπετσώνας: Το πρώτο θετικό βήμα
Κινητικότητα γύρω από το θέμα καταγράφηκε για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια από την διακοπή του λειτουργίας του εργοστασίου, όταν το 2016 παραχωρήθηκαν 86 στρέμματα ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου προς τον δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου και εντάσσονται στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή, η συνολική έκταση της οποίας ανέρχεται στα 640 στρέμματα. Στη συνέχεια πρώτη παρέμβαση στο χώρο πραγματοποιήθηκε μέσα από μία πρωτόλεια αστική ανάπλαση του δήμου στα 86 αυτά στρέμματα.
Σε ό,τι αφορά όμως την έκταση των 240 στρεμμάτων που περιήλθαν στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας μετά την εκκαθάριση της βιομηχανίας λιπασμάτων που στεγαζόταν κάποτε στο προνομιακό οικόπεδο της Δραπετσώνας, βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία κατόπιν προσφυγής της Εθνικής Τράπεζας στο Συμβούλιο της Επικρατίας, ενάντια σε μία ενδεχόμενη απαλλοτρίωση από τον δήμο και την Περιφέρεια, με την τράπεζα να υποστηρίζει ότι πλήττονται τα συμφέροντά της.
Θα θυμίσουμε ότι η βιομηχανία τέθηκε σε εκκαθάριση λόγω πτώχευσης το 1993 και το εργοστάσιο περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, ενώ το 1999 σταμάτησε οριστικά να λειτουργεί. Αυτή τη στιγμή τα κτίρια που βρίσκονται στο ξεχωριστό παραθαλάσσιο οικόπεδο παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.
Σύμβουλο αξιοποίησης ακινήτων προσέλαβε η Εθνική Τράπεζα
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Δραπετσώνας – Κερατσινίου, Χρήστος Βρεττάκος, η συνεδρίαση στο ανώτατο δικαστήριο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα – εντός του Ιανουαρίου – και η απόφαση του αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 5 έως και 6 μήνες από σήμερα. Μία απόφαση που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα τόσο του δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου, όσο και της Εθνικής Τράπεζας ως προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της έκτασης. Εν τω μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα, προσέλαβε πρόσφατα σύμβουλο ανάπτυξης ακινήτων προκειμένου να διερευνήσει τρόπους αξιοποίησης των 240 στρεμμάτων σε περίπτωση που η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι υπέρ της.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετικά ο δήμαρχος του δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου: «ο νόμος Σκουρλέτη που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή άλλες χρήσεις πλην αναψυχής, ψυχαγωγίας, υγείας και πρόνοιας στη συγκεκριμένη έκταση γης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Εθνική δεν θα μπορούσε να προσελκύσει ενδιαφερόμενους επενδυτές για την κατασκευή εμπορικών εγκαταστάσεων, κτιρίων γραφείων ή άλλων υποδομών. Εκτός εάν αλλάξει ο ισχύων νόμος αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι το ΣτΕ θα αποφανθεί υπέρ της προσφυγής της τράπεζας».
Εκπονήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός – Οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής
Την ίδια στιγμή υφίσταται αρχιτεκτονικό σχέδιο που προκρίθηκε προ τετραετίας μέσω διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με τη συμμετοχή 30 αρχιτεκτονικών γραφείων και αντικείμενο την συνολική αξιοποίηση και των 600 στρεμμάτων. Στις προβλέψεις για την αναμόρφωση του Πάρκου Λιπασμάτων, είναι η μετατραπεί το Υαλουργείο – μνημειώδες κτίριο που βρίσκεται εντός του Πάρκου – σε χώρο πολιτισμού για συναυλίες ή θεατρικές παραστάσεις, όπως αναφέρει στο NouPou o Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής πολεοδομίας και ιστορίας της πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.
Επίσης, υφίσταται το Ινστιτούτο Κανελλόπουλου (Ινστιτούτο Γεωργίας και Χημείας), το οποίο διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Σκέψεις υπάρχουν προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Μελέτης του λιμανιού του Πειραιά όπως λέει ο κύριος Μπελαβίλας, κάτι που είναι πλέον υποχρεωτικό να συμβεί με βάση τις περιβαλλοντικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον Πειραιά και σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Σε εξέλιξη το ειδικό χωρικό σχέδιο για την έκταση
Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, το οποίο ήταν υποχρεωτικό να υλοποιηθεί μετά την ψήφιση του νομοθετήματος Σκουρλέτη. Η ολοκλήρωση του ειδικού χωρικού σχεδίου αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σημειώνεται ότι τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τους περιβαλλοντικούς όρους, τους καταρτίζει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Δραπετσώνας Κερατσινίου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος της διαβούλευσης και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί για προέγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατόπιν, θα δημιουργηθεί το τελικό ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των ρυμοτομήσεων και λοιπές προβλέψεις για το χώρο, ανοίγοντας πιθανώς τον δρόμο για την περαιτέρω αξιοποίηση της έκτασης.
Αναφέρουμε, τέλος, ότι τα 240 στρέμματα της Εθνικής Τράπεζας συνορεύουν με το εργοστάσιο και τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, την εταιρεία Oil One (μονάδα καθαρισμού πετρελαιοειδών από τα καράβια που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά), συμφερόντων του Δημήτρη Μελισσανίδη (έκταση 33 στρεμμάτων) καθώς και με τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ από όπου ξεκινάει ο υποθαλάσσιος αγωγός που καταλήγει στην Ψυττάλεια. Επίσης υφίστανται ανενεργές εγκαταστάσεις με δεξαμενές, που ανήκουν στα Ελληνικά Πετρέλαια.