Mytilineos: Σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές της χώρας το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης
Στην ΕΛΕΜΚΑ, κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου Mytilineos το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο - Εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για να ξεκινήσει η κύρια φάση κατασκευής του έργου
- 01/12/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στον όμιλο Mytilineos και συγκεκριμένα στην ΕΛΕΜΚΑ, η οποία είναι η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου, έχει ανατεθεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NouPou, η ανέγερση του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο, ενός έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 35 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελεί δωρεά του εφοπλιστή και κατοίκου της περιοχής, Άρη Θεοδωρίδη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων προκειμένου να ξεκινήσει η κύρια φάση κατασκευής του έργου, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Σημειώνεται ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του project έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Ιανουαρίου 2024.
Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης – Παλαιό Φάληρο: Σε εξέλιξη οι πρόδρομες εργασίες – Εκκρεμούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις
Με βάση το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας, η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ξεκινήσει τις πρόδρομες εργασίες, δηλαδή τις εκσκαφές που απαιτούνται προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την κύρια κατασκευή. Στη συνέχεια, όπως προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση που έχει υπογραφεί, το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του έργου είναι 36 μήνες από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης και θα ξεκινήσουν οι κύριες εργασίες. Σημειώνεται ότι το πάρκο ναυτικής παράδοσης αποτελεί την αποκλειστική δωρεά της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ» που δημιουργήθηκε από τον εφοπλιστή Θεοδωρίδη, και θα παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο.
Θα πρέπει να πούμε ότι ο κατασκευαστικός άξονας του ομίλου Mytilineos, αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά με κατασκευαστικό ανεκτέλεστο που ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Θα θυμίσουμε ότι τον σχεδιασμό του έργου ανέλαβε το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο του Renzo Pianο, όπου έχει σχεδιάσει και τα τρία νοσοκομεία, ήτοι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων στη Θεσσαλονίκη και δύο Γενικά Νοσοκομεία στην Κομοτηνή και τη Σπάρτη, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τι αφορούν τα 35 εκατομμύρια ευρώ της δωρεάς
Στο ποσό της δωρεάς των 35 εκατομμυρίων ευρώ από πλευράς Άρη Θεοδωρίδη, περιλαμβάνονται το κόστος εκπόνησης όλων των μελετών, το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων, το κόστος διαμόρφωσης του Πάρκου, το κόστος αγοράς, εγκατάστασης και τοποθέτησης του εξοπλισμού, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία και συντήρηση των εγκατατάσεων.
Το ακίνητο που θα δημιουργηθεί το Πάρκο, περιλαμβάνει όλες τις εκτάσεις που θα παραχωρηθούν προς χρήση στο Γενικό επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) για την σχεδιασμό και την υλοποίηση του πάρκου.
Το νέο πάρκο και τι θα περιλαμβάνει
Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «Οδυσσέας- Οι Έλληνες και η Θάλασσα», θα αποτελείται από το κτίριο του Οδυσσέα, το οποίο θα είναι η κύρια κτιριακή υποδομή στην υπό ανάπτυξη έκταση, υποστηρικτικές χρήσεις στον περιβάλλοντα χώρου και τις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΠΝ στον φαληρικό όρμο, βορείως της Μαρίνας του Φλοίσβου, οι οποίες έχουν περιέλθει στην χρήση του Πολεμικού Ναυτικού μέσω σειράς παραχωρήσεων με σκοπό την πρόσδεση των πλοίων-μουσείων / εκθεμάτων που ελλιμενίζονται στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης.
Οι ενότητες του Πάρκου περιλαμβάνουν:
- Το κτίριο του Οδυσσέα, αναπτύσσεται στα παρακάτω οριζόντια επίπεδα:
- Το επίπεδο του Υπογείου με τις ΗΜ εγκαταστάσεις και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.
- Το επίπεδο του Ισογείου του Πάρκου και του φυσικού αγκυροβόλιου, χώρος κοινοχρήστων λειτουργιών, με τις εξής χρήσεις: είσοδος, ενυδρείο, κατάστημα / πωλητήριο, αμφιθέατρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, καφέ, γραφεία.
- Το επίπεδο του κυρίως εκθεσιακού χώρου στον 1ο όροφο (μόνιμων εκθέσεων).
- Το επίπεδο του παταριού παιδικών εκθέσεων.
- Το επίπεδο 2ου Ορόφου, των περιοδικών εκθέσεων, της βεράντας, της πλώρης και του παρατηρητήριου, με τις εξής χρήσεις: Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων, εστιατόριο, αίθριο, ραμπόσκαλα και κλίμακα ανόδου στο δώμα.
- Το επίπεδο του επισκέψιμου δώματος.
- Η διάρθρωση του περιβάλλοντα χώρου περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους:
- Κεντρική πλατεία – Τοπιακή «Γλίστρα», όπου περιλαμβάνονται: χώρος έκθεσης μοντέλων πλοίων, υπαίθριων εκδηλώσεων
- Υπαίθριο Αμφιθέατρο
- Καρνάγιο για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες ξύλινων σκαφών
Αναψυκτήριο-Ουζερί, στην περιοχή μεταξύ καρνάγιου και αμφιθεάτρου, υπαίθριου χώρου επί της προβλήτας - Περιοχή Υποβρυχίου, στα νότια του κτιρίου του Οδυσσέα.
- Οι προβλήτες των ιστορικών σκαριών εντοπίζονται στο δυτικό μέτωπο μπροστά από το κτίριο του Οδυσσέα, όπου παρατίθενται τα ιστορικά σκάφη τα οποία θα ενταχθούν στον υπαίθριο εκθεσιακό περίπατο, ως εκθέματα.
- Βοηθητικές ΗΜ εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν:
-Τρεις ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 60 kW (3 × 20 kW) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση ενεργειακού συμψηφισμού.
-Φωτοβολταϊκά πάνελ
-Σύστημα ανοικτής γεωθερμίας για την κάλυψη των αναγκών κλιματισμού (θέρμανσης/ψύξης), με την αξιοποίηση της τοπικά διαθέσιμης υπεδαφικής – αβαθούς γεωθερμικής ενέργειας ομαλής ενθαλπίας
-Ιδιωτικός υποσταθμός υποβιβασμού 20/0,4 kV με δύο Μ/Σ ξηρού τύπου ισχύος 1.250 kVA έκαστος (ο ένας εφεδρικός).