Ο Πειραιάς, οι αστικές αναπλάσεις και το στοίχημα του «Πύργου» για τη Dimand
Το έργο του Πύργου του Πειραιά από το οποίο η Dimand έχει διασφαλίσει το 67% των προσδοκώμενων εσόδων της και η στρατηγική της για αστικές αναπλάσεις, βάσει της οποίας κάνει την αρχή από την συνοικία του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά.
- 04/05/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Συνολικά το 67% των προσδοκώμενων εσόδων της από τον Πύργο του Πειραιά έχει διασφαλίσει η Dimand, η εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, η οποία συμμετέχει επενδυτικά μαζί με την Prodea και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Aνασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου. Ταυτόχρονα, η Dimand έχει ήδη προμισθώσει το 65% των διαθέσιμων επιφανειών του Πύργου Πειραιά, κάτι που ανέφερε μιλώντας σε χρηματιστηριακούς αναλυτές, ο επικεφαλής της, Δημήτρης Ανδριόπουλος.
Την ίδια στιγμή η εταιρεία, μετά την αστική ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο του Πειραιά, δημιουργεί ανάλογης μορφής αστικές αναπλάσεις σε διάφορες περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας και η περιοχή του Μινιόν, η ανάπλαση του παλιού εργοστασίου της Softex στον Βοτανικό, όπου και στις δύο περιπτώσεις εκτός από γραφεία θα δημιουργηθούν και κατοικίες. Το μοντέλο των αστικών αναπλάσεων αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων.
«Σε ό,τι αφορά τον Πύργο του Πειραιά έχουμε ήδη “κλείσει” όλους τους χώρους λιανικής μετά και τις πρόσφατες συμφωνίες με την Inditex και τη εταιρεία αθλητικών ειδών JD sports. Μάλιστα η JD Sports, δεν θα ανοίξει ένα ακόμα κατάστημα Cosmos Sports, αλλά κατάστημα με τη δική της ταμπέλα», λέει ο κ. Ανδριόπουλος. Θυμίζουμε ότι η JD Sports με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία, έχει τζίρο 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ήταν ο όμιλος που εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών στην ελληνική αλυσίδα Cosmos Sports της οικογένειας Τσικνάκη.
Πύργος Πειραιά: Ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα Zara στην Ευρώπη
Επίσης, η Zara θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα στην Ευρώπη με το νέο concept που συστήνει στην αγορά. «Ο λόγος για τον οποίο επιθυμούσαμε να έχουμε τόσο σημαντικούς μισθωτές, είναι γιατί έρχονται να δώσουν αξία στο κτίριο», ανέφερε σχετικά με τις συγκεκριμένες συμφωνίες ο επικεφαλής της Dimand. Στον Πύργο Πειραιά έχουν κλείσει επίσης θέση η VGroup του Βύρωνα Βασιλειάδη, η οποία έχει μισθώσει το σύνολο του 22ου ορόφου. Ο όμιλος εταιρειών V είναι μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα τον Πειραιά που διατηρεί σημαντική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, όπου δραστηριοποιείται σε έξι βασικούς επιχειρηματικούς πυλώνες, συμπεριλαμβανομένων λιμενικών εγκαταστάσεων, υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, υπηρεσιών απορρύπανσης. Επίσης δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εναλλακτική παραγωγή καυσίμου από τα απόβλητα και την τεχνολογία. Eπιπλέον στον Πύργο έχει μισθώσει χώρους και η εταιρεία Athlesis που θα δημιουργήσει γυμναστήριο, καθώς και ο όμιλος Nice n’ Easy, o οποίος έχει μισθώσει ένα μεγάλο μέρος του 3ου ορόφου για τη δημιουργία χώρων εστίασης και FnB υποδομών.
Προμισθωμένοι επιπλέον 10 όροφοι – Έως και τον Απρίλο του 2024 η παράδοση του έργου
Με βάση τα όσα ανέφερε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, η Dimand έχει ήδη συμφωνήσει να προμισθώσει και επιπλέον 10 ορόφους. Αναφορικά με την πώληση του ποσοστού της στον Πύργο, ο ίδιος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται σχετικό προσύμφωνο, ενώ διευκρίνισε πως ούτε η Prodea έχει δικαίωμα ή έχει συμφωνήσει με τη Dimand να το αγοράσει κατά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, όπως γινόταν σε άλλα ακίνητα. Ο κύριος Ανδριόπουλος συμπλήρωσε ότι η Dimand, η EBRD και η Prodea θα αποφασίσουν για την πώληση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή ενδιαφερόμενο στο τέλος του χρόνου. «Η πώληση της συμμετοχής μας στον Πύργο του Πειραιά δεν θα γίνει πριν από τον Απρίλιο του 2024 κάτι που συνδέεται με στρατηγική απόφαση και τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου. Αναφορικά με την αποπεράτωση του κτιρίου σημείωσε ότι θα ολοκληρωθεί σταδιακά από τον Νοέμβριο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024. Όλη η αναστάτωση με το κόστος, τον πόλεμο, τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, την έλλειψη εργατών στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα φαινόμενο σε όλα τα έργα, όπου αρκετά έργα πήγαν πίσω κατασκευαστικά, με αποτέλεσμα σε αρκετές των περιπτώσεων να υπάρξει διεύρυνση των χρόνων παραδόσεων».
Το μοντέλο των αστικών αναπλάσεων και η περίπτωση του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά
Όπως προαναφέραμε, η Dimand έχει βασίσει τη στρατηγική της στις αστικές αναπλάσεις, κάνοντας την αρχή από την συνοικία του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, όπου απέκτησε τις παλιές εγκαταστάσεις του Παπαστράτου, προχώρησε στην ανακατασκευή τους και στη συνέχεια τις πούλησε στη Eurobank. Όπως επισήμανε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, το μοντέλο τον αστικών αναπλάσεων είναι διατηρήσιμο μέσα στα επόμενα χρόνια «γιατί το είδαμε να πετυχαίνει στον Άγιο Διονύσιο».
«Το 2016 όταν δεν πέταγε ούτε μύγα, τοποθετηθήκαμε στον Άγιο Διονύσιο και ολοκληρώσαμε το έργο το 2020 με πετυχημένα αποτελέσματα. Στον Άγιο Διονύσιο αποκτήσαμε στη συνέχεια, επιπλέον ακίνητα, που τα αξιοποιούμε. Είμαστε ο προτιμητέος ανάδοχος στα δικαστήριο Πειραιά όπου βρισκόμαστε σε διαδικασία υπογραφής της σύμβασης. Το νέο δικαστικό μέγαρο θα δώσει ανάπτυξη στην περιοχή που έχει επιφάνεια 4.500 στρέμματα δομημένου χώρου, ο οποίος τα τελευταία 150 χρόνια λειτουργούσε με συγκεκριμένες χρήσεις. Τα τελευταία 30 χρόνια οι χρήσεις αυτές δεν είχαν νόημα και μετά τις 2 το μεσημέρι δεν λειτουργούσε η περιοχή. Αλλάζουμε λοιπόν μία περιοχή, χωρίς να δημιουργούμε ένα διαρκές ‘μπουζουξίδικο΄με καταστήματα διασκέδασης, αλλά εντάσσοντας την γειτονιά πάλι στις λειτουργίες της πόλης με οργανωμένη δομή, περιφέρεια, δικαστήρια, υγειονομική υπηρεσία καθώς και χώρους εργασίας, στους οποίους σήμερα φιλοξενούνται 7.500 άνθρωποι (σ.σ. στον Άγιο Διονύσιο). Δημιουργούμε κατοικίες καθώς και συμπληρωματικές χρήσεις όπως εστιατόρια, μικρού και μεσαίου μεγέθους καταστήματα λιανικής».
«Αυτή τη στιγμή στην εταιρεία μελετάμε τη γραμμή 4 του μετρό και τους 14 σταθμούς που θα γίνουν στην πρώτη φάση. Σε αυτούς τους σταθμούς και στην περίμετρό τους, διερευνάμε τις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν τα επόμενα 10 χρόνια. Έτσι δουλεύει η γραμμή παραγωγής ιδεών της Dimand. Αναλύουμε μία τεράστια υποδομή, εξετάζουμε τις περιοχές των 14 νέων σταθμών της γραμμής 4. Οι πόλεις πανευρωπαϊκά έχουν χρονικό ορίζοντα σχεδιασμού 30 έως και 50 χρόνια. Η Αθήνα θα αναγκαστεί να κάνει το ίδιο, γιατί έχει υποδομές που κατασκευαστικά θα κρατήσουν τόσο. Για παράδειγμα, το Ελληνικό θα ολοκληρωθεί σε 30 χρόνια, το μετρό σε 8-10 χρόνια όσο απαιτείται για την πρώτη φάση του έργου και σε 8 χρόνια η δεύτερη φάση. Οι αστικές αναπλάσεις όπως αυτή του Ελαιώνα με την πρώτη φάση για το αθλητικό κέντρο (γήπεδο Παναθηναϊκού) έχουν επίσης διάρκεια. Στον Ελαιώνα επί παραδείγματι χρειάζονται 5 χρόνια για την πρώτη φάση και ακόμα 15 χρόνια για τη δεύτερη φάση του έργου».