Παλαιό Φάληρο: Πράσινο φως για το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης
Σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο - Αναλυτικά όσα αναφέρει για το πώς αυτό θα διαμορφωθεί
- 16/11/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Το επόμενο βήμα έγινε για τη δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης του Παλαιού Φαλήρου. Ειδικότερα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου με ονομασία «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης “Οδυσσέας – Οι Έλληνες και η Θάλασσα”» με Αρμόδια Αρχή την Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – Τμήμα Χωρικών Σχεδίων, Τουριστικού και Κτιριακού Τομέα και Υποδομών Ζωικής Παραγωγής, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17/1/2024. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή της σύμβασης για το έργο είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικολάου Παναγιωτόπουλου και του εφοπλιστή και Προέδρου της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας «Κύκλωψ» και κατοίκου του Παλαιού Φαλήρου Αναστασίου – Άρη Θεοδωρίδη. Σημειώνεται επίσης ότι ο τελευταίος δώρισε 35 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης.
Τη αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο, Renzo Piano.
Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης Παλαιού Φαλήρου: Τι περιλαμβάνει το έργο
Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης που θα εγκατασταθεί στο Φλοίσβο θα φιλοξενηθούν πλοία που σχετίζονται με την ελληνική ναυτική παράδοση όπως είναι το Θωρηκτό Αβέρωφ, η τριήρης «Ολυμπιάς», το εμπορικό πλοίο «Hellas Liberty», το υποβρύχιο «Πρωτεύς». Το πάρκο θα καταλαμβάνει συνολική έκταση 26 στρεμμάτων δημοσίων εκτάσεων, που κατά το παρελθόν είχαν παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), το έργο θα υλοποιηθεί στην περιοχή Φλοίσβος στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου Αττικής και πιο συγκεκριμένα στις εκτάσεις που θα παραχωρηθούν στο «Ταμείο Εθνικού Στόλου» (ΤΕΣ) υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού. Στις εκτάσεις αυτές περιλαμβάνονται τα δημόσια κτήματα και η υφιστάμενη παραλιακή οδός, καθώς και οι ζώνες αιγιαλού και παραλίας κατά χρήση. Το έργο υπάγεται διοικητικά στη στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου και στην Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών.
Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης «Οδυσσέας- Οι Έλληνες και η Θάλασσα», θα αποτελείται από το κτίριο του Οδυσσέα, το οποίο αποτελεί και το κυρίως έκθεμα, υποστηρικτικές χρήσεις στον περιβάλλοντα χώρου και τις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΠΝ στον φαληρικό όρμο, βορείως της Μαρίνας του Φλοίσβου, οι οποίες έχουν περιέλθει στην χρήση του ΠΝ μέσω σειράς παραχωρήσεων με σκοπό την πρόσδεση των πλοίων-μουσείων / εκθεμάτων που ελλιμενίζονται στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης.
Το σύνολο της έκτασης του Πάρκου ανέρχεται περίπου στα 26.000 m2
Οι ενότητες του Πάρκου περιλαμβάνουν:
1. Το κτίριο του Οδυσσέα, αναπτύσσεται στα παρακάτω οριζόντια επίπεδα:
- Το επίπεδο του Υπογείου με τις ΗΜ εγκαταστάσεις και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης.
- Το επίπεδο του Ισογείου του Πάρκου και του φυσικού αγκυροβόλιου, χώρος κοινοχρήστων λειτουργιών, με τις εξής χρήσεις: είσοδος, ενυδρείο, κατάστημα / πωλητήριο, αμφιθέατρο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, καφέ, γραφεία.
- Το επίπεδο του κυρίως εκθεσιακού χώρου στον 1ο όροφο (μόνιμων εκθέσεων).
- Το επίπεδο του παταριού παιδικών εκθέσεων.
- Το επίπεδο 2ου Ορόφου, των περιοδικών εκθέσεων, της βεράντας, της πλώρης και του παρατηρητήριου, με τις εξής χρήσεις: Χώρο Περιοδικών Εκθέσεων, εστιατόριο, αίθριο, ραμπόσκαλα και κλίμακα ανόδου στο δώμα.
- Το επίπεδο του επισκέψιμου δώματος.
2. Η διάρθρωση του περιβάλλοντα χώρου περιλαμβάνει τους παρακάτω χώρους:
- Κεντρική πλατεία – Τοπιακή «Γλίστρα», όπου περιλαμβάνονται: χώρος έκθεσης μοντέλων πλοίων, υπαίθριων εκδηλώσεων
- Υπαίθριο Αμφιθέατρο
- Καρνάγιο για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες ξύλινων σκαφών
- Αναψυκτήριο-Ουζερί, στην περιοχή μεταξύ καρνάγιου και αμφιθεάτρου, υπαίθριου χώρου επί της προβλήτας
- Περιοχή Υποβρυχίου, στα νότια του κτιρίου του Οδυσσέα.
3. Οι προβλήτες των ιστορικών σκαριών εντοπίζονται στο δυτικό μέτωπο μπροστά από το κτίριο του Οδυσσέα, όπου παρατίθενται τα ιστορικά σκάφη τα οποία θα ενταχθούν στον υπαίθριο εκθεσιακό περίπατο, ως εκθέματα.
4. Βοηθητικές ΗΜ εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν:
- 3 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 60 kW (3 × 20 kW) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση ενεργειακού συμψηφισμού.
- Φωτοβολταϊκά πανέλα
- Σύστημα ανοικτής γεωθερμίας για την κάλυψη των αναγκών κλιματισμού (θέρμανσης/ψύξης), με την αξιοποίηση της τοπικά διαθέσιμης υπεδαφικής – αβαθούς γεωθερμικής ενέργειας ομαλής ενθαλπίας
- Ιδιωτικό υποσταθμός υποβιβασμού 20/0,4 kV με δύο Μ/Σ ξηρού τύπου ισχύος 1.250 kVA έκαστος (ο ένας εφεδρικός).
Το συνολικό χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί κατά τη φάση κατασκευής υπολογίζεται σε περίπου 36 μήνες.
Όπως αναφέρεται επίσης, κατά τη φάση κατασκευής του έργου θα πραγματοποιηθούν χωματουργικές εργασίες για την κατασκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, τη χωροθέτηση των υποδομών του περιβάλλοντος χώρου και τις οδικές παρεμβάσεις.
Φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του έργου είναι η εταιρεία ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ Α.Ε.