Πώς θα αναγεννηθεί το εμβληματικό, αλλά κατεστραμμένο Rich της Γλυφάδας
Το σημείο συνάντησης των διασήμων, η καταστροφή και τα χρόνια εγκατάλειψης και η επένδυση που θα δώσει ξανά ζωή στο θρυλικό καφέ Rich της Γλυφάδας.
- 22/02/2024
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Νέα επενδυτική ενέργεια η οποία έχει δρομολογηθεί πρόκειται να αναγεννήσει το κατεστραμμένο και, επί χρόνια εγκαταλελειμμένο «Rich» της Γλυφάδας, επί της οδού Ζησιμοπούλου. Ομολογουμένως, η εικόνα του δρόμου, ο οποίος κάποτε μεσουράνησε στον χώρο της εστίασης, με εμβληματικές επιχειρήσεις όπως το καφέ – ζαχαροπλαστείο «Όσκαρ», το «Egomio», το «Galeo» και άλλα καταστήματα που αποτέλεσαν για χρόνια στέκια για Γλυφαδιώτες και μη, ήταν τα τελευταία χρόνια αποκαρδιωτική.
Η νέα ζωή για το Rich έρχεται μέσα από την επένδυση του Αιγύπτιου επιχειρηματία Emad El Hazek, ο οποίος έφερε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, το διάσημο ταϊλανδέζικο ξενοδοχειακό brand «Dusit», που βρίσκεται επί της οδού Πανδώρας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλάνο, πρόκειται να γίνει ανακατασκευή του κτιρίου για τη δημιουργία μίας ακόμη νέας, πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του NouPou, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου έχει αναλάβει το γραφείο 314 του Παύλου Χατζηαγγελίδη, με την εκπόνηση της σχετικής μελέτης να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.
Rich – Γλυφάδα: Το τέλος ενός θρύλου
Το θρυλικό Rich ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2004, ωστόσο καταστράφηκε ολοσχερώς την άνοιξη του 2013, μετά από εμπρηστική ενέργεια.
Όπως είχαν αναφέρει τότε μαρτυρίες εργαζομένων, τέσσερις κουκουλοφόροι εισέβαλαν μετά τις τέσσερις τα ξημερώματα στην καφετέρια, και με την απειλή όπλων έβγαλαν έξω τον φύλακα και το συνεργείο καθαρισμού που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην καφετέρια. Στη συνέχεια, αφού έριξαν εύφλεκτο υγρό στο καφέ, του έβαλαν φωτιά.
Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο από δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αφού προηγουμένως κατέστρεψε ολοσχερώς την καφετέρια, ενώ επεκτάθηκε και σε ψηλότερους ορόφους του κτιρίου καταστρέφοντας τα γραφεία του ΕΟΠΥΥ που στεγάζονταν στο κτίριο. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι μάλιστα το γεγονός ότι στο σημείο επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 9 οχήματα.
Μετά την καταστροφή του κτιρίου, και όπως φαίνεται, προσπάθειες για την ανακατασκευή του έγιναν ξανά, χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν. Όπως είχε αναφέρει μάλιστα τότε στο NouPou ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, είχε δοθεί έγκριση από τον αρμόδιο εισαγγελέα μετά την πυρκαγιά για να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του κτιρίου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη. Σε αυτό το πλαίσιο οι ιδιοκτήτες του ακινήτου μετά την άδεια της αρμόδιας εισαγγελίας προσήλθαν στο ακίνητο, πραγματοποιώντας ορισμένες παρεμβάσεις και αφαίρεση στοιχείων από τον περιβάλλοντα χώρο και στο εσωτερικό του κτιρίου, με στόχο την διευθέτηση του κατεστραμμένου ακινήτου, ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Να θυμίσουμε επίσης ότι μέχρι πρότινος το γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής δεν επέτρεπε την αδειοδότηση του ακινήτου ως ξενοδοχείο, καθότι λόγω της ύπαρξης κατά το παρελθόν του αεροδρομίου στο Ελληνικό δεν επιτρεπόταν η έκδοση νέων άδειών για τη συγκεκριμένη χρήση.
Επίσης, σε γενικότερο πλαίσιο, αξίζει να σημειωθεί πως η οδός Ζησιμοπούλου παρουσιάζει αρκετά διαφοροποιημένη εικόνα σήμερα, σε σχέση με το ένδοξο παρελθόν του.
Το Rich αποτελούσε σημείο συνάντησης για διάσημους της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και στέκι για τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων πριν τα γεγονότα του 2013. Ο κατάλογος των εκπροσώπων της εγχώριας showbiz με τραγουδιστές, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και άσσους του ποδοσφαίρου που επέλεγαν το Rich για την έξοδό τους, είναι μακρύς.