Πώς το Ελληνικό μετατρέπεται σε «πράσινη» πόλη
Από τα βιοκλιματικά κτίρια και τις αρχές κυκλικής οικονομίας, μέχρι το μητροπολητικό πάρκο και τα αντιπλημμυρικά έργα, όλα τα έργα που θα κάνουν το Ελληνικό μια «πράσινη» πόλη.
- 11/04/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Μία από τις μεγαλύτερες μεταφυτεύσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο Ελληνικό. Η Lamda Development ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2022 ότι σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες τεχνικών έργων πρασίνου και με ελληνικά φυτώρια, η Lamda δημιουργεί προσωρινούς χώρους στους οποίους θα φιλοξενηθούν περισσότερα από 2.000 δέντρα κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Τα δέντρα αυτά τα οποία βρίσκονται μέσα στο χώρο του έργου όπου έχουν ήδη ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν οι εργασίες, θα μεταφυτευθούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο και στους κοινόχρηστους χώρους της νέας πράσινης πόλης.
Τα φυτά και η σύσταση του εδάφους επιλέχθηκαν με βάση το τοπικό κλίμα, τις συνθήκες της τοποθεσίας και την ικανότητά τους να συγκρατούν το νερό, δεδομένου ότι η διαχείριση και διατήρηση των ομβρίων υδάτων είναι ζωτικής σημασίας για το αστικό περιβάλλον.
Ταυτόχρονα, δεκάδες νέα δέντρα φυτεύτηκαν και θα φυτευτούν στον χώρο όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες για την ανέγερση του κτιρίου ΑμεΑ. Τα vέα αυτά δέντρα, μεταξύ των οποίων ελιές, χαρουπιές, κουτσουπιές και άλλα ελληνικής προέλευσης, ταιριάζουν με το περιβάλλον και τη βλάστηση της περιοχής, είναι μεγάλου μεγέθους και έχουν ύψος που φτάνει τα 6 μέτρα. Το ύψος και ο όγκος τους δημιουργεί μια πράσινη ζώνη γύρω από το χώρο όπου θα ανεγερθεί το κτίριο για ΑμεΑ ώστε να μην επιβαρύνεται η γειτονική κατοικημένη περιοχή.
Όλα τα στοιχεία που θα μετατρέψουν το Ελληνικό σε μια «πράσινη» πόλη
Το Μητροπολιτικό Πάρκο και οι 7 ζώνες του
Η απαρχή του μητροπολιτικού πάρκου θα βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού και θα φτάνει έως το παράκτιο μέτωπο με δίκτυο πεζοδρόμων 50 χιλιομέτρων και ποδηλατοδρόμων 30 χιλιομέτρων. Θα αποτελέσει μάλιστα το πρώτο πάρκο διεθνώς που σχεδιάζεται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση με ίδια μέσα. Επιπλέον τα συστήματα φωτισμού θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή και τον φωτισμό του περιβάλλοντος.
Το πάρκο θα είναι χωρισμένο σε 7 διαφορετικές περιοχές: Η πρώτη από αυτές θα βρίσκεται στην περιοχή του πρώην κτιρίου αφίξεων του αεροδρομίου του Ελληνικού. Γύρω από αυτό θα δημιουργηθούν κήποι, σιντριβάνια και ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων με χωρητικότητα 20.000 ατόμων σε αρμονία με τα δομικά στοιχεία του κτιρίου του πρώην αεροδρομίου, ενώ οι πυλώνες φωτισμού θα παραμείνουν όπως και μέρος των διαδρόμων προσγείωσης – απογείωσης.
Δεύτερο σημείο του πάρκου θα είναι η Ολυμπιακή Πλατεία, όπου θα δημιουργηθεί καταρράκτης νερού καθώς και αμφιθέατρο χωρητικότητας 2.000 ατόμων για τη φιλοξενία συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων. Τρίτο σημείο θα αποτελέσει η ανάπλαση του πρώην κωπηλατοδρομίου κανόε καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η συνολική έκταση του οποίου είναι 22.000 τ.μ.
Επόμενο σημείο ανάπλασης θα είναι η δημιουργία μονοπατιών που οδηγούν στο υψηλότερο σημείο του πάρκου με θέα στην παραλία και τον Υμηττό, όπου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί και έργα τέχνης σύγχρονων – κυρίως Ελλήνων – καλλιτεχνών. Από εκεί θα διέρχεται και ο πολιτιστικός περίπατος του Ελληνικού, με ευρήματα από την κλασική και την σύγχρονη εποχή. Συν τοις άλλοις, σε έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίο του Άρεως θα δημιουργηθεί μία θεματική περιοχή με αγρούς και αμπελώνες.
Μέρος του μητροπολητικού πάρκου του Ελληνικού, είναι και το Experience Park, το οποίο ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2021, οπότε και άνοιξε για το κοινό, αποτελεί πόλο έλξης, κυρίως για οικογένειες με παιδιά.
Ο πολιτιστικός περίπατος και οι χώροι πρασίνου
Έναν πολιτιστικό προορισμό, που περιλαμβάνει 14 μνημεία, σχεδιάζει η Lamda Development εντός της ανάπλασης του Ελληνικού με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής. Σε αυτόν, θα υπάρχει έντονα και το πράσινο στοιχείο.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ίχνη από προϊστορικά, αρχαία, βυζαντινά και νεότερα μνημεία, τα οποία θα αποτελούν στο σύνολο τους μια εμπειρία 12 χιλιομέτρων, ανάμεσα στο μέλλον της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Ευρώπης και την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Στη διαδρομή θα διαμορφωθούν χώροι ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε όλους με καθιστικά, σήμανση, πινακίδες πληροφόρησης, φωτισμό και φύτευση. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι οικολογικά, φιλικά στο περιβάλλον και θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και άνετη πρόσβαση στον χώρο.
Ρέμα Τραχώνων – Αντιπλημμυρικά έργα
Όπως έχει αναφέρει η Lamda Development, η νέα σύγχρονη πόλη του Ελληνικού «θωρακίζεται» απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη ορατές γύρω μας. Στο πλαίσιο αυτό οριοθετείται το ρέμα Τραχώνων, απελευθερώνεται η κοίτη του με στόχο την αναζωογόνηση του τοπικού οικοσυστήματος και τη δημιουργία μιας πράσινης περιοχής αναψυχής. Το μήκος του ρέματος είναι 3 χλμ. και το μέγιστο βάθος εκσκαφής είναι έως 8 μέτρα. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2024.
Kυκλική οικονομία
Επίσης, όπως έχει ανακοινωθεί, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος η Lamda Development ενσωματώνει στη μεγάλη ανάπτυξη του Ελληνικού, όλες τις διεθνείς πρακτικές ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε συμφωνία με τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ και τον Όμιλο Lafarge Beton του Ομίλου Ηρακλής για την εγκατάσταση εντός του Ελληνικού υπερσύγχρονων μονάδων έτοιμου σκυροδέματος.
Οι μονάδες θα λειτουργούν με όρους κυκλικής οικονομίας, διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση προϊόντων ανακύκλωσης σκυροδέματος, ενώ προβλέπεται και η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού για καθαρισμούς εξοπλισμού και μηχανημάτων.
Πράσινα κτίρια και βιοκλιματικές εγκαταστάσεις
Ταυτόχρονα, όπως έχει τονίσει αρκετές φορές η Lamda Development, όλες οι εγκαταστάσεις της επένδυσης του Ελληνικού θα διαθέτουν πράσινο χαρακτήρα και θα ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Από το Riviera Tower, το κτίριο που έχει λάβει προ-πιστοποίηση αξιολόγησης αειφόρου ανάπτυξης LEED Gold, μέχρι το κτίρο ΑμεΑ, που αναφέρθηκε και παραπάνω, το οποίο θα διακρίνεται για τον πρωτοποριακό, «πράσινο», βιώσιμο σχεδιασμό του, αλλά και το Commercial Hub, που θα έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και προηγμένες λύσεις σε θέματα ενέργειας, όλα τα κτίρια που θα ανεγερθούν στην επένδυση θα αντικατοπτρίζουν τον πράσινο χαρακτήρα της.