Στην Άκτωρ το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού
Στην Άκτωρ κλείδωσε το μεγάλο έργο της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, του «έξυπνου» και βιώσιμου πάρκου που θα είναι μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου και θα καλύπτει το 1/3 της επένδυσης - Προς τα τέλη του 2026 εκτιμάται η παράδοσή του
- 01/02/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Η ΑΚΤΩΡ, μέλος του ομίλου ΙΝΤΡΑΚΑΤ, αναδείχθηκε, μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε από τη Lamda Development, ανάδοχος για το μεγάλο έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού ή αλλιώς του «The Hellinikon Park». Αξίζει να αναφερθεί ότι, ο εν λόγω διαγωνισμός αφορά την πρώτη φάση της ανάπτυξης του πάρκου. Το συνολικό κόστος της επένδυσης φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ, με πόρους του επενδυτή, ενώ η πρώτη φάση του έργου κοστολογείται στα 80 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως τη διαμόρφωση για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, ανέλαβε το διεθνούς φήμης γραφείο Sasaki, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη.
Το έργο για το Μητροπολιτικό Πάρκο αναμένεται να υπογραφεί εντός του τρέχοντος έτους και, σύμφωνα με τον ισχύοντα σχεδιασμό, θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2026.
Υπενθυμίζεται ότι προσφορές για το έργο της πρώτης φάσης του μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό είχαν καταθέσει επίσης οι εταιρίες Άβαξ και Μυτιληναίος.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του βιώσιμου και «έξυπνου» πάρκου
Όπως έχει αναφέρει επανειλημένα και η εταιρία, πρόκειται για το μεγαλύτερο, αποκλειστικά πράσινο, έργο στη χώρα μας. Επίσης, θα είναι «ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά πάρκα παγκοσμίως, σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την αναψυχή». Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η έκτασή του θα αγγίζει τα 2.000.000 τ.μ..
Στο σύνολό του το πάρκο θα είναι 14 φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο, μεγαλύτερο από το Hyde Park του Λονδίνου, και θα καλύπτει το 1/3 της συνολικής ανάπτυξης. Ουσιαστικά πρόκειται να ενσωματωθεί στις υπόλοιπες, οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, αποτελώντας το κεντρικό σημείο του mega project.
Η απαρχή του μητροπολιτικού πάρκου θα βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού και θα φτάνει έως το παράκτιο μέτωπο με δίκτυο πεζοδρόμων 50 χιλιομέτρων και ποδηλατοδρόμων 30 χιλιομέτρων. Θα αποτελέσει μάλιστα το πρώτο πάρκο διεθνώς που σχεδιάζεται σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τις ανάγκες του για άρδευση και ηλεκτροδότηση με ίδια μέσα. Επιπλέον, θα είναι το πρώτο «έξυπνο» πάρκο της χώρας, που θα ενσωματώνει έξυπνες λύσεις για την ασφάλεια των επισκεπτών και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, όπως το γεγονός ότι τα συστήματα φωτισμού θα προσαρμόζονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την εποχή και τον φωτισμό του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την εταιρία, πεζοί και ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα καταπράσινο δίκτυο μονοπατιών μήκους σχεδόν 50 χιλιομέτρων, διασχίζοντας αρχαιολογικούς χώρους, διατηρητέα κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολλά άλλα. Ένας περίπατος των 2,6 χλμ. θα εκτείνεται από την παραλία μέχρι τους λόφους του The Ellinikon.
Ελληνικό: Η έκταση και οι 7 διαφορετικές ζώνες του Μητροπολιτικού Πάρκου
Το πάρκο θα είναι χωρισμένο σε 7 διαφορετικές περιοχές: Η πρώτη από αυτές θα βρίσκεται στην περιοχή του πρώην κτιρίου αφίξεων του αεροδρομίου του Ελληνικού. Το κεντρικό κτίριο του πρώην αερολιμένα -γνωστό ως κτίριο Σάαρινεν– θα μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο.
Γύρω από αυτό θα δημιουργηθούν κήποι, σιντριβάνια και ανοιχτός χώρος εκδηλώσεων με χωρητικότητα 20.000 ατόμων σε αρμονία με τα δομικά στοιχεία του κτιρίου του πρώην αεροδρομίου, ενώ οι πυλώνες φωτισμού θα παραμείνουν όπως και μέρος των διαδρόμων προσγείωσης – απογείωσης.
Δεύτερο σημείο του πάρκου θα είναι η Ολυμπιακή Πλατεία, όπου θα δημιουργηθεί καταρράκτης νερού καθώς και αμφιθέατρο χωρητικότητας 2.000 ατόμων για τη φιλοξενία συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων.
Τρίτο σημείο θα αποτελέσει η ανάπλαση του πρώην κωπηλατοδρομίου κανόε καγιάκ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, η συνολική έκταση του οποίου είναι 22.000 τ.μ.
Επόμενο σημείο ανάπλασης θα είναι η δημιουργία μονοπατιών που οδηγούν στο υψηλότερο σημείο του πάρκου με θέα στην παραλία και τον Υμηττό, όπου θα δημιουργηθούν υπαίθριες γκαλερί και έργα τέχνης σύγχρονων – κυρίως Ελλήνων – καλλιτεχνών. Από εκεί θα διέρχεται και η πολιτιστική διαδρομή του Ελληνικού, με ευρήματα από την κλασική και την σύγχρονη εποχή. Συν τοις άλλοις, σε έκταση μεγαλύτερη από το Πεδίο του Άρεως θα δημιουργηθεί μία θεματική περιοχή με αγρούς και αμπελώνες.
Κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης βρίσκεται ήδη το Experience Park με έκταση 75 στρεμμάτων, όπου υφίστανται τα τρία διατηρητέα υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τέλος, θα αναβιώσει η περιοχή του ρέματος Τραχώνων στα σύνορα με τον Άλιμο, όπου θα δημιουργηθεί περιοχή περιπάτου με ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης, το οποίο ειδοποιεί σε περίπτωση απότομης αύξησης της στάθμης του νερού για την αποφυγή πλημμυρών.