Βούλα: Ξεκινά η κατασκευή για τον «περιπετειώδη» βιοκλιματικό παιδικό σταθμό
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το μεγάλο έργο της ανέγερσης του βιοκλιματικού παιδικού σταθμού της Βούλας, μετά από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου και της κατασκευάστριας εταιρίας.
- 06/02/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και BM Urban συνυπέγραψαν το μεταξύ τους συμφωνητικό για την ανέγερση νέου βιοκλιματικού παιδικού σταθμού στη Βούλα. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στο ποσό των 2,1 εκατομμυρίων ευρώ (με τον ΦΠΑ), ωστόσο η εταιρία προσέφερε στον δήμο έκπτωση 7,04% και έτσι επετεύχθη η κατακύρωση του συμβολαίου. Σημειώνεται ότι η εταιρία οφείλει να αποπερατώσει τις απαιτούμενες εργασίες μέσα σε 18 μήνες.
Βιοκλιματικός παιδικός σταθμός Βούλας – Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά του
Ο νέος παιδικός σταθμός θα έχει συνολική δυναμικότητα 51 νηπίων. Θα ανεγερθεί σε οικόπεδο επί των οδών Αλεξάνδρας και Ηρακλειδών στη Δ.Ε. Βούλας, σε τρία επίπεδα ανωδομής και υπόγειο και θα περιλαμβάνει τρεις θέσεις στάθμευσης οχημάτων.
Η πρόταση για τον βιοκλιματικό παιδικό σταθμό φέρει την υπογραφή του Αρχιτεκτονικού Γραφείου «Athens Creative» (όπως και η ανάπλαση της Πλατείας Νυμφών στη Βουλιαγμένη).
Προβλέπεται επίσης διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του. Η αυλή θα αποτελεί το σύνολο του ακάλυπτου χώρου και θα εκτείνεται περιμετρικά του κτιρίου, σε τρία εν δυνάμει τμήματα. Θα διαμορφωθεί από ένα μαλακό έδαφος ελεύθερου σχήματος όπου προτείνεται να τοποθετεί διαδραστικός και εκπαιδευτικός εξοπλισμός (μουσικά παιχνίδια, παιχνίδια φαντασίας, παιχνίδια ισορροπίας κλπ), το οποίο θα πλαισιώνεται από τμήματα υπερυψωμένου πρασίνου επίσης ελεύθερου σχήματος. Η σκίαση του περιβάλλοντος χώρου θα γίνεται μέσω δυο εφελκυόμενων μεμβρανών, όπως αποτυπώνονται στην κάτοψη του ισογείου.
Στο κτίριο θα εφαρμοστούν αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού για εξοικονόμηση ενέργειας και δημιουργία ενός «πράσινου» κτίσματος με το ελάχιστο ενεργειακό αποτύπωμα. Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι το κτίριο θα έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και με συστήματα περισυλλογής, φιλτραρίσματος και κατανάλωσης του βρόχινου νερού.
Οι διαμάχες και οι καθυστερήσεις
Να θυμίσουμε ότι η αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο έχει πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια (το έργο εντάχθηκε το 2018 στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας). Μάλιστα το 2018 απέσπασε βραβείο Greek Green Award, στην τελετή απονομής στο πλαίσιο της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Verde Tec, στην οποία οι διοργανωτές (η εκδοτική εταιρεία T-Press) βράβευσαν τις βέλτιστες πρακτικές φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το περιβάλλον και την αειφορία.
Ωστόσο, λόγω προστριβών μεταξύ του δήμου και της Περιφέρειας, η διαδικασίες έλαβαν σημαντική καθυστέρηση. Σε Δημοτικό Συμβούλιο μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2022, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είχε ρίξει πυρά κατά της Περιφέρειας, αναφέροντας ότι το συγκεκριμένο έργο, όπως και άλλα μεγάλα έργα του δήμου, είχαν «μπει στο συρτάρι» από τη Διοίκηση Πατούλη.
Ποια είναι η BM Urban
Με έδρα της την Αθήνα, η BM Urban διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ένα ευρύ φάσμα έργων, δημοσίων και ιδιωτικών, όπως κτίρια, γραφεία, σχολικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, ανακαινίσεις κατοικιών, αλλά και έργα υποδομών όπως ηλεκτρικές και τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις, οδικά δίκτυα, ενεργειακά και υδραυλικά έργα, αντιπλημμυρικά έργα κ.λπ. Επιπλέον, η εταιρία παρέχει υπηρεσίες πολιτικού μηχανικού και συγκεκριμένα εκδόσεις αδειών για νέες κατασκευές, άδειες μικρής κλίμακας, διευθετήσεις κ.λπ..