Epitomēe αρχιτεκτονικής με συναίσθημα στα νότια προάστια
Οι άνθρωποι που χτίζουν τα νέα νότια προάστιαΗ ιστορία πίσω από την Epitomēe Design, το αρχιτεκτονικό γραφείο που ιδρύθηκε μέσα στην πανδημία και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό μοναδικών concept με συναίσθημα και ιδιαίτερη αισθητική. Τί λέει η Αθηνά Τριαντάφυλλου, επικεφαλής του γραφείου που δραστηριοποιείται στα νότια προάστια.
- 14/03/2022
- Κείμενο: Στεφανία Σούκη
Ελλάδα, Ισπανία και πάλι Ελλάδα. Η πορεία όλα τα αυτά τα χρόνια της Αθηνάς Τριαντάφυλλου, που βρίσκεται πίσω από την Epitomēe Design, ξεκινά πριν από μία εικοσαετία στην Ελλάδα για να συνεχίσει στα μέσα της περασμένης δεκαετίας στη Βαρκελώνη κι εν συνεχεία πίσω στην Αθήνα, εν μέσω πανδημίας.
Το 2020 ήταν και η χρονιά που δημιουργήθηκε η Epitomēe Design, που δραστηριοποιείται στην αρχιτεκτονική και το interior design, τόσο σε οικιστικά όσο και σε εμπορικά έργα και «εξειδικεύεται στο σχεδιασμό μοναδικών concept που αποπνέουν συναίσθημα», όπως δηλώνει η ίδια. Η εταιρεία εστιάζει κυρίως σε έργα στα νότια προάστια και είναι και από εκεί που ξεκίνησε και η Αθηνά Τριαντάφυλλου, το 2001, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
«Στη Γλυφάδα, όπου και μεγάλωσα, δημιούργησα το γραφείο μου. Ένα από τα πρώτα έργα μου ήταν η μελέτη και επίβλεψη ενός κτιρίου γραφείων και καταστημάτων επί της Λ. Βουλιαγμένης στη Γλυφάδα. Η ορμή του χαρακτήρα μου και η άγνοια κινδύνου της νιότης μου με βοήθησαν να ανταπεξέλθω στο βάπτισμα μου. Τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας μου αναλάμβανα έργα μελέτης ανέγερσης νέων κτιρίων. Όταν ξεκινούσα το σχεδιασμό έβαζα δυο στοιχήματα με τον εαυτό μου τη βέλτιστη αξιοποίηση των τετραγωνικών και τη καλύτερη δυνατή εμπορική αξιοποίηση. Ήμουν πολύ περήφανη όταν το 2007 σχεδίασα μια πολυκατοικία στη Γλυφάδα, με πισίνα σε κάθε οροφοδιαμέρισμα. Το λέω έτσι απερίφραστα γιατί συνήθως αυτά αποτελούν προσωπικές νίκες που κατακτούμε. Έτσι λέω και στα συνεργεία όταν πηγαίνω στο εργοτάξιο “Μπράβο μας! Πόσο ωραία βγήκε αυτή η λεπτομέρεια!” Καλό είναι να δίνουμε τα εύσημα μεταξύ μας».
Το 2016 μετακομίζει με την οικογένειά της στη Βαρκελώνη: «Δεδομένου, ότι εργαζόμουν συνεχόμενα από την επόμενη μέρα της αποφοίτησης μου ένιωθα ότι χρειαζόμουν ένα διάλειμμα. Αρχικά απολάμβανα την πόλη, την αρχιτεκτονική της και τη νέα μου καθημερινότητα. Δεν είχαν περάσει πολλοί μήνες, όταν άρχισα να έχω σύνδρομο στέρησης. Έβλεπα εργοτάξιο και ήθελα να μπω μέσα. Χωρίς να μιλάω Ισπανικά ξεκίνησα να στέλνω το βιογραφικό μου στοχεύοντας διεθνείς εταιρίες που να έχουν έδρα την Βαρκελώνη. Έτσι είχα την τύχη και την τιμή να ενταχθώ στο δυναμικό της Intercon, μιας πολυβραβευμένης διεθνούς εταιρίας αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης, με εξειδίκευση στο interior design ξενοδοχείων και εμπορικών κέντρων, στην οποία εργάστηκα ως senior architect και team leader. Η πολυεθνικότητα των εργαζόμενών της εταιρίας σε συνδυασμό με τα project σε διαφορετικούς προορισμούς με βοήθησαν στο να αντλήσω στοιχεία από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς. Παράλληλα η μεγάλη κλίμακα των project , όπως το the Loop στο Al Reem island στο Abu Dhabi, το Hilton Double Tree και το Radisson Blue Hotel στη Madinah, καθώς και η ποικιλία των projects όπως ο σχεδιασμός του British School στο Κάιρο, του British school Al Khubairat στο Adu Dhabi και της Clinic in Sahara mall στο Sharjah, μου άνοιξαν τους ορίζοντες σε επιχειρηματικό και αρχιτεκτονικό επίπεδο. Με την επιστροφή μου στην Ελλάδα, ήθελα να συνεχίσω να δημιουργώ project με υψηλή ποιότητα, συνδυάζοντας την πολυποίκιλη τεχνογνωσία που είχα αποκτήσει κι έτσι ήρθε η δημιουργία της Epitomēe Design το 2020».
Από την έναρξη της το 2020, η εταιρεία έχει μελετήσει και ήδη κατασκευάσει δυο οικιστικά project στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. To πρώτο αφορούσε την ριζική ανακαίνιση μιας μονοκατοικίας κατασκευής του 1982, κοντά στο Σούνιο. Η πρόκληση του συγκεκριμένου έργου ήταν το χαμηλό ύψος του φέροντα οργανισμού και τα ετερόκλιτα στοιχεία της αρχιτεκτονικής της κατοικίας. «Με πολύ στοχευμένες παρεμβάσεις προβήκαμε σε νέα διαμόρφωση των όψεων και του περιβάλλοντα χώρου, δίνοντας του πνοή μιας νέας σύγχρονης κατοικίας».
Το δεύτερο project αφορά την ανακατασκευή κατοικίας πάνω στη θάλασσα στην Αλθαία. Λόγω περιορισμών δεν μπορούσαν να γίνουν επεμβάσεις καθόλου στο κέλυφος του κτιρίου. «Αρκεστήκαμε στην εσωτερική διαρρύθμιση και το interior design. Στόχο είχαμε τη δημιουργία δυο ανεξάρτητων κατοικιών που να μπορεί να φιλοξενεί 2 με 4 άτομα και να έχει την αισθητική και το concept ενός hotel suite. Οι συνεργάτες μου πιστεύουν ότι εκ των πραγμάτων ειδικευόμαστε στην κατασκευή των project σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το project στην Αλθαία ολοκληρώθηκε σε 4 μήνες, ενώ ένα από τα πιο πρόσφατα project μας είναι η μελέτη και κατασκευή ενός Concept χώρου καλλωπισμού στην Γλυφάδα σε 30 μέρες».
Πώς θα σύγκρινε άραγε η ίδια τη δουλειά της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό; «Προτού ενταχθώ στο δυναμικό της Intercon, είχα τη χαρά να συνεργαστώ με τον Μίνω Διγενή, διεθνούς φήμης Έλληνα αρχιτέκτονα που ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη. Θυμίζω ότι ο Μίνως είναι ο αρχιτέκτονας που έχει λάβει μέρος με την ανάπλαση του ‘’Παπαστράτου΄΄ στον Πειραιά υλοποιώντας δυο από τα ξενοδοχεία και όχι μόνο. Κατά τη συνεργασία μου με το Μίνωα διαπίστωσα πως ο ρόλος του αρχιτέκτονα στη Βαρκελώνη παρομοιάζεται με αυτό του μαέστρου και του συνθέτη ενός κονσέρτου. Εκείνος σχεδιάζει την αρχιτεκτονική λύση, και οι υπόλοιποι μηχανικοί τον πλαισιώνουν για να διασφαλιστεί μια άρτια κατασκευή. Για την έκδοση της άδειας τα αρχιτεκτονικά σχέδια ελέγχονται και θεωρούνται από τον σύλλογο των αρχιτεκτόνων. Χωρίς αυτή τη θεώρηση δεν μπορεί κάποιος να εκδώσει μια οικοδομική άδεια. Και τέλος ο αρχιτέκτονας του έργου ελέγχει και δίνει το τελικό πράσινο φως για την ολοκλήρωση και ηλεκτροδότηση μιας οικοδομής. Στην Ελλάδα λόγω του νομοθετικού πλαισίου, για την έκδοση μιας οικοδομικής αδείας δεν είναι απαραίτητη η αρχιτεκτονική μελέτη να είναι υπογεγραμμένη από ένα αρχιτέκτονα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα στην πλειονότητα των κτιρίων από τη μεταπολίτευση και μετά. Επειδή λοιπόν είχα πολύ μεγάλη εμπειρία στο σχεδιασμό κατοικιών προς εκμετάλλευση, είχα έφεση στη δημιουργία αρχιτεκτονικών λύσεων που να εκμεταλλεύονται κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο τα τετραγωνικά. Όταν είδε ο Μίνωας τη λύση που είχα προτείνει για μια ανακατασκευή ενός loft στην περιοχή Poble Nou της Βαρκελώνης, θυμάμαι χαρακτηριστικά πως μου είπε: “Πολύ ωραία λύση, μπράβο! Τώρα μπορείς να το ξανασχεδιάσεις χωρίς περιορισμούς, σκεπτόμενη μη συμβατικά” Αυτό το σχόλιο το επαναφέρω στο μυαλό μου κάθε φορά που πιάνω ένα projects στα χέρια μου, και του είμαι ευγνώμων για αυτό! Αυτή είναι η διαφορά της αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Επειδή στη ζωή δεν πρέπει ποτέ να λες ποτέ, η επιστροφή στην Ελλάδα βασίστηκε και πάλι σε οικογενειακούς λόγους. «Με την επιστροφή μου και την απόφαση μου να ξαναρχίσω να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά έχω ένα και μοναδικό στόχο, να εφαρμόσω όλα όσα έμαθα για την οργάνωση και λειτουργία μιας πολυεθνικής εταιρίας, την ποιότητα των υπηρεσιών όπως έμαθα στην Intercon, και την ελευθερία στην προσέγγιση των projects , όπως μου έδειξε ο Μίνως Διγενής».
Η Epitomēe Design, στα δυο χρόνια όπου δραστηριοποιείται έχει ήδη ολοκληρώσει τη μελέτη και την κατασκευή των δύο πολύ ενδιαφερόντων οικιστικών έργων στην Αθηναϊκή Ριβιερα και ένα ‘’lifting’’ ενός κτιρίου γραφείων επί της Λ. Καραμανλή στη Βούλα. Αυτή τη στιγμή είναι στη φάση σχεδιασμού τριών θερινών κατοικιών στο Πόρτο Χέλι «και ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή αυτού του project», όπως αναφέρει η κ. Τριαντάφυλλου. «Στην Epitomēe μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε όμορφους χώρους, να κάνουμε το όνειρο κάθε ιδιοκτήτη πραγματικότητα. Ως πολιτική του γραφείου δίνουμε την ίδια προσοχή σε κάθε project που αναλαμβάνουμε ανεξαρτήτου κλίμακας και budget. Σχεδιάζουμε με κέντρο τον εκάστοτε πελάτη, την αισθητική του, τον τρόπο ζωής του και τις επιθυμίες του. Παράλληλα έχω διατηρήσει δεσμούς και συνεχίζω τη συνεργασία μου με το εξωτερικό. Αυτή τη χρονική στιγμή έχω στοχεύσει στη στελέχωση της ομάδας της Epitomēe με αξιόλογους συνεργάτες που να έχουν την τεχνογνωσία και τη διάθεση για δημιουργία τόσο στο σχεδιαστικό, όσο και στο διοικητικό τμήμα της εταιρίας. Παράλληλα, διαρκώς διευρύνουμε τον κύκλο των προμηθευτών σχετικά με τα υλικά, τα έπιπλα και τον φωτισμό είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό».
Στο ερώτημα για το τί θεωρεί η ίδια ότι ξεχωρίζει την Epitomēe Design ως αρχιτεκτονικό γραφείο, η κ. Τριαντάφυλλου επισημαίνει ότι η εταιρεία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό μοναδικών concept που να αποπνέουν συναίσθημα και ιδιαίτερη αισθητική: «Οι συνεργάτες μου πιστεύουν ότι πέραν της ικανότητας δημιουργίας μοναδικής ατμοσφαίρας σε κάθε χώρο, ειδικευόμαστε στην κατασκευή των project σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα. Το project στην Αλθαία ολοκληρώθηκε σε 4 μήνες, ενώ ένα από τα πιο πρόσφατα project μας, η μελέτη και κατασκευή ενός Concept χώρου καλλωπισμού στην Γλυφάδα σε 30 μέρες». Από την άλλη το γεγονός ότι η εταιρεία ιδρύθηκε και ξεκίνησε να δραστηριοποιείται μέσα στην πανδημία δε φαίνεται ότι την εμπόδισε ιδιαίτερα στο να βάλει τα σωστά θεμέλια για τη συνέχεια. «Ο κλάδος της κατασκευής ήταν από τους μόνους που δεν σταμάτησε. Μάλιστα η πανδημία και οι νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της τηλεργασίας, της ανάγκης για εξωτερικούς χώρους εκτόνωσης διαμόρφωσε εκ νέου τις τάσεις της παγκόσμιας κτηματομεσιτικής αγοράς. Πιστεύω ότι σύντομα θα διαπιστώσουμε την αλλαγή στον τρόπο σχεδιασμού τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών project λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και των lockdown. Στην Ελλάδα μπορεί αυτό να μη γίνει άμεσα αντιληπτό, γιατί είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που η πλειονότητα των κατοικιών έχουν μπαλκόνια και ακάλυπτους χώρους. Παρακολουθώντας όμως διάφορα σχετικά webinars διαπίστωσα ότι ενώ ακόμα είμασταν στην αρχή της πανδημίας είχαν ήδη διαμορφωθεί νέες ανάγκες και νέα πρωτόκολλα».
Ειδικά για τα νότια προάστια και την έντονη άνοδο που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια η κ. Τριαντάφυλλου θεωρεί ότι «η αγορά λειτουργεί ως εκκρεμές, με την μπίλια να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο. Θα χρειαστεί να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση της αγοράς. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό».