Γλυφάδα: Γιατί παραμένει καμένο και αναξιοποίητο το Rich;
Γιατί πάγωσε η αξιοποίηση του εγκαταλειμμένου κτιρίου στο κέντρο της Γλυφάδας – Τι δηλώνει στο NouPou ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής
- 24/08/2022
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στασιμότητα εμφανίζεται έως και αυτή τη στιγμή ως προς το ενδεχόμενο μελλοντικής αξιοποίησης του κτιρίου που κατά το παρελθόν φιλοξενούσε τη γνωστή καφετέρια Rich της Γλυφάδας, καθώς το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς από εμπρηστική ενέργεια την άνοιξη του 2013. Όπως μάλιστα αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, στο NouPou, είχε δοθεί έγκριση από τον αρμόδιο εισαγγελέα μετά την πυρκαγιά για να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του κτιρίου, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη. Σε αυτό το πλαίσιο οι ιδιοκτήτες του ακινήτου μετά την άδεια της αρμόδιας εισαγγελίας προσήλθαν στο ακίνητο, πραγματοποιώντας ορισμένες παρεμβάσεις και αφαίρεση στοιχείων από τον περιβάλλοντα χώρο και στο εσωτερικό του κτιρίου με στόχο την διευθέτηση του κατεστραμμένου ακινήτου, ωστόσο δεν υπήρξε συνέχεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κατά τον κύριο Παπανικολάου, μάλιστα, το φως της δημοσιότητας είδε κάποια στιγμή η πληροφορία ότι το ακίνητο επρόκειτο να πουληθεί σε νέο ιδιοκτήτη προκειμένου να ανακατασκευαστεί, με προοπτική δημιουργίας ενός κτιρίου με σύγχρονα τουριστικά καταλύματα. Παρ’ όλα αυτά, ούτε η συγκεκριμένη προοπτική ευοδώθηκε.
Πρόθεση του δήμου Γλυφάδας η αναμόρφωση και αξιοποίηση του ακινήτου για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής
Πρόθεση του Δήμου είναι το ακίνητο να αναμορφωθεί πλήρως σε εύθετο χρόνο, δεδομένου ότι πλήττει αισθητικά την ευρύτερη εικόνα της περιοχής, η οποία μάλιστα παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. Σε ό,τι αφορά ωστόσο την αξιοποίησή του επί του παρόντος το υπάρχον γενικό πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, δεν επιτρέπει την αδειοδότησή του ως ξενοδοχείο, καθότι λόγω της ύπαρξης κατά το παρελθόν του αεροδρομίου στο Ελληνικό δεν επιτρεπόταν η έκδοση νέων άδειών για τη συγκεκριμένη χρήση. Κάτι ανάλογο ισχύει άλλωστε και στην περίπτωση του ακινήτου επί των οδών Κύπρου και Γρηγορίου Λαμπράκη, που ανήκε στον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο και πλέον έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Attica Bank, για το οποίο είχατε διαβάσει σχετικά σε προηγούμενο ρεπορτάζ του NouPou.
Επομένως και για τα ακίνητα, όπου υφίσταται η πρόθεση αξιοποίησή τους για την δημιουργία τουριστικών μονάδων από ενδιαφερόμενους επενδυτές, η ύπαρξη του παλιού γενικού πολεοδομικού σχεδίου δεν προσφέρει αυτή την δυνατότητα, κάτι που αποτελεί εμπόδιο προς το παρόν και στο ενδεχόμενο πώλησης του Rich προς τουριστική εκμετάλλευση.
Θέμα χρόνου η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο της Γλυφάδας
Όπως μας ενημερώνει σχετικά ο κύριος Παπανικολάου, αποτελεί πλέον θέμα χρόνου η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα τροποποιεί και ουσιαστικά θα εγκρίνει το νέο γενικό πολεοδομικό σχέδιο. Το σχετικό κείμενο έχει κατατεθεί προς τελική έγκριση από το δήμο Γλυφάδας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά από μελέτη, διπλή διαβούλευση αλλά και δύο φάσεις έγκρισης που προηγήθηκαν.
Πρόκειται για μία διαδικασία που χρονίζει, καθότι οι διαδικασίες τροποποίησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου για τη Γλυφάδα έχουν ξεκινήσει από το. μακρινό πλέον, 2008. Ωστόσο η παρούσα διοίκηση του δήμου όταν ανέλαβε καθήκοντα έσπευσε προς ολοκλήρωσή του το συντομότερο δυνατόν.
Πρακτικά, η αλλαγή στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, που θα ανοίξει το δρόμο για την αδειοδότηση νέων ξενοδοχειακών μονάδων στη Γλυφάδα εκτός από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις και την πολεοδομική ρύθμιση για την ευρύτερη περιοχή, αναμένεται ότι θα προσελκύσει νέες επενδύσεις, διευκολύνοντας και την αξιοποίηση του πρώην Rich προς αυτή την κατεύθυνση.
Το στέκι των σημερινών σαραντάρηδων
Το συγκεκριμένο πολεοδομικό σύμπλεγμα, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ζησιμοπούλου και Λαζαράκη, γνωρίζει σημαντικά διαφοροποιημένη εικόνα σήμερα, με έντονα στοιχεία εγκατάλειψης σε σύγκριση με τα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά και με την περίοδο ακμής του Rich στην περιοχή, το οποίο αποτελούσε σημείο συνάντησης για διάσημους της περιοχής και όχι μόνο, αλλά και στέκι για τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων πριν τα γεγονότα του 2013. Μάλιστα, δύο χρόνια πριν την πυρκαγιά, το 2011, το Rich είχε ανακαινιστεί ριζικά, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να αγγίζει τότε τα 600.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικό της εικόνας αυτής είναι το γεγονός ότι και το ακριβώς απέναντι κτίριο, που βρίσκεται στη διαγώνιο με το εγκαταλειμμένο σήμερα ακίνητο του Rich, φιλοξενούσε κατά το παρελθόν το Hard Rock Café.
Ωστόσο και το κτίριο αυτό παραμένει προς το παρόν αναξιοποίητο, όπως συμβαίνει και με τις τέσσερις γωνίες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο σταυροδρόμι, μία από τις οποίες φιλοξενούσε επίσης κατά το παρελθόν την καφετέρια Marquise.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι στο κτίριο του Rich συστεγάζονταν και εγκαταστάσεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες μετά την καταστροφή μετεγκαταστάθηκαν σε κτίριο της λεωφόρου Ποσειδώνος.