Ποια θα είναι τα νέα σχολεία και πανεπιστήμια εντός του Ελληνικού
Σχολεία και Πανεπιστήμια εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού: Αναλυτικά το ρεπορτάζ με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.
- 04/11/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, προανήγγειλε την άφιξη του πρώτου ιδιωτικού πανεπιστημίου εντός του Ελληνικού. Ο ίδιος μάλιστα επισήμανε ότι η οριστική συμφωνία είναι θέμα χρόνου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ο φορέας που θα εγκατασταθεί εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, να είναι αυτός τον οποίο έχουν συμφωνήσει να φέρουν στην Ελλάδα από κοινού, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το αμερικανικό fund CVC Capital Partners.
Ήδη το συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα έχει εξασφαλίσει χώρο, ο οποίος βρίσκεται εντός του Δήμου αλλά όχι εντός της έκτασης του The Ellinikon (συνορεύει όμως με την άνω πλευρά του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού στα όρια με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης). Πρόκειται για ακίνητο της εταιρείας Olympic Catering στο Ελληνικό, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο τα τελευταία χρόνια. Σημειώνεται ότι η Olympic Catering, υπάγεται στον όμιλο Vivartia (Goody’s, Everest, γαλακτοβιομηχανία Δέλτα, Μπάρμπα Στάθης), ο οποίος ανήκει στη CVC Capital Partners. H Olympic Catering ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970, με πρωταρχικό σκοπό να καλύψει το δύσκολο και απαιτητικό έργο της αεροτροφοδοσίας και του ramp handling της ιστορικής Ολυμπιακής Αεροπορίας. To 2002 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Everest, ο οποίος από το 2008 αποτελεί μέλος του ομίλου Vivartia.
Κατά τον κύριο Αθανασίου, δεν αποκλείεται η σύμπραξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τη CVC να οδηγήσει σε πιθανή ζήτηση επιπλέον χώρου και εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ανάγκη στέγασης του ιδιωτικού πανεπιστημιακού φορέα. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται στην 63η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία Καλή Υγεία & Ευημερία, ενώ το παράρτημα στην Ελλάδα (University of Nicosia Greece Branch Medical Limited – UNGBM Limited), θα παρέχει προγράμματα σπουδών στους τομείς της Ιατρικής, της Νοσηλευτικής, της Κτηνιατρικής, της Διοίκησης και της Νομικής.
Η ανάπτυξη της περιοχής του Ελληνικού με κατοικίες είναι εύλογο ότι θα ενισχύσει τη ζήτηση για φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, το τοπίο για νέες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της εκπαίδευσης στην Ελλάδα έχει ήδη διευρύνει ο πρόσφατος νόμος 5094/2024, ο οποίος άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Φορέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από Lamda και Κωστέα-Γείτονα
Η προαναφερόμενη περίπτωση ωστόσο δεν αποτελεί τη μοναδική στην οποία ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας θα αποκτήσει έρεισμα εντός του χώρου ανάπλασης του Ελληνικού. H Lamda Development μέσω της θυγατρικής της, ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε., έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Costeas-Geitonas School (“CGS”) με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό («CGS Ellinikon»).
H συνεργασία αυτή προέκυψε στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποίησε η Lamda για την ανάπτυξη σχολείου στο Ελληνικό. Σε συνέχεια της συγκεκριμένης συμφωνίας, η Lamda τον περασμένο Μάιο προχώρησε στην υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης μίσθωσης, αρχικής διάρκειας 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη, μεταξύ της θυγατρικής της Ελληνικό ΜΑΕ και της εταιρείας Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα ΑΕ (Costeas-Geitonas School «CGS»).
Το CGS, με έτος ίδρυσης το 1973, φιλοξενεί σήμερα 1.975 μαθητές και πάνω από 600 εργαζομένους σε campus 67.000 τετραγωνικών μέτρων στην Παλλήνη, προσφέροντας τα προγράμματα του Οργανισμού International Baccalaureate (IB) για μαθητές από 3 έως 18 ετών, σε συνδυασμό με το Εθνικό Πρόγραμμα Σπουδών. Πρόσφατα το Inspired Group, που δραστηριοποιείται στην ιδιωτική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο, εισήλθε ως στρατηγικός επενδυτής στα εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, έχοντας επίσης εξαγοράσει τη Σχολή Μωραΐτη. Το Inspired Education Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, με 115 ιδιωτικά σχολεία σε 24 χώρες και 90.000 μαθητές.
Το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να υποδεχτεί τους πρώτους του μαθητές στο Ελληνικό τον Σεπτέμβριο του 2027 και χωροθετείται μεταξύ του αθλητικού πάρκου που δημιουργείται στο Ελληνικό και του Commercial Hub, στο οποίο θα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο The Ellinikon Mall, στο επάνω μέρος της έκτασης προς την λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας και από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου
Ένα ακόμα βήμα στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αναμένεται να αποτελέσει η ίδρυση Ναυτικής Σχολής από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, ο οποίος έχει αποκτήσει από τη Lamda έκταση η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού, στα σύνορα με τον δήμο Γλυφάδας (απέναντι από το Γκολφ). Η κίνηση αυτή από πλευράς Προκοπίου αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη στις αρχές του φθινοπώρου με τη Lamda, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τετραγωνικών μέτρων.
Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην αγορά, έρευνα της εταιρείας Focus Bari αναφορικά με το τοπίο της ιδιωτικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στη χώρα μας, η οποία δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ώρες, καταγράφει την ανασφάλεια που νιώθουν οι Έλληνες αναφορικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ειδικότερα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία υποστηρίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι ηλικίες 25-34 ετών εκφράζουν την αντίθεσή τους, ενώ οι νεότεροι παραμένουν ουδέτεροι, διατηρώντας στάση αναμονής ή και σύγχυσης. Συνολικά, το 34% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι είναι θετικό στη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, το 30% ότι είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το 32% εκφράζει την ουδετερότητά του και το 4% δηλώνει πως είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν θέλει να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Ο κυριότερος προβληματισμός για τους πολίτες που σχετίζεται με τη λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχει να κάνει με τον ενδεχόμενο αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων από την ανώτατη εκπαίδευση με σταδιακή κατάργηση ή απαξίωση των δημόσιων πανεπιστημίων. Η ίδια έρευνα καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων επιλέγει σήμερα να συνεχίσει την εκπαίδευση μετά το λύκειο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αυτή έχει για την ελληνική κοινωνία.