Ali Fouladi: «Αν θα άλλαζα κάτι στην Ελλάδα, είναι η φράση “δεν γίνεται”»
O managing director της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων iLand γεννήθηκε στο Ιράν, βρέθηκε στην Αθήνα από τύχη, αγάπησε τα νότια προάστια με την πρώτη ματιά και τα τελευταία δέκα χρόνια κατοικεί στη Γλυφάδα. Ο ίδιος μιλά στο NouPou για τα πρώτα του βήματα, την εξέλιξη της εταιρίας του, τις κατοικίες που δημιουργεί και για όλα εκείνα που ξεχωρίζουν για εκείνον την Ελλάδα.
- 02/10/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
- Φωτογραφίες: Βάσω Αθανασιάδου
O Ali Fouladi είναι managing director της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων iLand. Εκείνος και ο αδερφός του γεννήθηκαν στο Ιράν και ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2006. Γνώρισαν τη χώρα από σύμπτωση, στον χρόνο που μεσολάβησε πριν από μία καθυστερημένη πτήση ανταπόκρισης από την Ισπανία προς την Κύπρο. Το πρώτο πράγμα που εξέφρασε ως επιθυμία τότε, ήταν να ζήσει κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Κάτι που έκανε μερικά χρόνια αργότερα. Το 2014 εν μέσω οικονομικής κρίσης αποφάσισε να μείνει μόνιμα εδώ, αναπτύσσοντας μαζί με τον αδερφό του την οικογενειακή επιχείρηση, η οποία φέτος συμπλήρωσε δέκα χρόνια.
Ο ίδιος μιλά στο NouPou για τη μοναδικότητα που παρουσιάζει η Αθηναϊκή Ριβιέρα αλλά και για τα συναισθήματα που του δημιούργησε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή. Πιστεύει ότι η χώρα έχει την προοπτική και τις δυνατότητες να βελτιώνεται κάθε μέρα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Γνώρισε ανθρώπους, έκανε φιλίες και με κάποιο τρόπο τα συναισθήματα που μεταφέρει είναι εκείνα του ανθρώπου που έχει γνωρίσει αρκετές χώρες και τόπους, πριν τελικά συναντήσει αυτόν τον τόπο που θα αποφάσιζε να μείνει για το υπόλοιπο της ζωής του.
Πότε ξεκινήσατε την ενασχόλησή σας στην οικογενειακή επιχείρηση και πότε ξεκίνησε η εταιρεία στην Ελλάδα;
Η αρχή έγινε κατά τη δεκαετία του 1990. Η επιχείρηση δημιουργήθηκε από εμένα και τον αδερφό μου με αντικείμενο την κατασκευή και την ανάπτυξη ακινήτων. Πριν έρθουμε στην Ελλάδα κάναμε κάτι αντίστοιχο σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Κύπρος. Η ίδρυση της εταιρείας στην Ελλάδα έγινε το 2014, ενώ τον περασμένο Μάρτιο συμπληρώσαμε 10 χρόνια πορείας στη χώρα. Δυστυχώς λίγους μήνες αργότερα έχασα τον αδερφό μου και πλέον πορεύομαι μόνος μου στη διοίκηση της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση ο οικογενειακός χαρακτήρας της εταιρείας μας παραμένει ισχυρός, καθώς σε αυτήν εργάζονται και άλλα μέλη της οικογένειας όπως τα αδέρφια του πατέρα μου, η γυναίκα του αδερφού μου, η γυναίκα μου και αρκετοί ακόμα συνεργάτες που τους θεωρούμε μέλη της οικογένειάς μας.
Ποιος ήταν ο λόγος που επιλέξατε την Ελλάδα πριν από κάποια χρόνια;
Η σχέση μας με την Ελλάδα ξεκίνησε το 2006, πριν από την οικονομική κρίση. Ταξιδεύαμε από τη Βιέννη στην Κύπρο και η πτήση μας είχε καθυστέρηση για περίπου 8 ώρες. Σε αυτό το διάστημα έπρεπε να παραμείνουμε στην Αθήνα. Σκεφτήκαμε λοιπόν, ότι αντί να περιμέναμε στο αεροδρόμιο να περάσει η ώρα, θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε την πόλη. Να δούμε για πρώτη φορά την Ακρόπολη. Πήραμε ένα ταξί και κατεβήκαμε στο κέντρο της Αθήνας. Επισκεφθήκαμε το Σύνταγμα, την Πλάκα, το μουσείο της Ακρόπολης και καθίσαμε σε ένα από τα παραδοσιακά εστιατόρια της Πλάκας για φαγητό.
Ερωτευτήκαμε με την πρώτη ματιά τη χώρα. Μας άρεσαν οι άνθρωποι, η ατμόσφαιρα, η ιστορία, ο πολιτισμός, το φαγητό. Αλλά και ο τρόπος που επικοινωνούν οι Έλληνες. Θυμάμαι σαν τώρα να λέω στον αδερφό μου ότι θα ήταν πολύ ωραία να μπορούσαμε να μετακομίσουμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Πριν έρθουμε για ζήσουμε εδώ, κινούμασταν μεταξύ Βουδαπέστης και Βιέννης, όπου είχαμε αναπτύξει τη δραστηριότητά μας. Παράλληλα δημιουργούσαμε ακίνητα στην Ανδαλουσία, στην Costa de Sol, από όπου μετακομίσαμε εδώ.
Ήξερα με κάποιον τρόπο πως όταν θέλεις κάτι πολύ, όλες οι δυνάμεις ωθούν να το αποκτήσεις. Το πεπρωμένο με κάποιο τρόπο σε οδηγεί προς τα εκεί που χτυπάει η καρδιά σου. Δεν ήταν επαγγελματικοί οι λόγοι που μας έφεραν στην Αθήνα. Ήταν η καρδιά μας που μας οδήγησε σε αυτήν. Παρά το γεγονός ότι ήρθαμε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, συνέβησαν μόνο καλά πράγματα. Γνωρίσαμε καλούς ανθρώπους και φίλους. Και παρά την κρίση βλέπαμε την προοπτική που έχει η Ελλάδα. Αυτό που λέγαμε σε όσους γνωρίζαμε, ήταν να κάνουν υπομονή γιατί τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Όταν όλοι έβλεπαν με αρνητισμό και απογοήτευση την επόμενη μέρα της χώρας και αρκετοί Έλληνες ήθελαν να μεταναστεύσουν.
Ήρθατε επομένως στην Ελλάδα και ξεκινήσατε τη δραστηριότητά σας εν μέσω κρίσης. Πώς ήταν τα πράγματα τότε στον τομέα των ακινήτων;
Εκείνη την περίοδο αναπτύσσαμε κατοικίες και πουλούσαμε μόνο σε ξένους πελάτες. Ωστόσο, η έλευση ξένων επενδυτών θεωρώ ότι είναι μόνο θετική. Πολλοί αλλοδαποί πολίτες ήρθαν στην Ελλάδα, απέκτησαν ιδιοκτησίες και επένδυσαν στη χώρα. Αρκετοί από αυτούς δεν τη γνώριζαν, αλλά είδαν και γνώρισαν αυτόν τον τόπο. Εν μέσω κρίσης αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να κατασκευάζουμε ακίνητα, ενώ πολλοί από τον κλάδο προσπαθούσαν να τα πουλήσουν όπως όπως και να πάρουν τα χρήματά τους για να επενδύσουν κάπου αλλού. Υπήρξαμε από τους λίγους που επιλέξαμε να συνεχίσουμε.
Ποια ήταν η πρώτη κατασκευή που κάνατε στην Ελλάδα;
Ήταν στη Γλυφάδα. Όπως σας είπα η πρώτη μας επαφή ήταν με την Πλάκα, την οποία ερωτευτήκαμε. Όμως, όταν ήρθαμε στα νότια προάστια είδαμε μία άλλη πόλη. Δεν έμοιαζε στην Αθήνα. Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κι αν δεν έχει την καλύτερη θάλασσα του κόσμου, σίγουρα έχει μία από τις τρεις ωραιότερες. Δύσκολα μπορεί κανείς να βρει τόσο ήρεμα γαλάζια νερά. Αυτό είναι κάτι που μας έκανε να θέλουμε να ζήσουμε κοντά της. Και σήμερα μετά από δέκα χρόνια, έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει τα νησιά της.
Εάν δεν αντικρύσω τη θάλασσα έστω και για μία μέρα αισθάνομαι πίεση και άγχος. Μένω στη Γλυφάδα όλα αυτά τα χρόνια γιατί βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Έχει δεκάδες εστιατόρια, μαγαζιά και σημεία για να κάνω μια ωραία βόλτα όταν το θελήσω.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα επόμενα χρόνια και τι κάνετε αυτή τη στιγμή;
Η κύρια δραστηριότητά μας είναι η ανάπτυξη κατοικιών. Επανεπενδύουμε τα χρήματα που κερδίζουμε από το ένα project για να δημιουργήσουμε το επόμενο. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, συνεχίζω να πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική για τα επόμενα χρόνια σε περιοχές όπως η Γλυφάδα, το Παλαιό Φάληρο, ο Άλιμος, η Βουλιαγμένη.
Μιλήστε μας για τη φιλοσοφία σας να δίνετε ονόματα καλλιτεχνών στις κατασκευές σας.
Εκτός από πολιτικός μηχανικός είμαι και ζωγράφος. Σε κάθε κτίριο δεν είναι μόνο η ποιότητα που έχει σημασία αλλά και ο σχεδιασμός. Αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε αυτό. Δίνουμε ονόματα γνωστών καλλιτεχνών, έχοντας στο μυαλό μας με κάποιο τρόπο να αποδώσουμε την αύρα αυτών των ανθρώπων σε κάθε project που δημιουργούμε. Δεν τολμώ να πω ότι θέλουμε να πλησιάσουμε τη ζωή αυτών των μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Μοντριάν ή ο Πικάσο, καθώς είναι πολύ σημαντικότεροι από μία δική μας κατασκευή. Ωστόσο, με κάποιον τρόπο επηρεαζόμαστε από εκείνους. Πεποίθησή μου είναι ότι αυτή η προσέγγιση μεταδίδει μία διαφορετική αίσθηση στους ανθρώπους που αγοράζουν τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες και ζουν σε αυτές. Το σημαντικότερο όταν μένεις σε ένα σπίτι είναι η «ψυχή» που αυτό έχει. Η αύρα που αποπνέει.
Εκτός από τη Ριβιέρα ενδιαφέρεστε και για άλλες περιοχές όπως τα νησιά και το κέντρο της Αθήνας;
Διερευνήσαμε κάποιες ευκαιρίες κατά το παρελθόν στα νησιά αλλά για διάφορους λόγους δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειές μας. Επίσης οι λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της Αθήνας παρουσιάζουν προοπτική, κι εμείς θέλουμε να επενδύσουμε σε αυτές, διαφοροποιώντας το προϊόν που προσφέρουμε. Νομίζω ότι η αυτή η πόλη αξίζει πολλά περισσότερα. Να έχει σπίτια που προσφέρουν κάτι ωραίο στους ιδιοκτήτες τους.
Ποια είναι τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά που προφέρουν οι κατοικίες που δημιουργείτε;
Προτιμούμε τη μινιμαλιστική προσέγγιση στον σχεδιασμό. Νομίζω ότι το παν είναι η απλότητα. Η κάθε ιστορική περίοδος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Όταν έρχεται η στιγμή που κοιτάζουμε πίσω, βλέπουμε κτίρια που είναι χαρακτηριστικά της κάθε περιόδου. Η δική μου προσέγγιση είναι πως πρέπει να δημιουργούμε σπίτια που εναρμονίζονται με το περιβάλλον και τον τόπο στον οποίο βρίσκονται και όχι απλά τσιμεντένιες κατασκευές.
Όλα τα ακίνητα που κατασκευάζουμε είναι ενεργειακής κλάσης A++. Δημιουργούμε πράσινες οροφές καθώς και μπαλκόνια που αποτελούν το άνοιγμα του κάθε σπιτιού και τη σύνδεσή του με τον περιβάλλοντα χώρο. Δίνουμε σημασία στη λεπτομέρεια.
Σε ποιους απευθύνεστε;
Συνήθως πρόκειται για πελάτες υψηλού εισοδήματος. Αρκετές από τις κατασκευές μας έχουν ιδιωτική πισίνα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το κτίριο που δημιουργούμε στον Άλιμο, το οποίο συνορεύει με την επένδυση του Ελληνικού. Ωστόσο τα πάντα εξαρτώνται και από την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Για παράδειγμα, ένα άλλο κτίριο που πρόκειται να ξεκινήσουμε στο Παλαιό Φάληρο δεν δίνει βαρύτητα στις πισίνες. Απευθύνεται σε πελάτες μέσου εισοδήματος και η φιλοσοφία του είναι διαφορετική από εκείνην του ακινήτου στον Άλιμο.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας κάτι πιο προσωπικό. Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;
Είμαι και ζωγράφος, όπως προείπα. Επομένως μου αρέσει να ζωγραφίζω αλλά και να ασχολούμαι με τον αθλητισμό. Το πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό στοιχείο που έχει η Αθηναϊκή Ριβιέρα είναι πως πάντα νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε διακοπές. Ακόμα και στη μέση της ημέρας ή μετά τη δουλειά. Μου αρέσει να οδηγώ ή να περπατάω, να πηγαίνω σε ένα καφέ κοντά στη θάλασσα, να απολαμβάνω ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου, τη θάλασσα, τον ήλιο.
Έως τώρα μου είπατε μόνο για τα πράγματα που σας αρέσουν στην Ελλάδα. Υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει και θα θέλατε να το αλλάξετε;
Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Οι Έλληνες έχουν πολλά που μου αρέσουν. Θέλουν να απολαμβάνουν τη ζωή. Έχει σημασία να ζει κανείς ποιοτικά από το να τρέχει διαρκώς, κυνηγώντας τη δουλειά του, και να μην γνωρίσει τον εαυτό του ή τους γύρω του παρά μόνο όταν μεγαλώσει αρκετά.
Το μόνο πράγμα που θα ευχόμουν να αλλάξω σε αυτή τη χώρα εάν μπορούσα, είναι η φράση «δεν γίνεται». Συχνά οι Έλληνες όταν συναντούν καινούργιες συνθήκες ή δυσκολίες, η πρώτη κουβέντα τους είναι «δεν γίνεται». Οι αρχαίοι Έλληνες δεν δημιούργησαν έναν από τους σημαντικότερους πολιτισμούς στον κόσμο με τη φράση «δεν γίνεται». Σύστησαν την πρώτη δημοκρατία ανά τον κόσμο, δημιούργησαν το αλφάβητο, τη φιλοσοφία, τη χημεία, τη φυσική. Οι αρχαίοι έκαναν τα πάντα να συμβούν με το «γίνεται», όχι με το «δεν γίνεται». Και βέβαια γίνεται. Αλλά θα πρέπει να βρίσκουμε πάντα τον τρόπο και να υπερβαίνουμε τα εμπόδια. Να δημιουργούμε κάτι νέο, κάτι δημιουργικό που δεν υπήρχε προηγουμένως.