Spitogatos: Πώς «χτίστηκε» η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρεσης ακινήτων στην Ελλάδα
Το NouPou συνάντησε τον Δημήτρη Μελαχροινό, έναν από τους ιδρυτές και σήμερα πρόεδρο και CEO της εταιρείας Spitogatos, ο οποίος σκιαγραφεί όλα τα βήματα της εικοσαετούς πορείας της επιχείρησης.
- 27/06/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
- Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης
Η δημιουργία του Spitogatos.gr ήρθε σε μία εποχή που οι αρχικοί συντελεστές και δημιουργοί του βρίσκονταν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, ο καθένας από αυτούς απασχολούμενος με επιμέρους και ετερόκλητες μεταξύ τους επαγγελματικές δραστηριότητες. Ο Δημήτρης Μελαχροινός, ο μοναδικός από την αρχική ομάδα που παραμένει και σήμερα μέτοχος στην επιχείρηση, εργαζόταν στο Λονδίνο, στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Ο Ανδρέας Χατζάκης στο Άμστερνταμ συνεργαζόταν με την εταιρεία τεχνολογίας Accenture, ο Στάθης Κουτμερίδης και ο Στέφανος Παπασπυριδάκος βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα, με διαφορετικές επαγγελματικές ενασχολήσεις ο καθένας.
Αρχικά η γνωστή πλατφόρμα έρευσης ακινήτων αποτελούσε μία παράπλευρη απασχόληση για όλους. Όλα ξεκίνησαν το 2005 όταν κατοχυρώθηκε το domain name του «Spitogatos», ενώ την άνοιξη του 2006 η πλατφόρμα βρέθηκε στον ιντερνετικό αέρα. Το NouPou συνάντησε τον Δημήτρη Μελαχροινό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος σκιαγραφεί όλα τα βήματα της εικοσαετούς πορείας της επιχείρησης.
Δημήτρη, πώς δημιουργήθηκε το όνομα Spitogatos;
Θα μπορούσα να πω ότι εκτός από ιδρυτής ήμουν και ο «νονός» της επιχείρησης. Οι παλαιότεροι ίσως θα θυμούνται ότι στο Microsoft Office υπήρχε ένας συνδετήρας, ο οποίος έδινε οδηγίες προς τους χρήστες. Αρχική μας πρόθεση ήταν να δημιουργήσουμε ένα site που θα είχε σχέση με το real estate και τα ακίνητα, στο οποίο ο «Spitogatos» θα ήταν ο «βοηθός» για τους επισκέπτες. Στην εξέλιξη της συζήτησης ωστόσο αποφασίσαμε να ονομάσουμε και το site μας «Spitogatos».
Είχατε σχέση με τα ακίνητα προηγουμένως;
Δεν είχαμε καμία σχέση με το αντικείμενο. Εγώ σπούδασα οικονομικά. Στη συνέχεια έκανα MBA στην Αμερική και κατόπιν ασχολήθηκα με τα χρηματοοικονομικά στο Λονδίνο. Ωστόσο διατηρούσα σχέση με την τεχνολογία. Μου άρεσε να ασχολούμαι σε ερασιτεχνικό επίπεδο, είχα μάθει από μόνος μου κάποια βασικά στοιχεία για τον προγραμματισμό, προκειμένου να μπορώ να δημιουργήσω απλές ιστοσελίδες καθαρά από χόμπι. Ο Ανδρέας Χατζάκης, με τον οποίο είμαστε παιδικοί φίλοι, πάντα μου έδειχνε αρκετά πράγματα για τις νέες τεχνολογίες, όντας γνώστης ο ίδιος.
Πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε μία δική μας επιχείρηση. Για εμένα ήταν πάντα μία πρόκληση το «κάτι δικό μου». Οι αναζητήσεις μας περιστρέφονταν κυρίως σε τομείς όπως το real estate και ο τουρισμός. Προσωπικά πίστευα ότι ο κλάδος είχε μέλλον στην Ελλάδα, σε μία εποχή που δεν υπήρχε ανταγωνισμός στο πεδίο της τεχνολογίας γύρω από το real estate. Δημιουργήσαμε ένα πρωτόλειο business plan, το οποίο ομολογουμένως ήταν αρκετά φιλόδοξο. Στη συνέχεια προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Ένα από τα πράγματα που είχαμε προβλέψει αρχικά, ήταν ότι θα έχουμε έσοδα από την πρώτη στιγμή και με χαμηλό κόστος λειτουργίας, χωρίς να γνωρίζουμε έως τότε πώς λειτουργούσε το online business από την επιχειρηματική του οπτική. Εκτιμήσαμε ουσιαστικά ότι θα εξασφαλίζαμε ένα «χαρτζιλίκι» που θα έμπαινε κάθε μήνα στους λογαριασμούς μας. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι.
Πώς άρχισε το εγχείρημά σας να αποκτά επαγγελματική υπόσταση;
Επικοινωνούσαμε από την πρώτη στιγμή με τους μεσίτες για να διαπιστώσουμε εάν είχαν δεχτεί κάποια κρούση ενδιαφέροντος από κάποιον επισκέπτη μας και κατά πόσο η επισκεψιμότητα που εμείς βλέπαμε στο site μας είχε ανταπόκριση στην πραγματική αγορά. Εξετάζαμε τις πηγές από τις οποίες προέρχονταν οι επισκέπτες. Δηλαδή εάν τους είχε προσελκύσει κάποια διαφήμιση, εάν ήταν οργανικοί επισκέπτες. Και σταδιακά καταφέραμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας.
Πότε αντιληφθήκατε ότι αυτό που είχατε να διαχειριστείτε αρχίζει να αποκτά δυναμική;
Η πρώτη φορά που αρχίσαμε να το συνειδητοποιούμε ήταν το 2008, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν από ένα venture capital fund, το οποίο είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει σε εμάς. Λίγο νωρίτερα είχε επικοινωνήσει μαζί μας και ένας στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος είχε διεθνή παρουσία στον τομέα του real estate, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Στην πορεία δημιουργήσαμε το πρώτο μας γραφείο, καθότι τον πρώτο καιρό δεν είχαμε δικό μας επαγγελματικό χώρο.
Εκείνη την περίοδο ήμουν δόκιμος αξιωματικός στον στρατό και μόλις απολύθηκα δέχτηκα προσφορές από μεγάλες εταιρείες, σε δουλειές που θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως «dream jobs». Προτεραιότητά μου ήταν να δω ποια θα ήταν η εξέλιξη με το fund που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Ωστόσο η διαδικασία καθυστερούσε, καθότι δεν υπήρχε το καθεστώς ωριμότητας σε αντίστοιχες επενδύσεις, όπως συμβαίνει σήμερα. Τότε ήμασταν η πρώτη startup εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα, στην οποία ενδιαφερόταν να επενδύσει κάποιο fund. Έτσι, ζήτησα χρόνο από τις εταιρείες, με τις οποίες συζητούσα τότε να συνεργαστώ. Οι δύο από αυτές μου έδωσαν τον χρόνο που ζητούσα. Οι άλλες δύο όχι. Τελικά απάντησα αρνητικά και στις δύο εταιρείες που μου έδωσαν χρόνο. Εν τέλει, το φθινόπωρο του 2009, ο Spitogatos χρηματοδοτήθηκε από την Oxygen Capital, venture capital fund με ποσό 750.000 ευρώ.
Τι άλλαξε ως προς την έως τότε πραγματικότητά σας η συγκεκριμένη εξέλιξη;
Η είδηση της επένδυσης συζητήθηκε αρκετά, ενώ έτυχε σημαντικής προβολής από τα μέσα ενημέρωσης της εποχής. Και πολλοί άρχισαν σταδιακά να μας βλέπουν με διαφορετικό μάτι. Σταματήσαμε να είμαστε «τα παιδιά που ασχολούνταν με κομπιούτερ», όπως μας έβλεπαν τότε οι μεσίτες, αλλά μία εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο του real estate, που προσπαθούσε να κάνει κάτι καλό. Επιπλέον, τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία, μας έδωσαν τη δυνατότητα να προσελκύσουμε αναγνωρισμένα στελέχη από την αγορά.
Με ποιον τρόπο σας επηρέασε η οικονομική κρίση που ακολούθησε, δεδομένου ότι η αγορά του real estate σχεδόν κατέρρευσε;
Θα έλεγα ότι δεν μας επηρέασε. Ωστόσο βλέπαμε πολλές ανταγωνιστικές επιχειρήσεις να δυσκολεύονται, εφημερίδες αγγελιών να κλείνουν και ιστοσελίδες που ασχολούνταν με τον δικό μας τομέα να συρρικνώνονται. Υπήρχαν αρκετοί σοβαροί ανταγωνιστές τότε όπως ήταν «Tospitimou.gr», το οποίο σήμερα είναι μέλος του δικού μας ομίλου, όπως και το «Spiti24». Κυρίαρχο στοιχείο της φιλοσοφίας μας ήταν να είμαστε εμείς όσο το δυνατόν καλύτεροι γινόταν, χωρίς να μας απασχολεί τι κάνει ο ανταγωνισμός. Παρακολουθούσαμε τον ανταγωνισμό αλλά δεν μας καθόριζε ως προς τις κινήσεις και τις αποφάσεις μας.
Η κρίση συνέτεινε στην ταχύτερη μετάβαση από το offline στο online, γεγονός που μας ευνόησε. Σε αρκετούς άρεσε το concept που είχαμε αναπτύξει με τον «γάτο». Ταυτόχρονα, ακουγόμασταν ως επιχείρηση στην αγορά. Ο συνδυασμός αυτός λειτούργησε θετικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ανάπτυξη συνεχιζόταν από χρόνο σε χρόνο.
Πότε έρχεται η συνεργασία σας με τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων της Ιταλίας, Immobiliare.it;
Με τους Ιταλούς είχαμε συζητήσει ήδη για πρώτη φορά το 2010, ωστόσο δεν συμφωνήσαμε. Το 2014 όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ γρηγορότερα. Μέσα σε πέντε μήνες είχαμε συμφωνήσει και υπογράψαμε. Οι Ιταλοί απέκτησαν το ποσοστό που είχε το fund και συζήτησαν με τους άλλους τρεις συνιδρυτές το ενδεχόμενο να διαθέσουν και εκείνοι το ποσοστό τους. Εν τέλει παρέμεινα στην εταιρεία εγώ και η Immobiliare που διατηρεί ποσοστό πλειοψηφίας. Στην αρχή με ανησύχησε η προοπτική του να διατηρήσω τη μειοψηφία. Στην πορεία ωστόσο δημιουργήθηκε κλίμα εμπιστοσύνης και κατάλαβα ότι στόχος των νέων συνεταίρων μου, ήταν να επενδύσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας και όχι να βάλουν απλά χρήματα, να κερδίσουν και να φύγουν. Aξίζει να σημειωθεί ότι με την είσοδο των Ιταλών στο μετοχικό μας σχήμα, αποκτήσαμε και το Spiti24, το οποίο διατηρούμε έως και σήμερα.
Πώς είναι αυτός ο μοναχικός δρόμος που ακολουθείς πλέον, ως επικεφαλής της εταιρείας, δεδομένου ότι πολλοί υποστηρίζουν πως μία πετυχημένη επιχείρηση χτίζεται μέσα από συνεργασίες;
Τα πρώτα οκτώ χρόνια συνυπήρξαμε με τους συνιδρυτές και συνεταίρους μου. Είναι λίγο μοναχικός ο δρόμος πλέον, καθότι όλο το βάρος των αποφάσεων και των καθημερινών προβληματισμών αποτελεί πλέον δική μου ευθύνη, παρά το γεγονός ότι συζητάμε συχνά και με τους ανθρώπους της Immobiliare. Από την άλλη μοιράζομαι πολλά πράγματα με την ομάδα μου, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι το κύριο βάρος της ευθύνης είναι δικό μου. Κάτι που συνεπάγεται πολλές θυσίες σε ατομικό επίπεδο και σε προσωπικό χρόνο.
Μίλησες για θυσίες. Ποιες είναι τα κυριότερα πράγματα που χρειάστηκε να θυσιάσεις για τη δουλειά σου;
Η έλλειψη προσωπικού, κοινωνικού χρόνου και δραστηριοτήτων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές ήταν άγνωστες λέξεις για εμένα. Συχνά χρειαζόταν να δουλεύω ακόμα και 100 ώρες την εβδομάδα.
Παράπονα από την οικογένειά σου έχεις δεχτεί; Υπήρξε περίοδος που δεν σε έβλεπε ο γιος σου;
Κατά το παρελθόν μπορούσα να διαχειριστώ τον χρόνο μου καλύτερα. Στην πορεία όμως αυξήθηκαν τα ταξίδια, οι συναντήσεις εκτός γραφείου, οι επαγγελματικές συναντήσεις. Η εταιρεία έγινε στην πορεία πιο σύνθετη. Θετική συνθήκη ήταν η εργασία από το σπίτι στη διάρκεια της πανδημίας, όπου κατάφερα να βλέπω και να με βλέπει για περισσότερο χρόνο η οικογένειά μου.
Σε ποιες χώρες βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Spitogatos;
O όμιλος έχει παρουσία στην Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Εμείς ως «Spitogatos» αποτελούμε το hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα την Ελλάδα και διατηρούμε παρουσία σε βαλκανικές χώρες όπως Σλοβενία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία, Βουλγαρία, Μάλτα και Κύπρο.
Πρόσφατα μπήκατε και στον τομέα της διαμεσολάβησης για την έκδοση στεγαστικών δανείων. Ποιος είναι ο στόχος σας μέσα από τη συγκεκριμένη κίνηση;
Προχωρήσαμε στην απόκτηση ποσοστού μειοψηφίας στην εταιρεία IMS, η οποία έχει παρουσία στον συγκεκριμένο τομέα της αγοράς ακινήτων. Είναι μία αγορά που εμφανίζει σημαντικές προοπτικές και σε άλλες χώρες, όπου ως υπηρεσία προσφέρεται ήδη αρκετά χρόνια, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η προέγκριση δανείων αποτελεί μία εδραιωμένη δραστηριότητα. Δεδομένου ότι ο όμιλος Immobilliare έχει ήδη δραστηριότητα στην Ιταλία στο συγκεκριμένο κανάλι με δύο online εταιρείες διαμεσολάβησης για την προέγκριση στεγαστικών δανείων, κρίναμε ότι θα είχαμε όλη την απαραίτητη υποστήριξη και τεχνογνωσία για να εισέλθουμε στον συγκεκριμένο κλάδο. Αυτό που κάνει η IMS είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες προέγκρισης ενός στεγαστικού δανείου, δίνοντας την δυνατότητα στον δανειολήπτη να γνωρίζει τι ποσό θα λάβει για να μπορέσει να επιλέξει το σπίτι που επιθυμεί πιο στοχευμένα, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουμε τους μεσίτες ούτως ώστε να δέχονται πιο ποιοτικά αιτήματα για τα ακίνητα που διαχειρίζονται.
Επίσης επενδύσαμε στη Fortunet, εταιρεία τεχνολογίας, μέσω της οποίας μας παρέχεται η δυνατότητα να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας αλλά και να δημιουργήσουμε νέα καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία κατά την αναζήτηση ενός ακινήτου.
Μένεις στη Βούλα και τα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται στο Ελληνικό. Ποια είναι η σχέση που διατηρείς με τα νότια προάστια;
Γεννήθηκα στον Πειραιά και από πέντε ετών μένω στη Βούλα με μικρά διαλείμματα στα χρόνια της απουσίας μου στο εξωτερικό. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να φύγω όταν συζητούσαμε με το fund, βλέποντας κάποια σπίτια στο κέντρο της Αθήνας. Τελικά όμως με κέρδισαν τα νότια προάστια, ο Spitogatos και η θάλασσα.
Εξετάζοντας το τοπίο στην αγορά, θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων;
Μεγαλύτερη τάση παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα στον Πειραιά, λόγω της golden visa. Επίσης, σε απόλυτα επίπεδα τιμών ο Πειραιάς είχε πιο οικονομικά ακίνητα από τα νότια προάστια, με αποτέλεσμα η ποσοστιαία αύξηση το τελευταίο διάστημα να είναι μεγαλύτερη. Σε ό,τι αφορά τα νότια προάστια, θα ακολουθήσουν τη δική τους πορεία, καθώς πρόκειται για μία περιοχή με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις υπόλοιπες, ιδίως σε ό,τι αφορά τις παραθαλάσσιες περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, όπου οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.