The Ellinikon: Εστίαση και στις «Γειτονιές των 15 λεπτών»
Στις «Γειτονιές των 15 λεπτών» αναφέρθηκε κατά την τρίτη διαδικτυακή παρουσίαση για την επένδυση στο Ελληνικό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτές οι νέες γειτονιές;
- 14/11/2021
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
Στις Γειτονιές των 15 λεπτών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης του masterplan για το Ελληνικό ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το Ελληνικό είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θα αναπτυχθεί από την αρχή ως μία έξυπνη πόλη που θα μπορούμε όλοι μας να επισκεπτόμαστε και να απολαμβάνουμε. Σε αυτήν θα αξιοποιηθούν προηγμένες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές με Γειτονιές των 15 λεπτών».
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι «σε αυτές τις γειτονιές οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν όλα όσα χρειάζονται στην καθημερινότητά τους σε απόσταση μόλις 15 λεπτών» συμπληρώνοντας ότι «οραματιζόμαστε ένα μοναδικό μέρος για εργασία και διασκέδαση, για όλες τις ηλικίες και όλες τις ώρες της ημέρας».
Η πόλη των 15 λεπτών απαιτεί τον ελάχιστο δυνατό χρόνο μετακίνησης μεταξύ κατοικίας, γραφείου, εστιατορίων, πάρκων, νοσοκομείων και πολιτισμικών εκδηλώσεων. Κάθε γειτονιά θα πρέπει να ανταποκρίνεται σε έξι κοινωνικές λειτουργίες: κατοικία, εργασία, προμήθειες, φροντίδα, μάθηση και διασκέδαση.
Σύγχρονες υποδομές
Από την πλευρά του ο Chief Planning & Construction Officer, Δημήτρης Ζωντανός, τόνισε πως «το Ελληνικό αλλάζει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική φιλοσοφία της Αθήνας. Η κυριαρχία των πράσινων και ανοιχτών χώρων, η πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές που περιλαμβάνουν σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας αλλά και χώρους διασκέδασης και αναψυχής, η υιοθέτηση αυστηρών αρχών περιβαλλοντικού σχεδιασμού, αλλά και η σύνδεση με τις γύρω περιοχές ώστε το Ελληνικό να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλους, όπου και αν βρίσκονται στο λεκανοπέδιο, είναι βασικές αρχές του σχεδιασμού μας».
Πάνω από το 70% της συνολικής έκτασης των 6,2 εκατ. τ.μ., θα καλύπτεται από πάρκα, λίμνες, κήπους, κοινόχρηστους και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων, ενώ στις οικιστικές περιοχές οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα ξεπερνούν το 50%.
Αυτάρκεια κάθε γειτονιάς
Αναφορικά με τις Γειτονιές των 15 λεπτών, περισσότερα είχε αναλύσει σε προηγούμενη παρουσίαση του The Ellinikon η επικεφαλής της αρχιτεκτονικής ομάδας που σχεδίασε τον Marina Tower, η Antoinette Nassopoulos-Erickson, Senior Partner και Design Team Leader της Foster + Partners. Μεταξύ άλλων είχε σημειώσει ότι «κάθε γειτονιά που θα δημιουργηθεί θα είναι αυτάρκης. Οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε αυτό για το οποίο γίνεται πολλή συζήτηση τελευταία, τις γειτονιές των 15 λεπτών. Πρόκειται για μία μίξη που περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, περίθαλψη, ξενοδοχεία, καταστήματα, αναψυχή, πάρκα, σχολεία, παιδικές χαρές, εκκλησίες.
Πρόσθεσε δε ότι «παράλληλα θα ενισχυθεί και η συνδεσιμότητα τόσο των μέσων μαζικής μεταφοράς με την υλοποίηση εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων με τη διασύνδεση του Μετρό με το παράκτιο μέτωπο, τη δημιουργία ασφαλών και ευχάριστων διαδρομών περιπάτου που τελικά θα συνδέουν τις επιμέρους κοινότητες με το πάρκο και την παραλία. Όλα περιβαλλόμενα από φύση, συνδεόμενα μέσα από πάρκα. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μέρη που θα μπορούν οι πολίτες να διασχίσουν το πάρκο και να απολαύσουν μία σειρά από διαφορετικά τοπία και εγκαταστάσεις, αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες, να φτάσουν στην παραλία για μια βουτιά ή μία βόλτα γύρω από τα μικρά λιμανάκια και τη μαρίνα, να σταματήσουν για ένα καφέ ή να κάνουν τα ψώνια τους ή απλώς να χαλαρώσουν στο παραλιακό πάρκο να απολαύσουν τη θέα».
Ο ρόλος των ψηλών κτιρίων
Το masterplan του Ελληνικού δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του ουρανοξύστη Marina Tower, αλλά μία σειρά από ψηλά κτίρια σε όλη την έκταση. Αυτά τα κτίρια θα αξιοποιηθούν είτε για την ανάπτυξη κατοικιών ή και μικτών χρήσεων όπως γραφεία. Στην παρουσίαση της κας Nassopoulos-Erickson τονίστηκε πως τα συγκεκριμένα κτίρια σκόπιμα δεν θα είναι συγκεντρωμένα στον ίδιο χώρο, αλλά θα χωροθετήθηκαν στοχευμένα για να λειτουργούν ως τοπόσημα ή σύμβολα για τις επιμέρους γειτονιές του Ελληνικού. Με την πυκνότερη δόμηση θα επιτραπεί η δημιουργία μεγαλύτερων πράσινων ανοικτών χώρων στο παράκτιο μέτωπο.