Αλέξανδρος Παπαναστασίου, o ‘νότιος’ πολίστας που διαπρέπει στην Κροατία
Ο 19χρονος διεθνής πολίστας της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ θυμάται τα πρώτα του βήματα στο πόλο, τις νότιες βόλτες με τους φίλους του και εξομολογείται πώς είναι η καθημερινότητά του στη Κροατία.
- 08/10/2018
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για το νεαρό πολίστας Αλέξανδρο Παπαναστασίου. Η αρχή έγινε το Νοέμβριο του 2015, όταν ο 16χρονος τότε αθλητής μπήκε στην εθνική ομάδα -17χρόνια μετά την τελευταία συμμετοχή του πατέρα του, Τάσου. Τον φετινό Ιούνιο, το όνομά του φιγούραρε σε όλα τα αθλητικά sites λόγω της μεταγραφής του στην ομάδα της πρωταθλήτριας Κροατίας, Γιουγκ Ντουμπρόβνικ. Μόλις τρεις μήνες μετά η εθνική ομάδα Νέων Ανδρών με αρχηγό τον ίδιο πήρε χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έλαβε μέρος στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Η πρώτη φορά που ο Αλέξανδρος ήρθε σε επαφή με το πόλο ήταν στην ηλικία των 8, ύστερα από την παρότρυνση του Ολυμπιονίκη στο άθλημα μπαμπά του. «Θυμάμαι πως όταν ήμουν 8 χρονών ο μπαμπάς μου με πήγε δοκιμαστικά να παίξω πόλο. Ήξερα να κολυμπάω γιατί είχα κάνει μαθήματα σε μικρότερη ηλικία. Μου έχει μείνει έντονα η ανάμνηση πως εκεί απέκτησα μια ωραία παρέα που παίζαμε μαζί καθημερινά. Το κλίμα μέσα στην ομάδα ήταν από τα πρώτα πράγματα που με κράτησαν στο πόλο» απαντάει ο Έλληνας διεθνής πολίστας από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
http://www.instagram.com/p/BnQ-dp6Apju/?taken-by=alex_pap6
Ο ίδιος δεν είχε προλάβει να δει τον μπαμπά του ως ενεργό αθλητή του πόλο παρά μόνο σε βίντεο. «Γεννήθηκα το 1999 και ο μπαμπάς μου σταμάτησε να παίζει το 2001 οπότε δεν έχω δικές μου μνήμες. Ωστόσο παρέμεινε στο χώρο της υδατοσφαίρισης και πηγαίναμε μαζί να δούμε αγώνες και προπονήσεις στις πισίνες. Μόνο σε βίντεο τον έχω δει να παίζει σε αγώνες» αναφέρει.
Οι δυνατότητες του Αλέξανδρου στο αγαπημένο του άθλημα ήταν το εισιτήριο για να ασχοληθεί με αυτό επαγγελματικά. Αλήθεια, πώς είναι η καθημερινότητα ενός Πανευρωπαϊκού πρωταθλητή; «Απαιτητική. Εδώ και δέκα ημέρες βρίσκομαι στη νέα μου ομάδα, στη Κροατία. Ξυπνάω το πρωί και πηγαίνω για προπόνηση. Το μεσημέρι επιστρέφω στο σπίτι, όπου είτε ξεκουράζομαι είτε μελετάω για το Πολυτεχνείο καθώς είμαι φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών. Το απόγευμα ξανά προπόνηση και το βράδυ γυρίζω σπίτι, όπου τρώω και πέφτω για ύπνο. Όλες μου οι ημέρες είναι αφιερωμένες στην προπόνηση. Ρεπό έχουμε την Κυριακή και την ημέρα που παίζουμε αγώνα. Οι αθλητές, συνήθως, Σάββατο βράδυ μπορούν να βγούνε βόλτα για φαγητό και ποτό».
Για να φτάσει στο σήμερα έχει θυσιάσει απλά καθημερινά πράγματα. «Όταν κάνεις πρωταθλητισμό θυσιάζεις τις βόλτες με τους φίλους σου. Για παράδειγμα, όταν οι φίλοι μου έβγαιναν Παρασκευή βράδυ εγώ δεν μπορούσα να ακολουθήσω γιατί το επόμενο πρωί είχα προπόνηση. Οι αθλητές δεν έχουμε τόσο ελεύθερο χρόνο» εξηγεί.
Τέλη Σεπτεμβρίου άφησε τη ζωή του στην Αθήνα για να εγκατασταθεί στη Κροατία. Πως είναι η περίοδος της προσαρμογής του; «Είμαι πολύ ανεξάρτητος χαρακτήρας οπότε δεν άργησα να προσαρμοστώ. Φυσικά σ’ αυτό το κομμάτι με βοήθησε πολύ η ομάδα μου που είναι δίπλα μου, με στηρίζει και μου παρέχει ό,τι χρειάζομαι. Αναμφισβήτητα, η αλλαγή είναι μεγάλη γιατί δεν έχω κοντά τους γονείς μου, αλλά μπορώ να πω πως η προσαρμογή είναι ομαλή».
http://www.instagram.com/p/BfeRVshlQX8/?taken-by=alex_pap6
Τον γυρίζω μερικούς μήνες πίσω, την ημέρα που υπέγραψε συμβόλαιο με την Γιουγκ. Ποιες ήταν οι πρώτες του σκέψεις; «Σκέφτηκα πως ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να εξελιχτώ ως αθλητής και ως άνθρωπος. Το να μείνεις στο εξωτερικό σε βοηθάει πολύ να εξελίξεις την προσωπικότητα σου. Επίσης, οι προπονήσεις και οι αγώνες θα με βοηθήσουν πολύ να αναπτυχθώ ως πολίστας» απαντάει με ωριμότητα.
Για την πορεία του συμβουλεύεται το πρότυπό του, τον μπαμπά του. «Σε ότι αφορά την προπόνηση εκεί ακούω τις συμβουλές του προπονητή. Για τις αποφάσεις μου ως αθλητή εμπιστεύομαι τον μπαμπά μου, ο οποίος είχε μια σημαντική πορεία στον χώρο και έχει κληθεί κι ο ίδιος να πάρει αποφάσεις. Μέσα από τις δικές του συμβουλές θα προλάβω κάποια λάθη» παραδέχεται.
Ο Αλέξανδρος μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, αλλά όλες του οι αναμνήσεις είναι από τα νότια προάστια αφού ξεκίνησε πόλο στο Παλαιό Φάληρο και έπειτα πήρε μεταγραφή στη Γλυφάδα (εξού και τον ‘πολιτογραφήσαμε’ νότιο). Ποια είναι η αγαπημένη του νότια βόλτα; «Πραγματικά όλες μου οι βόλτες είναι εκεί και δεν ξέρω ποια να ξεχωρίσω. Μου έρχονται έντονα στο μυαλό οι βόλτες για καφέ στο Opus στη Γλυφάδα και στο Rumors στη Βουλιαγμένη μετά το τέλος των προπονήσεων μας. Όταν είχαμε περισσότερο χρόνο πηγαίναμε στη Βουλιαγμένη, ενώ όταν ο χρόνος ήταν περιορισμένος μέναμε στη Γλυφάδα».
http://www.instagram.com/p/BU6u8e9F7LW/?taken-by=alex_pap6
Τώρα που έχει μετακομίσει στη Κροατία τι του λείπει από τα νότια; «Ζω σε ένα παραθαλάσσιο μέρος οπότε οι εικόνες που έχω είναι παρόμοιες. Απλά εδώ είναι πιο μικρή πόλη και δεν έχεις τόσες επιλογές. Ακόμα δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά τι μου λείπει γιατί ζω μόνο 10 ημέρες. Πάντως, με την πρώτη ευκαιρία που θα έρθω στην Αθήνα θέλω να πάω για καφέ με τους φίλους μου σ’ αυτά τα αγαπημένα μου μέρη».
Ο Αλέξανδρος εκτός από διεθνής πολίστας είναι φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών στο Πολυτεχνείο. Μπορεί να τα συνδυάσει εύκολα; «Δεν είναι καθόλου εύκολο. Οι σπουδές στο Πολυτεχνείο είναι απαιτητικές. Ωστόσο, μου αρέσουν και τα δύο και προσπαθώ να τα συνδυάσω. Για μένα είναι πρόκληση να αντεπεξέλθω ταυτόχρονα σ αυτά τα δύο».
Όταν αφήσει στο πάγκο το σκουφάκι του έχει σκεφτεί το επόμενο επαγγελματικό του βήμα; «Προς το παρόν δεν έχω κάποιο πλάνο. Ιδανικά δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με την υδατοσφαίριση, δεν σκέφτομαι να γίνω προπονητής. Με ενδιαφέρει περισσότερο να ακολουθήσω το επάγγελμα που σπουδάζω. Ποτέ, όμως, μη λες ποτέ. Όλα μπορούν να ανατραπούν» απαντάει λίγο πριν κλείσουμε το τηλέφωνο για να επιστρέψει στη προπόνησή του.