Booty Surf Boards. Ελληνικές και χειροποίητες
O Δημήτρης έψαχνε για χρόνια την τέλεια για αυτόν σανίδα, μέχρι που την έφτιαξε.
- 16/05/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Η φάση είναι μια παλιά αποθήκη στον Κορυδαλλό. Ειδικά φτιαγμένα stands για σανίδες του surf, εργαλεία, τριβεία, μπογιές, φελιζόλ, ρητίνες. Ο Δημήτρης Αρώνης με ξεναγεί με περηφάνια στο βασίλειο του Booty Surf Boards, της δικής του προσπάθειας για 100% χειροποίητες και «custom» ελληνικές σανίδες για surf, kite και SUP. Είναι που ο Δημήτρης, έψαχνε να βρει αυτό ακριβώς που ταιριάζει στο δικό του σώμα και τις δικές του ανάγκες, αναγκάστηκε να το φτιάξει μόνος του και ανακάλυψε ότι του αρέσει πολύ.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Καραβασέλας
Κάνω windsurf από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δηλαδή. Είμαι από τους παλιούς. Πάντα, λοιπόν, είχα τρέλα με τις σανίδες και πάντα έτσι ήθελα να φτιάξω την δική μου σανίδα windsurf. Είναι πολύ πιο δύσκολο αυτό σαν εγχείρημα από τις σανίδες του wave ή του kite surf. Υπόκεινται σε μεγαλύτερες δυνάμεις λόγω του πανιού και θέλει μια πιο γερή και ανθεκτική κατασκευή.
Έτσι, ξεκίνησα και έφτιαχνα σχέδια από παλιά. Τόσο στο χέρι, όσο και στον υπολογιστή. Μελέταγα τις διαστάσεις, την σωστή δυναμική που πρέπει να έχει η κάθε σανίδα. Όμως δεν είχα χώρο και δεν είχα και χρόνο οπότε η όλη ιδέα έμεινε στο συρτάρι. Με τρόμαζε και λίγο γιατί μου φαινόταν κάτι δύσκολο. Τότε δεν είχαμε και το internet που πλέον μπορείς να βρεις tutorials και videos και να κάνεις ό,τι πραγματικά θες.
Πέρασαν τα χρόνια. Γνώρισα το surf και ξεκίνησα να ασχολούμαι. Ξέρεις, εμείς οι του windsurf παλιά το κοροϊδεύαμε το wave surf αλλά και το kite. Έπαιζε έτσι μια σχετική κόντρα. Η ιδέα λοιπόν του να φτιάξω την δική μου wave σανίδα, που να προσαρμόζεται απόλυτα στις ανάγκες μου βρήκε ένα πολύ καλύτερο timing. Και η αλήθεια είναι ότι είναι και μια πιο εύκολη κατασκευή. Έφτιαξα εδώ τον χώρο και στην αρχή ξεκίνησα φτιάχνοντας μια δικιά μου. Μετά, όπως συμβαίνει με όλους τους πειραματισμούς, άρχισα να φτιάχνω για φίλους.
Η αλήθεια είναι ότι το surf culture στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και ανεβαίνει. Πριν από μερικά χρόνια το έλεγες και σε κοιτάγανε περίεργα, ή ακόμα σε περνάγανε και για ψεύτη. Παρότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τα κύματα του ωκεανού – όπως έχει ας πούμε η Πορτογαλία από τις Ευρωπαϊκές χώρες – έχουμε πολύ ωραία σημεία για surf. Όμως, χρειάζονται όλα ταξίδι. Πάργα, Λαγκούβαρδος, Τήνος, Ικαρία. Η Βουλιαγμένη εδώ στην Αθήνα όταν βγάζει καλό νοτιά. Μαζευόμαστε όλοι οι Αθηναίοι εκεί. Ακόμα και χειμώνα να πας γίνεται χαμός. Σιγά σιγά οργανωνόμαστε όλο και πιο πολύ.
Φτιάχνω κατά βάση πιο ενισχυμένες σανίδες για Kite, surf boards για κύματα προσαρμοσμένα στις ελληνικές συνθήκες που φτάνουν μέχρι τα 2 μέτρα και τον τελευταίο καιρό φτιάχνω και σανίδες για SUP. Μου το ζήτησε ένας φίλος που κάνει Yoga πάνω σε αυτές τις σανίδες. Το SUP είναι φοβερή γυμναστική και κάνει για όλους. Παίρνεις το κουπί σου και πας.
Η βασική μου λογική, μιας και δεν κάνω μαζική παραγωγή, είναι να προσαρμόζω το κάθε σανίδι που φτιάχνω στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τα θέλω του κάθε πελάτη. Ύψος, βάρος, εμπειρία, επίπεδο, σε ποια θάλασσα κάνει συνήθως. Και φυσικά η «custom» αυτή προσέγγιση αφορά και το αισθητικό κομμάτι. Χρώματα, υλικά όπως bamboo, graphics με σχέδια, αυτοκόλλητα, stencils. Είναι που η κύρια ασχολία μου τα τελευταία 19 χρόνια είναι το Dermagrafics Tattoo Studio στον Πειραιά και έτσι όπως καταλαβαίνεις με το σχέδιο μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.
Τα υλικά είναι μεγάλο και δύσκολο θέμα. Ο πυρήνας είναι ένα ειδικό φελιζόλ που το προμηθεύομαι από ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα. Fiberglass παίρνω επίσης από ελληνικές εταιρείες όπως και την εποξική ρητίνη που είναι ουσιαστικά και το υλικό με το οποίο χτίζεται σιγά σιγά η κάθε σανίδα. Bamboo παίρνω από έναν εισαγωγέα στην Θεσσαλονίκη. Τώρα ότι πλαστικό υπάρχει στην κάθε σανίδα, όπως τα Fins της λάθε σανίδας, τα φέρνω από το εξωτερικό. Η αλήθεια είναι ότι έψαξα πολύ όσο μπορούσα την ελληνική αγορά και προσπαθώ να αγοράζω ό,τι χρειάζομαι από ελληνικές εταιρείες.
Αν το δεις συνολικά η κάθε σανίδα θέλει μια δουλειά γύρω στις 20 ώρες. Όμως, πρέπει να έχεις υπόψιν σου ότι στην διαδικασία της κατασκευής υπάρχουν ορισμένα στάδια στα οποία και πρέπει να περιμένεις αρκετά. Περνάς ας πούμε ένα υλικό το πρώτο χέρι και μετά πρέπει να περιμένεις μέχρι και 24 ώρες. Οπότε οι μέρες φεύγουν, δεν μπορείς να ξεκινήσεις και να τελειώσεις ένα σανίδι χωρίς κενά. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις τον χρόνο που χρειάζεται ξεχωριστά σε κάθε υλικό για να στεγνώνει.
Το να φτιάχνω σανίδες για surf είναι κάτι που με γεμίζει πάρα πολύ και μου αρέσει. Σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό συμβαίνει γιατί μου αρέσει το ίδιο το surf. Όμως, να σου πω την αλήθεια και η ίδια η διαδικασία της κατασκευής μιας σανίδας είναι πολύ όμορφη. Είναι πραγματικά σαν γλυπτική, όλα με το χέρι. Εσύ του δίνεις σχήμα, εσύ του δίνεις την δυναμική που χρειάζεται, τις κλίσεις του, τα πάντα.