KYMA Surf School: Ένα φορητό σχολείο κυμάτων
Το ΚΥΜΑ Surf School σου μαθαίνει πώς να παίρνεις τα κύματα σωστά
- 22/06/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Τα παλιά τα χρόνια η φάση ήταν «Ρε συ ο τάδε σηκώθηκε και έμεινε όρθιος! Το ταξίδεψε όλο το κύμα». Και μετά πέφταμε όλοι επάνω στον τάδε να μας δείξει. Πώς κάνεις paddle, ποια ακριβώς στιγμή σηκώνεσαι, τι γωνία πρέπει να χει το σώμα σου, που βάζεις τα πόδια σου και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Τώρα, το ελληνικό wave surfing community έχει οργανωθεί. Ελληνικά brands, σανίδες, παραλίες που γίνονται γνωστές για τα κύματά τους και φυσικά σχολές εκμάθησης. Μεταξύ αυτών και το ΚΥΜΑ Surf School, μια κινητή σχολή που με έδρα την Γλυφάδα και ένα βανάκι γεμάτο με εξοπλισμό από το ΚΥΜΑ γυρνάει όλη την Ελλάδα ανάλογα με τον άνεμο, με σκοπό να βρει το σωστό εκπαιδευτικό κύμα και να μάθει σε επίδοξους surfers την μαγεία του wave surf. Συνάντησα τον παλιό μου γνώριμο Σάκη και μιλήσαμε για το ΚΥΜΑ Surf School (και όχι μόνο).
«Η αλήθεια είναι ότι μαθήματα surf κάνουμε ανεπίσημα για πάρα πολλά χρόνια. Και είναι φυσιολογικό αυτό. Θέλει ένας φίλος σου να μάθει και του το δείχνεις. Όλοι όσοι ήξεραν στην Ελλάδα και πολλοί που τώρα έχουν σχολές έτσι ξεκίνησαν. Δείχνοντας σε φίλους και γνωστούς.
Όμως τώρα η φάση είναι έτσι πιο οργανωμένη, πιο οριοθετημένη θα έλεγα. Εμείς, τελειώσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σε πιστοποιεί ως «δάσκαλο του surf» και κάναμε και την ναυαγοσωστική που επί της ουσίας απαιτείται για να μπορείς να πάρεις το χαρτί του εκπαιδευτικού. Μετά, μας βοήθησε πολύ και η ύπαρξη του Brand μας «Το ΚΥΜΑ», έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε την σχολή, γιατί πολύ απλά έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό στα χέρια μιας. Κατά κάποιον τρόπο έδεσε όλο αυτό. Χρησιμοποιούμε συνήθως foam boards που είναι ιδανικές εκπαιδευτικές σανίδες. Φορτώνουμε στο βανάκι μας τα πάντα. Εξοπλισμό και μαθητές. Κοιτάμε που έχει καλό κύμα και το μάθημα αρχίζει.
Κάνουμε τα μαθήματα μας στην Αττική, ενώ πολλές φορές πάμε και στην Πελοπόννησο. Τώρα κανονίζουμε ένα μεγάλο event 18-20 Ιουνίου στην Ζαχάρω. Έχουμε ανακαλύψει μια πολύ ξέβαθη παραλία κοντά στον Καϊάφα που έχει κάθε μεσημέρι κυματάκι, ιδανικό ειδικά για τους πρωτάρηδες. Εκεί είναι σίγουρο ότι 9 στις 10 μέρες που θα πας θα βρεις ιδανικό κύμα για μάθημα.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πολλές και καλές παραλίες για surf, αντίθετα με το τι πιστεύει ο κόσμος. Ειδικά για μαθήματα, τα κύματα μας είναι ιδανικά. Τώρα εντάξει προφανώς η Ελλάδα δεν έχει τα κύματα των μεγάλων ωκεανών που βγάζουν άλλες χώρες, αλλά πίστεψέ με υπάρχουν ανάλογα και με τον αέρα πάρα πολύ ωραία spots, ακόμα και στην Αττική: Ο νοτιάς της Βουλιαγμένης, η Βάρκιζα, με δυτικό, το Καβούρι, με βοριά στην Ραφήνα, στο κόκκινο λιμανάκι. Και μετά αν θες και είσαι σε θέση και για εκδρομή πίστεψέ με υπάρχουν πολλά, όμορφα και με καλό κύμα μέρη.
Είναι σχετικά εύκολο να μάθεις. Φυσικά η καλή φυσική κατάσταση είναι μια βασική προϋπόθεση. Βοηθάει πολύ περισσότερο. Όπως επίσης βοηθάει πολύ αν κάποιος που θέλει να μάθει surf έχει μια κάποια επαφή και εμπειρία είτε με το snowboard, είτε με το skate, και φυσικά, περισσότερο απ’ όλα τα άλλα με κάποια άλλα είδη surf, δηλαδή windsurf ή kite. Συνήθως, όπως και να χει μετά την δέκατη φορά αρχίζεις και καταλαβαίνεις διάφορα και ξεψαρώνεις αρκετά. Αυτό εγώ έχω καταλάβει μέσα από την εμπειρία μου ότι είναι χρονικά το σημείο που λίγο πολύ όλοι αρχίζουν και μπαίνουν πραγματικά στην φάση του surf. Η αλήθεια είναι ότι τα μαθήματα βοηθάνε πάρα πολύ έτσι ώστε από την αρχή να μάθεις να κάνεις σωστά κάποια πράγματα που όσο και να το εξελίξεις στο μέλλον είναι πάρα πολύ σημαντικά. Πότε να αρχίσεις να κάνεις paddle, πότε να πάρεις το κύμα και πολλά τέτοια τεχνικά. Ας μην ξεχνάμε ότι το surf είναι κατά βάση τεχνική. Για μένα είναι 100% τεχνική και φυσικά παίζει ρόλο και η αντίληψη που χτίζεται φορά με την φορά. Επίσης το καλό με την σχολή, είναι ότι έχεις πάντα μαζί σου τον σωστό εξοπλισμό που ταιριάζει σε κάθε σωματότυπο, τις σωστές σανίδες και ανάλογα με την εξέλιξη του κάθε μαθητή.
Κίνδυνοι δεν υπάρχουν. Χρησιμοποιούμε όπως σου είπα foam (μαλακές) σανίδες για εκπαιδευτική χρήση και μαθαίνουμε σε κάθε μαθητή πώς να προστατεύσει τον εαυτό του σε κάθε πτώση. Τώρα μετά έχει σημασία και κάθε άνθρωπος να μας εκφράζει τα θέματά του, είτε είναι θέματα υγείας, είτε είναι ένας τραυματισμός ώστε και εμείς να ξέρουμε και να συμβουλεύουμε ανάλογα σε κάθε περίσταση. Η αλήθεια είναι πώς ό,τι καινούργιο και αν πας να μάθεις θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις και εσύ ως άτομο με την στοιχειώδη λογική. Θυμάμαι μια φορά σε ένα μάθημα που ένα παιδί ήρθε φαγωμένος. Δεν μας είπε τίποτα και εγώ το κατάλαβα πώς κάτι δεν πήγαινε καλά και ευτυχώς γιατί βγήκε έξω εγκαίρως.
Δεν μπορώ να διαλέξω ποια είναι διαχρονικά η αγαπημένη μου παραλία για surf. Προτιμώ να το απαντάω για κάθε «σεζόν» ξεχωριστά και έτσι η αλήθεια είναι ότι μαζεύονται πολλές. Φέτος ας πούμε μου άρεσε πολύ «το Καλό Νερό» που είναι στην δυτική Πελοπόννησο και αυτό, περίπου λίγο πριν την Κυπαρισσία. Μου άρεσε πολύ εκεί φέτος. Και στον «Ζάγκα» στην Κορώνη. Είναι πάντα κάτι ανάλογο με τις συνθήκες. Πώς χτυπάει ο αέρας, πώς βγαίνει το swell. Εγώ προσωπικά δεν είμαι πολύ του Αιγαίου γιατί αυτές οι θάλασσες θέλουν βοριά για κύμα και σε αυτή την περίπτωση έχεις ένα θέμα με τον αέρα. Τον τρως στο πρόσωπο όλη την ώρα και εν τέλει και το κύμα είναι αερόκυμα».