Γιώργος Παπανικολάου: “Η Γλυφάδα είναι μία πόλη ξεχωριστή, ζεστή και ανθρώπινη”
Το NouPou συνάντησε το Δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργο Παπανικολάου, και κατάλαβε "από πρώτο χέρι" γιατί αυτός ο τόσο νέος Δήμαρχος έχει ήδη γίνει ιδιαίτερα αγαπητός στην πόλη του.
- 22/02/2018
- Κείμενο: Πάμελα Λύτρα
Ο Γιώργος Παπανικολάου είναι μόλις 40 ετών και Δήμαρχος Γλυφάδας από τον Σεπτέμβριο του 2014. Όταν δε βρίσκεται στο Δημαρχείο, πιθανότατα θα τον πετύχεις σε κάποιο από τα πολλά εργοτάξια της πόλης, ενώ τα βράδια του προτιμάει να τα περνάει με παιδικούς φίλους σε μικρά μαγαζάκια της Τερψιθέας, όπου και μεγάλωσε.
«Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή και χαίρομαι ιδιαίτερα που έκανα αυτή την επιλογή. Η καθημερινή προσπάθεια είναι για εμένα εμπειρία ζωής και η τόσο μεγάλη ευθύνη με κάνει να καταθέτω την ψυχή μου, προκειμένου να δικαιώσω όσο περισσότερο μπορώ την εμπιστοσύνη όλων εκείνων που με εξέλεξαν Δήμαρχο.»
Βλέπουμε ότι γίνονται παντού έργα στην περιοχή της Γλυφαδας. Σε τι κατάσταση παραλάβατε το Δήμο κι αν έχετε ολοκληρώσει το έργο σας;
Ο Δήμος Γλυφάδας είναι ένας δήμος με πολλές δυνατότητες και ένας δήμος με ξεχωριστή αύρα. Μία πόλη που ξεκινάει από τη θάλασσα και φτάνει μέχρι το βουνό. Μία πολη με μεγάλο εμπορικό κέντρο με χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες, με πολλές δυνατότητες αλλά και με πολλές ανάγκες. Δε μου αρέσει να μιλάω για τα παλιά και να κάνω κριτική για τις προσπάθειες που έγιναν πριν από εμάς. Νομίζω ότι πρέπει όλοι να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την πόλη μας. Αυτό που μπορώ να σας πω όμως είναι ότι στο ξεκίνημα της προσπάθειας, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες σε σχέση με τα αυτονόητα. Για παράδειγμα δεν είχαμε ούτε μία πιστοποιημένη παιδική χαρά. Ακόμη και κάποιες προσπάθειες που είχαν γίνει, δεν οδήγησαν στη σωστή διαμόρφωση των χώρων για παιδιά με σύγχρονες προδιαγραφές, που θα είναι αντάξιες τις προσδοκίες των γονέων. Σήμερα χαίρομαι πάρα πολύ να ακούω ότι έρχονται οικογένειες από μακριά για να επισκεφθούν μία παιδική χαρά της Γλυφάδας.
Ο Ξύλινος Παιδότοπος που είχε «κολλήσει» μέχρι την αναβίωσή του;
Το Ξύλινο Πάρκο είχε κολλήσει για πολλά χρόνια και ουσιαστικά έκλεισε, γιατί ο χώρος ήταν ακατάλληλος και είχε συμβεί ένα σοβαρό ατύχημα. Κάποια στιγμή λοιπόν ξεκίνησε μία μελέτη για να κατασκευαστεί ο παιδότοπος, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής αλλά συναντήσαμε δυσκολίες γιατί ενεπλάκησαν πολλοί και διαφορετικοί φορείς για το συγκεκριμένο έργο. Συν ότι άλλαξαν κάποιες νομοθεσίες. Για να καταλάβετε, πλέον για μία τέτοια ανάπλαση απαιτείται άδεια μέχρι και του αρμοδίου δασάρχη. Σήμερα, εφόσον έχουμε αναβιώσει το Πάρκο και χαιρόμαστε που το απολαμβάνουν οι οικογένειες και τα παιδιά, ελπίζουμε αντίστοιχα έργα να προχωρούν πιο γρήγορα και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας.
Πόσο καιρό πήρε η αναβίωση του Ξύλινου Πάρκου;
Συνολικά, και με τις προσπάθειες της προηγούμενης διοίκησης, πέντε χρόνια.
Ποια ήταν τα πιο επείγοντα που είχατε να διαχειριστείτε;
Δε θα ξεχάσω ποτέ το τηλεφώνημα που έλαβα ένα πρωινό ότι η ρύπανση φτάνει στην παραλία μας και παρά τις άμεσες προσπάθειες, σε δύο ώρες είχε μαυρίσει το παραλιακό μας μέτωπο. Άλλο επείγον ζήτημα είναι αυτό του κοιμητηρίου της Γλυφάδας, όπως και τα μικρά καθημερινά τα οποία τελικά καθορίζουν το πόσο ουσιαστικοί γινόμαστε.
«Η καθημερινή λειτουργία μίας πόλης είναι μεγάλη υπόθεση και ως κοινωνία δεν έχουμε πολλές φορές την ωρίμανση και τη συλλογική συνείδηση στο βαθμό που απαιτείται για να σεβόμαστε τις θέσεις για ΑΜΕΑ, το που παρκάρουμε, πως φροντίζουμε την παιδική χαρά, που αφήνει τις ακαθαρσίες το κατοικίδιό μας. Αυτή η συλλογική συνείδηση είναι για εμένα ο πιο σημαντικός στόχος.»
Η ιστορία με την πετρελαιοκηλίδα έχει πλέον λυθεί;
Αυτό είναι ένα πρόβλημα, που εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ συχνά. Πέρυσι καταφέραμε να πάρουμε τη Γαλάζια Σημαία και δε μπορέσαμε να το χαρούμε, γιατί έγινε αυτό με την πετρελαιοκηλίδα. Πλέον είναι όλα καθαρά, αφού κινητοποιηθήκαμε από νωρίς. Κάνουμε καθημερινά τις απαραίτητες μετρήσεις και θα δείτε ήδη χειμερινούς κολυμβητές στην παραλία της Γλυφάδας. Υπάρχουν εκρεμμότητες αλλά πιέζουμε για να δρομολογηθούν και να έχουμε ξανά το υψηλότερο επίπεδο καθαριότητας εντός κι εκτός της θάλασσας.
«Νομίζω ότι την άνοιξη θα καταφέρουμε να πάρουμε ξανά τη Γαλάζια Σημαία κι αυτός είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να αρθεί κάθε αμφιβολία αν τα νερά είναι καθαρά.»
Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του Δήμου σας;
Το νέο κοιμητήριο που ετοιμάζουμε και πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο 3μηνο του 2018. Είναι δραματικές οι στιγμές που ζούμε με οικογένειες που θέλουν ένα σημείο ταφής για τον άνθρωπό τους ή που τους καλούμε για να τους πούμε ότι πρέπει να επισπεύσουμε μία εκταφή. Πρόκειται για ζήτημα αξιοπρέπειας των οικογενειών και κάθε ανθρωπου που έχει φύγει και θέλουμε να τιμήσουμε τη μνήμη του. Πλέον έχουμε όλες τις άδειες που χρειάζονται, με κάθε προβλεπόμενη υποδομή. Πιστέψτε το πιο δύσκολο έργο για να κατασκευαστεί από ένα δήμο, είναι το κοιμητήριο, γιατί θέλει πολλές αδειοδοτήσεις, μελέτες και έχει δύσκολες προδιαγραφές (π.χ. ορισμένη απόσταση από τις κατοικίες, ύπαρξη ή μη υδροφόρου ορίζοντα).
Που θα είναι το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας;
Θα βρίσκεται στην Τερψιθέα στο πάνω κομμάτι της πόλης μας, ένα χιλιόμετρο πάνω από το τελευταίο σπίτι και κοντά στο στρατόπεδο της αεροπορίας. Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά την πολεμική αεροπορία για την συνδρομή της, γιατί χωρίς αυτή τη συμβολή το νέο κοιμητήριο δε θα είχε γίνει πραγματικότητα και η αναστάτωση των πολιτών μας θα συνεχιζόταν.
Η σχέση του Δήμου σας με τους άλλους Δήμους των νοτίων προαστίων είναι καλή και συνεργατική;
Έχουμε άριστη και αγαστή συνεργασία με όλους τους δήμους. Με το μόνο δήμο που έχουμε προστριβές είναι ο Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης κυρίως για τα θέματα που συνδέονται με την αξιοποίηση του πάρκου του Ελληνικού. Η προσπάθειά μας είναι να έχουμε καλή γειτονία, γιατί μόνο έτσι θα τα καταφέρουμε.
«Η πρώην εγκατάσταση του αεροδρομίου είναι μία έκταση η οποία διαχρονικά λειτούργησε και επιβάρυνε συνολικά την περιοχή και τους όμορους δήμους. Η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε για την αξιοποίησή του, θέλουμε να είναι συλλογική. Πρόκειται για ένα ζήτημα εθνικό, που αφορά όλη την περιοχή της νότιας Αττικής και κυρίως τους τρεις δήμους Αλίμου, Ελληνικού- Αργυρούπολης και Γλυφάδας. Οι κατευθύνσεις για την ανάπτυξή του είναι συγκεκριμένες και εμείς καλούμαστε να υποδεχθούμε αυτή την ανάπτυξη συλλογικά και με αισιοδοξία.»
Είναι όλα «ρόδινα» στο Δήμο Γλυφάδας; Δεν υπάρχουν παράπονα από τους δημότες;
Τα πιο συνηθισμένα ζητήματα, που απασχολούν τους Δημότες είναι τα καθημερινά. Μέσα από την εφαρμογή Fix My City διαπιστώσαμε όλα τα παράπονα και τα λύνουμε άμεσα. Έτσι μειώσαμε τα κόστη και πετύχαμε οικονομία κλίμακος σε πολλά ζητήματα. Έχουμε ξεπεράσει τις 15000 αναφορές πολιτών και το 50% αυτών έχουν επιλυθεί.
Σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα που έχετε για την πόλη σας, σε τι ποσοστό ολοκλήρωσης των έργων έχετε φτάσει;
Σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας, είμαστε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό υλοποίησης όσων έχουμε εξαγγείλει και αυτό το αναφέρω σε ό,τι αφορά τις υποδομές για τις παιδικές χαρές και τους παιδικούς σταθμούς. Πλέον ο δήμος μας διαθέτει δύο νέους παιδικούς σταθμούς και τη χρονιά που πέρασε το 90% των παιδιών από 2,5 ετών και πάνω έγιναν δεκτά στους παιδικούς σταθμούς. Στόχος είναι κανένα παιδί να μη μένει εκτός παιδικού σταθμού και νομίζω πως αν όλα πάνε καλά θα την υλοποιήσουμε μέχρι το τέλος της θητείας. Ακόμη πετύχαμε να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη στο 10% για όλους από την πρώτη Ιανουαρίου του 2018. Πετύχαμε πολύ μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών με εξορθολογισμό και ένα γενικότερο νοικοκύρεμα, το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε καθημερινά.
«Αισθάνομαι τη Γλυφάδα ως μία πόλη με ξεχωριστή, ζεστή και ανθρώπινη με μοναδική αύρα κι απεριόριστες δυνατότητες.»
Ως παιδί που σας άρεσε να πηγαίνετε στην πόλη σας;
Στην πλατεία Καραϊσκάκη, ήταν το αγαπημένο μου μέρος. Και γι’ αυτό χαίρομαι πάρα πολύ που τη φτιάξαμε.