Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Ιπτάμενος και Δήμαρχος
Το NouPou συνάντησε τον Δήμαρχο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωvσταντέλλο, και συζήτησε μαζί του για τα προβλήματα αλλά και τα διαχρονικά «ωραία» του Δήμου 3Β.
- 07/02/2018
- Κείμενο: Πάμελα Λύτρα
Τρία χρόνια Δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης. 27 χρόνια στα κοινά ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος, γέννημα- θρέμμα Βουλιώτης, 31 χρόνια πιλότος και αθεράπευτα ερωτευμένος με την πόλη του.
«Εδώ είναι ο τόπος μου, εδώ μεγαλώνουν τα παιδιά μου. Τον αγαπώ ιδιαιτέρως και παλεύω γι’ αυτόν με μεγάλη ανιδιοτέλεια. Άλλωστε είναι ο μόνος λόγος που θα μου επέτρεπε να είμαι τόσο καιρό μακριά από την πολύ μεγάλη μου αγάπη, που είναι η αεροπορία.»
Να πούμε εδώ, ότι ο Γρηγόρης Κωvσταντέλλος κάθε δύο μήνες και για περίπου δέκα ημέρες βρίσκεται σε αεροπλάνο, για να διατηρήσει τα αεροπορικά πτυχία του σε ισχύ αλλά και για να απολαμβάνει αυτό που εκείνος αποκαλεί και κυριολεκτικά γεμίζει το στόμα του «μαγεία της πτήσης».
Διαχειρίζεστε ουσιαστικά τρεις Δήμους μαζί. Έχετε κατηγορηθεί για μεροληψία ή αδιαφορία εις βάρος κάποιας από τις τρεις αυτές περιοχές;
Όποια απόφαση και να παρθεί για όποια περιοχή του Δήμου, είναι δεδομένο ότι οι άλλες δύο δημοτικές ενότητες θα θέλουν το ίδιο, κάτι αντίστοιχο ή κάτι παραπάνω. Αυτή η κατάσταση νομίζω πως θα ωριμάσει όταν καταφέρουμε να έχουμε τις τρεις δημοτικές ενότητες στο ίδιο επίπεδο. Πρόκειται βέβαια για έναν στόχο που θέλει χρονο αλλά θα συμβεί. Η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, κάποια στιγμή όμως οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να αισθανθούν ότι ανήκουν σ’ έναν ενιαίο φορέα, απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες και έχουν τις ίδιες απαιτήσεις και υποχρεώσεις.
«Η Βουλιαγμένη έχει ένα εξαιρετικό επίπεδο αλλά μεγάλα θέματα με τις υποδομές, ειδικά κάτω από την επιφάνεια της γης. Η Βούλα είναι σε φάση ωρίμανσης και η Βάρη είναι μία καινούργια περιοχή που επεκτείνεται με σχέδια πόλης και έχει βασικά θέματα υποδομών με πρώτο αυτό της οδοποιίας (17χλμ δρόμο).»
Είστε τρία χρόνια Δήμαρχος. Μετανιώσατε γι’ αυτή την επιλογή;
Αν και υπάρχουν κάποιες φορές, που έρχονται δεύτερες σκέψεις επειδή συχνά νιώθουμε ότι σπρώχνουμε έναν αμετακίνητο τοίχο, θεωρώ ότι ακόμη και οι λίγες θετικές και καλές στιγμές, το γεγονός ότι αλλάζεις τη ζωή κάποιου έστω και με μία μικρή παρέμβαση, αξίζουν την όποια δυσκολία αντιμετωπίζουμε.
Σε τι κατάσταση παραλάβατε το Δήμο;
Πρώτα απ’ όλα η διοίκηση έχει συνέχεια. Όλοι οι προκάτοχοί μου θεωρώ ότι είχαν καλή πρόθεση και ζητούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση της πόλης και το επίπεδο διαβίωσης. Το βασικότερο πρόβλημα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, ήταν η οργανωτική συνένωση του Δήμου. Ο Δήμος 3Β έπρεπε να σταματήσει να λειτουργεί σε τρεις ταχύτητες. Μετά από 1,5 χρόνο αυτό επετεύχθη.
«Κρινομαστε όλοι από αυτό που παράγουμε εμείς, όχι από αυτό που δεν παρήγαγαν οι προηγούμενοι.»
Ποια είναι τα βασικά παράπονα που ακούτε από τους δημότες;
Η πολιτική έχει μεγάλο κομμάτι ψυχολογίας. Οπότε το παράπονο είναι αναμενόμενο. Αυτό που θέλαμε όμως εμείς, ήταν η γρήγορη ενημέρωση. Αυτό το πετύχαμε μέσα το application Novoville, ένα καινοτόμο πρόγραμμα που χτίστηκε πάνω στις ανάγκες της πόλης. Ό,τι βλέπει ο δημότης, όπως σκουπίδια, νεκρά ζώα, κλαδιά στο δρόμο, καμμένη λάμπα κτλ το στέλνει με φωτογραφία μέσω του συγκεκριμένου συστήματος και θα πάρει απόκριση για το πότε θα επιδιορθωθεί η βλάβη. Μέχρι τώρα έχουμε 13000 αιτήματα! Το βραβευμένο αυτό πρόγραμμα διαμορφώθηκε από μία ομάδα νέων παιδιών, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο σημαντικό για εμάς και παρουσιάστηκε στην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας το 2017.
«Το intellectual capital και ανθρώπινο κεφάλαιο που έχουμε σε αυτή τη χώρα είναι σπουδαίο και πρέπει να το αναδεικνύουμε.»
Πόσο επηρέασε άμεσα το Δήμο σας η ιστορία με την πετρελαιοκηλίδα;
Ήταν η στιγμή που αισθάνθηκα απελπιστικά μόνος. Γνωρίζαμε ότι η πετρελαιοκηλίδα είχε χτυπήσει γειτονικούς δήμους και ερχόταν σ’ ένα μέτωπο 52 χλμ παραλίας, όπου κολυμπάει κόσμος και υπάρχει ένα αλιευτικό καταφύγιο. Η τεράστια ρύπανση πλησίαζε και δεν είχαμε κανέναν. Πήραμε το ρίσκο μας και με ιδίους πόρους του Δήμου εντοπίσαμε μία εταιρεία στη Θεσαλλονίκη, που μπόρεσε να εξασφαλίσει 3 χλμ φράγματος και να μας φέρει απορρυπαντικά σκάφη.
«Η βοήθεια έπρεπε να έρθει από την κεντρική κυβέρνηση που είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα να δράσει.»
60 έργα και πολλές δράσεις προς την αειφόρο ανάπτυξη μέσα σε 3 χρόνια
«Τα έργα είναι πολλά, μέχρι το τέλος του 2017 παραδώσαμε 60 έργα μικρού, μεσαίου ή μεγάλου βεληνεκούς. Ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα είναι ότι καταφέραμε να πάρουμε στη διοίκηση του Δήμου για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια, περίπου 520 στρέμματα παραλιακής ζώνης στην πόλη και να είμαστε πλέον στη φάση μελέτης για τη διαχείρισή τους. Ο στόχος είναι οι παραλίες να μην παραμείνουν παρατημένες και να μη μοιάζουν απέραντες χωματερές.»
Ο Γρηγόρης Κωvσταντέλλος και η ομάδα του Δήμου 3Β δίνουν μεγάλη σημασία στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη διαχείριση των πόρων. Είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα, που προχώρησε σε διαγωνισμό για την αλλαγή του δημοτικού φωτισμού σε LED ώστε να μην υπάρχει φωτορύπανση και για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως των 600.000 ευρώ ετησίως. Ακόμη μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών κέντρων και σχολείων θα μεταταραπούν τα επόμενα τρία χρόνια σε ενεργειακά συγκροτήματα.
«Ο Δήμος 3Β είναι από τους δήμους που έχουν υπογράψει το λεγόμενο Σύμφωνο των Δημάρχων που τους υποχρεώνει για μείωση κατανάλωσης έως το 2020 κατά 20%, κάτι που εμείς επιτυγχάνουμε μόνο με τα νέα φώτα εξοικονόμησης!»
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου είναι στις υποδομές
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει τουλάχιστον 400 άστεγους και δικαιούχους στο καθημερινό συσσίτιο, ετοιμάζει το ημιτελές από το 1996 γηροκομείο στη Βούλα που θα μπορέσει να φιλοξενήσει περίπου 80 ηλικιωμένους, έχει δεκαπλασιάσει τις πολιτιστικές δράσεις και σημειώσει πολλές δράσεις με περιβαλλοντολογικό πρόσημο για την ανάπτυξη και προστασία του πρασίνου με απώτερο στόχο την αειφόρο ανάπτυξη. Ταυτόχρονα έχει προχωρήσει σε δράσεις για τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων με σχετική βράβευση και έπαινο BC AWARDS για τα υπόγεια δίκτυα άρδευσης ποτισματος των πλατειών, στη διαδικασία κομποστοποίησης 2000 τόνων απορριμάτων, σε 170 νέους κάδους για περισυλλογή υπολειμμάτων σε σημεία εστίασης.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι η ολοκλήρωση των υποδομών. Σήμερα η πιο λαμπερή κα πράσινη περιοχή μας είναι η Βουλιαγμένη, προικισμένη από το Θεό και προσεγμένη από τους ανθρώπους όπως μου αρέσει να λέω. Μέχρι και φέτος το καλοκαίρι λοιπόν, είχαμε υπερχειλίσεις λυμάτων μέσα στο μαγευτικό κόλπο της Βουλιαγμένης. Το δίκτυο δεν επαρκούσε και υπερχείλιζε στη θάλασσα. Μετά από 30 χρόνια έλαβε τέλος μ’ ένα έργο 200.000 ευρώ. Επίσης στη Βουλιαγμένη δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο αγωγών ομβρίων υδάτων.»
Ο Δήμος με τις περισσότερες παιδικές χαρές στην Ελλάδα
Το ήξερες ότι ο Δήμος 3Β είναι ο Δήμος με τις περισσότερες παιδικές χαρές στην Ελλάδα; Κι όμως, 48 τον αριθμό! Παιδικές χαρές που έκλεισαν για λόγους ασφαλείας και αναδιαμορφώθηκαν για την πλήρη ανακατασκευή τους μ’ ένα έργο αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.
«Να σημειώσουμε ότι ήταν ένα έργο με ιδίους του Δήμου, πόρους. Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες ειδικότητες που έχει ανάγκη η πόλη και ο Δήμος, αμείβονται με ιδίους πόρους.»
Ο Γρηγόρης Κωvσταντέλλος για την πόλη του
Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βούλα. Τότε που η Βούλα ήταν ένας εξοχικός, παραθεριστικός, οικισμός. Θυμάται τους φίλους του να έρχονται από τη Νέα Σμύρνη και από την περιοχή του Ζωγράφου, κάθε καλοκαίρι. Βραδινή έξοδο στην πλατεία, πάρτι σε roof garden και ανοιχτές ταράτσες μέχρι να ανοίξουν τα παράθυρα του γείτονα και να φωνάξει κάποιος «Δε θα κοιμηθούμε σήμερα;» και φυσικά, μπάνιο στον Κόκκινο βράχο ή στο Λιμανάκι.
«Το καλοκαίρι του 1983, πιτσιρικάς τότε, έφυγα από το σπίτι- κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου- με τα πόδια για να πάω στη Βουλιαγμένη και να παρακολουθήσω τη θρυλική για τη χώρα συναυλία του Λουκιανού Κελαηδόνη (στην οποία καταφέραμε τελικά να μπούμε κολυμπώντας από την Πλαζ της Βουλιαγμένης).»
Σήμερα ως ενήλικας, με τις υποχρεώσεις που έχετε, προλαβαίνετε να κάνετε χαλαρές βόλτες στην περιοχή;
Αγαπώ πολύ αυτό τον τόπο! Μου λείπει ο χρόνος για χαλαρές βόλτες στην πόλη μου. Έχουμε τόση δουλειά στο Δήμο, έργα που πρέπει να μετουσιωθούν και εργοτάξια να επιβλέπουμε που δε μένει χρόνος. Μακάρι βέβαια να έχουμε τόσα εργοτάξια στην πόλη ώστε να μην προλαβαίνω να έρχομαι στο γραφείο.
«Αναπλάθονται πλατείες, καθαρίζονται παραλίες, γκρεμίζονται τσιμέντα και παραβάσεις στον αιγιαλό. Οφείλουμε να απογειώσουμε την πόλη. Η απογείωση είναι η πιο επικίνδυνη φάση αφού τα πάντα λειτουργούν στο maximum. Εκεί απαιτείται γνώση και προσοχή για μία ανοδική πορεία με πλεύση ασφαλείας για την πορεία των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας.»
Περιγράψτε μας με πέντε λέξεις το Δήμο σας.
Καλύτερος Δήμος της Ανατολικής Μεσογείου. Πέντε δεν είναι;
Φωτογραφίες: Νίκος Κατσαρός