Το πιο καλά κρυμμένο μυστικό για φαγητό στα νότια θα το βρεις σε ένα περιβόλι (στη Βάρη)
Στο Περιβόλι στη Βάρη θα βρεις το εστιατόριο που επιμένει στα εποχικά και αγνά υλικά. Μια ιδανική επιλογή για επιστροφή στη φύση χωρίς να χρειαστεί να φύγεις από την Αθήνα.
- 04/06/2021
- Κείμενο: Μάρω Παρασκευούδη
- Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου
Είναι σχεδόν απίστευτο πώς παίρνοντας απλώς μία στροφή από τον κεντρικό δρόμο της Βάρης βρίσκεσαι ξαφνικά σε ένα μικρό χωριό. Το κατάφυτο σκηνικό και η ηρεμία που πλανάται στην ατμόσφαιρα σε προϊδεάζουν για ό,τι θα συναντήσεις. Το Περιβόλι στη Βάρη είναι αυτό που αφήνει να εννοηθεί και το όνομά του. Ένας καταπράσινος χώρος, που δίνει τροφή για σκέψη αλλά και για το τραπέζι μας.
Εδώ, το εστιατόριο αποτελεί ουσιαστικά την προέκταση ενός περιβολιού όπου καλλιεργούνται λαχανικά και συμβιώνουν αρμονικά κότες, πουλιά, ακόμα και βατραχάκια. Αν η πανδημία γέννησε την ανάγκη για αποστάσεις και ανοιχτούς χώρους, το Περιβόλι τα συνδυάζει και τα δύο από την πρώτη ημέρα που άνοιξε για τους επισκέπτες του. Σε αυτά τα μικρά διαλείμματα που χρειάζεσαι για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, ο εν λόγω προορισμός αποτελεί μια γαστρονομική απόδραση για τις καλοκαιρινές ημέρες, χωρίς να χρειαστεί να φύγεις από την Αθήνα.
Στο Περιβόλι απολαμβάνεις το φαγητό σου στον ανοιχτό χώρο, τα τραπέζια έχουν έτσι κι αλλιώς αποστάσεις, εισπνέεις καθαρό αέρα και συνειδητοποιείς πόσο ανάγκη έχεις τη φύση στην καθημερινότητά σου. «Κάθε εποχή, παίρνεις άλλα αρώματα και εικόνες» λέει η ομάδα πίσω από το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια (όταν άρχισε να καλλιεργείται η έκταση) και λειτουργεί ως εστιατόριο τα τελευταία πέντε.
Η κουζίνα του εστιατορίου βασίζεται κυριολεκτικά σε ό,τι βγαίνει από το Περιβόλι. Είναι πολύ πιθανό να δεις τον μάγειρα να τρέχει έξω για να μαζέψει λαχανικά, επειδή η σαλάτα που συγκομίσθηκε το πρωί τελείωσε μέσα στην ημέρα. Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης, αυγά από κότες που ζουν σαν αλανιάρες, ζαρζαβατικά που δεν έχουν υποστεί ίχνος χημικής παρέμβασης (καλωσήρθες περμακουλτούρα), και προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, αποτελούν τη βάση για να στηθεί ένα μενού που βασίζεται στην εποχικότητα και την εντοπιότητα.
Τα φρέσκα αυγά αποτελούν την πρώτη ύλη για να στηθεί ένα νόστιμο μενού πρωινού, με επιλογές που θυμίζουν διακοπές στο χωριό, όπως τα αυγά μάτια με πανσέτα σε προζυμένιο ψωμί με τριμμένη γραβιέρα ή με φρεσκομαζεμένα χόρτα, αλλά και οι αυγοφέτες με καραμελωμένη μαύρη ζάχαρη και κρέμα γιαουρτιού. Με το Περιβόλι να είναι ο πρωταγωνιστής και να αποφασίζει για το τι θα φάμε, φαντάσου πιάτα καλοκαιρινά, γεμάτα χρώματα και αρώματα, όπως κολοκυθοκεφτέδες και μελιτζανοσαλάτα καπνιστή, ντάκο περιβολίσιο, σαλάτα από τα παρτέρια και ντοματίνα παραδοσιακής ποικιλίας. Λαδερό ημέρας από μαγειρευτά, στριφτάρια με πέστο ανάλογα την εποχή, παπαρδέλες λαχανικών με χοιρινά φιλετίνια, φιλέτο κοτόπουλο σχάρας με καρέ πιπεριάς και χούμους, συκώτι λαδορίγανη και κατσίκι στο φούρνο είναι μερικά από τα highlights του μενού – πιάτα με ουσία και γεύση για τα οποία επιστρέφεις ξανά και ξανά.
Με τα πιάτα να στήνονται βάσει εποχικότητας και Περιβολιού, το σίγουρο είναι ότι βρίσκεις πολλές και νόστιμες επιλογές σε χορτοφαγικά πιάτα (μεσογειακή διατροφή γαρ) αλλά και , ενώ απαλλαγμένα από χημικά πρόσθετα ή διογκωτικά, μαθαίνεις τι καταναλώνεται στην εποχή του. Η νοσταλγία σού χτυπά την πόρτα με ένα υποβρύχιο μαστίχα ή μία σπιτική λεμονάδα – ιδανική επιλογή για να χαλαρώσεις το απόγευμα. Φεύγοντας, αξίζει μια στάση στο Deli, όπου βρίσκεις επιλεγμένα προϊόντα για να πάρεις μαζί σου κάτι από την εμπειρία του Περιβολιού.