Η τρομοκρατική σφαγή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού
Σαρανταπέντε χρόνια πριν, ένα τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έληξε με 3 νεκρούς και 58 τραυματίες.
- 19/06/2018
- Κείμενο: Πωλίνα Παρασκευοπούλου
Αύγουστος του 1973. Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο του Ελληνικού έχουν πάρει φωτιά. Ο τουρισμός στην Ελλάδα όλο και ανθίζει. Είναι Κυριακή μεσημέρι, 5 του μήνα, τρεις και δώδεκα πρώτα λεπτά. Στην αίθουσα τράνζιτ του αεροδρομίου επικρατεί συνωστισμός. Υπάρχουν περίπου 2.000 άτομα. Ξαφνικά δύο Άραβες αρχίζουν να ρίχνουν χειροβομβίδες κατά των επιβατών των πτήσεων για Γενεύη και Νέα Υόρκη που περιμένουν να περάσουν έλεγχο. Έριξαν πρώτα τέσσερις από τις πέντε χειροβομβίδες που κουβαλούσαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν με πολυβόλα αδιακρίτως.
Φωνές τρόμου και αίμα παντού. Ακολουθεί πανδαιμόνιο, δίπλα σε νεκρούς και τραυματίες. Οι δύο τρομοκράτες οχυρώνονται πίσω από το μπαρ του αεροδρομίου, μαζί με 30 ομήρους που κρατούνται υπό την απειλή όπλων.
Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την αστυνομία που αποκλείει το χώρο. Επικεφαλής, ο αστυνομικός διευθυντής Λουκάς Χριστολουκάς, που λίγους μήνες αργότερα ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις και με τους έγκλειστους του Πολυτεχνείου. Οι Άραβες δηλώνουν μέλη της οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» του Άραβα Αμπού Νιντάλ (που είχε αιματοκυλίσει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου) και Παλαιστίνιοι. Αρχικά, ζήτησαν να πάνε στο αεροδρόμιο οι πρέσβεις της Αιγύπτου και της Συρίας, αίτημα το οποίο όμως δεν έγινε αποδεκτό. Τελικά, παραδίδονται στις 5.30 το απόγευμα.
Υποστηρίζουν ότι στόχος τους ήταν προχωρήσουν σε αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της El Al για το Τελ Αβίβ, αλλά μπερδεύτηκαν με τις πινακίδες αναχώρησης. Καθώς η πτήση είχε αναχωρήσει λίγο νωρίτερα, αποφάσισαν να χτυπήσουν τους επιβάτες της πτήσης για Ν. Υόρκη στην οποία υπέθεσαν πως θα βρίσκονταν και Ισραηλινοί, αφού είχε αφιχθεί λίγη ώρα νωρίτερα από το Τελ Αβιβ.
Η επίσημη παλαιστινιακή ηγεσία καταδικάζει την επίθεση και τη θεωρεί «πρόσχημα για τρομοκρατικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού». Οι δράστες ήταν οι Ταλαάτ Χουσεΐν Αμπντάλλα και Ζεμέντ Μοχάμεντ Αχμέντ. Μια αεροσυνοδός πάντως, υποστήριξε ότι στην αίθουσα υπήρχε και τρίτος δράστης, ο οποίος όμως διέφυγε, όταν τους παρέδωσε τον οπλισμό.
Λίγες ημέρες αργότερα, οι εφημερίδες ανέφεραν ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η άγνωστη οργάνωση «Το έβδομο απόσπασμα αυτοκτονίας», η οποία όμως χαρακτηρίστηκε ως φάντασμα.
Τρεις νεκροί -δύο Αμερικανοί, εκ των οποίων μία, η ελληνική καταγωγής Τζίνα Τσαλάντη, 23 ετών, είχε έλθει με τον σύζυγό της από τις ΗΠΑ για τον γάμο της αδελφής της και ένας Αυστριακός που βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα- και 58 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης.