Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης: “Ξαναδώσαμε στον κόσμο τη γειτονιά του”
Το NouPou.gr συνάντησε τον Δήμαρχο Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο και μίλησε μαζί του ανοιχτά για όλα τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει στην πόλη του.
- 26/03/2018
- Κείμενο: Πάμελα Λύτρα
Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού- Αργυρούπολης, είναι από τους λίγους που πιστεύουν ακόμη στην πολιτική θεωρώντας τη την υψηλότερη τέχνη. Κατάγεται από την Κεφαλλονιά, μεγάλωσε στην Αργυρούπολη, είναι πατέρας δύο γιων και συγγραφέας τεσσάρων λογοτεχνικών βιβλίων. Ασχολείται με τα κοινά εδώ και 17 χρόνια ενώ άφησε την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υπηρετήσει το Δήμο που μεγάλωσε.
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά ήταν μία απόλυτα συνειδητή επιλογή. Έχω το μεράκι και δε μετανιώνω στιγμή. Αυτό που ίσως με κουράζει κάποιες φορές είναι οι εντάσεις που υπάρχουν λόγω του ότι έχουμε να διαχειριστούμε πολλά προβλήματα σ’ ένα βραδυκίνητο σύστημα με μεγάλη γραφειοκρατία. Όλοι περιμένουν λύσεις από το Δήμαρχο, αλλά ο Δήμαρχος δεν είναι το κράτος και δε νομοθετεί.
Μετά τον Καλλικράτη υπήρξε ένωση Ελληνικού και Αργυρούπολης. Θεωρείτε πως είναι ένα επιτυχημένο πείραμα η συνένωση των δύο Δήμων;
Το 2010 που ενωθήκαμε με το Ελληνικό έγινε λίγο βίαια. Κανείς δεν είχε προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο. Ούτε η Αργυρούπολη, η πόλη από την οποία προέρχομαι πολιτικά κι έχω μεγαλώσει, ούτε το Ελληνικό. Μέσα σε τρεις μήνες όμως είχε γίνει η συγχώνευση. Προσωπικά την υποστήριξα παρόλο που ήταν εις βάρος μου πολιτικά, αφού δεν ήξερα κανέναν στο Ελληνικό και είχα αντίπαλο έναν ήδη εκλεγμένο Δήμαρχο. Έβλεπα ότι μακροχρόνια θα επωφεληθούν τόσο οι Δήμοι και οι κάτοικοί τους, όσο και η ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Μολονότι τότε ο κόσμος ψήφισε τοπικιστικά και εγώ πήρα μόλις το 22% στις εκλογές έναντι του 78% του αντιπάλου μου, επτά χρόνια μετά δικαιώνομαι γιατί αυτή η Ένωση έφερε κοντά τους ανθρώπους και η μία κοινότητα κέρδισε από την άλλη.
Με τη συγχώνευση των δύο Δήμων, το Ελληνικό απέκτησε βουνό και υποδομές που δεν είχε, ενώ η Αργυρούπολη απέκτησε παραλία κι ένα αεροδρόμιο που είναι πλέον το επίκεντρο όλου του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή.
Σε τι φάση βρίσκεται το project του Ελληνικού;
Το Πάρκο του Ελληνικού είναι κάτι σαν το Γεφύρι της Άρτας. Δείχνει όμως ότι πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία και οι εργασίες θα ξεκινήσουν αν όλα πάνε καλά, το καλοκαίρι του 2018.
Διαχειρίζεστε ουσιαστικά δύο Δήμους μαζί. Έχετε κατηγορηθεί για μεροληψία ή αδιαφορία εις βάρος κάποιας από τις δύο αυτές περιοχές;
Υπάρχει μία μειοψηφία που λειτουργεί σκόπιμα και πονηρά προς αυτή την κατεύθυνση. Δεδομένου ότι θεωρούμαι Αργυρουπολίτης, πιστεύουν ότι κάνω πιο πολλά στην Αργυρούπολη από ό,τι στο Ελληνικό. Στην πραγματικότητα όμως ό,τι γίνεται στη μία πλευρά, συμβαίνει ισόποσα και στην άλλη. Ανακαινίσαμε σχολεία, καθαρίσαμε τους δρόμους, αυξήσαμε το πράσινο στις πλατείες, φτιάξαμε τις παιδικές χαρές για να απολαμβάνουν οι οικογένειες του Δήμου μας κ.ά. Βεβαίως η Αργυρούπολη είναι πιο μεγάλη σε μέγεθος και πληθυσμό, με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη από περισσότερες παρεμβάσεις.
Παρακολουθείτε τα έργα από κοντά;
Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα φοράω τα αθλητικά παπούτσια μου και πηγαίνω, συνήθως τις Κυριακές, μ’ έναν συνεργάτη μου για να περπατήσουμε όλο το Δήμο. Αυτό παίρνει δύο με τρεις ώρες, για να καταφέρουμε να δούμε όσα πρέπει. Από εκεί και πέρα φροντίζω να επιβλέπω τα έργα καθημερινά και με φυσική παρουσία κι όπου χρειάζεται, παρεμβαίνω.
Ποια ήταν τα πιο επείγοντα που είχατε να διαχειριστείτε, οι μετανάστες στο παλιό αεροδρόμιο ή κάτι άλλο;
Ως Δήμαρχος έχω σπάσει κάθε ρεκόρ έκτακτων καταστάσεων, ξεκινώντας από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο βουνό μας το 2015 κι έπρεπε να την αντιμετωπίσουμε με δύο υδροφόρες κι ένα σύστημα πυρόσβεσης που το είχαν κλέψει και δεν το είχε καταλάβει κανείς από τους προηγούμενους. Καταφέραμε όμως να σώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του βουνού και να απαντήσουμε με ενέργειες θωράκισης για το επόμενο διάστημα. Ακολούθησε το θέμα με τους μετανάστες, που είχαμε 6000 ανθρώπους εγκλωβισμένους μέσα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Όσο κι αν ακούγεται υπερβολικό, αυτός ο Δήμος σήκωσε ένα τεράστιο βάρος για όλη την Αθήνα, αφού το ζήτημα με τους μετανάστες ήταν μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Ζήσαμε απίστευτες εμπειρίες, σε μία κοινωνία που έβραζε. Προσπάθησα να διατηρήσω χαμηλούς τόνους και να ισορροπήσω ανάμεσα στην ανάγκη αυτών των ανθρώπων και στους κατοίκους που είχαν να αντιμετωπίσουν 6000 μετανάστες έξω από την πόρτα τους. Και μετά από όλα αυτά ήρθε και η πετρελαιοκηλίδα, για την οποία δεν υπήρχε από την αρχή καμία ενημέρωση και έσκασε σαν οβίδα. Παλεύαμε όλο το καλοκαίρι να έχουμε καθαρές παραλίες για τα ΚΑΠΗ μας και όχι μόνο και συνέβη αυτό, το οποίο ευτυχώς διαχειριστήκαμε.
Σε αυτές τις κρίσεις είχατε κοντά σας τους αρμόδιους κρατικούς φορείς;
Υποτίθεται ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς είναι κοντά μας. Το ότι έκαναν αυτό που τους αναλογεί, δεν επιβεβαιώνει μία καλή συνεργασία ή μία σημαντική βοήθεια. Ουσιαστικά ήμασταν μόνοι μας και στις φωτιές και στο θέμα των μεταναστών και στο αντίστοιχο της πετρελαιοκηλίδας.
Το κράτος αντιδράει πολύ αργά και σπασμωδικά σε ανάλογες περιστάσεις. Στο μεταναστευτικό υποστηρίξαμε μόνοι μας 20 μηνών έξοδα, με δικό μας προσωπικό και δικούς μας πόρους από αυτούς που δεν είχαμε και έπρεπε να καλύψουμε. Εκείνος που μας βοήθησε ήταν ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο κ. Χατζηδάκης. Οι αρμόδιοι φορείς δε μας έδωσαν ούτε μία σακούλα σκουπιδιών!
Ποια είναι τα βασικά παράπονα που ακούτε/ δέχεστε από τους δημότες;
Όπως και άλλοι νότιοι Δήμοι έχουμε μία ανοιχτή γραμμή υποστήριξης. Απλά επειδή είμαι πιο πολύ της ανθρώπινης επαφής, δεν το κάνουμε μέσω κάποιας εφαρμογής ή online. Οι δημότες καλούν στο 15415 και μέσα σε 24 ώρες θα έχουν απάντηση για το αν και πότε θα εκτελεστεί το αίτημά τους. Συνολικά απαντάμε και διεκπεραιώνουμε το 50% των αιτημάτων. Τα περισσότερα όμως παράπονα αφορούν στη σχέση των πολιτών παρα με τα έργα που γίνονται ή πρέπει να γίνουν στην πόλη.
Τα μεγαλύτερα επιτεύγματά σας ως Δήμαρχος;
Τα έργα είναι πάρα πολλά. Τρία κλειστά γήπεδα, 30 νέες παιδικές χαρές, τρία οικογενειακά πάρκα με χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Αθήνα, ανοιχτά γήπεδα και πολλά ακόμη έργα που έχουν γίνει για τον πολίτη. Αυτό είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα για εμένα. Να πω χαρακτηριστικά εδώ ότι παραλάβαμε ένα Δήμο που ήταν στο μηδέν με αρκετούς δυσαρεστημένους κατοίκους και σύμφωνα με έρευνα του Πολυτεχνείου, είμαστε πλέον όγδοοι στη σειρά των Δήμων που οι κάτοικοί τους είναι ευτυχισμένοι με την πόλη όπου ζουν και δε θέλουν να φύγουν από την περιοχή τους.
Ξαναδώσαμε στον κόσμο τη γειτονιά του, τον εμπνεύσαμε να την προσέχει και να την αγαπάει. Κάναμε τους πολίτες μας να νιώθουν ζεστά και όμορφα στην πόλη τους.
Πως θα περιγράφατε το Δήμο σας;
Ένα Δήμο με βαριά ιστορία, αφού η πόλη γεννήθηκε από Πόντιους και Μικρασιάτες, ελπιδοφόρο γιατί είμαστε ο Δήμος που αυτή τη στιγμή έχει πάνω του τα φώτα όλης της Ευρώπης εξαιτίας του Πάρκου του Ελληνικού και έναν Δήμο της ανθρωπιάς. Οι πολίτες μας πρωτοστατούν πάντα σε ό,τι κοινωνικό ετοιμάζουμε. Ακόμη και το 2015 με τη μεγάλη φωτιά δημοιυργήθηκε μία ομάδα πάνω από το 150 εθελοντές! Ο Δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης είναι ένας όμορφος Δήμος που συνδυάζει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα. Μένει μόνο το Πάρκο, που θα μπορείς να κάνεις τη βόλτα βουνό- θάλασσα- Πάρκο σε ακτίνα μόλις 3 χιλιομέτρων…
Φωτό: Νίκος Κατσαρός