Οι νεόπτωχοι αυξάνονται κατά 10-15% κάθε μήνα
Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης, τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη φτώχεια στην Ελλάδα βρίσκεται στους νεόπτωχους.
- 17/10/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Το Nou-Pou.gr επισκέφθηκε τη Δομή της UNESCO στη Νίκαια. Εκεί συνάντησε τον Πρόεδρο του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, κ. Ιωάννη Μαρωνίτη, ο οποίος, ενώ έπαιρνε το μεσημεριανό του παρέα με τους άπορους της Δομής, μας μίλησε για την κατάσταση της Φτώχειας στην Ελλάδα, πως αντιμετωπίζεται και τι πρόβλεψη υπάρχει για το μέλλον.
«Υπάρχει μεγάλη ροή από νέο κόσμο, τους λεγόμενους νεόπτωχους. Άνθρωποι που πριν κάποιους μήνες ή λίγα χρόνια είχαν δουλειά και σπίτι, χάνουν ξαφνικά τα πάντα. Από εκεί και πέρα το οικονομικό περιθώριο για να πορευθούν, είναι δύο με τρεις μήνες. Μετά ανοίγεις το ψυγείο, δεν υπάρχει τίποτα. Οι κάρτες είναι υπερχρεωμένες και έτσι προκύπτουν οι νεόπτωχοι που είναι ίσως το πιο σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τη φτώχεια.»
Γιατί υποστηρίζετε πως οι νεόπτωχοι «κινδυνεύουν περισσότερο»;
Κινδυνεύουν από κατάθλιψη. Ένας άνθρωπος που αναγκάζεται να τρώει από σκουπίδια ή να περιμένει ουρές στις εκκλησιές και μετά τον βλέπεις να τρώει κρυφά το φαγητό του με καπέλα που τον καλύπτουν μέχρι τα αυτιά από ντροπή, καταλαβαίνετε πως δε μπορεί να το διαχειριστεί. Οπότε ή καταλήγει στην κατάθλιψη ή φτάνει μέχρι και στην εγκληματικότητα, γιατί του φταίνε τα πάντα.
Οι παλιοί φτωχοί ξέρουν πως να διαχειριστούν τη φτώχεια τους, που να βρουν φαγητό, φρούτα κι ό,τι άλλο χρειάζονται. Οι νεόπτωχοι δε μπορούν να το διαχειριστούν.
Ο Όμιλος μας βοηθάει τόσο τους παλαιούς φτωχούς όσο και τους νεόπτωχους, που στοχεύουμε να επανεντάξουμε στην αγορά εργασίας.
Ποια είναι τα ποσοστά των νεόπτωχων στην Ελλάδα;
Μεγαλωνουν καθημερινά και γι’ αυτό δέχθηκαν να κάνουμε το δεύτερο υπνωτήριο στον Πειραιά και ένα στη Νίκαια. Είχαμε 100 άτομα λίστα αναμονής που δημιουργήθηκε μόλις σε 5 μήνες! Σ’ εμάς υπάρχει μία αύξηση της ανάγκης για τροφή και στέγη κατά 10- 15% ανά μήνα και περίπου 20- 30% το 6μηνο.
Μιλάμε κυρίως για Έλληνες ή και μετανάστες;
Το 99% αφορά τους Έλληνες. Υπάρχει κι ένα 10- 20% που αφορά μετανάστες, που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα μας και δε μπορούν να επιστρέψουν στη δική τους.
Έρχονται οι ίδιοι άνθρωποι εδώ;
Είναι οι ίδιοι στο μεγαλύτερο ποσοστό, γιατί είναι εγγεγραμμένοι και έχουν πιστοποιηθεί ως φτωχοί. Βέβαια συμβαίνει να έρχεται ο άλλος με τη Mercedes και να ζητάει τρόφιμα ή φαγητό.
Έχετε παραδείγματα ανθρώπων που «ξαναβρήκαν τη ζωή τους»;
Στα 3 χρόνια δράσης μας έχουμε 150 άτομα, που γύρισαν στην κανονικότητα. Το λιγότερο τόσα, γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που δε μπορούμε να μάθουμε νέα τους. Συγκεκριμένα χθες έλαβα ένα τηλεφώνημα από ένα παιδί 35 ετών, ο οποίος ήταν στα όρια της αυτοκτονίας. Αυτή τη στιγμή εργάζεται και έχει βρει σπίτι, όπου συζεί με τη σύντροφό του.
Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις σ’ έναν φτωχό, είναι να μονιμοποιήσεις τη φτώχεια του. Αν του εξασφαλίσεις φαγητό, στέγη και ημερήσια απασχόληση, θα πειστεί να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και θα προσπαθήσει να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.
Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει δύο Δομές, στον Πειραιά και στη Νίκαια. Δρα πάνω σ’ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης κι εξυπηρετεί τους- βάσει νόμου- απόρους με το παντοπωλείο, εστιατόριο και φαρμακείο. Παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια για ανέργους, πολιτιστικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα για ξένες γλώσσες αλλά και για την ελληνική, μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, ημέρες υγείας και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Πριν ένα μήνα μάλιστα, έδωσε 200 πλήρως εξοπλισμένες σχολικές τσάντες σε άπορα παιδιά, ενώ πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 65 άτομα στο χώρο του καινούργιου υπνωτηρίου στη δομή της Νίκαιας.
Δε μένουμε σ’ ένα πιάτο φαγητό. Δίνουμε μία ζεστή αγκαλιά, ώστε να μη νιώθει κανένας πως στιγματίζεται από τη φτώχεια. Το πιο σημαντικό είναι να νιώθουν ότι υπάρχουν άνθρωποι, που τους νοιάζονται. Αυτό είναι το πρόβλημα της κοινωνίας μας σήμερα. Τα σύνορα για να περάσεις στη φτώχεια είναι πολύ κοντά. Σε λίγο, πολύς κόσμος θα έρχεται να τρώει στις Δομές.
Δράσεις στην Αττική για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, 17.10
Την Τρίτη 17.10 ο Δήμος Αθηναίων θα δώσει δωρεάν τρόφιμα σε 500 πολύτεκνες οικογένειες στο κτίριο του παλαιού Φρουραρχείου. Την ίδια μέρα θα γίνει και μία παράλληλη εκδήλωση στην αυλή του Κέντρου Σίτισης του Κέντρου Υποδοχή και Αλληλεγγύης του Δήμου. Παράλληλα στο κτήριο της UNESCO Πειραιώς και Νήσων θα γίνουν εκδηλώσεις στις Δομές του Πειραιά και της Νίκαιας, σαν μία μικρή γιορτή για την καταπολέμηση της φτώχειας με σκοπό τη διασκέδαση και την ενίσχυση της ελπίδας των απόρων των Δομών.