Λάζαρος Καράνασιος, ο κτηνιάτρος όπως θα έπρεπε να είναι
Γίνεται ένα ζωάκι να νιώσει άνετα σε ένα περιβάλλον που είναι ξένο και συνήθως αγχωτικό; Ο κτηνίατρος του Vetherapy - του πρότυπου ιατρείου μικρών ζώων στη Γλυφάδα - Λάζαρος Καρανάσιος ξέρει τον τρόπο.
- 19/04/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Το να ακολουθήσει το επάγγελμα της κτηνιατρικής, ήταν ένα όνειρο που είχε από μικρός, όπως μου εξηγεί. Στην ηλικία περίπου των δεκατριών έλεγε πλέον συνειδητά ότι θα να γίνει κτηνίατρος. «Όταν ήμουν 5-6 χρονών έφερνα στο σπίτι ό,τι ζωάκι έβρισκα. Από γάτες και σκύλους, μέχρι βατράχια και πεταλούδες και σαύρες! Όσο μεγάλωνα, συνειδητοποιούσα ότι μου άρεσε η ιατρική σαν επάγγελμα και σε συνδυασμό με την αγάπη μου για τα ζώα, βρήκα τη χρυσή τομή στην κτηνιατρική».
Πέντε χρόνια σπουδών στην Ιταλία (συγκεκριμένα στη Νάπολη) ήταν αρκετά για να πάρει το πτυχίο του με άριστα και να επιστρέψει εδώ. «Γύρισα στην Ελλάδα, έκανα πολλές πρακτικές ώστε αποκτήσω εμπειρία και μετά από τρία χρόνια κατάφερα να ανοίξω το δικό μου ιατρείο». Ως παιδί των νοτίων προαστίων, ο Λάζαρος αποφάσισε να ανοίξει το Vetherapy στη Γλυφάδα. Πρωταρχικός στόχος του κτηνιατρείου είναι ο πελάτης και ο ασθενής να αισθάνονται όσο το δυνατόν πιο άνετα, μπαίνοντας σε ένα φιλικό και εξυπηρετικό περιβάλλον που παρέχει τις πιο σύγχρονες και υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες.
Όλα σε ένα (κτηνιατρείο)
Το πρότυπο ιατρείο μικρών ζώων είναι πλήρες, από κάθε άποψη. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει (σε πολύ λογικές τιμές) γίνονται σε έναν όμορφο χώρο και με το κατάλληλο προσωπικό. Από παθολογία, αν ένα ζώο πονάει για κάτι σοβαρό ή έχει μια απλή γαστρεντερίτιδα, μέχρι αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, υπερήχους, αλλά και χειρουργική σε όλες τις μορφές της, αν κριθεί απαραίτητο. Στο κτηνιατρείο δίνουν ιδιαίτερη σημασία και σε κλινικές δίαιτες. «Όταν ένα ζωάκι είναι άρρωστο, του φτιάχνουμε ειδικό πρόγραμμα διατροφής, το οποίο πλαισιώνει τη θεραπεία και βοηθάει το πρόβλημα», αναφέρει ο κτηνίατρος. Παράλληλα, λειτουργεί και τμήμα καλλωπισμού. «Έρχονται πολλές φυλές και ιδιοκτήτες που ζητούν τα πάντα! Κάνουμε λοιπόν τα πάντα, αρκεί να είναι φιλικά προς το κατοικίδιο. Δεν το ταλαιπωρούμε ποτέ και φυσικά δεν το ναρκώνουμε. Το ζώο βγαίνει χαρούμενο και περιποιημένο».
«Οι κτηνίατροι Σταυριάννα και Ελένη είναι οι βοηθοί μου, το δεξί και το αριστερό μου χέρι. Ο Κώστας, είναι ακόμη ένας κτηνίατρος που συνεργάζομαι άριστα. Είναι εξωτερικός συνεργάτης που με βοηθάει και τον βοηθάω. Η Μαρία, είναι η γκρούμερ μας».
Ο (δύσκολος) έλεγχος των συναισθημάτων
Πώς όμως καταφέρνει να κρατάει τις ισορροπίες σε ό,τι αφορά τα συναισθήματά του; Δύσκολο, μου αποκαλύπτει. «Νιώθω το κάθε ζώο που έρχεται στο ιατρείο σαν δικό μου. Το αγαπάω και το πονάω. Όπως οι περισσότεροι κτηνίατροι, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, αγαπάω τη δουλειά μου. Πρέπει όμως να έχεις κάποιους ηθικούς φραγμούς αλλά και περιορισμούς στο ότι δεν μπορείς να είσαι τόσο απλόχερος με τα συναισθήματά σου απέναντι στον ασθενή γιατί μετά δεν μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Ούτε σου λέω να είσαι παγερός, το καταλαβαίνει το ζώο, όμως πρέπει να κρατάς κάποιες αποστάσεις, αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου. Τα ζώα που κρατάω σε νοσηλεία, είναι οι ασθενείς μου, με τους οποίους έχω καθημερινά επαφή. Ξέρω πώς να συμπεριφερθώ για να νιώσουν άνετα και να μη με φοβούνται. Στην ουσία να γίνουμε φίλοι».
«Έχω σοβαρό πρόβλημα όταν κρατάω σε νοσηλεία ένα ζώο για πολλές μέρες. Εκεί δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω όπως θα ήθελα, κυριαρχεί το συναίσθημα. Δένομαι και τελείωσε».
Στείρωση. Υπέρ ή κατά;
Ο Λάζαρος είναι απόλυτος σε ό,τι αφορά την στείρωση και την σημασία της. «Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο. Από γάτες και σκύλους, μέχρι κουνάβια και κουνελάκια. Η στείρωση είναι κάτι κακό, μιας και πάει ενάντια στη φύση του ζώου. Ο ιδιοκτήτης καλό είναι να καταλάβει πως από τη στιγμή που βάζει ένα ζώο στο σπίτι του και το κάνει οικόσιτο, ήδη έχει πάει αντίθετα στη φύση του. Με το να το στειρώνεις, πας αντίθετα στη φυσιολογία του αναπαραγωγικού του συστήματος. Όμως, αξίζει να δώσουμε σημασία στα θετικά, όπως η μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Οι μη στειρωμένες θηλυκές γάτες και τα σκυλιά έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης pyometra (θανατηφόρα λοίμωξη της μήτρας), καρκίνου της μήτρας , καθώς και άλλων καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος. Στα στειρωμένα αρσενικά, έχουν εξαλειφθεί οι πιθανότητές να προσβληθούν από καρκίνο των όρχεων, ενώ έχουν μειωθεί και τα ποσοστά του καρκίνου του προστάτη». Πάντως το ότι η στείρωση θα αλλάξει τον χαρακτήρα του κατοικιδίου μας είναι μύθος. Η προσωπικότητά τους δεν αλλάζει. Τα ζώα συμβιώνουν πολύ πιο εύκολα με τον ιδιοκτήτη τους ενώ κερδίζουν καλή μακροζωία.
Η δύναμη της αγάπης
Κλείνοντας τη συζήτηση, μιλάμε για το δικό του ζωάκι αλλά και την άποψή του για την υιοθεσία ενός αδέσποτου. «Η Μελίνα, είναι το μοναδικό μου κατοικίδιο αυτήν την στιγμή. Είναι μια 15χρονη γάτα που βρήκα στον δρόμο στο πρώτο έτος της κτηνιατρικής, όταν πατήθηκε η μαμά της. Έμεινε ορφανή σε ηλικία 9 ημερών. Σίγουρα οι ράτσες είναι όμορφες και ιδιαίτερες, όμως το αδέσποτο που βρίσκεται στον δρόμο, είναι κακοποιημένο και ζει με τόσους κινδύνους δεν παύει να είναι το μεγαλύτερο κίνητρο ώστε ένας άνθρωπος να προβεί σε υιοθεσία ενός τέτοιου ζώου. Η αγάπη που σου δίνει ένα αδέσποτο είναι αδιανόητη».
Με απλά λόγια, όπως συμφωνήσαμε, με την αμέριστη αγάπη σου προς το ζώο, γιατρεύονται τα πάντα. Γιατί το συναίσθημα, είναι κάτι που δεν απαιτεί να είσαι κτηνίατρος για να το χαρίσεις απλόχερα.
Info: Vetherapy, Ανδρέα Παπανδρέου 35, Γλυφάδα, 2108940590, 6932630952