Μία τραγωδία εκτός υπιηρεσίας
Ο 36χρονος υπαρχιφύλακας του Αστυνομικού Τμήματος Παλαιού Φαλήρου, Μιχάλης Σπανουδάκης, πλήρωσε με τη ζωή του την προσπάθειά του να συλλάβει Αλβανό ληστή
- 06/03/2020
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο 36χρονος υπαρχιφύλακας του Αστυνομικού Τμήματος Παλαιού Φαλήρου Μιχάλης Σπανουδάκης, πατέρας ενός νεογέννητου παιδιού, πλήρωσε με τη ζωή του την προσπάθειά του να συλλάβει, αν και εκτός υπηρεσίας, τον 26χρονο Αλβανό ληστή, ο οποίος στις αρχές Μαρτίου του 2009 χτύπησε την τράπεζα Κύπρου της Νίκαιας, στην οδό Σολωμού 4 και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ για να διαφύγει.
Είχε πάει στο κατάστημα ενός φίλου του στην περιοχή, όταν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι αντελήφθη το νεαρό ληστή να βγαίνει από την τράπεζα, να βγάζει την κουκούλα που φορούσε και να απομακρύνεται τρέχοντας προς την οδό Περιστάσεως. Χωρίς να το σκεφτεί καθόλου, βγήκε από το κατάστημα και τον ακολούθησε διακριτικά. Δεν ήθελε να βάλει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς η πλατεία Δαβάκη ήταν γεμάτη κόσμο.
Όταν ο ληστής έφτασε στην οδό Παρασκευοπούλου, αντελήφθη την παρουσία του αστυνομικού. Ο υπαρχιφύλακας δεν ρίσκαρε μια ενδεχόμενη «μάχη», αφού λίγα μέτρα μακριά έπαιζαν παιδιά στο προαύλιο του 22ου δημοτικού σχολείου της Νίκαιας. Τον άφησε να απομακρυνθεί λίγο ακόμη και τότε φώναξε: «Ακίνητος, Αστυνομία». Ταυτόχρονα έκανε να ανοίξει το τσαντάκι του, μέσα στο οποίο είχε το υπηρεσιακό του όπλο. Ο ληστής, χωρίς να πει λέξη, γύρισε, σημάδεψε και τον πυροβόλησε τέσσερις φορές. Ο Μιχάλης Σπανουδάκης έπεσε αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο.
Ο διευθυντής του σχολείου, που είδε από το γραφείο του την άγρια σκηνή της δολοφονίας, ειδοποίησε αμέσως την Άμεση Δράση. Όμως ο ληστής πρόλαβε να εξαφανιστεί πριν φτάσουν τα πρώτα περιπολικά, ενώ ο άτυχος αστυνομικός έχανε τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Ο Μιχάλης Σπανουδάκης καταγόταν από τα Γερακιανά Κισσάμου Χανίων και έμενε στο Περιστέρι με την σύζυγό του και το ηλικίας έξι μηνών μωρό τους, που έμελλε να μην γνωρίσει ποτέ τον πατέρα του…
Οι συνάδελφοί του ορκίστηκαν να παραδώσουν το δολοφόνο του στη δικαιοσύνη και δύο μήνες μετά τη ληστεία, στις 10 Μαΐου 2009, τα στοιχεία από το κλειστό κύκλωμα της τράπεζας, το οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας ενός περιπτέρου της πλατείας Δαβάκη και το δίκτυο πληροφοριών της Ασφάλειας Αττικής οδήγησαν στα ίχνη του. Ο 26χρονος Κλάιντι Μπάνι εντοπίστηκε κοντά στο σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα και συνελήφθη μετά από οργανωμένη επιχείρηση στην πλατεία Πανταζοπούλου, πριν προλάβει να αντιδράσει.
Μετά από εξαντλητική ανάκριση ομολόγησε τη ληστεία και τη δολοφονία του 36χρονου υπαρχιφύλακα. Όπως διαπιστώθηκε, ήρθε παράνομα στην Ελλάδα στις αρχές του χρόνου και αμέσως βούτηξε στην παρανομία. Μέσα σε τρεις μήνες χτύπησε με την συμμορία του δώδεκα τράπεζες και υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ στην Αθήνα και τον Πειραιά.
Η δίκη του 26χρονου Αλβανού ορίστηκε για τις 9 Μαρτίου 2010 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιώς. Από νωρίς το πρωί συγγενείς και φίλοι της οικογένειας του άτυχου αστυνομικού είχαν συγκεντρωθεί στο κτίριο των δικαστηρίων, ζητώντας δικαιοσύνη «για το παλικάρι που υπηρετώντας τη φωνή της συνείδησής του έχασε τη ζωή του όταν επέλεξε, αν και εκτός υπηρεσίας, να καταδιώξει τον κακοποιό», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ιερέας αδελφός του, Γεώργιος Σπανουδάκης.
Εκπροσωπώντας την πολιτική αγωγή, ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος ζήτησε την τιμωρία «ενός κατ’ επάγγελμα και συνήθεια ληστή, που αποτίμησε τη ζωή ενός έντιμου αστυνομικού σε 7.900 ευρώ». Αντίθετα, ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να βγει απόλυτα ασφαλές συμπέρασμα για την ταυτοποίηση του κατηγορουμένου με το πρόσωπο στο βίντεο.
Στην απολογία του ο Μπάνι αρνήθηκε τα πάντα. Μάλιστα υποστήριξε ότι η ομολογία του στον ανακριτή έγινε υπό το καθεστώς τρόμου, προκαλώντας την «έκρηξη» της προέδρου του δικαστηρίου, η οποία μίλησε για «προσβολή των θεσμών». Η εισαγγελέας της έδρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κατηγορούμενος ληστής ήταν αυτός που φαινόταν στο βίντεο του κλειστού κυκλώματος της τράπεζας και πρόσθεσε ότι «πυροβόλησε σε απόλυτα ήρεμη ψυχική κατάσταση, θέλοντας να σκοτώσει».
Το δικαστήριο, ευθυγραμμιζόμενο με την πρόταση της εισαγγελέως, δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον Κλάιντι Μπάνι και τον καταδίκασε σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 18 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ένοπλη ληστεία, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Τον Αύγουστο του 2015 ο νεαρός Αλβανός ήταν ανάμεσα στους 15 βαρυποινίτες που επιχείρησαν να αποδράσουν μέσω ενός τούνελ που είχαν σκάψει στα υπόγεια των φυλακών της Κέρκυρας. Όμως, έγιναν αντιληπτοί και δεν ολοκλήρωσαν το σχέδιό τους.
Η Ελληνική Αστυνομία προήγαγε τιμητικά τον Μιχάλη Σπανουδάκη στο βαθμό του υπαστυνόμου, ενώ η Ακαδημία Αθηνών του έκανε απονομή του βραβείου τάξης των ηθικών και πολιτικών επιστημών για τον ηρωισμό του. Το 2011 ο Όμιλος Φίλων ΕΛ.ΑΣ Δυτικής Αττικής κατασκεύασε μνημείο στα Γερακιανά, με την οικονομική συνδρομή των συνδικαλιστικών σωματείων.
Πηγή: astinomiko.gr