Μουσείο Αφής: Ένα μουσείο όπου μπορείς να αγγίξεις τα πάντα
Το Nou-Pou επισκέφτηκε το Μουσείο Αφής στην Καλλιθέα, όπου συνάντησε για την ξενάγηση την Αντιπρόεδρο του Φάρου Τυφλών, κ. Γεωργία Ρουκουτάκη.
- 19/04/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Μία μέρα στο Φάρο Τυφλών στην Καλλιθέα και στο βραβευμένο Μουσείο Αφής- το κτήριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα- αρκεί για να σου ζεστάνει την καρδιά και να σε κάνει να πιστέψεις και στις άλλες τέσσερις αισθήσεις σου εκτός της όρασης.
Το ραντεβού μας ήταν με τη Γεωργία Ρουκουτάκη, την Αντιπρόεδρο του Φάρου Τυφλών και την Υπεύθυνη του Μουσείου Αφής. Αυτοί είναι οι επίσημοι τίτλοι της κυρίας Ρουπακιώτη, γιατί οι ανεπίσημοι που μπορείς να της δώσεις είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι. Το ρεπορτάζ ξεκινήσε για το Μουσείο, αλλά δε γίνεται να μη σου πούμε δυο λόγια για την ιστορία της Γεωργίας.
“Διανύω την έκτη δεκαετία της ζωής μου. Δεν έχω δει ποτέ μου και δε με πειράζει, γιατί πρώτον δεν ξέρω πως είναι και δεύτερον γιατί δεν είμαι η μόνη που δε βλέπω. Οι γονείς μου κατάλαβαν πως είμαι τυφλή, όταν σε ηλικία έξι μηνών μού κουνούσαν την κουδουνίστρα κι εγώ αντί να την κοιτάξω όπως κάνουν τα μωρά, γύρισα το κεφάλι μου για να την ακούσω. Με πήγαν στο γιατρό και εκείνος τους είπε πως είναι θέμα οπτικού νεύρου, εκ γενετής, και δε μπορούσε να γίνει κάτι. Μεγάλωσα στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, πήγα δημοτικό εκεί και μετά ήρθα στην Αθήνα. Δεν ένιωσα ποτέ ότι υστερώ κάπου, ακόμη κι όταν οι συγχωριανοί μου έλεγαν στη μητέρα μου ότι τραβάει το δικό της Γολγοθά έχοντας ένα τυφλό παιδί.”
“Μου αρέσει πολύ να περιποιούμαι τον εαυτό μου, να διαβάζω βιβλία, να παρακολουθώ τη μόδα και να παίζω στο θέατρο όπου μου λένε ότι είμαι πολύ καλή. Πέρασα στη Νομική, αλλά φοίτησα μόνο το πρώτο έτος αφού βρήκα εργασία ως τηλεφωνήτρια. Έκανα δύο παιδιά και τα μεγάλωσα φυσιολογικά και ανεξάρτητα όπως κάθε μητέρα. Άνδρας μου ήταν ο Πέτρος. Με τον Πέτρο γνωριστήκαμε στο Φάρο Τυφλών, όταν εκείνος είχε χάσει μόλις το φως του σε ηλικία 28 ετών. Είχε σπουδάσει στη Ρώμη, ήταν ζωγράφος και καθηγητής καλλιτεχνικών.”
“Τυφλώθηκε από το σάκχαρο και μετά έγινε ο πρώτος (Έλληνας) τυφλός γλύπτης. Έργα του μπορείτε να δείτε σήμερα στο Μουσείο Αφής (τα οποία και βλέπουμε στη φωτογραφία να αγγίζει η Γεωργία αναπολώντας συγκινημένη το σύζυγό της). Πριν ένα χρόνο τον έχασα και μέσα σε λίγους μόνο μήνες έφυγε από τη ζωή και ο 23χρονος γιος μου από ανακοπή καρδιάς. Και πάλι όμως νιώθω δυνατή για την κόρη μου και για τους ανθρώπους που στηρίζω στο Φάρο όπου εξυπηρετούνται περισσότερα από 2000 άτομα.”
Όπως κατάλαβες λοιπόν η Γεωργία εκτός από Αντιπρόεδρος του Φάρου Τυφλών και Υπεύθυνη του Μουσείου Αφής είναι ανεξάρτητη, δυνατή, ευπαρουσίαστη, απόλυτα ισορροπημένη, επίμονη, θαρραλέα και ένας Άνθρωπος γεμάτος θέληση.
Το βραβευμένο Μουσείο Αφής ανακαινίστηκε
Οι δυο μας, μετά από μία όμορφη κουβέντα που μου έδωσε αρκετά μαθήματα, περπατήσαμε χέρι χέρι προς το Μουσείο Αφής. Το NouPou μπήκε πρώτο στο ανακαινισμένο κτήριο, το οποίο ήταν κλειστό για ένα χρόνο λόγω μίας μεγάλης ζημιάς που υπέστη. Χάρη όμως στη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού άνοιξε ξανά τις πύλες του για το κοινό. Πρόσεξε, το κοινό του Μουσείου Αφής δεν είναι μόνο για τυφλά άτομα, αλλά κυρίως μαθητές και παιδιά. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το Μουσείο Αφής Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια από όλη την Αθήνα και την περιφέρεια. Μεταξύ αυτών και μεγάλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Αττικής. Η επισκεψιμότητα του Μουσείου είναι 8000 παιδάκια συνολικά με τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, οπότε και διοργανώνονται διαδραστικά παιχνίδια και διάφορες δράσεις.
«Το Μουσείο Αφής είναι το στολίδι μας και μάλιστα έχει βραβευθεί το 1988 και μετά το 2004 ανάμεσα σε 50 μουσεία ως το μοναδικό στο είδος του. Εδώ μπορούν όλοι να αντιληφθούν την τέχνη και να χαρούν το μεγαλείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Το σλόγκαν του Μουσείου Αφής- όπως και η διαφοροποίησή του- είναι Ελάτε κι Αγγίξτε! Εδώ αγγίζουν ό,τι δε μπορούν να αγγίξουν σε άλλα μουσεία. Γι’ αυτό και τα περισσότερα παιδιά φεύγουν ενθουσιασμένα.»
Έτσι λοιπόν κι εμείς, πήγαμε και αγγίξαμε για πρώτη φορά τα εκθέματα ενός μουσείου (άντε και κάποιες άλλες φορές στα κρυφά!). Τα αντίγραφα που συναντάς εκεί είναι πιστά, τόσο πιστά που σε εντυπωσιάζουν. Συντηρούνται τακτικά από αρχαιολόγους ενώ η ομάδα του Φάρου Τυφλών και του Μουσείου Αφής φροντίζει καθημερινά για τη διατήρησή τους. Στο Μουσείο Αφής μπορείς να δεις ακόμη ένα εκκλησάκι, πάλι στην ίδια λογική του Ελάτε κι Αγγίξτε. Πράγματι η αφή σε φέρνει πολύ πολύ κοντά στην ψυχή του δημιουργού ενός έργου, στην ιστορία και τελικά στην τέχνη.
Λίγα λόγια για τον Φάρο Τυφλών
Ιδρύθηκε το 1946 και πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο ιδιωτικού δικαίου, με τρεις στόχους. Τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και την οργάνωση δραστηριοτήτων για τυφλά άτομα στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο Φάρος φροντίζει για την εύρεση εργασίας σε τυφλούς και μάλιστα διαθέτει πολλά τμήματα. Μερικά από αυτά είναι το τμήμα λευκών ειδών, το μεταξουργείο, το εργαστήριο με είδη καθαριότητας όπως σκούπες και βούρτσες, το μακραμέ, το εργαστήριο κεραμεικής, το γυμναστήριο κ.ά. Ξεχωρίζει η βιβλιοθήκη των ομιλούντων βιβλίων. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην κοινωνική υπηρεσία, που αποτελεί και τον πυλώνα του Φάρου. Ειδικά για νεοτυφλοθέντα άτομα τα οποία και βοηθάει ώστε να αποδεχθούν τη νέα κατάσταση.
Bonus info
– Φέτος επισκέφθηκαν τον Φάρο 40 περιπτώσεις νεοτυφλοθέντων.
– Κύρια αιτία τύφλωσης είναι ο παιδικός διαβήτης, η μελαχρωστική ή καποιο ατύχημα.
«Οι περισσότερες περιπτώσεις νεοτυφλοθέντων έρχονται εδώ διστακτικοί και τόσο απογοητευμένοι, που το πρώτο που σκέφτονται είναι να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Σύντομα όμως χάρη στα άτομα και τις δραστηριότητές μας, νιώθουν δυνατοί, αποκτούν ξανά την αυτοπεποίθησή τους και ξεπερνούν την απογοήτευσή τους αφού καταλαβαίνουν ότι μπορούν να κάνουν πάρα πολλά πράγματα.»
Δοϊράνης 198
Καλλιθέα, 176 73 Τηλ.: (+30210) 941 5222
Ωράριο: 09. 00- 14. 00, κατόπιν ραντεβού