Οι εγγεγραμμένοι άποροι μόνο στη Γλυφάδα αγγίζουν τους 2.200
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας, η Νατάσσα Αργυροπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης στο Δήμο Γλυφάδας μας ενημερώνει για την κατάσταση της φτώχειας στα νότια προάστια.
- 17/10/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Σύμφωνα με έρευνες, το 25% των οικονομικά αναπτυγμένων κρατών του κόσμου είναι φτωχό. Ένα στα έξι παιδιά του αναπτυγμένου κόσμου ζει σ’ επίπεδα φτώχειας και περίπου 47 εκατομμύρια παιδιά ζουν κάτω από τα όρια αυτής. Στην Ελλάδα, βάσει επίσημων στοιχείων από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής, το 2013 ζούσαν υπό το καθεστώς Φτώχειας- ή υπό την απειλή της λόγω υλικών στερήσεων κι ανεργίας- 6.300.000 άτομα.
Στο δίκτυο κοινωνικών δομών του Δήμου Γλυφάδας, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό μαγειρείο (συσσίτιο) και κοινωνικό ιατρείο-φαρμακείο, είναι εγγεγραμμένες συνολικά 993 οικογένειες που αριθμούν περίπου 2200 μέλη.
Ενισχύσαμε και με μέσα και με προσωπικό τις Δομές μας, έτσι ώστε να απλώσουμε ένα όσο πιο ισχυρό μπορούμε δίχτυ προστασίας. Είναι συγκινητική η ανταπόκριση των εθελοντών καθηγητών στο κοινωνικό φροντιστήριο, που διδάσκουν κάθε εβδομάδα χωρίς καμία αμοιβή τα παιδιά των οικογενειών που τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Η Νατάσσα Αργυροπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης στο Δήμο Γλυφάδας απαντάει στις ερωτήσεις μας για την κατάσταση στα νότια πρόαστια.
Ποια είναι τα επίσημα στοιχεία για τους απόρους της περιοχής;
Τα επίσημα στοιχεία που εμείς διαθέτουμε, είναι αυτά που προέρχονται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, καθώς και από τις αιτήσεις ένταξης των ενδιαφερομένων στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης της πόλης μας. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι επωφελούμενοι των Δομών μας ανέρχονται σε 993 οικογένειες, που αριθμούν περίπου 2200 μέλη. Κύριο κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα είναι το εισόδημα, ενώ παράλληλα λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία, τα προβλήματα υγείας και οι αναπηρίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, είμαστε ανοιχτοί να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιον συμπολίτη μας το έχει ανάγκη.
Έχουν αυξηθεί οι άποροι και άστεγοι στα νότια τα τελευταία χρόνια;
Παλαιότερα, το προφίλ των ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια ήταν διαφορετικό. Ήταν κυρίως άνθρωποι ουσιοεξαρτώμενοι ή αποφυλακισμένοι, ενώ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που απευθύνονταν σ’ εμάς λόγω κακών επιλογών ζωής. Με το πέρασμα των χρόνων και την οικονομική κρίση, έχουν προστεθεί στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης της πόλης μας ακόμα και συνταξιούχοι που δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Τι προσφέρει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου;
Όλες οι Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Γλυφάδας έχουν ως βασικό στόχο τη μέριμνα των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Ξεπερνούμε τις δυσκολίες, πιστεύοντας στη δύναμη της προσφοράς και την αλληλεγγύη των πολιτών μας κι έχουμε κατορθώσει να στηρίζουμε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο σταθερά, περίπου 2200 μέλη, προσφέροντας τους είδη διατροφής, καθαριότητας και υγιεινής, είδη ιματισμού, ένδυσης και υπόδησης, παιχνίδια κ.α.. Παράλληλα, στο Κοινωνικό Συσσίτιο του Δήμου, διανέμουμε καθημερινά φαγητό σε μερίδες, σε 150 επωφελούμενους των Δομών ενώ κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων διοργανώνονται «Γεύματα Αγάπης» με την ευγενική χορηγία γνωστού καλλιτέχνη.
Αναφέρατε πως οι Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου έχουν ως βασικό τους στόχο την μέριμνα των πολιτών του. Ποιες είναι οι άλλες Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου και ποιες επιστημονικές ειδικότητες τις στηρίζουν;
Ο Δήμος Γλυφάδας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής, δίνοντας προτεραιότητα στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που στελεχώνονται με εξειδικευμένο, επιστημονικό ή μη, προσωπικό. Εκτός λοιπόν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο, στο Δήμο λειτουργούν το Κοινωνικό Ιατρείο (δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής), το Κοινωνικό Φαρμακείο (δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα), το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας), το ΚΕΠ Υγείας (ενημερώνει για τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνονται βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, για την έγκαιρη διάγνωση συγκεκριμένων νοσημάτων), το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής, το Κοινωνικό Φροντιστήριο και το Γραφείο Ψυχολόγου (με κύριο στόχο την πρόληψη και προαγωγή ψυχικής υγείας), ενώ επιπλέον δίνονται και Οικονομικά Βοηθήματα σε όσους το έχουν ανάγκη.
Με ποιες άλλες δράσεις και ενέργειες βοηθάει ο Δήμος τους απόρους της περιοχής;
Παράλληλα αναλαμβάνουμε ποικίλες πρωτοβουλίες προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άποροι του Δήμου. Μέσω ενημερωτικών εκστρατειών προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε και τους πολίτες, ώστε να συμπαρασταθούν στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, συγκεντρώνοντας χρηματικά ποσά ή αγαθά για να εξυπηρετηθούν οι στόχοι των δράσεων μας.
Παράλληλα εξακολουθούμε πάντα να συλλέγουμε εθελοντές, οι οποίοι βοηθούν πολύ προκειμένου να συνδιαμορφωθούν λύσεις σε σχέση με τους απόρους. Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω πως οι εθελοντές έχουν πραγματικά ενεργή παρουσία στη διαδικασία απάλυνσης αλλά και εξεύρεσης λύσεων στα θέματα που αφορούν τους απόρους, και η προσφορά τους είναι πολύ σημαντική. Η πιο πρόσφατη δράση μας πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γλυφάδας 2017, όπου αντί εισιτηρίου στην είσοδο όλων των εκδηλώσεων οι θεατές προσέφεραν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Γλυφάδας.
Ο Δήμος συνεργάζεται για την εξάλειψη ή τον περιορισμό της φτώχειας με άλλους κοντινούς Δήμους ή σχετικούς Συλλόγους;
Βεβαίως. Πραγματοποιούνται τακτικά πλήθος συμπράξεων μεταξύ του Δήμου Γλυφάδας, άλλων Δήμων του νοτίου τομέα, με πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής μας, ακόμα και κρατικών ή μη οντοτήτων, όπως είναι η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ελληνικού Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο σταθμός ΣΚΑΪ και η δράση «Όλοι μαζί μπορούμε», δημιουργώντας έτσι μια συνεργασία, η οποία αλληλοτροφοδοτείται, ενδυναμώνει και προωθεί τους σκοπούς των Κοινωνικών Δομών Αλληλεγγύης του Δήμου μας.
Τι συμβαίνει με τους άστεγους της Γλυφάδας, που συνεχώς μοιάζουν ν’ αυξάνονται;
Ας διευκρινίσουμε κάτι. Δεν υπάρχουν νεοάστεγοι, όπως συνήθως χαρακτηρίζονται όσοι δεν έχουν στέγη αποδίδοντας το γεγονός στην κρίση. Όσοι έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πολυετούς πια οικονομικής κρίσης, πήγαν πίσω στους γονείς τους ή σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο να μείνουν, δεν βγήκαν να μείνουν στο δρόμο. Η κρίση ναι μεν αύξησε τη φτώχεια, όχι όμως και τον αριθμό των αστέγων.
Έρευνες έχουν δείξει πως η αύξηση του αριθμού των αστέγων οφείλεται κυρίως στο προσφυγικό και στη χρήση ουσιών, η οποία διαρκώς μεγεθύνεται. Γίνεται καταγραφή των αστέγων κάθε έξι μήνες περίπου και ταυτόχρονα εκτιμούνται οι ανάγκες σε κάθε έναν ξεχωριστά, με την προϋπόθεση βέβαια ότι συνεργάζονται. Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου μας σε περιόδους με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τους παρέχουμε τα απαιτούμενα (χώρο για να μείνουν όσοι το επιθυμούν ή κλινοσκεπάσματα σε όσους δεν επιθυμούν την μετακίνηση, καθώς επίσης και φαγητό και ζεστά ροφήματα).
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοιχτοί και πρόθυμοι, με πνεύμα αλληλοβοήθειας και ανθρωπιάς, να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια σε όποιον συνάνθρωπό μας το έχει ανάγκη.
Το Επισιτιστικό Πρόγραμμα ΤΕΒΑ
Μία ακόμη σημαντική ενέργεια που αξίζει αναφοράς στο συγκεκριμένο άρθρο είναι αυτή του Επισιτιστικού Προγράμματος του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τροφοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ήταν να τρέξει από το 2014 έως το 2020. Από το έτος 2016 γίνονται συνέχεια ενέργειες στο πλαίσιο αυτού του Επισιτιστικού Προγράμματος. Η διανομή αφορά σε τρόφιμα και γίνεται πάντα με βάση τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει οι πολίτες- δικαιούχοι του προγράμματος και με βάση τον αριθμό μελών των νοικοκυριών που αφορά η κάθε αίτηση.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλέσετε στην αρμόδια Γραμματεία της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής.