NouPou Women Interviews: 10 από τις καλύτερες συνεντεύξεις μας ήταν με γυναίκες
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, θυμόμαστε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συνεντευξιαζόμενες που έχουν φιλοξενηθεί τα τελευταία χρόνια στο NouPou.
- 08/03/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, προετοιμάσαμε τρεις διαφορετικές συνεντεύξεις. Γνωρίσαμε τρεις γυναίκες από διαφορετικά backgrounds και συζητήσαμε μαζί τους για όσα επιτυγχάνουν καθημερινά η κάθε μία στο πεδίο της, αλλά και για όσα απασχολούν σήμερα το γυναικείο φύλο: Από τα ίσα εργασιακά δικαιώματα και τις διάφορες εκφάνσεις του σεξισμού στην κοινωνική μας ζωή, μέχρι τα στερεότυπα, το MeToo και την έμφυλη βία.
Όμως δεν είναι μόνο οι σημερινές μας συνεντευξιαζόμενες που αξίζουν μια θέση σε αυτό το αφιέρωμα. Ανατρέχοντας στην πρόσφατη μόνο αρθρογραφία μας, μπορεί κανείς να συναντήσει συνεντεύξεις με γυναίκες που έχουν πολλά να πουν και ακόμα περισσότερα να μας διδάξουν: Γυναίκες γεμάτες δύναμη και δυναμισμό, ευαισθησία και ενσυναίσθηση, τόλμη, δημιουργικότητα, άνευ όρων αγάπη.
Βάλαμε ένα αριθμητικό όριο: 10. Όχι γιατί περιορίζονται σε δέκα οι γυναίκες που μας έχουν εμπνεύσει, αλλά γιατί κάπου έπρεπε να μπει ο “κόφτης”. Το 10 έχει άλλωστε έναν απροσδιόριστα θετικό συμβολισμό, μια καθυσηχαστική αίσθηση πληρότητας που μας αρέσει.
Δέκα, λοιπόν. Δέκα γυναίκες που ζουν ή εργάζονται στα νότια προάστια, γυναίκες που γεννήθηκαν ή βρέθηκαν εδώ από τύχη – ακόμη κι από ατυχία. Γυναίκες που συναντήσαμε στα μέρη μας, για να μάθουμε από εκείνες αλήθειες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα φυσικά όρια του νότιου “κράτους” μας.
Τίνα Κασιδόκωστα
Η Τίνα Κασιδόκωστα είναι πρόεδρος του Ζωοφιλικού Συλλόγου Βουλιαγμένης «ο Άργος», μέλος της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και του Δ.Σ. του ιστορικότερου Φιλοζωϊκού Σωματείου «Στέγη Ζώων Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης». Ως Διοικητική υπάλληλος του Δήμου των 3Β είναι υπεύθυνη για τα αδέσποτα του Δήμου της και μέλος της πενταμελούς επιτροπής για τα αδέσποτα. Μάχεται ενάντια στην κακοποίηση των ζώων και χαρίζει απλόχερα τη βοήθεια και την αγάπη της σε όποιο πλάσμα βρίσκεται σε ανάγκη.
Ρεβέκκα Γιαννοπούλου
Κι όμως, μπορεί ένα τατουάζ να αλλάξει τη ζωή μιας γυναίκας. Μπορεί να της δώσει πίσω τη χαμένη αυτοπεποίθησή της, να την κάνει να νιώσει ξανά «ολόκληρη». Η Ρεβέκκα Γιαννοπούλου κάνει αυτό ακριβώς και το έχει βάλει σκοπό της ζωής της, μέσα από το ιατρικό τατουάζ σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή, να μοιράζει απλόχερα ευτυχία.
Γκλόρια Πριβιλέτζιο
Γεννημένη στην Ελλάδα, με γονείς από την Κωνσταντινούπολη και με ρίζες από την Ιταλία, η Γκλόρια Πριβιλέτζιο ζει στη Βούλα και προπονείται στον Γ.Σ. Γλυφάδας, ενώ εργάζεται ως φυσικοθεραπεύτρια. Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος ξεκίνησε από τα 11 χρόνια της στον αθλητισμό, κάνοντας τεχνική κολύμβηση μέχρι το 2014, όταν άρχισε η ενασχόλησή της με τον στίβο. Στις 14 Νοεμβρίου του 2021 διένυσε σε χρόνο 2:41:30 την απόσταση των 42.195 μέτρων της εμβληματικής διαδρομής του Μαραθωνίου, κατακτώντας την πρώτη θέση στις γυναίκες στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.
Γωγώ Τσακογιάννη
Η Γωγώ Τσακογιάννη, με μεγάλη αγάπη για την πόλη της Ηλιούπολης αλλά και για τους ανθρώπους της, δημιούργησε το 2018 στο Facebook την ομάδα «Ηλιουπολίτισσες» με διττό στόχο: Αφενός να φέρει όλες τις Ηλιουπολίτισσες κοντά, αφετέρου να στηρίξει και να αναδείξει την επιχειρηματικότητα της περιοχής της. Κι έχει ήδη καταφέρει πολύ περισσότερα από όσα ακόμα και η ίδια φανταζόταν.
Φώφη Δημητριάδου
Ξεκίνησε με όραμα να εκλείψουν οι αγέλες των αδέσποτων σκύλων από τους δρόμους της Γλυφάδας και, ως πρόεδρος του ΣΠΑΖ, η Φώφη Δημητριάδου συμβάλλει ενεργά εδώ και περισσότερα από 35 χρόνια στο φιλοζωικό έργο της πόλης. Μιας πόλης που, πλέον, μπορεί να περηφανεύεται πως δεν έχει ούτε έναν αδέσποτο σκύλο σε κατοικημένη περιοχή της.
Άννα Χοχλάκη
Η σεφ της “Γης”, ενός από τα πιο αναγνωρίσιμα και πολυσυζητημένα γαστρονομικά projects των νοτίων προαστίων, είναι μια γυναίκα που αποφεύγει τη δημοσιότητα σχεδόν με κάθε κόστος. Ήταν λοιπόν τιμή μας να μας παραχωρήσει αυτή τη συνέντευξη, που υπερβαίνει κατά πολύ την παρουσίαση των -πραγματικά νόστιμων- πιάτων της. Σε αυτήν, η Κρητικιά μαγείρισσα, που δεν δίστασε να επαναπροσδιορίσει ακόμα και τον εαυτό της μέσα από το plant based εστιατόριο της Γλυφάδας, μιλά για γευστικές αναμνήσεις και προσωπικά βιώματα, εξηγεί γιατί η χορτοφαγική διατροφή είναι μια μορφή επανάστασης και τονίζει ότι, για να καταφέρει κανείς να αλλάξει τον τρόπο που τρώει, πρέπει στην πραγματικότητα να έρθει αντιμέτωπος με τον τρόπο που μεγάλωσε.
Ελίνα Δούκα
Ο μικρός Στέλιος πάσχει από εγκεφαλική παράλυση και νοητική στέρηση. Γεννήθηκε τυφλός, χωρίς καμία σχεδόν κινητικότητα και με τις προβλέψεις για την εξέλιξη της -οφειλόμενης σε χρωμοσωμική ανωμαλία- νόσου του να είναι δυσοίωνες. Σήμερα, ο Στέλιος στέκεται στα πόδια του, κολυμπάει, πηγαίνει στο σχολείο. Τον συναντήσαμε μαζί με τη μητέρα του, Ελίνα Δούκα, στο κλειστό κολυμβητήριο της Γλυφάδας για να ακούσουμε όχι ένα παραμύθι για νεράιδες και θαύματα, αλλά μια ιστορία ακούραστου αγώνα, ανεξάντλητης υπομονής, τεράστιων δυσκολιών και ακόμα μεγαλύτερων επιτευγμάτων.
Melina Koan
Οι γονείς της την παρακαλούσαν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη ζωγραφική, όμως εκείνη δεν τους άκουγε. Όταν κατάλαβε πως οτιδήποτε άλλο την κάνει να ασφυκτιά, πήρε τη μεγάλη απόφαση. Η Melina Koan έπιασε το πινέλο για πρώτη φορά στα χέρια της όταν ήταν ενός έτους στο σπίτι της στη Γλυφάδα και σήμερα έχει φτάσει να κοσμεί με τα έργα της τοίχους σε ολόκληρη την Αθήνα.
Αλεξάνδρα Κουζμίνα
Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έφυγε από την Οδησσό μαζί με την κόρη της, αφήνοντας τον άνδρα της πίσω, στην πρώτη γραμμή. Περπάτησε δύο μέρες για να βρεθεί στην Ελλάδα και, έναν χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, έχει χτίσει μια νέα -αλλά “προσωρινή” όπως η ίδια λέει- ζωή στα νότια προάστια της Αθήνας. Η Αλεξάνδρα Κουζμίνα διηγήθηκε στο NouPou τη συγκλονιστική ιστορία της.
Βασιλική Λιάφου
Ποια είναι τα σημάδια μια κακοποιητικής σχέσης; Ποιο είναι το προφίλ της γυναίκας που πέφτει θύμα ενδοοικογενειακής βίας και τι χαρακτηριστικά έχει ο λεγόμενος κύκλος της βίας; H ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Βασιλική Λιάφου, υπεύθυνη της επιστημονικής ομάδας της ΜΚΟ Women In Need HELLAS, που εδρεύει στη Boύλα και έχει ως στόχο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, απάντησε στο NouPou για όλα όσα θα έπρεπε να μη χρειάζεται ποτέ να ρωτήσουμε.