Οι άνθρωποι που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στα ανάπηρα ζώα
Τι κοινό έχει ένας πρώην υδραυλικός από το Ίλιον με μια ομάδα κτηνιάτρων και μηχανολόγων από τον Άλιμο; Εκτός από την κοινή αγάπη τους για τα ζώα, έχουν καταφέρει σε πρακτικό επίπεδο να τους χαρίσουν αυτονομία, δημιουργώντας αναπηρικά αμαξίδια και χτίζοντας τις βάσεις για μια καλύτερη ζωή. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, μοιραζόμαστε τις ιστορίες τους.
- 04/10/2023
- Κείμενο: Άννυ Τζαβέλλα
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Για την αναπηρία δεν μιλάμε συχνά. Τουλάχιστον όχι όσο θα έπρεπε. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για την αναπηρία στα ζώα και τις δυσκολίες που κι αυτά καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολλά χιλιόμετρα μέχρι να μάθουμε να σεβόμαστε όλες τις υπάρξεις αυτού του κόσμου. Αλλά ανάμεσά μας βρίσκονται άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στα ζώα, σε μία προσπάθεια να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Μία ευκαιρία να ορθοποδήσουν, να περπατήσουν, να τρέξουν, να χοροπηδήσουν και να ζήσουν με την άνεση, την ανεξαρτησία και την ελευθερία που τους αξίζει.
Γνωρίσαμε δύο ανθρώπους και τα project τους, οι οποίοι κατάφεραν να υλοποιήσουν το όραμά τους και να προσφέρουν ποιότητα ζωής μέσα από τα αναπηρικά αμαξίδια που δημιουργούν, διευκολύνοντας τις ζωές των ζώων – και όχι μόνο των κατοικιδίων.
Η ζωή πάνω στα «μαγικά ροδάκια» του Βασίλη Τζιγκούρα
Ο Βασίλης Τζιγκούρας είναι ένας από τους ανθρώπους που χαίρεσαι να γνωρίζεις. Δοτικός, ειλικρινής και αυθεντικός, έχει αφιερώσει τη ζωή του στα ζώα με έναν τρόπο που δεν συναντάς συχνά. Εργαζόταν για χρόνια ως υδραυλικός, μέχρι που αντιλήφθηκε ότι ήθελε να κάνει κάτι που θα του ταίριαζε περισσότερο, που θα τον γέμιζε. Μια «δουλειά», που δεν θα περιελάμβανε τα κλασικά στερεότυπα ενός χώρου εργασίας. Έτσι λοιπόν, το 2015 αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη στροφή στην καριέρα αλλά και στη ζωή του, ξεκινώντας να κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια για ζώα με κινητικά προβλήματα.
«Ανέκαθεν συμμετείχα σε διασώσεις ζώων, ήμουν ενεργός εθελοντής για χρόνια. Κάποια στιγμή “μου γύρισε”, που λένε. Είχα παρακολουθήσει κάποια βίντεο από τη Λατινική Αμερική, στα οποία έφτιαχναν αμαξίδια. Είχα και ένα πτυχίο μηχανουργού, οπότε εκμεταλλεύτηκα από εκεί ορισμένες γνώσεις και αποφάσισα να κάνω αυτό στη ζωή μου. Από το 2015 μέχρι σήμερα, με πάρα πολύ άγχος, πολλές δυσκολίες, καλές και κακές στιγμές, φτάσαμε αισίως να έχουμε ξεπεράσει τα 2.000 αμαξίδια, τα οποία έχουν σταλεί σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, σε τρίτες χώρες, μέχρι και σε εμπόλεμες ζώνες», μου εξηγεί ο Βασίλης. Με λίγα λόγια, το όραμά του μετουσιώθηκε σε project, το οποίο αποφάσισε να ονομάσει Plus 2 Feet.
Εκτός από τα ζώα συντροφιάς, έχει δημιουργήσει αναπηρικά αμαξίδια και για πολλά ζώα φάρμας, όπως κατσίκες ή πρόβατα. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στην τιμητική αποκατάσταση κάποιων άγριων ζώων, όπως χελώνα, σκαντζόχοιρο, αγριογούρουνο και αλεπού. «Τα αμαξίδια για αυτά τα ζώα δεν φτιάχνονται με σκοπό να χρησιμοποιηθούν επί μονίμου βάσεως, αλλά μέχρι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και να γίνουν πάλι καλά», μου λέει ο Βασίλης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vassilis Tzigouras (@plus2feet_wheelchairs)
Μάλιστα, το 2016 και για λογαριασμό του Αρκτούρου, ο Βασίλης κατασκεύασε το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο για αρκούδα. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο σε παγκόσμιο επίπεδο, ήταν κάτι πρωτοποριακό. «Ο αρκούδος Ούσκο έφυγε δυστυχώς από τη ζωή το 2019, ωστόσο χαίρομαι πολύ που βοήθησα έστω και με αυτόν τον τρόπο στο να γίνει καλά και να ορθοποδήσει».
Άραγε, εκτός από το -πραγματικά- εντυπωσιακό περιστατικό με τον αρκούδο, έχει κάποια άλλη έντονη ανάμνηση ή ιστορία να μας διηγηθεί; «Κάθε περιστατικό είναι μοναδικό. Θυμάμαι έντονα μια μητέρα που μεγάλωνε τα δύο της παιδιά μόνη και το ένα από αυτά ήταν κωφό. Όταν ο σκυλάκος τους, ο Τσάρλι, μπήκε στο αναπηρικό αμαξίδιο, το παιδί είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ που προσπαθούσε να κραυγάσει, ενώ όταν τον κάλεσε κοντά του και ο Τσάρλι πλησίασε τρέχοντας, ο μικρός είχε βουρκώσει. Πολύ δυνατή στιγμή», μου αφηγείται, ενώ παράλληλα προσθέτει πως «οι στιγμές που έχω να θυμάμαι έντονα είναι όταν λαμβάνω τη χαρά των ανθρώπων και των ίδιων των ζώων που ζουν μακριά. Είχα στείλει αμαξίδια στην Ινδία και έβλεπα τα ζώα να χοροπηδούν. Στο Πούερτο Ρίκο μια σκυλίτσα ανέβηκε στο αμαξίδιο και έτρεχε στα χωράφια. Τώρα τελευταία έστειλα ένα σε μια πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και είδα τον σκύλο να πηγαίνει πάνω κάτω στην αυλή από τη χαρά του».
Ο Βασίλης και η σύζυγός του έχουν πολλά δικά τους ζωάκια και στο σπίτι, σκύλους και γάτες. Μεταξύ αυτών η Λίλη, η οποία είναι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Είχαν και τον Μάκη, που είναι και το «πρόσωπο» της Plus 2 Feet, ο οποίος ήταν και αυτός σε αμαξίδιο, αλλά τον έχασαν πριν από μερικούς μήνες. «Ήταν ένα ζωάκι που επηρέασε πολύ κόσμο. Έμπαινε στο αμαξίδιό του και έτρεχε σαν τρελός».
Αυτό που ο ίδιος μου τονίζει είναι ότι το αμαξίδιο βελτιώνει την καθημερινότητα ενός ζώου, αλλά δεν είναι η θεραπεία. Δίνει χαρά στο ζώο, δίνει αυτονομία, άνεση και ανεξαρτησία. Και για όλα τα παραπάνω ο Βασίλης έχει δουλέψει σκληρά. «Έχουμε παρατείνει τις ζωές σε αρκετά ζωάκια. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες έχω φτιάξει αμαξίδιο από το 2015 και τα ζώα αυτά ζουν ακόμη. Αλλά ακόμη και αν ένας κηδεμόνας, τον οποίο έχω βοηθήσει, χάσει το σκυλάκι του, θα με πάρει να με ευχαριστήσει που τους έδωσα περισσότερο χρόνο μαζί».
Εκτός από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ζώων που παραγγέλνουν στην Plus 2 Feet τα αμαξίδια για τα ανάπηρα ζωάκια τους, η εταιρία συνεργάζεται επίσης με οργανισμούς και πραγματοποιεί καμπάνιες και, μέσω χορηγιών, έχει καταφέρει να δώσει 120 αμαξίδια σε ζώα που είχαν ανάγκη. Μάλιστα, περί τα τέλη του Οκτώβρη θα παρουσιάσει το νέο της μοντέλο, ένα αμαξίδιο από 100% ανακυκλώσιμα υλικά, που θα είναι σούπερ φιλικό προς το περιβάλλον!
Η Pet Mobility βοηθά τα ζώα να σταθούν και πάλι στα πόδια τους
Η Pet Mobility δημιουργήθηκε από μία ομάδα φιλόδοξων και εφευρετικών κτηνιάτρων και μηχανολόγων, τον χειμώνα του 2014. Ο πρωταρχικός στόχος της ήταν να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στα ανάπηρα ζωάκια και ταυτόχρονα μια διέξοδο στην απελπισία των κηδεμόνων τους, με ένα προϊόν που εκείνη την εποχή δεν υπήρχε παρόμοιο στη χώρα. Την άνοιξη του επόμενου χρόνου κατασκευάστηκε το πρώτο αυξομειούμενο αναπηρικό αμαξίδιο για κατοικίδια και έκτοτε έχουν ανακτήσει την κινητικότητά τους πολλά ζώα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ο κτηνίατρος Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, ένας εκ των δημιουργών, μου εξηγεί ότι το τελικό προϊόν πλέον σχεδιάζεται και κατασκευάζεται εξατομικευμένα για κάθε περιστατικό, ενώ εξελίσσεται διαρκώς, προκειμένου να καλύψει στο μέγιστο δυνατό τις ανάγκες του κάθε ζώου. «Το μόνο που παραμένει σταθερό σε όλη αυτή την πορεία της Pet Mobility είναι το αίσθημα της χαράς και της συγκίνησης κάθε φορά που προσφέρουμε ένα αμαξίδιο και βλέπουμε την ευτυχία του ζώου, καθώς απολαμβάνει και πάλι την αγαπημένη του βόλτα και κινείται ξανά με ασφάλεια και άνεση στο περιβάλλον του», μου λέει.
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που να έχει χαραχθεί στη μνήμη της ομάδας; «Κάθε περιστατικό που αναλαμβάνουμε είναι για εμάς μοναδικό, κάθε ένα από αυτά είναι προσωπική υπόθεση και τα αναλαμβάνουμε τους σαν να πρόκειται για τα δικά μας. Προσπαθούμε, ακόμη, να παρακολουθούμε την πορεία τους τακτικά ώστε να σημειώνουμε την πρόοδό τους. Ωστόσο, ορισμένα ζώα που κατάφεραν μετά από τη χρήση του αμαξιδίου να περπατήσουν και πάλι χωρίς αυτό, θα μας μείνουν αξέχαστα, όχι γιατι ξαναπερπάτησαν χάρη στα αμαξίδια αλλά γιατί μας απέδειξαν πως αυτοί είναι οι μικροί μαχητές της ζωής», απαντά.
Συνομιλώντας με τον Αλέξανδρο, διακρίνω ότι υπάρχει γενικώς έντονη ανησυχία από τους κηδεμόνες σχετικά με το κατά πόσο το ζωάκι τους θα δυσκολευτεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Θα μπορεί να κινείται με ένα τροχήλατο; Θα το δεχτεί; Θα το συνηθίσει; Ωστόσο, όπως με ενημερώνει ο ίδιος, η πλειοψηφία των ζώων προσαρμόζεται άμεσα, ακόμη και με την πρώτη εφαρμογή. «Η δουλειά μας δεν είναι μόνο να κατασκευάζουμε ένα μεταλλικό αντικείμενο με τροχούς, αλλά να εξετάζουμε τη δυνατότητα του ζώου να κινείται με ασφάλεια πάνω σε αυτό. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως το ζώο αρχικά εξετάζεται κλινικά και γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις αν δεν έχουν ήδη προηγηθεί», προσθέτει ο Αλέξανδρος.
Όσο για το όραμα των δημιουργών της Pet Mobility, ο Αλέξανδρος μου ξεκαθαρίζει πως «είναι να βοηθήσουμε όσα περισσότερα ζώα μάς έχουν ανάγκη. Εξελισσόμαστε διαρκώς και αυτό σημαίνει συνεχόμενη ενημέρωση και βελτίωση των προϊόντων μας. Τα προσθετικά μέλη πλέον αποτελούν το επόμενό μας βήμα. Ξεκινήσαμε με την 3D κατασκευή κάποιων προσθετικών και στοχεύουμε σύντομα στην ευρεία χρήση τους, σε όσα ζώα τα έχουν ανάγκη ώστε να ξαναβρούν την κίνησή τους και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ίδιων των ζώων αλλά και όλης της οικογένειάς τους. Φυσικά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μας παρακινεί να συνεχίσουμε και η αγάπη του κόσμου που από την αρχή αγκάλιασε το εγχείρημά μας, το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε ως το καλύτερο προϊόν στην κατηγορία του Πανελλαδικά κατά τα έτη ‘22 και ‘23».