Πάνος Κατσαρίδης: “Η οικογένεια μου από πάππου προς πάππου είμαστε Γλυφαδιώτες”
Γέννημα-θρέμμα Γλυφαδιώτης, ο γνωστός θεατρικός παραγωγός του "Παλλάς" δηλώνει το "παρών" στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Παπανικολάου.
- 18/05/2019
- Κείμενο: Μικαέλα Θεοφίλου
Ο πολύπειρος θεατρικός παραγωγός των “Θεατρικών Σκηνών”-του «Παλλάς» και πολλών ακόμα θεατρικών σκηνών αποφάσισε να μην είναι πια ένας απλός παρατηρητής της πόλης του και να βοηθήσει ενεργά στο να γίνει η Γλυφάδα ακόμη ωραιότερη και πιο λειτουργική.
Τι είναι αυτό που σας ευαισθητοποίησε να πείτε «ναι» στην υποψηφιότητα σας ως δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Γλυφάδας;
Με ευαισθητοποίησε η μεγάλη μου αγάπη για την Γλυφάδα, την πόλη μου. Είναι το μέρος απ’ όπου κατάγομαι και ζω. Η οικογένεια μου από πάππου προς πάππου είμαστε Γλυφαδιώτες. Εδώ μεγαλώνω το παιδί μου που είναι πέντε χρονών. Αποφάσισα να συμμετάσχω στα κοινά του Δήμου μου γιατί δε θέλω να είμαι πια ένας απλός παρατηρητής της πόλης μου. Θέλω να βοηθήσω ενεργά για να γίνει ακόμα καλύτερη η Γλυφάδα γιατί πιστεύω ότι είναι καθήκον μου. Εγώ αυτό το θέλω με όλη μου την ψυχή και θα το καταφέρω κοντά στο δήμαρχο που έχουμε σήμερα, το Γιώργο Παπανικολάου χάρη στον οποίο αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι η Γλυφάδα είναι καλύτερη από ποτέ.
Όπως λέτε και στο βιογραφικό σας αγαπήσατε ακόμα περισσότερο την Γλυφάδα μέσα από τις ιστορίες της γιαγιάς σας της Ελένης. Τι μάθατε από τη γιαγιά σας για την ιστορία της πόλης σας;
Καταρχάς, η γιαγιά μου η οποία είναι 87 χρονών, είναι η αρχηγός της προεκλογικής μου εκστρατείας. Η οικογένεια Βαμβακερού – η οικογένεια της γιαγιάς μου- ήταν από τις πρώτες οικογένειες της Γλυφάδας. Ειχαν έρθει από τα παράλια της Μικράς Ασίας. Ο δε παππούς μου- του οποίου το όνομα έχω και τον έχασα πολύ νέο- ήταν επί χρόνια πρόεδρος στα δημοτικά συμβούλια στη Γλυφάδα. Μου έλεγε, λοιπόν, η γιαγιά μου ότι όταν ήταν κοριτσάκι στους βομβαρδισμούς του ’40, εκεί που εμείς σήμερα πίνουμε καφέ η γιαγιά μου έτρεχε να κρυφτεί γιατί έσκαγαν οι βόμβες. Επίσης μου μιλούσε για όλη εκείνη την περίοδο της Αμερικάνικης Βάσης στο Ελληνικό κατά την οποία η Γλυφάδα είχε μία εντελώς διαφορετική ανθρωπογεωγραφία. Η Άνω Γλυφάδα που τώρα είναι η περιοχή που ζω, τότε ήταν μόνο οικόπεδα και βοσκοτόπια. Μου έχει περιγράψει όλη εκείνη την ιστορική αλλαγή της πόλης η οποία είναι συγκλονιστική αν σκεφτεί κανείς την εξέλιξη της Γλυφάδας μέχρι σήμερα. Αξίζει επίσης να σας πω ότι η μαμά μου ερχόταν κάποτε στη Γλυφάδα για παραθερισμό και έτσι γνώρισε τον μπαμπά μου που τότε ήταν γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτης. Ερωτεύτηκαν στην Γλυφάδα και έτσι η μαμά μου-που μέχρι τότε ζούσε στη Νέα Σμύρνη- μετακόμισε και εκείνη εκεί. Ο παππούς μου είχε τα γνωστά μπιφτέκια του Κατσαρίδη στην Κωνσταντινουπόλεως, το δρόμο που έγινε γνωστός και ως Μπιφτεκούπολη.
Γνωρίζοντας τόσο καλά τη Γλυφάδα, με ποιους τομείς σκοπεύετε να ασχοληθείτε όταν θα εκλεγείτε δημοτικός σύμβουλος;
Εγώ θέλω να ασχοληθώ με τους εξής τρεις τομείς: 1. Με την διασφάλιση ακόμα καλύτερης ποιότητας ζωής της τρίτης ηλικίας με περισσότερα και βελτιωμένα ΚΑΠΗ αλλά και περισσότερες δραστηριότητες. 2. Με την ασφάλεια των παιδιών μας γιατί η Γλυφάδα έχει τις δυνατότητες να κάνει ακόμα περισσότερες ενέργειες στον τομέα της οικογένειας και της γειτονιάς. Θα ήθελα μεγαλύτερη ασφάλεια στη γειτονιά και για τα παιδιά. 3. Φυσικά σκοπεύω να ασχοληθώ ενεργά και με τον τομέα του πολιτισμού που μέσα από την δουλειά μου τον γνωρίζω πολύ καλά. Μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερες πολιτιστικές δράσεις ώστε να προσελκύσουμε κόσμο και από άλλους δήμους προς την Γλυφάδα.
Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;
Έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται κάποιες σοβαρές ενέργειες με το Φεστιβάλ Γλυφάδας και το Θέατρο “Μελίνα Μερκούρη” ωστόσο η Γλυφάδα μπορεί να είναι -και είναι ήδη- πόλη- πρότυπο και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λόγω της κουλτούρας των δημοτών της. Θα ήθελα, λοιπόν, να γίνονται πολιτιστικές δράσεις που να κρατούν τους Γλυφαδιώτες στη Γλυφάδα ενισχύοντας το ρόλο της γειτονιάς. Αυτό που επίσης με ενδιαφέρει είναι η ιδέα της αποκέντρωσης των θεάτρων αρχής γενομένης από τη Γλυφάδα με δεδομένο ότι εδώ υπάρχουν πάρα πολλές και καλές θεατρικές ομάδες και ζουν πολλοί καλλιτέχνες με τους οποίους μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Επιπλέον, η Γλυφάδα οφείλει να έχει ένα πολύ δυνατό καλοκαιρινό φεστιβάλ ώστε να προσελκύουμε δημότες και από άλλους δήμους γιατί αυτό θα αυξήσει και την επισκεψιμότητα της Γλυφάδας και θα ενισχύσει την αγορά της. Η τέχνη είναι πάντα πόλος έλξης σε μία πόλη.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος στη Γλυφάδα;
Είναι πάντα η παραλία. Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς να βλέπω θάλασσα. Όταν θέλω να ηρεμήσω και να σκεφτώ περπατώ στην αγαπημένη μου 3η Μαρίνα, από τα Δελφίνια μέχρι τα Αστέρια.
Τι σας έκανε να θέλετε να ασχοληθείτε με το θέατρο και μάλιστα από την πλευρά του παραγωγού;
Το θέατρο ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη από μικρό παιδί. Ήθελα να δημιουργήσω το δικό μου παραμύθι και ο καλύτερος δρόμος για να το κάνω ήταν το θέατρο και η μαγεία που εκπέμπει. Αυτό το όνειρο το πίστεψε ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιάννης Κέντ και έτσι δημιουργήθηκε αυτή η εταιρεία, οι «Θεατρικές Σκηνές» που εδώ και 4 χρόνια ανεβάζει παραστάσεις που διαγράφουν μία επιτυχημένη πορεία.
Θεατρικά τι άλλο ετοιμάζετε;
Από τον Οκτώβριο στο «Παλλάς» ετοιμάζουμε μία μεγάλη παραγωγή με πρωταγωνιστή το Σταμάτη Φασουλή για τη ζωή και την πορεία του Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος για μία μεγάλη περίοδο της ζωής του ζούσε και στη Γλυφάδα. Επίσης ετοιμάζουμε το πρώτο θεατρικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη, μία ερωτική κωμωδία, ενώ ανακαινίζουμε τον ιστορικό κινηματογράφο Αλκυονίς στην πλατεία Βικτορίας, ένα χώρο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο του νεότερου πολιτισμού στη Ελλάδα από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο μετατρέπουμε σε θέατρο. Εκεί θα παρουσιάσουμε σε θεατρική διασκευή το έργο του Σωτήρη Πατατζή «Μεθυσμένη Πολιτεία».