#ΠρότζεκτΓειτονιές: H Farma Χρονά βάζει στο τραπέζι μας εκλεκτά κρέατα από το 1971
#ΠρότζεκτΓειτονιέςΟ Κώστας Στεφανής, υπεύθυνος του καταστήματος Farma Χρονά, το ιστορικό κρεοπωλείο του Παλαιού Φαλήρου, μας μιλά για τον τρόπο που η παράδοση συνδυάζεται με τις σύγχρονες τάσεις.
- 31/01/2022
- Κείμενο: Αλίν Διαμαντή
- Φωτογραφίες: Σπύρος Μπακάλης
Η υπόθεση «καθημερινό μαγείρεμα», στην Ελλάδα ξεπερνά τα όρια της βιολογικής ανάγκης για τροφή. Είναι μια πτυχή του πολιτισμού αυτής της χώρας, μια έκφραση φροντίδας που συνδέεται στενά με την έννοια της οικογένειας και φυσικά μια δημιουργική διαδικασία που παίζει με τις γεύσεις.
Στη Farma Χρονά όλες αυτές οι αξίες αποτυπώνονται εδώ και χρόνια, καθώς το όνομα της συνδέεται με το καθημερινό τραπέζι αλλά και κάθε γιορτινή περίσταση όπου το φαγητό πρωταγωνιστεί κλέβοντας τα βλέμματα. Το κατάστημα της Παναγίτσας στο Παλαιό Φάληρο είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε ξεκινώντας μια ιστορία που γράφεται σήμερα σε άλλα τρία σημεία, δύο στη Γλυφάδα και ένα στη Βάρη.
Εμείς συναντήσαμε τον υπεύθυνο του καταστήματος, τον κύριο Στεφανή Κώστα, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, ή μάλλον απέναντι από εκεί όπου ξεκίνησαν όλα, αφού το 2018 το κατάστημα μεταφέρθηκε από την Αχιλλέως στην Αλκυόνης 68Α. «Εδώ λειτουργούμε ως μια ομάδα υπό την επίβλεψη του Παναγιώτη Χρονά ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι από το 1978 και ασχολείται με ό,τι αφορά την τροφοδοσία και την επαφή με τους παραγωγούς και τις μικρές τοπικές φάρμες. Καθημερινά ο Ράλφ κι εγώ μαζί με όλους τους συνεργάτες του καταστήματος δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να προσφέρουμε με πολλή αγάπη όσα εκπροσωπεί η Farma Χρονά», μας λέει ο κ. Στεφανής.
Όσα θα βρεις στο ιστορικό κρεοπωλείο είναι άκρως ποιοτικά και συνδυάζουν την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις, ώστε να επιλέξεις τα προϊόντα που ταιριάζουν στον δικό σου τρόπο διατροφής. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κρεοπωλείου και ιδιαίτερα την προσωπική επαφή με τον πελάτη, ενώ ταυτόχρονα προσαρμοζόμαστε και δίνουμε έμφαση στις σύγχρονες μεθόδους όπως στις κοπές, την επεξεργασία αλλά και τη συσκευασία των προϊόντων.»
Εκτός από τις κλασικές επιλογές, εδώ θα βρεις εκπληκτικό Rib-eye, Picanha Steak, Μοσχάρι Black Angus, αλλά και πιο εξεζητημένες προτάσεις όπως το φιλέτο από ελάφι ή το φιλέτο πάπιας. Αν θέλεις να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου είναι σίγουρο ότι θα βρεις αυτό ακριβώς που ζητάς. Αν πάλι θέλεις να ακολουθήσεις τη συνταγή της μαμάς για το τραπέζι της Κυριακής, σε περιμένουν ντόπια κατσίκια και αρνιά από τη Νάξο αλλά και μοσχάρια από μικρές ελληνικές φάρμες που αναδεικνύουν τη γεύση της φρεσκάδας. Φανταστικές προτάσεις θα βρεις και στα ρολά (μπορείς να επιλέξεις από κόκορα μέχρι μοσχάρι και από αρνί μέχρι κιμά) με τη γέμιση που εσύ επιθυμείς.
«Είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα όλων μας των προϊόντων, την επεξεργασία, τα παρασκευάσματα τόσο όλο τον χρόνο όσο και στις γιορτές, Πάσχα και Χριστούγεννα όπου έχουμε μεγάλη γκάμα γιορτινών προτάσεων. Αλλά μας ενθουσιάζει να προσαρμόζουμε τα προϊόντα μας στις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας που σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από Κωνσταντινουπολίτες», αναφέρει ο ίδιος.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσα χρόνια η Φάρμα Χρονά είναι σημείο αναφοράς στην ποιότητα αλλά και στις ξεχωριστές επιλογές που σου προσφέρει. Επιλογές που μπορείς να εμπιστευτείς για την καθημερινή διατροφή γνωρίζοντας πως είναι ό,τι καλύτερο θα προσφέρεις στην οικογένειά σου. Η ομάδα της FARMA ΧΡΟΝΑ μέσα από την μεγάλη της εμπειρία στον χώρο, έχει φυσικά άποψη για τη διατροφική συνήθεια των Ελλήνων σήμερα. «Υπάρχει στροφή στην ποιότητα παρά στη ποσότητα και σε προϊόντα που δεν είναι αποτέλεσμα μαζικής παραγωγής, σε βιολογικά και ελευθέρας βοσκής, αλλά και σε προϊόντα που η παραγωγή τους σέβεται το περιβάλλον», σημειώνει.
«Έχουμε διατηρήσει τα στάνταρ ποιότητας και εξυπηρέτησης που έθεσε ο Παναγιώτης Χρονάς αλλά έχουμε προσελκύσει και νέο πελατολόγιο, νέους ανθρώπους που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια στην γειτονιά και έχουμε κρατήσει τόσα χρόνια επαφή με τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής», μας λέει ο κύριος Στεφανής. Όσο για το όραμα που ο ίδιος έχει για το μέλλον του εμβληματικού καταστήματος στο Παλαιό Φάληρο: «Να παραμείνουμε αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας, να εξελισσόμαστε συνέχεια, τόσο σαν επαγγελματίες όσο και σαν άνθρωποι που ζουν και αναγνωρίζουν τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των πελατών μας, σε κάτι τόσο σημαντικό όπως η διατροφή τους».
Ανακάλυψε περισσότερα για τη γειτονιά της Παναγίτσας στο Παλαιό Φάληρο (και για πολλές ακόμα γειτονιές, που έρχονται) μέσα από το #ΠρότζεκτΓειτονιές του NouPou.