#ΠρότζεκτΓειτονιές: Νικήτας Αυγουλής- Ο άνθρωπος πίσω από το DEΛΙCATO στη Βούλα, το μαγαζί «όνομα και πράγμα»
#ΠρότζεκτΓειτονιέςΓνωστός αθλητικογράφος και Βουλιώτης όχι από κούνια αλλά από επιλογή, ο Νικήτας Αυγουλής δημιούργησε μαζί με την οικογένειά του το Delicato, που τελευταία έχει γίνει το αγαπημένο μας spot για καφέ στα νότια.
- 05/11/2021
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Κατοικεί εδώ και δεκατέσσερα χρόνια στη Βούλα και το σπίτι του απέχει 450 μέτρα από την οικογενειακή επιχείρηση που δημιούργησε με αγάπη και μεράκι, λίγο πιο πέρα από την πλατεία Βενιζέλου. Στον κόσμο της εστίασης μπήκε πριν από έντεκα χρόνια, με ένα franchise κατάστημα γνωστής αλυσίδας. Όταν ένιωσε πως αυτό είχε ολοκληρώσει τον κύκλο του, αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι εντελώς δικό του, κάτι ξεχωριστό. Η ενασχόλησή του με την αθλητική δημοσιογραφία τού είχε ήδη δώσει την ευκαιρία να κάνει πολλά ταξίδια, τα οποία λειτούργησαν ως μια «κυψέλη» εμπειριών γύρω από την κουλτούρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο κομμάτι του καφέ, του snack και του takeaway. Όλα αυτά, ο Νικήτας Αυγουλής τα χρησιμοποίησε για να φτιάξει πριν από έναν περίπου χρόνο το Delicato, το μαγαζί της Βούλας όπου ο καλός καφές και οι ποιοτικές πρώτες ύλες είναι πράγματα ιερά.
«Στην Ελλάδα μέχρι πριν από μερικά το χρόνια το takeaway το είχαμε στο μυαλό μας σαν πρόχειρο, γρήγορο φαγητό. Και ίσως ακόμα να είναι έτσι. Προσπάθησα λοιπόν να δώσω μια διαφορετική ποιότητα στο πρόχειρο φαγητό και σε συνεργασία με τον σεφ φτιάξαμε κάποιους κωδικούς οι οποίοι περιέχουν από σάντουιτς με μπλε καβούρι, μέχρι γαρίδα με χαβιάρι. Γενικά φτιάξαμε διαφορετικούς κωδικούς για το πρωινό, διαφορετικούς για το μεσημέρι και διαφορετικούς για το απόγευμα. Όλα φτιάχνονται καθημερινά από τον μάγειρά μας. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί μια πολύ καλή ποικιλία καφέ, ακριβή στην χονδρική του τιμή και όχι στη λιανική, για να ταιριάζει με όλη τη φιλοσοφία του premium που έχουμε δημιουργήσει. Επίσης, η μαγείρισσά μας φτιάχνει κέικ ημέρας, κουλουράκια και ό,τι άλλο μπορεί και φτιάχνει και στο σπίτι της μια οικογένεια. Μάλιστα οι ίδιοι είμαστε οικογενειάρχες και φτιάχνουμε πράγματα τα οποία τρώνε και τα δικά μας παιδιά», αναφέρει ο ίδιος.
Το Delicato είναι ένα μικρό, ντελικάτο- όνομα και πράγμα- μαγαζί όπου άνθρωποι σταματούν καθημερινά για τον καφέ τους, και θα πιάσουν και λίγο την κουβέντα με τον Νικήτα και τη σύζυγό του, τη Χριστίνα, αλλά και την αδερφή της, Μαρία, που βρίσκονται κάθε μέρα στις επάλξεις, έτοιμοι να σε εξυπηρετήσουν με χαμόγελο. Το μαγαζί βρίσκεται σε μια εμπορική περιοχή της Βούλας, η οποία ωστόσο αποτελείται από μικρές, συνοικιακές και περισσότερο οικογενειακές επιχειρήσεις. Είναι πέρασμα, αλλά και γειτονιά ταυτόχρονα. Δεν μπορώ λοιπόν παρά να ρωτήσω τον Νικήτα αν υπάρχει όντως η αίσθηση της γειτονιάς γύρω από το μαγαζί του.
«Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και μου κάνει εντύπωση γιατί με όλα αυτά που ζούμε και έχουμε περάσει, ειδικά εμείς που έχουμε γεννηθεί πριν το ’80 και έχουμε ζήσει μια διαφορετική κοινωνία, αυτή η αίσθηση χάθηκε. Ο κόσμος αποξενώθηκε και απομονώθηκε στα προβλήματά του και στα social media. Εδώ στη Βούλα νομίζω ωστόσο πως αυτή η αίσθηση της γειτονιάς λειτουργεί ακόμη και αυτό βέβαια βοηθά και εμάς εμπορικά. Υπάρχουν στάνταρ πελάτες συγκεκριμένοι που βρέξει-χιονίσει θα περάσουν καθημερινά από εδώ για τον καφέ τους. Είναι αυτοί που θα έρθουν να μας πουν την καλημέρα τους, να μας ρωτήσουν τι κάνουμε, να τους κεράσουμε το κέικ της ημέρας, να πούμε για τα πολιτικά, τα κοινωνικά και διάφορα τέτοια θέματα. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι που θα μας συνδυάσουν με το χασάπικο δίπλα, θα πάνε μετά στο φαρμακείο, θα περάσουν να παίξουν και ένα τζόκερ στο διπλανό πρακτορείο. Οπότε όντως υπάρχει η νοοτροπία του “θα βγω στη γειτονιά να κάνω τα καθημερινά μου ψώνια και να πάρω τον πρωινό μου καφέ”. Υπάρχει προσωπική σχέση και είμαστε όλοι αγαπημένοι. Τόσο με τους πελάτες, όσο και οι ιδιοκτήτες μεταξύ μας, λέμε καλημέρα ο ένας στον άλλο και πίνουμε και τον ελληνικό μας καφέ μαζί. Και εμείς όταν ψωνίζουμε, προτιμούμε τη γειτονιά μας».
Η Βούλα σήμερα
Ο Νικήτας Αυγουλής είναι επί χρόνια αθλητικογράφος. Μέσα από τη δουλειά του έχει ταξιδέψει, έχει γνωρίσει τον αθλητισμό απ’ όλες του τις πλευρές και έχει κερδίσει μοναδικές εμπειρίες. Τα νότια προάστια είναι ένας τόπος με έντονη αθλητική δραστηριότητα, δεν γινόταν λοιπόν να μην ρωτήσω ποια τοπική ομάδα ξεχωρίζει.
«Είμαστε με τον Πρωτέα Βούλας, όπου έχω εργαστεί και ως προπονητής στο παρελθόν. Γίνεται εξαιρετική δουλειά και οι άνθρωποι είναι φοβεροί στο κομμάτι των Ακαδημιών. Πραγματικά, όποιος έχει παιδάκι στη γειτονιά και θέλει να ασχοληθεί με το μπάσκετ, προτείνω να πάει κατευθείαν στον Πρωτέα. Στις κατηγορίες που κινείται είναι πάρα πολύ ποιοτικός και το πιο σημαντικό είναι ότι τα παιδιά κάνουν δομημένα πράγματα πάνω στους κανόνες του μπάσκετ. Όσον αφορά λοιπόν το τοπικό στοιχείο, ο Πρωτέας είναι ένα διαμαντάκι στην πόλη. Προσφέρει πάνω απ’ όλα κοινωνικοποίηση».
Δεκατέσσερα χρόνια στη Βούλα -και σε μια οποιαδήποτε περιοχή τέλος πάντων- δεν τα λες και λίγα. Πόσο έχει αλλάξει όμως η περιοχή μέσα σε αυτά τα χρόνια; «Μια βόλτα με τα πόδια θα σε κάνει να καταλάβεις ότι έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα στην πόλη πλέον. Από μεγάλες αλυσίδες, μέχρι μεμονωμένους σοβαρούς επιχειρηματίες. Νομίζω πως έχει γίνει η εναλλακτική περιοχή των νοτίων προαστίων. Αν θέλεις να βρεις ποιότητα σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά παράλληλα να μην βρίσκεσαι στη βαβούρα της Γλυφάδας και να είσαι πιο ήσυχα, θα πας στη Βούλα. Ήταν λίγο πιο απεριποίητο το κέντρο της Βούλας παλιότερα, όμως δεν είναι πια έτσι. Έχει αρχίσει με άλματα να φτάνει τη Γλυφάδα. Ίσως όχι ποσοτικά, αλλά σίγουρα ποιοτικά. Αυτό το έχει κατανοήσει και ο επιχειρηματίας και επενδύει πλέον σιγά σιγά εδώ. Γίνονται πολλές επενδύσεις και σε ακίνητα και όλο αυτό δείχνει ότι έχει εκτιμηθεί αυτό το οποίο προσφέρει η Βούλα, δηλαδή την ηρεμία και την ποιότητα, σε μια περιοχή που παράλληλα σφύζει από ζωή. Νομίζω λοιπόν ότι είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο και σύντομα θα δούμε τη Βούλα να υφίσταται ένα ολοκληρωτικό makeover».
Ανακάλυψε περισσότερα για την Πλατεία Βενιζέλου στη Βούλα (και για πολλές ακόμα γειτονιές, που έρχονται) μέσα από το #ΠρότζεκτΓειτονιές του NouPou.