#ΠρότζεκτΓειτονιές: Η Λουίζα και η Ελισάβετ του παραμυθένιου Cakers
#ΠρότζεκτΓειτονιέςΔυο γυναίκες ένωσαν το κοινό τους πάθος για να φτιάξουν σε μια outsider γειτονιά της πόλης ένα ζαχαροπλαστείο διαφορετικό από τα άλλα.
- 06/12/2021
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Τόσο κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά και στην πολύβουη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, η πλατεία Ξενοφώντος στο Γκολφ της Γλυφάδας είναι παρ’ όλα αυτά μια συνοικία ήσυχη, όπου η αίσθηση της γειτονιάς κυριαρχεί. Το τοπίο συνθέτουν μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις – άλλες μετρούν χρόνια παράδοσης στο ενεργητικό τους κι άλλες αποτελούν πιο νέες προσθήκες. Μια από αυτές τις νέες σχετικά προσθήκες είναι και το «The Cakers», ένα ζαχαροπλαστείο που η φήμη του έχει φτάσει σε κάθε γωνιά της Αθήνας.
Το μαγαζί άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά πριν από δυόμισι χρόνια. Πίσω από την ιδέα και την -ονειρεμένη εκτέλεση, η Λουίζα Διγενή και η Ελισάβετ Αρμάου, που μοιράζονται το ίδιο πάθος για την τέχνη τους, τη ζαχαροτεχνία. Η συνάντηση των δυο γυναικών ήταν, θα μπορούσε να πει κανείς, καρμική. Δεν είχαν ιδέα η μια για την ύπαρξη της άλλης, μέχρι που μια κοινή τους φίλη αποφάσισε να τις συστήσει, θεωρώντας πως οι δυο τους έχουν πολλά κοινά.
Η ιστορία
Σε μια πρωινή μας κουβέντα μαζί τους στη φιλόξενη αυλή του «The Cakers», ζητήσαμε μεταξύ άλλων να μας εξηγήσουν τον όρο ζαχαροτεχνία: «Όταν ένα γλυκό επιδέχεται διακόσμησης κυρίως με ζαχαρόπαστα, μιλάμε για ζαχαροτεχνία. Είναι ένας κλάδος της ζαχαροπλαστικής που έγινε μόδα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κυρίως με τις τρισδιάστατες παιδικές τούρτες, τις πολυόροφες γαμήλιες και τα γλυκά που συνθέτουν ένα candy bar. Έτσι, δημιουργήθηκαν εργαστήρια σαν το δικό μας, που έχουν τμήμα ζαχαροτεχνίας, κι άλλα που είναι αμιγώς ζαχαροτεχνικά», μας εξηγεί η Λουίζα.
Το Cakers, έχοντας ισχυρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει γνωστό και αποτελεί βασική επιλογή στο ευρύ κοινό που αναζητά κάποιο από τα προϊόντα του κυρίως για τον συνδυασμό της γεύσης και της αισθητικής του, αλλά ταυτοχρόνως έχει καταφέρει να αποκτήσει φανατικό τοπικό κοινό, με κόσμο που γνωρίζει τις ιδιοκτήτριες πλέον προσωπικά και τις αποκαλεί με τα μικρά τους ονόματα. «Επιλέξαμε το σημείο από καθαρή τύχη! Στο κατάστημα πριν από εμάς στεγαζόταν μια επιχείρηση με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο. Απίστευτο; Μάλιστα τους ακολουθούσαμε στο Instagram γιατί θαυμάζαμε τη δουλειά τους. Έτσι, μόλις είδαμε μια ανάρτηση που ενημέρωνε για την απόφασή τους να αποσυρθούν, μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες και μια μέρα πριν το πρώτο lockdown νοικιάσαμε το μαγαζί» μας διηγούνται γελώντας.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας το «The Cakers» έγινε καθημερινή στάση για όλο και περισσότερο κόσμο, αυτόν που με τον κωδικό «6», έκανε τον καθημερινό του περίπατο. Όλο και περισσότεροι έμπαιναν στο μαγαζί και έτσι αυτό πρόσθεσε στις επιλογές του καφέ στο χέρι, αλλά και γλυκίσματα που τον συνοδεύουν.
«Ήμασταν ένα pit stop στη βόλτα. Ο κόσμος μας έλεγε, “Τι ωραία που βγήκαμε από τα σπίτια μας με τα πόδια και σας ανακαλύψαμε!”. Στην αρχή, ως αμιγώς εργαστήριο, δεν είχαμε καν προθήκες με προϊόντα. Έπειτα από το feedback που λάβαμε ξεκινήσαμε σιγά-σιγά να προσφέρουμε τις τούρτες μας με το κομμάτι, cupcakes, donuts, μπισκότα και ο κατάλογος έκτοτε συνέχεια ανανεώνεται! Θα τολμήσω να πω ότι από αυτήν την άποψη η πανδημία μας ωφέλησε», εξηγούν.
Η γειτονιά της πλατείας Ξενοφώντος, μέσα από τα μάτια των Cakers
Το μαγαζί έχει γίνει το δεύτερο σπίτι τους. Η γειτονιά από την πρώτη στιγμή τις καλοδέχτηκε και γρήγορα την αγάπησαν για τη φιλικότητα των κατοίκων και την ησυχία, ενώ «καρδιά» της θεωρούν ότι είναι η παιδική χαρά, που βρίσκεται στο κέντρο της. «Αποτελεί πόλο έλξης ενώ οι φωνές και τα παιχνίδια των παιδιών δημιουργούν μια πολύ θετική ενέργεια. Οι γονείς την επιλέγουν γιατί πρόσφατα ανακαινίστηκε, είναι ασφαλής, διατηρείται από τον Δήμο καθαρή και περιποιημένη και είναι εύκολα προσβάσιμη» λέει η Λουίζα.
Ομολογουμένως- και εδώ μας βρίσκουν σύμφωνους και οι Cakers- σε αυτή τη γειτονιά θα βρεις μια αγορά που δεν της λείπει τίποτα. Από κρεοπωλείο, φούρνο και ιχθυοπωλείο, μέχρι μοδίστρα, κομμωτήριο, μίνι μάρκετ, εστιατόρια, pet shop και συνεργείο, η Ξενοφώντος είναι ένας δρόμος που θαρρείς πως τα χωρά όλα. «Έρχεσαι στον Παναγιώτη τον ταπετσέρη αυτοκινήτων που είναι εδώ 40 χρόνια ή στον “Ψαρούλη” για ψαράκι ή στον “Ηλία” για κρεατικό ή στην κυρία Ανθούλα, τη μοδίστρα που η τέχνη της είναι γνωστή σ’ όλη τη Γλυφάδα, μετά πηγαίνεις να κάνεις τα ψώνια σου ή να πάρεις το ψωμί σου, θα πιεις και τον καφέ σου» επιβεβαιώνει η Ελισάβετ καθώς προσφέρεται να μας κεράσει ένα muffin. Δεν είπαμε «όχι», ήταν άλλωστε η πιο γλυκιά εγγύηση ότι θα φύγουμε από τη γειτονιά με χαμόγελο. Μάλλον και ότι θα επιστρέψουμε σύντομα.
Ανακάλυψε περισσότερα για την Πλατεία Ξενοφώντος στη Γλυφάδα (και για πολλές ακόμα γειτονιές, που έρχονται) μέσα από το #ΠρότζεκτΓειτονιές του NouPou.