Άλκης Κουρής (Peninsula): «Θέλω να ταξιδεύω τον πελάτη σε παιδικές γευστικές του αναμνήσεις»
Summer Dining Athens RivieraΟ Head Chef του Peninsula στη Βουλιαγμένη επιθυμεί να ξυπνά γευστικές αναμνήσεις με σύμμαχο τη φρεσκάδα και την ποιότητα των υλικών, συνδυασμένες με σωστές τεχνικές.
- 29/07/2024
- Κείμενο: Θύμιος Βούλγαρης
- Φωτογραφίες: Γιάννης Συκιανάκης
Η αγαπημένη του κουζίνα είναι φυσικά, πρώτα από όλες, η ελληνική και έπειτα ακολουθούν η ιταλική και η γαλλική, καθώς του επιτρέπουν να επιλέγει τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά από τον τόπο μας, όπως εσπεριδοειδή και μυρωδικά, χαρίζοντας γνώριμη και comforting νοστιμιά στα πιάτα του. Άλλωστε, αυτό που ο Άλκης Κουρής επιθυμεί είναι, ιδανικά, να ξυπνά αναμνήσεις γευστικές σε κάθε πελάτη ξεχωριστά. Και η φρεσκάδα, η ποιότητα, συνδυασμένες με σωστές τεχνικές, είναι ο δικός του τρόπος για να το πετύχει.
Αν διάλεγε 3 υλικά, σίγουρα θα ήταν το αλάτι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο, καθώς με αυτά μπορεί να δημιουργήσει όμορφα, απλά και γευστικά πιάτα, που γενικότερα θέλει να χαρακτηρίζουν τον πυρήνα της γαστρονομικής του φιλοσοφίας.
Αν είχε να επιλέξει ανάμεσα στο σπιτικό φαγητό ή σε αυτό ενός εστιατορίου, σίγουρα θα διάλεγε το δεύτερο, γιατί «όσο μεράκι και να έχει ένα ωραίο σιγομαγειρεμένο φαγητό, σίγουρα του λείπουν οι γνώσεις και οι τεχνικές που θα βρεις σε ένα καλό εστιατόριο. Αυτό κάνει και το φαγητό ξεχωριστό, καθώς τρως κάτι το οποίο έχει “επεξεργαστεί” έτσι ώστε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τα υλικά», σημειώνει ο Head Chef του Peninsula.
Το Peninsula, ο ίδιος, θα μπορούσε εύκολα να το χαρακτηρίσει «το σπίτι του», γιατί όσοι εργάζονται σε αυτό αλλά και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, του έχουν χαρίσει αυτό το συναίσθημα απλόχερα, βοηθώντας τον έτσι να δημιουργεί πιάτα με το δικό του χαρακτήρα. Για έναν σεφ, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό: Η έλλειψη «ενδοιασμών» αυξάνει την διάθεση για συνεχή βελτίωση στη δουλειά του, σε ένα αντικείμενο που λόγω καθημερινής ρουτίνας μπορεί εύκολα να τον οδηγήσει στο να βαλτώσει δημιουργικά.
Οι παιδικές του γευστικές αναμνήσεις είναι σίγουρα μια πίτα, με οποιαδήποτε γέμιση, ψημένη στα κάρβουνα, στη γάστρα. «Η καπνιστή μυρωδιά και γεύση που της χάριζε ο τρόπος αυτός με ταξιδεύει στα χωριά της Ηπείρου, σε κάποια από τα οποία συνεχίζουν να μαγειρεύουν με τον ίδιο τρόπο», εξομολογείται.