Γιάννης Κωνσταντάτος: «Ο δήμος δεν είναι όργανο κομματικής και ιδεολογικής πολιτικής»
Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023Το mega project του Ελληνικού, η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών, αλλά και θέματα όπως η διακοπή της λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου Αγίου Κοσμά. Ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε μετάβαση από τον ιδιωτικό τομέα στον δημόσιο, παθαίνοντας, όπως λέει «πολιτισμικό σοκ». Πλέον δηλώνει «φανατικά αυτοδιοικητικός» και λίγο πριν τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, μιλά σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο NouPou.
- 15/09/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, ετοιμάζεται να θέσει εαυτόν για ακόμα φορά στην κρίση των πολιτών στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δραστηριοποιούμενος στον δήμο ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημείο αναφοράς λόγω της υλοποιούμενης επένδυσης στο Ελληνικό. Ο ίδιος συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν τον δήμο από τις πιο απλές, έως και τις καθοριστικότερες και πολυδαίδαλες, δηλώνοντας ταυτόχρονα «φανατικά αυτοδιοικητικός». Κεφαλλονίτης στην καταγωγή με δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα, αποφάσισε όταν ανέλαβε επικεφαλής του δήμου πριν από λίγα χρόνια να θέσει υπό κρίση ένα σημαντικό μέρος των δημοτικών υπαλλήλων στα υπηρεσιακά συμβούλια. Με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει, κατάφερε να δώσει ευκαιρίες και τη δυνατότητα ανέλιξης σε ανθρώπους που ως εκείνη τη στιγμή ήταν παραγκωνισμένοι ή αναξιοποίητοι.
Δήμαρχε ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για την επένδυση στο Ελληνικό. Ο δήμος έχει κάνει κινήσεις για να δημιουργήσει δίκτυο διασύνδεσης του Ελληνικού με τον αστικό ιστό της Αργυρούπολης και του Ελληνικού. Σε ποιο σημείο βρίσκεται αυτή η διαδικασία;
Το έργο του Ελληνικού ήταν και θα είναι η προέκταση της σημερινής πόλης του Ελληνικού και της Αργυρούπολης. Για την ακρίβεια, επανενώνει την πόλη του Ελληνικού, η οποία επί σειρά ετών λόγω του αεροδρομίου ήταν χωρισμένη στα δύο, αφενός στο τμήμα της παραλιακής αφετέρου στο τμήμα που βρίσκεται στην πλευρά της λεωφόρου Βουλιαγμένης. Στην επένδυση ο δήμος δεν έχει άμεση συμμετοχή ούτε σε επίπεδο χρηματοδότησης, ούτε στον τομέα της υλοποίησης του έργου. Ωστόσο έχει ενεργό ρόλο και άμεση συμμετοχή στο αυτοδιοικητικό σκέλος της επένδυσης αυτής. Είμαστε ο πρώτος δήμος στη χώρα, ο οποίος υπέγραψε μνημόνιο με τον επενδυτή που ορίζει αυστηρά και με σαφήνεια το πλαίσιο συνεργασίας, τα οφέλη που έχει ο δήμος μέσω της επένδυσης, τις υποχρεώσεις του δήμου προς τον επενδυτή αλλά και του επενδυτή προς τον δήμο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τον δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Σας θυμίζω ότι συμφωνήσαμε για την παραλαβή του κτιρίου ΑμΕΑ, του πρώτου ακινήτου που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πριν από λίγες ημέρες με δαπάνη ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση της Lamda Development. Ο δήμος έχει την ευθύνη συντήρησης και κάλυψης των εξόδων του ακινήτου τουλάχιστον για το πρώτο έτος λειτουργίας του.
Eπιπλέον, θα δημιουργηθεί το Μέγαρο Ποντιακού Ελληνισμού με χρηματοδότηση από τον Σπύρο Λάτση. Το έργο έχει εγκριθεί και βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης, καθώς εντός των επόμενων ημερών επίκειται η έκδοση των οικοδομικών αδειών με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής έως τις αρχές του 2023. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί νέο δημαρχείο στα οικόπεδα που έχει παραχωρήσει το Δημόσιο στο πλαίσιο της επένδυσης του Ελληνικού. Σας θυμίζω ότι πολλαπλασιάσαμε την ακίνητη περιουσία του δήμου με τα 33 οικόπεδα που μας παραχωρήθηκαν στην κατεύθυνση αμοιβαίας συνεργασίας με τον επενδυτή. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον επενδυτή, θα υπάρξει κατακόρυφη αύξηση των εσόδων του δήμου με την απόδοση μέρους των εσόδων από δομές που θα λειτουργούν στο Ελληνικό όπως τα ξενοδοχεία, η Μαρίνα, το καζίνο.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του νέου δημαρχείου της πόλης;
Ο κύριος Λάτσης έχει αναθέσει τη μελέτη στο γραφείο του Αλέξανδρου Σαμαρά, ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Αναμένουμε τη μελέτη εντός του επόμενου μήνα. Εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά, το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί εντός του 2024 και να ξεκινήσει η κατασκευή του. Ο Σπύρος Λάτσης χρηματοδοτεί τη μελέτη και προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το σύνολο της χρηματοδότησης και για την κατασκευή του. Το αργότερο έως το 2027 το νέο κτίριο της δημοτικής αρχής θα είναι έτοιμο.
Έχετε δώσει κάποια εναλλακτική στους πολίτες, δεδομένου ότι το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά διέκοψε τη λειτουργία του στο πλαίσιο της ανάπλασης που πραγματοποιείται για την επένδυση στο Ελληνικό;
Ο συγκεκριμένος χώρος δεν ήταν υπό την ευθύνη ή την επίβλεψή μας. Το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά δεν αποτελούσε εγκατάσταση του δήμου. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο επενδυτής σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο προσέφεραν 20 εκατομμύρια ευρώ, όπου πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά σημεία της Αττικής προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους. Αυτό που πρόκειται να συμβεί τα επόμενα χρόνια είναι ότι ένα μέρος του Αθλητικού Κέντρου, θα μεταφερθεί στο ενιαίο πάρκο του Ελληνικού με σκοπό να αποδοθεί ένα μέρος αυτού στους πολίτες με την ολοκλήρωση των εργασιών.
Να σημειωθεί επίσης ότι στο πλαίσιο του μνημονίου που έχουμε υπογράψει με τη Lamda Development, παραλάβαμε το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι ομάδες μας. Μάλιστα, μεταφέρθηκε σε ένα από τα οικόπεδα που μας έχουν παραχωρηθεί και εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια.
Έχετε προγραμματίσει την υλοποίηση επένδυσης για την ανακατασκευή του εμπορικού κέντρου στην οδό Ιμέρας, στον παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης και τη μετατροπή του σε βιοκλιματικό κτίριο. Σε τι στάδιο βρίσκεται η συγκεκριμένη κατασκευή;
Πρόκειται για κτίριο που εγκαινίασε ο δήμαρχος Ευσταθιάδης κατά τη δεκαετία του 1980 και απέδιδε δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του δήμου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης και σε συνδυασμό με την πολιτική του προηγούμενου δημάρχου να το εκκενώσει και να εξώσει το σύνολο των ενοικιαστών, ετέθη σε πορεία μαρασμού. Διότι ένα κτίριο που δεν έχει έσοδα δεν γίνεται να συντηρηθεί. Οι προσπάθειες που κάναμε για να μισθώσουμε καταστήματα κατά την περίοδο 2015-2018 δεν απέδωσαν. Εν τέλει αυτό που καταφέραμε ήταν μία πολύ σημαντική συμφωνία. Το έργο με διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε θα χρηματοδοτηθεί για το σύνολο της κατασκευής με το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, προερχόμενα από τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα υπερσύγχρονο εμπορικό κέντρο που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή. Η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του, θα το χρηματοδοτήσει με αντάλλαγμα έκπτωση κατά την μίσθωση χώρου του ακινήτου, έως ότου ισοσκελιστεί η δαπάνη κατασκευής. Επομένως και ενοίκιο θα εισπράττουμε από τους μισθωτές και το ανακατασκευάζουμε χωρίς να χρειαστεί να καταβάλλουμε ούτε ένα ευρώ.
Πριν από μερικές ημέρες μία νέα καταστροφή δασικής έκτασης έλαβε χώρα στην Πάρνηθα. Δεδομένης της ιδιότητάς σας ως πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού, τι είναι αυτό που τελικά μας λείπει για να θωρακίσουμε τους τρεις βασικούς πνεύμονες της πρωτεύουσας που είναι ο Υμηττός, η Πάρνηθα και η Πεντέλη;
Θα σας μιλήσω από τη θέση του «μπαρουτοκαπνισμένου», όντας τα τελευταία 4 χρόνια στη θέση του προέδρου του ΣΠΑΥ. Όσον αφορά τον ΣΠΑΥ και τον Υμηττό, ενώσαμε τις δυνάμεις μας όλοι οι δήμοι σε επίπεδο δασικής προστασίας. Επιπλέον πετύχαμε την υποστήριξη του ενιαίου αυτού δικτύου προστασίας μέσα από τη μεγάλη χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε με μελέτες και μεγάλο κόπο. Ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και καταθέσαμε ώριμες μελέτες ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, όπου περιλαμβάνεται το πρόγραμμα θωράκισης του βουνού «Smart Υμηττός». Eπιπλέον δαπανήθηκαν τουλάχιστον 500 χιλιάδες ευρώ για τον απαιτούμενο εξοπλισμό προς της εθελοντικές ομάδες και μέσα όπως υδροφόρες, θερμικές κάμερες και drones. Αυτό που χρειάζεται επομένως είναι η τοπική πρόληψη από τους δήμους. Δεν είμαστε αρμόδιοι, ούτε υπεύθυνοι. Τα δάση είναι αρμοδιότητα του δασαρχείου και του αρμόδιου υπουργείου. Επειδή όμως αντιλαμβανόμαστε τις εγγενείς αδυναμίες και ότι το δασαρχείο εποπτεύει τρία μεγάλα βουνά με πέντε άτομα προσωπικό, λάβαμε την πρωτοβουλία και οργανώσαμε το συγκεκριμένο δίκτυο. Αυτό το δίκτυο είναι ο μόνος τρόπος να σωθούν τα δάση στη χώρα με τη δημιουργία ενός αντίστοιχου κέντρου διαχείρισης κρίσεων όπως αυτό που δημιουργήσαμε στον ΣΠΑΥ, όπου συνδέονται όλοι οι δήμοι και διατηρούν επικοινωνία μεταξύ τους και παράλληλα να μπορούν να χτίσουν ένα δίκτυο εθελοντών.
Εθνικό δίκτυο μονοπατιών. Πού βρίσκεται ο δικός σας δήμος σε αυτόν τον τομέα;
Έχουμε κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ήδη πιστοποιήσει τα πρώτα 15 χιλιόμετρα από την Καισαριανή. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και το υπόλοιπο δίκτυο των μονοπατιών προς τη Βουλιαγμένη. Στο πρόγραμμά μου έχω εξαγγείλει τα μονοπάτια που θα συνδέσουν την παραλία με το πάρκο του Ελληνικού και τον Υμηττό. Είναι ένα προσωπικό μου όραμα που το βλέπω να γίνεται πράξη. Θα είμαστε ίσως ένας από τους ωραιότερους δήμους της Ευρώπης. Ο επισκέπτης και ο κάτοικος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην παραλία, στο Ελληνικό και σε ένα βουνό με φυσικό τοπίο εξέχουσας ομορφιάς όπως ο Υμηττός. Περπατώντας στο βουνό πριν από λίγες ημέρες συνάντησα αλεπούδες, πέρδικες και πολλά άλλα μοναδικά ζώα και φυτά που συνυπάρχουν εκεί.
Θα κάνετε τη μετάβαση προς την κεντρική πολιτική σκηνή ή δηλώνετε και εσείς όπως άλλοι συνάδελφοί σας φανατικός λειτουργός της αυτοδιοίκησης;
Είμαι φανατικά αυτοδιοίκητικός. Πλέον είμαι ενεργός για τουλάχιστον 15 χρόνια, είτε ως δημοτικός σύμβουλος, είτε ως επαγγελματίας σύμβουλος των εκάστοτε δημάρχων. Η αυτοδιοίκηση είναι έρωτας και ενέχει μία μυσταγωγία. Μου αρέσει η απευθείας επαφή με τους ανθρώπους, η εύρεση λύσεων στα προβλήματα. Αυτό που ξέρουν οι πολίτες είναι ότι μας βλέπουν, μας οσμίζονται, μας μιλάνε. Χθες που περπατούσα, με προσέγγισαν περί τα 30 άτομα, αναλύοντάς μου ενίοτε και προσωπικές τους υποθέσεις. Όμως το βάρος της ευθύνης για 100.000 πολίτες και 100.000 προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν είναι μεγάλο. Και ως διαδικασία δεν είναι ούτε απλή, ούτε αυτονόητη. Αντιθέτως, η κεντρική πολιτική σκηνή είναι πιο απρόσωπη. Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να φέρει η ζωή στο μέλλον.
Έχοντας θητεύσει για αρκετά χρόνια στον ιδιωτικό τομέα, σας σόκαρε η μετάβαση στον δήμο λόγω της διαφοράς νοοτροπίας και λειτουργίας του ενός και του άλλου τομέα;
Η μετάβαση ήταν ένα πολιτισμικό σοκ για εμένα και τις αρχές που με διακατέχουν. Ήμουν πολύ προκατειλημμένος για τον δημόσιο τομέα, θα έλεγα σε βαθμό ακρότητας. Όταν ήρθα στον δήμο, βρισκόταν σε διάλυση, με υπηρεσίες που δεν είχαν καμία συνοχή και επικοινωνία μεταξύ τους. Υπήρχε η λογική από προηγούμενες δημοτικές αρχές ότι ο δήμος είναι όργανο ιδεολογικής και κομματικής πολιτικής. Κατάφερα να συγκεντρώσω τους συνεργάτες μου, πραγματοποιώντας καθημερινές συσκέψεις, διευκολύνοντας την λειτουργία του δήμου. Σταδιακά αυτό που είδα ήταν να εξελίσσονται εξαιρετικά αρκετά από τα στελέχη του δήμου, τα οποία είχαν προσόντα και δυνατότητες πολύ υψηλότερες και από στελέχη του ιδιωτικού τομέα.
Ανέδειξα ανθρώπους που βρίσκονταν στο «ψυγείο» και δεν είχαν την ευκαιρία να αναδειχθούν. Ανέλαβα να στείλω προς αξιολόγηση αρκετούς ανθρώπους στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια και με τη σειρά τους μου υπέδειξαν πρόσωπα που είχαν τις δυνατότητες να εξελιχθούν και να αναλάβουν θέσεις ευθύνης. Ωστόσο επειδή δεν είχαν ιδεολογική σχέση και ταύτιση με προηγούμενους δημάρχους παρέμεναν στην αφάνεια. Σε ό,τι με αφορά δεν υφίσταται κανενός είδους πολιτική εξάρτηση με τους υπαλλήλους του δήμου.
Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν επανεκλεγείτε;
Αυτή τη στιγμή τρέχουν 30 έργα και εγώ βρίσκομαι σε διαρκή εγρήγορση. Υπάρχουν για παράδειγμα αρκετά προγραμματισμένα έργα όπως οι ασφαλτοστρώσεις που πήγαν πίσω. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να εξετάσω ποιοι συνεργάτες μου θα επανεκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι και να στελεχώσω την ομάδα του νέου δημοτικού συμβουλίου και να διορθώσω πράγματα ή παραλείψεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του δήμου.
Ένα λάθος που κάνατε στην τρέχουσα θητεία σας;
Ο συγκεντρωτισμός. Όλα περνάνε από τον δήμαρχο. Και εγώ είμαι ο τύπος δημάρχου που θέλει να έχει άποψη ακόμα και για το φαγητό που σερβίρεται στους παιδικούς σταθμούς. Είναι κάτι για το οποίο καταναλώνω πολλή ενέργεια και θα πρέπει να αναθεωρήσω τη στάση μου, αφήνοντας περισσότερες πρωτοβουλίες στους συνεργάτες μου. Νομίζω βέβαια ότι η στάση μου έχει αποδώσει. Ο απολογισμός των 500 έργων που παραδώσαμε, δεν είναι υπερβολή.
Προλάβατε φέτος να πάτε στον τόπο καταγωγής σας την Κεφαλονιά;
Δυστυχώς όχι. Λόγω του ότι φοβήθηκαν μήπως τυχόν συμβεί το οτιδήποτε στον Υμηττό, αποφάσισα να μην λείψω μακριά από την πόλη. Του χρόνου – να είμαστε καλά – ελπίζω να καταφέρω να μείνω για κάποιες μέρες στο νησί μου. Το χωριό μου, μου προσφέρει ψυχική ανάταση και ενέργεια. Μου λείπει πάρα πολύ. Σας προλαβαίνω όμως. Δεν θα πολιτευόμουν ποτέ στην Κεφαλονιά διότι είναι μεγάλη η αγάπη που της έχω και δεν θα ήθελα να τη συνδέσω με οτιδήποτε άλλο πέραν των συναισθημάτων που τρέφω γι’ αυτήν.
Η διαφυγή σας στην περιοχή όταν έχετε ελεύθερο χρόνο ποια είναι;
Ο Υμηττός. Μου αρέσει να περπατάω αρκετά χιλιόμετρα κάθε μέρα. Όταν περπατάω μπορώ να είμαι εγώ κι ο εαυτός μου, να φιλτράρω τις σκέψεις μου και να λάβω αποφάσεις, απολαμβάνοντας το μοναδικό τοπίο. Επίσης με ξεκουράζει πολύ το διάβασμα αλλά και η συγγραφή. Έγραφα παλαιότερα – έχω εκδώσει πέντε βιβλία – αλλά τώρα το έχω διακόψει. Ελπίζω να βρω περισσότερο χρόνο να το κάνω στο μέλλον.