Γιώργος Κουτελάκης: «Είναι σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου μετά από εξορία»
Ο Γιώργος Κουτελάκης μιλά στο NouPou για την πρόσφατη εκλογή του ως Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, για τη δικαστική περιπέτεια που τον ώθησε το 2010 στην παραίτηση από το ίδιο αξίωμα, για τη σύγκρουση με τον μέχρι τότε συνοδοιπόρο του, Σταύρο Τζουλάκη, αλλά και για τα οικονομικά του Δήμου σήμερα και τις προτεραιότητές του αμέσως μόλις αναλάβει καθήκοντα.
- 01/11/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
- Φωτογραφίες: Κατερίνα Καπετάνη
Εθισμένος με τον δήμο και την έννοια της αυτοδιοίκησης. Ο Γιώργος Κουτελάκης μπορεί στα μάτια κάποιων να είναι ο «παλιός», καθότι είχε θητεύσει τρεις φορές ως δήμαρχος πριν η σχέση του με τη Νέα Σμύρνη διακοπεί από μία δικαστική περιπέτεια και τη διάσπαση που επήλθε με στην παράταξη μέσα από τη διαμάχη με τον νυν δήμαρχο, Στάυρο Τζουλάκη. Ο ίδιος όμως δεν νιώθει «παλιός», αλλά γεμάτος ενέργεια, όπως λέει στη συνέντευξή του στο NouPou. Για την επιστροφή του στη θέση του δημάρχου, λέει χαρακτηριστικά πως μοιάζει με την επιστροφή στο σπίτι του μετά από μία περίοδο εξορίας.
Φέτος κατάφερε μετά από ένα διάλειμμα δεκαετίας, όπου παρέμενε στην αντιπολίτευση, να επανεκλεγεί. Από 1η Ιανουαρίου του 2024 θα βρίσκεται εκ νέου στο γραφείο δημάρχου, διαδεχόμενος τον σημερινό τοπικό άρχοντα, Σταύρο Τζουλάκη. Γεννημένος στα Πριγκηπόννησα της Κωνσταντινούπολης, ο ίδιος και η οικογένειά του απελάθηκαν από τους Τούρκους και κατέφυγαν στη Νέα Σμύρνη. Έκτοτε παραμένει προσηλωμένος στην πόλη, όπου μπορεί να μην γεννήθηκε, αλλά μεγάλωσε και ανδρώθηκε. Δηλώνει πολιτικά ανένταχτος, καθότι δεν σχετίζεται με κάποιον οργανωμένο κομματικό σχηματισμό, καθώς και ιδεολογικά προσκείμενος στην ανανεωτική Αριστερά. Η οποία όπως λέει αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπείται από κανένα κόμμα στην Ελλάδα.
Κύριε Κουτελάκη, εκλέγεστε ξανά δήμαρχος μετά από ένα σημαντικό κενό χρόνου που μεσολάβησε.
Έχουμε δύο περιόδους αναφοράς. Η πρώτη από τη στιγμή που έπαψα να είμαι δήμαρχος το 2010 και η δεύτερη από τη στιγμή που έπαψα να είμαι αντιδήμαρχος, το 2014. Αυτό που λέω πάντως είναι ότι έφυγα από τον δήμο το 2014, διότι έως τότε είχα ουσιαστική συμμετοχή στα πράγματα.
Είθισται ένας τοπικός άρχοντας να κάνει έναν κύκλο που μπορεί να αποτελείται από μία ή περισσότερες θητείες. Εσείς θητεύσατε τρεις φορές, ζήσατε μία δικαστική περιπέτεια, μείνατε εκτός δήμου από το 2014 και ύστερα και επανήλθατε το 2023. Πώς ήταν για εσάς αυτή η περιπέτεια;
Πεποίθησή μου είναι ότι έφυγα από τον δήμο με έναν μη κανονικό τρόπο. Ο δήμος χάθηκε το 2014 εξαιτίας της εσωτερικής αντιπαράθεσης που υπήρχε στην παράταξη με τον Σταύρο Τζουλάκη. Αυτό που συνέβη ήταν η διάσπαση της παράταξής μας. Έκτοτε δεν υποστηρίχθηκα από κανέναν πολιτικό χώρο παρά το γεγονός ότι λάμβανα κάθε φορά υψηλά ποσοστά – και το 2014 με 30% και το 2019 με 25%- όταν ήμουν υποψήφιος.
Αυτός ο μη κανονικός τρόπος διέκοψε την ενασχόλησή μου με τη διοίκηση του δήμου και με πείσμωσε για να επιστρέψω και να ολοκληρώσω αυτό που πίστευα ότι άφησα ημιτελές. Παρακολουθούσα πάρα πολύ τα δημοτικά συμβούλια. Δεν έχω φύγει ούτε λεπτό από τη θέση μου όλα αυτά τα χρόνια.
Πώς νιώθετε σε προσωπικό επίπεδο για την επανεκλογή σας;
Είναι σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου μετά από εξορία.
Γράφτηκε μετά την εκλογή σας ότι «ο παλιός Γιώργος Κουτελάκης εξελέγη εκ νέου δήμαρχος». Νιώθετε παλιός;
Δεν νιώθω καθόλου παλιός. Και μάλιστα αρκετοί μου έλεγαν ότι «σε περιμέναμε για παλιό και τελικά σε βρίσκουμε πιο φρέσκο σε σχέση με αυτό που ήσουν πριν». Δεν το εννοώ ηλικιακά βέβαια, αλλά από πλευράς διάθεσης, ιδεών και σκέψεων για τη βελτίωση της πόλης και ανανέωση της δημοτικής ομάδας από πολλά νέα παιδιά που για πρώτη φορά εισέρχονται στο δημοτικό συμβούλιο.
Αναφερθήκατε στην μη κανονική έξοδό σας από τον δήμο το 2014. Μάλιστα είχατε πει κάποια στιγμή για τον κ. Τζουλάκη ότι διέπραξε μία μορφή προδοσίας. Ποια είναι η σχέση που έχετε σήμερα με τον Σταύρο Τζουλάκη;
Τότε έγινε κάτι που εγώ θέλω να αφήσω πίσω μου. Ωστόσο επειδή με ρωτάτε θα πω δυο κουβέντες. Αυτό που συνέβη ήταν η διάσπαση της παράταξης με επικεφαλής τον μετέπειτα δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη. Συμμετείχαμε και οι δύο σε μία κραταιά παράταξη που είχε εκλεγεί επί τέσσερις συνεχόμενες τετραετίες, αυξάνοντας διαρκώς τα ποσοστά της. Μάλιστα, εάν κατέβαινε ενωμένη στις εκλογές, θα είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά και στις εκλογές του 2014 από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό άνω του 55%.
Έφυγα οικειοθελώς από τη θέση του δημάρχου λόγω της δικαστικής μου περιπέτειας. Το θεώρησα ηθική μου υποχρέωση επειδή είχα κατηγορηθεί για οικονομικές ατασθαλίες όταν συμμετείχα στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ Πανιώνιος, υπόθεση για την οποία αθωώθηκα.
Από τη στιγμή που επανήλθα, η συμφωνία που είχαμε με τον κύριο Τζουλάκη ήταν ότι εγώ θα ηγούμουν του ψηφοδελτίου στις επόμενες εκλογές. Εκείνος θεώρησε ότι είχα ολοκληρώσει τον κύκλο μου και ότι θα έπρεπε να ηγηθεί εκείνος. Έτσι, παραβίασε τη συμφωνία που είχαμε κάνει και επήλθε η διάσπαση του συνδυασμού μας.
Σήμερα η σχέση μου με τον κύριο Τζουλάκη είναι αμιγώς θεσμική. Ούτε καλή, ούτε κακή. Του συμπεριφέρομαι αναγνωρίζοντας ότι είναι ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης που εξελέγη από τους πολίτες της περιοχής. Κι εκείνος αναγνωρίζει στο πρόσωπό μου τον επικεφαλής – ειδικού βάρους θεωρώ – της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι σχέσεις μας λοιπόν δεν είναι ούτε καλές, ούτε κακές. Δεν εμπνέονται από αντιπαλότητα αλλά μόνο από διαφωνίες.
Πόσο σας στοίχισε πολιτικά η δικαστική σας περιπέτεια;
Μου στοίχισε αρκετά. Άλλωστε ήταν και ο λόγος που έπαψα να είμαι δήμαρχος. Πλέον νιώθω πάρα πολύ καλά. Γιατί έδωσα μία μάχη για την ομάδα που αγαπώ και κράτησα τον Πανιώνιο σε υψηλό επίπεδο, όπου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα πρωταγωνιστούσε στην Α’ εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου. Θα έμπαινα μπροστά χωρίς δεύτερη σκέψη για τον Πανιώνιο και τον Μίλωνα. Για οτιδήποτε είναι νεοσμυρνιώτικο θα έβαζα μπροστά το κορμί μου, όταν κινδυνεύει με διάλυση ή υποβάθμιση. Αυτή είναι η δική μου λογική. Σε αντίθεση με άλλες δημοτικές αρχές, που τηρούν θέση επιφύλαξης. Θέση που λέει ότι «πάω πάσο, δεν είναι δικό μου θέμα, κάνει ‘τζιζ’». Το γεγονός ότι ο Πανιώνιος δεν υποβαθμίστηκε αλλά αναβαθμίστηκε, το θεωρώ τιμή μου.
Στο ερώτημα εάν μετανιώνω, η απάντηση είναι «όχι». Θα πρέπει να μετανιώνουν αυτοί που έχουν τον Πανιώνιο στη σημερινή κατάσταση, καθότι η ομάδα διατηρεί μία ταυτοτική σχέση με την πόλη.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν αναλάβετε επίσημα καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου του 2024;
Θα είναι η καθαριότητα. Δεν θεωρώ θετικό το γεγονός ότι αυτός είναι ο πρώτος μου στόχος. Είναι απίστευτο να συζητάμε εν έτει 2023 για την έλλειψη καθαριότητας. Πρόκειται για ένα θέμα που θα έπρεπε να είναι ήδη λυμένο.
Τι λείπει από την πλατεία της Νέας Σμύρνης; Γιατί και εκεί η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή είναι πεπαλαιωμένη.
Χρειάζεται ένα γενναίο κατασκευαστικό «lifting». Ο πεζόδρομος είναι ηλικίας 20 ετών και η πλατεία αυτή καθεαυτή άνω των 60 ετών. Περισσότερο όμως από κατασκευαστικό «lifting» έχει σημασία να ξαναδούμε λειτουργικά την πλατεία. Είναι ο μόνος χώρος στη Νέα Σμύρνη όπου αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα. Σε καμία άλλη πλατεία της Νέας Σμύρνης δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα. Είναι αυτός ο κεντροβαρικός ρόλος που έχει η πλατεία ως χώρος αναψυχής για ολόκληρη την περιοχή. Θα πρέπει να δούμε κατά πόσο οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται είναι οχληρές ή όχι. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να μειωθεί λίγο ο θόρυβος. Στα 10 στρέμματα της πλατείας δραστηριοποιούνται 27 επιχειρήσεις. Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη πλατεία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Ωστόσο αυτός είναι ο ρόλος της πλατείας και θα πρέπει να συνεννοηθούμε για να την «φρεσκάρουμε». Πρέπει να εκσυγχρονιστούν αισθητικά πολλές από τις υπάρχουσες υποδομές και ταυτόχρονα η πλατεία της Νέας Σμύρνης να διατηρήσει τη νεανικότητα που τη χαρακτηρίζει. Να δίνει την ευκαιρία σε πολίτες που δεν δύνανται ή δεν επιθυμούν να καθίσουν σε κάποια καφετέρια, να απολαύσουν την πλατεία. Θα ήταν επίσης σημαντικό να αναβαθμίσουμε τη γειτονική πλατεία Καρύλλου, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτικός χώρος αναψυχής για όσους δεν επιθυμούν να καθίσουν σε ένα κατάστημα εστίασης.
Επομένως θα τρέξετε αρχιτεκτονικό και κατασκευαστικό διαγωνισμό για την πλατεία Νέας Σμύρνης;
Όχι. Γιατί η ολική ανάπλαση είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων που δεν γίνεται την αμέσως επόμενη μέρα που θα αναλάβω καθήκοντα. Ωστόσο θα ήθελα να προχωρήσουμε σε ήπιες κατασκευαστικές ή άλλες παρεμβάσεις με χαμηλότερο οικονομικό κόστος, που μπορούν να αλλάξουν την όψη της πλατείας.
Τα οικονομικά του Δήμου. Σε τι κατάσταση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το ταμείο;
Για να έχετε εικόνα, η καθαρή οικονομική θέση του δήμου το 2014, όταν τον άφησα εγώ, ήταν στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα είναι στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ισολογισμός μας λογιστικά υποβαθμίστηκε κατά 4 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά όχι μόνο για τη ρευστότητα του δήμου αλλά για το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων τα οποία αποτιμώνται.
Επιπλέον, όταν έφυγα το 2014, άφησα καταθέσεις 8,5 εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα. Από αυτά, ποσό 1 εκατομμύριο ευρώ αντιστοιχούσε σε τρέχουσες υποχρεώσεις και 1,5 εκατομμύριο αντιστοιχούσε σε ανεξόφλητα ενοίκια προς την Εστία Νέας Σμύρνης. Επομένως ήταν διαθέσιμα 6 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο. Σήμερα παραλαμβάνω 6 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικές καταθέσεις, τα οποία στο σύνολό τους είναι δεσμευμένα για την αποπληρωμή διαφόρων υποχρεώσεων της απερχόμενης δημοτικής αρχής.
Το δημαρχείο βρίσκεται σήμερα επί της λεωφόρου Συγγρού. Υπάρχει σκέψη για τη μεταφορά του στο κέντρο της Νέας Σμύρνης;
Εάν κάναμε αυτή τη συζήτηση πριν από δέκα χρόνια, θα ήμουν της άποψης ότι οπωσδήποτε το δημαρχείο θα έπρεπε να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί όλες οι υπηρεσίες είναι ή τείνουν να γίνουν ψηφιακές. Επομένως, ο πολίτης δεν έχει λόγο να επισκεφθεί το δημαρχείο. Όλες οι συναλλαγές του με τις υπηρεσίες του δήμου γίνονται ψηφιακά.
Ιδανικός χώρος για τη μεταστέγαση του δημαρχείου ωστόσο θα ήταν το κτίριο της Χριστιανικής Αγωγής (ΓΕΧΑ) απέναντι από το παλιό δημαρχείο Νέας Σμύρνης. Πρόκειται για ένα κτίριο που έχουμε προσπαθήσει να αποδεσμεύσουμε τόσο εγώ όσο και ο κύριος Τζουλάκης, δεδομένου ότι η κυριότητά του ανήκει στον δήμο και η χρήση σε αυτούς που το διαχειρίζονται σήμερα και δεν μας το δίνουν. Η μοναδική χρήση που έχει σήμερα είναι ότι συγκεντρώνονται σε αυτό 20 άτομα το μήνα, ενώ δεσμεύουν 1,5 στρέμμα στην καρδιά της πόλης. Η παραχώρηση αυτού του κτιρίου στο ΓΕΧΑ δεν ικανοποιεί πλέον τον λόγο για τον οποίο του παραχωρήθηκε αρκετά χρόνια πριν. Από εκεί και ύστερα, η πόλη είναι ασφυκτικά δομημένη. Δεν υπάρχουν χώροι για νέο δημαρχείο.
Τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τις οφειλές που έχει ο Δήμος Νέας Σμύρνης προς την Εστία για τη στέγαση των σχολείων σε εγκαταστάσεις της; Πού βρίσκεται από δικαστικής πλευράς το θέμα;
Τα σχολεία θα παραμείνουν στην Εστία. Δεν θα υπάρξει ζήτημα όχλησης των σχολείων από πλευράς Εστίας. Προηγήθηκε μία μεγάλη δικαστική περιπέτεια μεταξύ δήμου και Εστίας, ενώ εκδόθηκε δικαστική απόφαση που αναφέρει ότι το ποσό που πρέπει να αποδώσει ο δήμος στην Εστία είναι 3,45 εκατομμύρια ευρώ (ήδη έχουν καταβληθεί 300 χιλιάδες ευρώ). Τα χρήματα αυτά είναι απαιτητά από την Εστία έως και τον Αύγουστο του 2024. Εάν της αποδοθούν έως τότε, η Εστία παραιτείται των προσαυξήσεων του παραπάνω ποσού.
Στόχος μας είναι να μην περιμένουμε τον Αύγουστο του 2024, αλλά έως τότε να γίνονται τμηματικές καταβολές του ποσού αυτού ούτως ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τον χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής της οφειλής. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεκινήσει να ικανοποιείται νωρίτερα η Εστία και από πλευράς μας θα δείξουμε καλή θέληση να μην εξαντλήσουμε την προθεσμία του προσεχούς Αυγούστου. Επίσης, δεδομένου ότι πιθανότατα θα τρέξει προσεχώς ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα μπορούσαμε να προβούμε στην εφάπαξ καταβολή του ποσού και σε ταυτόχρονη υποχρέωση μακροχρόνιας αποπληρωμης του ποσού αυτού στο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτή ήταν μία μορφή έμμεσης χρηματοδότησης της οφειλής μας. Πάντως, το ποσό αυτό δεν υπάρχει στα ταμεία του δήμου για να καταβληθεί εφάπαξ.
Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές η αποχή του κόσμου από τις κάλπες στα όρια του δήμου Νέας Σμύρνης άγγιξε το 70%. Κατά πόσο σας ικανοποιεί να εκλέγεστε δήμαρχος από το 30% του εκλογικού σώματος της πόλης σας;
Είμαι πολύ δυσαρεστημένος. Πρόκειται για ζήτημα δημοκρατίας. Αυτή η ποσόστωση -αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο- είναι υπαρκτή σε όλη την Ελλάδα. Το πρόβλημα αφορά στη μη συμμετοχή του κόσμου σε μία δημοκρατική διαδικασία. Πρέπει όλοι να αναζητήσουμε τις αιτίες.
Θα έλεγα ότι οι πολιτικοί και η πολιτική έχουμε κουράσει τον κόσμο. Τον έχουμε κουράσει με τον τρόπο που συζητάμε μεταξύ μας δημοσίως ως κοκόρια που κοκορομαχούμε συνεχώς. Έχει κουράσει η απόσταση λόγων και έργων. Έχει απαξιωθεί η πολιτική κυρίως στα μάτια των νέων αλλά και των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, ως αφερέγγυα. Και σε αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας. Πρόκειται για μία ασυνείδητη μορφή διαμαρτυρίας από το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν.
Πολλά νέα παιδιά μου λένε: «Αφήστε μας στην ησυχία μας. Δεν θέλουμε να ψηφίσουμε κανέναν από εσάς». Αυτό που τους προτρέπω να κάνουν, είναι να πάνε να ψηφίσουν ακόμα και αν δεν ρίξουν σταυρό σε κανέναν. Διότι σε δέκα χρόνια τον δήμαρχο θα τον διορίζει το κράτος, δεδομένου ότι με 10% συμμετοχή δεν θα υπάρχει νόημα διενέργειας εκλογών.
Παραμένετε αριστερός στις πεποιθήσεις σας, ασχέτως του εάν είστε ή όχι ενταγμένος σε κάποιον πολιτικό χώρο αυτή τη στιγμή;
Δεν ανήκω σε κανέναν πολιτικό φορέα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Παρ’ όλ’ αυτά, ανήκω ιδεολογικά και πολιτικά στο χώρο της ευρύτερης ανανεωτικής Αριστεράς. Θεωρώ ότι αυτός ο χώρος δεν εκπροσωπείται από κανένα πολιτικό κόμμα αυτή τη στιγμή. Ψηφίζω Αριστερά σε κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά με την ευρεία διάσταση που έχω εγώ στο μυαλό μου.
Η σχέση σας με τον ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι σήμερα;
Είχα σχέσεις παλαιότερα με τον Συνασπισμό, χωρίς να είμαι μέλος του. Σήμερα, πολιτικές δυνάμεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ είναι απλά συνομιλητές μου. Θα πρέπει να σας πω ότι σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, το 2014 και το 2019, δεν με βοήθησαν αυτές οι δυνάμεις στον δεύτερο γύρο. Έχασα τον δήμο γιατί αυτές οι πολιτικές δυνάμεις δεν με βοήθησαν στον βαθμό που όλοι ανέμεναν. Απεδείχθη ότι δεν ήταν φίλιες προς εμένα δυνάμεις. Τα σχήματα αυτά στήριξαν στο δεύτερο γύρο περισσότερο τον κύριο Τζουλάκη παρά εμένα.
Υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν θεωρήσουμε ότι η παράταξη αυτή ανήκει στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς; Μπορεί να σταθεί επάξια απέναντι στην τρέχουσα πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη;
Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία κυριαρχεί απόλυτα στο πολιτικό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του παρουσιάζει έλλειμμα προσδιορισμού αντιπολιτευτικού λόγου απέναντι στην κυρίαρχη δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που είναι σαφές από το 2019 και ύστερα. Ζήτημα που εντάθηκε ακόμα περισσότερο μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί φάνηκαν τα κενά και οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, και θα μπορούσα να πω ότι εξελίσσονται σε δομικές αδυναμίες.
Θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση για λόγους ορθής λειτουργίας της δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων στο εγχώριο πολιτικό σύστημα με απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να υφίσταται ο ισχυρός ελεγκτικός λόγος της αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι με αφορά, τα τελευταία χρόνια έχω περιοριστεί στην πόλη μου και δεν διεκδικώ κεντρικούς πολιτικούς ρόλους. Είμαι κήρυκας της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης από κόμματα και κυβερνήσεις. Η ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Οι περισσότεροι δήμαρχοι και δήμοι είναι μέρος των κομμάτων, γεγονός που αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις τους καθότι χωρίζονται μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών δυνάμεων.
Η σχέση σας με τη Νέα Σμύρνη ποια είναι;
Γεννήθηκα στην Κωνσταντινούπολη το 1961 και μένω στη Νέα Σμύρνη από το 1965, μετά την απέλαση της οικογένειάς μου από τις τουρκικές αρχές. Από τότε δεν έφυγα ούτε στιγμή από την πόλη. Τα σπίτια όπου διέμενα κατά καιρούς ήταν πάντοτε στη Νέα Σμύρνη και θα είναι εδώ μέχρι να πεθάνω.
Ποια είναι τα αγαπημένα σας στέκια στη Νέα Σμύρνη;
Το κατεξοχήν στέκι μου είναι το Άρωμα γιατί βρίσκεται και κάτω από τα γραφεία του πολιτικού μου συνδυασμού. Αλλά είναι πολύ οικείοι και οι χώροι του Joli και του Gaston.
Νιώθετε ότι η αφοσίωσή σας στα πράγματα του Δήμου σάς στέρησε στιγμές από την προσωπική σας ζωή;
Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά, ήμουν 37 ετών. Δεν ήμουν παντρεμένος τότε. Είχα αφοσιωθεί στον δήμο, με αποτέλεσμα να αφήσω πίσω τη δημιουργία οικογένειας. Είναι ευτυχές ότι αυτή η συνθήκη αποκαταστάθηκε το 2007. Τότε δημιούργησα τη δική μου ωραία οικογένεια. Η δουλειά μου στον δήμο ήταν τόσο έντονη και δεν είχαν προκύψει νωρίτερα οι σχέσεις εκείνες που θα με οδηγούσαν στη δημιουργία οικογένειας.
Στην Κωνσταντινούπολη πηγαίνετε;
Δεν πηγαίνω όσο συχνά θα ήθελα. Ελπίζω να καταφέρω να το κάνω. Είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου και το μέρος που γεννήθηκα. Τα είναι το νησάκι που γεννήθηκα και επειδή δεν έχει πια Έλληνες, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς για να τον επισκέπτομαι. Ωστόσο θέλω να πάω ξανά και να δείξω τον τόπο που γεννήθηκα στο γιο μου. Διατηρώ όμως ισχυρές σχέσεις με την Ίμβρο και στενές σχέσεις με τους Ιμβρίους της Νέας Σμύρνης, οι οποίοι επίσης έφυγαν από τον τόπο τους. Με έναν τρόπο έχω υποκαταστήσει τον τόπο γέννησής μου με την Ίμβρο, γεγονός που μου προκαλεί μία ικανοποιητική συναισθηματική ισορροπία.
Πώς αξιοποιείτε τον ελεύθερό σας χρόνο;
Συχνά πίνω έναν καφέ στην πλατεία. Βλέπω τους αγώνες του Πανιωνίου και του Μίλωνα. Δεν βγαίνω εύκολα από τη Νέα Σμύρνη. Τα στέκια και οι συνήθειές μου βρίσκονται εδώ. Έχω τους φίλους μου, αν και δεν τους βλέπω όσο συχνά θα ήθελα. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια η δουλειά μου ως σύμβουλος σε δήμους ήταν στην Αγία Παρασκευή, όπου εργαζόμουν σε ένα γραφείο με αυτό το αντικείμενο.
Επομένως δεν μπορείτε να διαφύγετε της αυτοδιοίκησης.
Είναι ένας μαγνήτης για εμένα. Θα μπορούσα να πω ότι είναι μία μορφή εξάρτησης και εθισμού.
Θα βάζατε λοιπόν τίτλο σε αυτή τη συνέντευξη «Είμαι εξαρτημένος από την αυτοδιοίκηση»;
Χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν φοβάμαι τις λέξεις. Κάποιος εξαρτάται από ένα χόμπι, όπως η μουσική. Μπορεί να πάθω στερητικό σύνδρομο εάν κάποιος μου στερήσει την ενασχόληση με τον δήμο και την αυτοδιοίκηση.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να μιλήσω μαζί σας.
Εγώ σας ευχαριστώ. Πολύ.